W głębi lasu
powrót do forum 1 sezonu

Ręce mi opadły

ocenił(a) serial na 6

Dotarłem do 2 odcinku i ręce mi opadły - jude rause, potem reakcja rodziców i za chwile dzieciaki ze sprayem namurze i to w wszystko w 1992r. Myślałem że po "Pokłosiu" i akcji z przybijaniem żyda do drzwi stodoły nic mnie już ni zaskoczy. Przerażające jest że ludzie na całym świecie to obejrzą i wyrobią sobie opinie o Polsce i Polakach - może właśnie o to chodzi.

ILoveMyKitchen

Czyli to prawda, że Izraelski system edukacji zakłamuje historię. Propaganda trwa w najlepsze. Sprzedawaliście nas tak samo jak my was, ratowaliśmy się też nawzajem. Minęło ledwo parędziesiąt lat i zostaliśmy przez was sprzedani w imię interesów. I to my mamy czuć się winni... Brawo.

ocenił(a) serial na 1
Adrian_Krystian_2

"My" "wy" ? Człowieku, Polscy Żydzi są takimi samymi Polakami jak Ty. Wszystkiego dobrego

ILoveMyKitchen

Tak ale wystarczy podyskutować z Polskim Żydem na temat Izraela, wtedy to przestaje być takie oczywiste. Polscy Żydzi są bezkrytyczni, wobec działań Izraela, natomiast Polacy bez takiej inklinacji uważają, że Polska jest hańbiona na arenie międzynarodowej.

ocenił(a) serial na 1
Adrian_Krystian_2

Jaka propaganda? Gdyby nie polski antysemityzmy mielibyśmy w Izraelu Polską kolonię.

Woockash75

Dokładnie jak mówisz. A już na maxa mnie denerwuje ocenianie tak perfidnie kogoś bo coś zrobił w trakcie wojny. A skąd jeden z drugim może być pewien, że gdyby miał wyjście ocalić rodzinę za wydanie żyda czy zrobienie innej zlej żeczy to by tego nie zrobił? Co by zrobił mając 2 wyjścia. albo wydasz obcego chłopa ,albo zabijemy twoją matkę, żonę i dzieci a jeszcze wcześniej zabawi się z nimi cały pluton i będą umierać powoli? Nikt nie może być pewien w 100% jakby postąpił w takiej sytuacji a jeśli twierdzi inaczej to jest hipokrytą.
Teraz się łatwo mówi ludziom, że oni by zrobili tak czy tak, bo nie byli nigdy w takiej sytuacji i miejmy nadzieję, że nie będą.

romek_krakow

a jeśli chodzi o Polaków to znacznie więcej było tych którzy ich ratowali i ukrywali często kosztem swojego życia.

romek_krakow

No właśnie, najwięcej Sprawiedliwych wśród narodów świata jest Polaków, o czymś to świadczy. A Polacy ryzykowali o wiele więcej, niż np. Holendrzy, którym groziła grzywna, za to samo, za co w Polsce zabijano wszystkich lokatorów domu, albo puszczano z dymem całą wieś.

romek_krakow

Wisława Szymborska powiedziała, że tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono. Trudno siedząc w bezpiecznym domu przed komputerem, z kubkiem kawusi, czy herbatki przewidzieć swoje decyzje w sytuacji prawdziwego zagrożenia. Ja na przykład nie wiem i faktycznie mam nadzieję nigdy się nie dowiedzieć. A przy okazji, to najgorsze jest to, że mało kto biorąc udział w tej dyskusji podkreśla, że jeśli nawet ktoś doniósł z chęci zysku, to Niemcy odpowiadają za stworzenie takiej chorej sytuacji, żeby płacić za donoszenie na Żydów. Nagroda za doniesienie, że ktoś jest Żydem? Moim zdaniem, autor tego pomysłu, a nie prosty chłop, co se chciał zarobić, nawet nie zawsze wiedząc, o co chodzi, jest winny.

ocenił(a) serial na 1
romek_krakow

To szkoda, że im się nie udało skoro z 3 mln. Polskich Żydów uratowało się 10% z czego z tych uratowanych 80% przetrwało ponieważ uciekło na wschód. To gdzie Ci Sprawiedliwi, większość ratująca???

