PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=547035}
7,8 178 tys. ocen
7,8 10 1 177555
6,6 38 krytyków
The Walking Dead
powrót do forum serialu The Walking Dead

Który serial wolicie i dlaczego ?
Ja na chwilę obecną wyżej stawiam The Walking Dead ale będąc w trakcie oglądania odc nr 7 The
Strain stwierdzam ze może się to zmienić.
Za The Walking Dead przemawia tematyka zombiaków która uwielbiam ale brak mi akcji a w The
Strain jest fajna akcja ale bez zombiakow.
Mogłby ktoś połączyć te seriale i byłaby bomba ;)

Phantom_5

jesteś na 7 odcinku? to oglądaj dalej i powiedz jak ci się podoba, bo ja to dziadostwo porzuciłem po 10 odcinku ;)

ocenił(a) serial na 8
jacob_filmweb

Jestem po 8 i dzis odpalam 9 jeszcze mi sie podoba.Idealnie wypelnia czas w oczekiwaniu na trupki :)
Szkoda ze poza the strain i the walking dead nie ma zadnego serialu z gatunku horroru.

Phantom_5

http://www.filmweb.pl/serial/American+Horror+Story-2011-616381
A TWD nie jest horrorem - tzn. jest, ale nie w pełnym znaczeniu.

ocenił(a) serial na 8
Evangarden

Oczywiscie ze TWD jest horrorem i to takim 100 %.To juz predzej AHS budzi watpliwosci bo miejsca nawiedzone (duchy) sa przedmiotem dyskusji wielu naukowcow a wiec blizej mu do sc-fi.Natomiast to co jest w TWD to calkowita "bajka" a chodzace wszedzie potwory czyli truposze nosza typowe znamiona dla horroru.A fakt ze przegadany i ukazujacy relacje miedzyludzkie ma na celu uczynienie zen ambitniejszej produkcji.Nie mialbym nic przeciwko gdyby odcinki byly co tydzien przez caly rok a tak ma sie ciagle niedosyc ze gadaja i gadaja i zaraz sezon sie skonczy bez wiekszej akcji.

Phantom_5

Oczywiście, że nie jest - tak jak nie jest nim komiks, który jest przez niego adaptowany. To dramat społeczno-psychologiczny, w którym apokalipsa zombie jest tylko środkiem wyrazu, a horror ramą fabularną. Właśnie z tego wynikają te mityczne "paplaniny" i "brak akcji". Scen walk z zombie jest tu stosunkowo niewiele, bo zwyczajnie mają one drugoplanowe znaczenie. Takie jest zresztą zawsze było założenie Roberta Kirkmana, twórcy komiksu, a przy tym producenta i scenarzysty serialu.

Powiedzieć, że to pełnokrwisty horror to tak jakby powiedzieć, że "Czas Apokalipsy" (dość podobny do TWD w tym sensie, że jest adaptacją opowiadania "Jądro ciemności" wrzuconą w realia wojny w Wietnamie) jest rasowym filmem wojennym, a "Podziemny krąg" filmem sensacyjnym.

ocenił(a) serial na 8
Evangarden

Oczywiscie ze jest i nie ma znaczenia co tam sobie wymyslisz.Chyba nigdy dramatu nie widziales.Jest to typowy horror sztucznie kreowany na dramat.Jedyne co w nim dramatycznego to dialogi.Nie wiem jak komiks bo nie czytalem i nie mam zamiaru (to dobre dla 10 latkow) ale serial to typowy horror o zombie.Tyle ze odcinkow sporo a tworcy maja ograniczony budzet wiec oplaca im sie wmawiac ze to dramat.Co do "paplanin" polecam przeanalizowac znaczenie slowa "mityczny".JAko ze TWD to horror zrozumiale jest ze ludzie oczekuja akcji a nie gadania.Moze ty wierzysz w ta bajke ze to dramat w swiecie zombie albo sama tematyka zombie wyklucza by taki serial mogl nim byc.
Reasumujac TWD to pelnokrwisty horror i trudno sobie wyobrazic serial ktory moglby nim byc bardziej.
Nie widzialem jeszcze serialu ktory bylby bardziej horrorem niz TWD.No moze The Strain mu dorownuje.
Chociaz idac twoim tokiem rozumowania to The Strain to tez dramat bo sa pokazywane losy i problemy moralne ludzi.

Na sile kazdy horror mozna nazwac dramatem bo w kazdym mamy wydarzenia ktore powoduja ludzkie cierpienie.

ocenił(a) serial na 8
jacob_filmweb

Jestem po 10 odcinku i teraz jeszcze bardziej sie wkrecilem w ten serial.Jestes coraz lepszy :)

Phantom_5

Strain zapowiada się dosyć ciekawie, choć przez 10 odcinków, od kiedy trwa epidemia, jakimś cudem mało kto o niej wie i wiekszość świata żyje w nie świadomości - kompletny idiotyzm. TWD - pierwsze sezony były ok, ale druga seria ostatniego, czwartego sezonu, to już dramat. W sensie totalnego marazmu i braku pomysłu scenarzystów na sensowny rozwój sytuacji.

ocenił(a) serial na 8
Jajacek_2

Czy ja wiem czy taki idiotyzm ? Internet nie dziala, telefony malo kiedy lacza a chorzy stanowia maly procent ludnosci tak wielkiego miasta jakim jest Nowy York.Poza tym zwroc uwage ze te 10 odcinkow ukazuje wydarzenia z zaledwie paru dni a wiele przedstawianych wydarzen to retrospekcje.Mysle ze z czasem epidemia stanie sie globalna i bedzie walka o przetrwanie jak w TWD.

Phantom_5

Phantom_5 w odpowiedzi na post: marcino241984 | 4 dni temu

No tak za to Pila ktorej dales 10 jest filmem wybitnym.
Eh rece opadaja jak matoly twojego pokroju czyli na poziomie planktonu probuja cos oceniac.
Lepiej zachowaj swoje durne przemyslenia dla siebie bo sie osmieszasz.

JAK WIDAĆ UŻYTKOWNIK PHANTOM 5 TO PATOL KTÓRY JEDZIE KAŻDEMU NA FORACH :) NIE WCHODŹCIE Z NIM W KONWERSACJĘ :) ZJECHAŁ MNIE TYLKO ZA TO ŻE DAŁEM INNĄ OCENĘ NIŻ ON :)