Od razu dodam, że przed obejrzeniem tego serialu czytałem komiks, parę szczegółów mi na pewno z niego umknęło, ale z grubsza wiem, co zostało zmienione, a co nie. Tak więc muszę napisać, że zmiany w 2gim sezonie są tylko na lepsze! Po totalnie skopanej końcówce sezonu pierwszego, uważam, że to co do tej pory zostało pokazane w drugim jest rewelacyjne! Akcja toczy się nie za szybko, wspaniale została ukazana transformacja głównych postaci oraz fakt, że wciąż jedną zachowano przy życiu :) nie będę zdradzał o kogo chodzi, ale cieszę się z tej zmiany! Farma Hershella, cóż wyobrażałem ją sobie troszkę inaczej, ale od momentu ukrytych zombie było już tylko świetnie. Niektóre rzeczy oczywiście przyspieszono, bo na ekranizację tak świetnego komiksu brakowało by sezonów, no ale cieszę się, że o tych najważniejszych rzeczach było już wszystko wspomniane. Końcówka ostatniego odcinka po prostu miażdży. Komiks potrafił nieraz wyciskać łzy, serial robi to nawet lepiej. Takiego obrotu sprawy się po prostu nie spodziewałem. Jak na półmetek sezonu jest rewelacyjnie. Oby tylko taki poziom został zachowany do końca.
PS. Nie mogę się doczekać mojej ulubionej akcji w więzieniu :)) Oby tylko 3ci sezon powstał!
Wzruszyła mnie Twoja historia... a nawet zgadzam się z Tobą, że końcówka pierwszego sezonu została skopana. Po obejrzeniu drugiego sezonu i tej wspaniale ukazanej transformacji głównych postaci sam poczułem się skopany :/
Ps.
Trzeci sezon powstanie, jeśli będzie więcej takich jak Ty, podekscytowanych tym miażdżeniem ostatniego odcinka.
Bez urazy, pozdrawiam!
dla mnie najlepsze to odcinki 5 i 7 drugiego sezonu... ci co narzekają na brak akcji, albo oglądali jakiś inny serial, albo mają wyżarte mózgi przez Resident Evil
@booyakassh jesteś idealnym przykładem malkontenta, do tego złośliwego i nieznającego podstawowych zasad netykiety. Raz - ostrzegaj przed spoilerami, możliwe, że nie wszyscy oglądali ten odcinek, dwa - złośliwość zachowaj dla siebie. Jeśli Ci się ten serial nie podoba, to czemu go oglądasz? Ktoś pisał niżej, że sobie podarował po pierwszym odcinku nowego sezonu, bo to nie dla niego. Serial jest taki pompatyczny i w typowym amerykańskim stylu, bo.. komiks taki jest! Tam aż litrami wylewa się cały patos i amerykańskie love story na tle apokalipsy. Po kilkudziesięciu numerach komiksu można dojść do wniosku, że to nie jest historia o zombie, ale historia o ludziach, którzy żyją, a raczej starają się przetrwać w nowych warunkach. Poza tym reżyserem niejednego odcinka był Darabont - mistrz dramatu i wyciskania łez. Moim zdaniem idealnie wywiązał się z tej roli, wystarczy tylko obejrzeć parę jego wcześniejszych filmów, by wiedzieć na czym będzie stać serial. To tyle. Mogę Ci tylko polecić komiks w takim razie, przeczytaj go sobie na spokojnie, jeśli nie będzie Cię satysfakcjonował - do serialu nie wracaj, bo po prostu nie jest on dla Ciebie.
Nie jestem malkontentem, mowa tu o The Walking Dead. W moich ocenach są inne seriale, które mają oceny 10/10.
Z tym spojlerem to rzeczywiście wypaliłem, ale do głowy mi nie przyszło, żeby w temacie pod tytułem "Po s02e07..." jeszcze umieszczać ostrzeżenie przed spojlerem, tym bardziej, że jest już dawno po emisji. Niestey, nie mogę edytować...
Czemu oglądam ten serial? Pierwszy odcinek pierwszego sezonu zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Uznałem, że w końcu ktoś robi dobry serial z postapokaliptycznym klimatem, no i te zombie w tle... rewelka, tak mi się wydawało. Później było coraz słabiej i "łamerykansko", ale wciąż ok. Koniec 1 sezonu zajechał mega tandetą. 2 sezon to porażka pod każdym względem.
Komiks znam i czytam. Bardzo fajna sprawa :) mimo, że ostatni komiks jaki czytałem, to Spider-Man w 3 klasie podstawówki, a to kawał czasu temu.
Podsumowując, jak to jeden z forumowiczów, @Schiz fajnie napisał, "Oglądam, bo nadzieja umiera ostatnia" :)
Pozdrawiam
Edit: wysłałem zgłoszenie nadużycia własnego wpisu o braku informacji o spojlerze. Może redakcja takową informację umieści.
No w sumie pod takim tematem nie ciężko o spoiler, więc po co zgłaszać. Ja dopiero wczoraj go obejrzałem, bo jednak komiks wydaje mi się fajniejszy i nad nim rozczytywałem się godzinami. Szkoda tylko, że po polsku tak wolno wychodzi, no ale wracając do serialu - jeszcze połowa odcinków. :) Może jeszcze czymś Was pozytywnym ten serial zaskoczy, ja od niego jedyne co oczekuję do godnego zakończenia sezonu, nie jak w przypadku poprzedniego sezonu, ale choćby w połowie tak świetnego jak w komiksie. Choć niestety myślę, że fajniej by wyglądało, gdyby te zombie - spoiler z komiksu! - jak w komiksie, same się uwolniły i zabiły parę osób. No ale ta akcja z Sophią nadrabia te straty.. szkoda dziewczynki - koniec spoilera.