ocenił(a) serial na 7
ILoveMyKitchen

https://www.rp.pl/artykul/403210-Polacy-nie-odwrocili-sie-od-Zydow.html

ocenił(a) serial na 8
ILoveMyKitchen

Zdradzę Ci tajemnicę: podczas absolutnie każdej wojny, również tych toczących się obecnie, po obu stronach frontu znajdą się konfidenci. Tacy, którzy będą współpracować z wrogiem. I do tego różni cwaniacy, którzy chcą się dorobić na krzywdzie innych. Tak działa świat. Inaczej się nie da i inaczej nigdy i nigdzie nie było. Nie jesteśmy żadnym wyjątkiem w tej sprawie. Takie zarzuty można postawić absolutnie każdemu narodowi w każdym konflikcie zbrojnym, bo naród to nie jest jeden organizm z jednym mózgiem, który się będzie zachowywał w czarno-biały sposób. Naród to zbiór jednostek o odrębnych mózgach, które będą zachowywały się różnie. To jest fakt, którego powinien być świadomy człowiek o IQ wyższym od pantofelka. Gdybyśmy chcieli rozliczać teraz wszystkie narody za działania takich jednostek, to zajęłoby nam to do końca świata i jeden dzień dłużej i pewnie doszlibyśmy do wojen epoki kamienia łupanego. Z drugiej strony nie możemy obarczać większości winą za działania mniejszości. Robienie rzeczy złych i chujowych jest osobistym wyborem tych jednostek. I tylko one mogą za nie odpowiadać. Koncepcja winy rozciągającej się na przyszłe pokolenia jest barbarzyńska i została dawno zarzucona. Jeśli za nią tęsknisz, to nie najlepiej o Tobie świadczy.

ILoveMyKitchen

Chciałem ci coś odpisać ale ludzie wyżej już cię w sumie ładnie podsumowali, więc trochę szkoda mi klawy.

ocenił(a) serial na 6
aira17

Mam na tyle lat by spokojnie pamiętać lata 90 i wszelkie przejawy antysemityzmu objawiały się kretyńskimi napisami w Łodzi gdzie dwie grupy kibicowskie - LKS i Widzew wzajemnie serwowały sobie uwagi o ich pochodzeniu - to wszystko. Cała ta nagonka pokazana w drugim odcinku przypomina może lata 50 czy 60 ale 1992???? Sorry ale nie wierze w przypadki czy jakieś uogólnianie - jeżeli film jest kręcony w Polsce przez Polaków i serwuje takie bzdury które jawnie maja pokazać Polaków jako antysemitów to nie mam słów na taka podłość.

Wolander

Oglądałeś film "Pokłosie" jak i ten bardzo uważnie... retrospekcje filmu mają miejsce w 1994r... i tak, jak obecnie mamy nietolerancję do homoseksualistów, tak w latach 90' była do Żydów, zwyzywanie kogoś od Żyda było normą, i hasła antysemickie również, ale cieszę się, że rodzice otoczyli cię kolorową bańką nieświadomości... lub jesteś na tyle młody, by mieć w latach 90' lat 5 i lata 90' pamiętasz jako rok 1999 i Beverly Hills 90210...

ocenił(a) serial na 6
magdaxd

Ok -żyj dalej w swoje bańce okrążana przez nienawistne hordy Polaków antysemitów i homofobów - cóż za straszne schizy musisz przeżywać za każdym razem gdy wychodzisz na ulice - współczuję ci

Wolander

Świadomość otaczającego nas świata, to nie lęk przed nim... Twierdzisz, że homofobii nie ma w Polsce? No, brawo! Wczoraj Prezydent RP wypowiedział się w sposób homofobiczny i o seksualizacji dzieci, które wyjdą ze skrzywionymi poglądami... bo każdy kto usłyszy że dziewczynki maja okres, a chłopcy polucje nocne stanie się gejem z marszu!!! Najwyższa głowa państwa polskiego to homofob i popiera go 40% Polaków i zgadza się z jego bzdurnymi wypowiedziami, a ty twierdzisz, że to nie miało miejsca? Ściągnij różowe okulary niewiedzy i naiwności, bo wybory w życiu należy podejmować w świadomości i w oparciu o wiedzę, a nie naiwność i wyimaginowane poglądy o różowych latach 90'...

