robilam teraz takie male podsumowanie odnosnie filmow o zombie i musze stwierdzic ,ze w ostatnim czasie wyrezyserowano naprawdfe malo dobrych filmow,ktore mialyby jakis sensowny scenariusz
Jak dla mnie pierwszy sezon Walking Dead to najlepsze co do tej pory powstało w tematyce zombie.
"28 dni później", "Jestem legendą", "Zombieland", "28 tygodni później" - są gorsze
Resident Evil też ma silny wątek zombie, ale tam jest dużo więcej elementów sci-fi (czyli nie dla każdego).
Jeszcze pamiętam taki film, gdzie uwięzieni w jakimś centrum handlowym ludzie wyszli na dach i porozumiewali się z innym ocalałym pisząc coś na tablicy - w sumie kiepsko - średni film...
chodzi ci o remake switu zywych trupow.resident 1 bylo najlepsze w calej serii,jestem legenda to raczej nie zombie tylko jakies komputerowe stworki:)
RobertLee 28 tygodni i dni, Jestem legenda to troche całkiem inna bajka. Co nie zmienia faktu, że to całkiem dobre kino. :)
nie wiem co wy chcecie od Jestem legendą, bardzo fajny film :P moze miejscami nudnawy, ale i tak dobry
Nektori. Nic nie chcemy od I am legend. Bardzo fajny film ( na marginesie zakończenie alternatywne bardziej przypadlo mi do gustu :) ). Tylko tematyka trochę inna. Wirus jest, ale nie zamienia ludzi w żywe trupy, raczej jakieś mutanty :).
a czy widzieliscie Zombie pozeracze miesa?bo ja nie,a jestem ciekawa waszych opinii
tak, slaba gra aktorka, ale na tle dzisiejszych gniotow milosnik zombie moze obejzec i sie dobrze bawic.
ulegacie stereotypowi zombie
nie każde zombie musi być mega wolne (i kulejące), z inteligencją psa
cechą wyróżniającą zombie jest konsumpcja ludzi i zezwierzęcenie
oczywiscie w ziemi zywych trupow wykazywaly sie nawet inteligencja a w swicie biegaly
Nie chodzi mi tutaj o stereotypy. W 28 tygodni i 28 dni później ludzie byli z tego co pamiętam zarażeni wirusem, który zamieniał ich w dzikie bestie żądne krwi. Wirus powodował u nich coś w rodzaju szału. Może się mylę i proszę o poprawienie mojego myślenia jak coś, ale w obu tych filmach zarażeni raczej nie spożywali swoich ofiar. A jeśli chodzi o I am legend to tak jak pisałem wcześniej. To raczej jacyś mutanci niż zombie.
masz racje,wszystke te filmy laczy jedno-grozne zagrozenie dla ludzkosci na skutek wirusa niewiadomego pochodzenia
W jednym filmie ( chyba z 2009 albo 2010 - dokładnie nie pamiętam) był nawet motyw z zombie biegającymi po ścianach jak wampiry. To było dopiero przełamanie stereotypu o zombie. Siedzisz sobie za jakąś barykadą a tu Ci zdechlaczek po ścianie pomyka P. Swoją drogą ten film był koszmarnym gniotem :).
oprócz wymienionych przez RobertaLee, mi sie podobał Dead Set( miniserial). A walking dead daje radę ( mimo wszystkich 'ale').
A Jestem legendą tez mi się wydaje, że to takie zombie nie zombie-uczulone na słońce( wampiry?) te istoty miały uczucia, tworzyły wspólnotę, myślały.. SPOILER KSIĄŻKOWY wg oryginału to główny bohater był dla nich potworem, który porywał i zabijał.. A film bardzo mi się podobał( z alternatywnym zakończeniem- bardziej)
tak poruszajac strefe filmów niewiadomego pochodzenia z IQ zombi wiekszym niz suma bochaterów no to moze...
"Dead Snow - Zombie SS" ...?? :D:D
Moja ulubiona scena z Zombie SS: http://www.youtube.com/watch?v=zGGCh6Ix5K4 (1:30) (MUZYCZKA! ;))
Ja dziś obejrzałam francuski "Mutants" - generalnie film, który opowiada można by powiedzieć ostatnie kilka dni przed planowanym "ratunkiem" - nie wiemy skąd jest wirus, kim są i skąd pochodzą główni bohaterzy, trochę akcji, trochę zombie, sporo uczuć i tyle ;)
Polecam też komediowy "Doghouse" - brutalny film o zombie w damskiej skórze, z duża dawką humoru :) w podobnym klimacie "Wysyp żywych trupów" (ah ten angielski humor :D).
Fajnie ogląda się kilku odcinkowy wspomniany już "The Dead Set" sporo akcji, nie wieje nudą, nie dłuży się a straszy :D no i cała reszta kompilacji "Żywych trupów" wersje stare oraz remake'i.
A za chwilę biorę się za "Fido" jeśli znajdę gdzies na sieci ;)
Właśnie obejrzałam World of the dead : The Zombie diaries, oceniam 5/10 - zombie się snują jak smrody po gaciach - akcja taka sobie, ciekawe zakończenia, teraz szukam pierwszej części pt. The Zombie Diaries i nadrabiam zaległości na YT "The Walking Dead: Torn Apart".