ocenił(a) serial na 6
magdaxd

To że ty uważasz kogoś za homofoba czy antysemitę wcale nie znaczy że tak jest w rzeczywistości - to tylko twoja opinia. Jak czytam co wypisujesz to jesteś wzorcowym przykładem osoby która załapała się na rewolucje pojęciową neomarksistów - mylisz tolerancję z poprawnością polityczną, każda krytykę wyznawany prze ciebie opinii nazywasz mową nienawiści itd Tylko ta cała dyskusja nie na ten portal i nawet odsyłanie cię do wykładów Krzysztofa Karonia to raczej strata czasu - bo przecież takie hasła jak "szkoła Frankfurcka" czy rewolucja 68 i antykultura zapewne są ci obce bo inaczej nie dałabyś sobie tak wyprać mózgu.

Wolander

Czyli z twojej opinii wynika, że jeśli nazwę cię "debilem", to cię nie zwyzywałam, bo to tylko twoją opinią było by uznać, że moje określenie jest obraźliwe? Fascynujące stwierdzenie w myśl którego każdy pogląd faszystowski, nazistowski czy antysemicki można określić mianem jedynie opinii, a nie ideologią. A jeśli zauważyłeś u mnie jakąkolwiek formę poprawności politycznej to musisz mieć naprawdę wybujałą wyobraźnię. W myśl tego można stwierdzić, że skoro antysemityzm w Polsce miał miejsce, to poprawnie politycznie było by o nim w polskich filmach nie wspominać, aby nie urazić ani Polaków, których w ten sposób określamy, ani Żydów którym przypominamy.... A to jest już cenzura... I tak panie kolego widać jedno. Nie wiesz co to poprawność polityczna i mylisz ją z cenzurą. Jesteś przykładem Polaka, który o swojej złej historii, którą powinien znać by jej nie powtarzać milczy, bo udając że nasi przodkowie nic nie zrobili staniemy się bielsi... Nie, staniemy się tylko mniej rozumni i będziemy w kółko popełniać te same błędy. P. S. Widzę, że twoją ukochaną partię dotknęłam...

ocenił(a) serial na 6
magdaxd

Jakimi pokrętnymi meandrami chodzą twoje myśli - żyjemy w czasach gdzie co chwila ktoś kogoś nazywa faszystą , homofobem, antysemitą czy tez debilem - słowa stały się jak pałki którymi uderza się w przeciwnika by go obrazić lub odmówić prawa w dyskusji - bo przecież niema potrzeby odpowiadać na argumenty Prezydenta skoro nazwiesz go homofobem - jaka to wygodna forma dezawuowania przeciwnika w dyskusji. A co do antysemityzmu to nikt nie twierdzi że go nie było ale na pewno nie był on w takim zakresie jak pokazano w tym serialu w latach 90 i każdy kto ma więcej niż 30 lat wie o tym bardzo dobrze i cały rwetes polega na tym by nie zakłamywano rzeczywistości bo w świat poszedł przekaz że w latach 90 w Polsce zaszczuwano ludzi pochodzenia żydowskiego - jeżeli twierdzisz że tak było ... no to ci współczuje.

ocenił(a) serial na 6
Wolander

Ostatnio czytałem komentarz pewnego osobnika, który powiedział, że nie jest homofobem, bo przecież nie boi się gejów. Ale to tylko taka dygresja. Wróćmy do tematu. Ktoś już napisał w innym wątku, że ta niechęć do żydów była spowodowana tym, że rodzice obwiniali go o śmierć swoich dzieci. Wcześniej nie spotkał się z takimi zachowaniami.

McGyverPL

Dokładnie, o tym też napisałam, ale jak ktoś się w swoich przekonaniach zatrzetrzewi, żeby z czegoś zrobić temat tabu to nie przetłumaczysz. W filmie nie było, że on był stygmatyzowany za bycie Żydem, był organizatorem koloni, głównym opiekunem i ludzie nie obawiali się dać mu pod opiekę dzieci, ufali mu, a przecież pochodzenie miał cały czas takie same, ale gdy przyszedł czas obwiniania go to włączył się wszystkim antysemityzm i tak jest w Polsce. Nie przeszkadza nam czarnoskóry sąsiad, ale aby go obrazić nazwiemy go "bambusem"... Bo tolerancja Polaków w dużej mierze jest ograniczona do czasów pokoju, a gdy pokój się kończy widać kto był tolerancyjny tylko na pokaz, bo nie wypada...

ocenił(a) serial na 6
magdaxd

Ten Wolander i inni chyba myślą, że przecież Polacy nie mogą być antysemitami, bo przecież ukrywali żydów podczas wojny. Tak, były takie przypadki. Tak samo były przypadki antysemityzmu. Według jego pokrętnej logiki coś takiego jak rasizm czy homofobia nie istnieją, bo tak jak napisałem wcześniej on się przecież gejów nie boi, oni wywołują w nim agresje.
W ogóle nie wiem czemu tak wielu Polaków jest urażonych z tego powodu. Przecież to tylko serial. Nikt zagranicą nie pomyśli sobie, że Polska jest zacofana. Jeśli nawet to z innych powodów. Nikogo to nie obchodzi. Każdy obok tego (tak samo jak ja) przejdzie obojętnie. Gdyby nie filmweb to bym nawet nie wiedział, że kogoś to aż tak bardzo zabolało.

McGyverPL

Powodów dla bojówkarzy szukać nie trzeba, sami go znajdą. Myślę że Wolander oburza się bo nie chce zaakceptować myśli, że Polacy są tylko ludźmi. Jest tym typem patrioty, który będzie nosił koszulkę z hasłami narodowo-wyzwoleńczymi, ale historię zna tylko z podręcznika szkoły średniej i jego wiedza opiera się na przekonaniu, że skoro jest Polakiem, to jest w czymś lepszy... I prawda go po prostu boli...

ocenił(a) serial na 6
magdaxd

No para psychoanalityków amatorów rozkminia moją osobę - komiczne. Jesteście tak zacietrzewieni w tych swoich wizjach że nie rozumiecie prostej rzeczy - gdyby ten film opisywał Polskę lat powiedzmy 60 nie było by tego wątku i żadnych moich uwag. Po raz ostatni powtórzę bo ta cała dyskusja przypomina gadanie dziada do obrazu - Polska lat 90 i opisane w 2 odcinku tego serialu szczucie na ludzi pochodzenia żydowskiego to zwykła bzdura i każdy kto świadomie żył w tych latach to wie. Na tym kończę bo szkoda czasu na jałowe spory z ludźmi o ciasnych horyzontach. Na koniec jeszcze raz polecę książki czy wykłady dr. Ewy Kurek - zanim zaczniecie wypowiadać się o antysemityzmie Polaków i ogólnie o relacjach polsko- żydowskich warto by się trochę dokształcić. Polecam mimo że nie wierze byście coś pojęli.

ocenił(a) serial na 6
Wolander

Ale o czym ty do cholery mówisz. Taka sytuacja może mieć miejsce nawet w roku 2020 i za kilka lat również. Nie rozumiesz, że on wcześniej nie był szkalowany? Wszystko zaczęło się po powrocie z obozu. Pewnie, mogli go po prostu zwyzywać od morderców, ale miał żydowskie pochodzenie dlatego też użyli dobrze wiesz jakiego słowa. Zapewne gdyby był Niemcem to by go nazwali szwabem...
Najbardziej mnie bawi, że ci sami ludzie, którzy piszą rasistowskie komentarze są wielce urażeni, że z Polaków zrobili antysemitów. No kurde, czy wy potraficie logicznie myśleć?

McGyverPL

Budda kiedyś powiedział, że drugiego człowieka najmocniej rażą jego własne przywary. Ludzie o skrajnych poglądach nie lubią gdy im się je pokazuje, a już szczególnie, gdy ktoś ma bardziej liberalne poglądy... Nie chodzi o to, że uważają liberalizm za zło, ale dlatego, że czują się przez to gorsi... odwracają kota ogonem, bo najlepsza obrona to atak i wtedy słyszymy o "ludziach gorszego sortu"... to zwykli zakompleksieni ludzie, którzy wolą nienawidzić, bo miłość potrafi sprawić ból, a gdy sami się ranią wtedy nie czują się tak dotkliwie skrzywdzeni...

Wolander

oczywiście, że by nie było.... nie było internetu....

dora_kg

Gwoli ścisłości, to internet w Polsce jest od 1991 roku, a w 1995 został wprowadzony do szkół.

ocenił(a) serial na 5
Wolander

Jak się ma takie guru jak dr Ewa Kurek, to ja bym doradzała zadać sobie proste pytanie, dlaczego ta pani nie dorobiła się profesury lub bodaj habilitacji na tych swoich "genialnych" wywodach.

ocenił(a) serial na 7
I_Graszka

ocenił(a) serial na 5
BruceWillis

Każdy ma swoją prawdę i uczciwie jest uwzględnić różne punkty widzenia. Mieć świadomość że było tak i tak. Jedni ratowali, inni byli zwolennikami eksterminacji. Jest (było) wielu Polaków - sprawiedliwych wśród narodów świata i to jest powód do dumy, ale było też Jedwabne i w tej niechlubnej prawdzie również trzeba uczciwie stanąć. Jeśli chodzi o film, to zgadzam się, że ten wątek żydowski jest kiepski. Podobnie zresztą jak cały film. Akcja rozwleczona do bólu, nie ma tempa, zagadka jest, ale dreszczu emocji mało. Motywacje postaci nieprzekonujące. I konia z rzędem temu, kto mi wyjaśni, w jaki sposób wyszło na jaw to, co zrobił ojciec Pawła (nie chcę spojlerować). No i skąd odklejony od rzeczywistości dziadek w domu starców ma broń i używa jej jakby nigdy nic. Na YT jest audiobook książki, na podstawie której nakręcono film. Warto posłuchać i wyrobić sobie zdanie :). Pozdrawiam wszystkich.

I_Graszka

I_Graszka Odpowiadam na proste pytanie: właśnie dlatego, że ma takie wywody!

ocenił(a) serial na 5
Wolander

Faktycznie jeżeli swoją wiedzę budowałeś na na naukach dr Kurek to powinieneś już zakończyć ...

ocenił(a) serial na 7
matys_72

Wolander

Ale zauważyłeś w serialu, że Goldensztejn był winny zabicia Artura? Więc dlaczego zauważyłeś tylko wątek antysemicki Polaków? Gdybym kierowała się poprawnością polityczną to ukazanie Żyda jako mordercy było by nieetyczne, prawda? Nie przeszkadza ci Żyd morderca, ale chłopak że spreyem piszący antysemickie hasła już tak? Gdzie tu logika? Włącz tv na 1 mają i zadaj sobie pytanie czy odpowiada widok rac i bojówkarzy z hasłami "Polska biała albo żadna" i czy też uważasz, że nadal jest w Polsce wszystko ok jak było w latach 90'? Cały czas jest tak samo... Wtedy byli Żydzi teraz są Arabowie i kiedyś twój wnuk też będzie mówił, że w Polsce panuje tolerancja i kiedyś Arabów nikt nie obrażał... I tak, przeżyłam lata 90' i jestem po 30... I dobrze pamiętam jak było, ale to co się zmieniło to jak już napisałam wymieniliśmy Żydów na Arabów...

ocenił(a) serial na 6
magdaxd

Zachowujesz się trochę jak małe dziecko które udaje że nie widzi problemu - antypolonizm w pewnych środowiskach jest faktem i takie wrzutki jak w tym serialu to tylko przykład na to czym jest pedagogika wstydu - masz prawo udawać że tego nie ma. Tak samo jak ja mam prawo być zniesmaczony tym że kolejny raz ukazuje się Polaków w złym świetle. Najgorsze że jest masa ludzi którym to nie przeszkadza i co gorsza nawet temu przyklaskują. End

Wolander

Mogę cię zacytować odnośnie twojej opinii na temat wypowiedzi Prezydenta RP "Zachowujesz się trochę jak małe dziecko które udaje że nie widzi problemu". Masz problem z jednolitością wypowiedzi. Z jednej strony nie widzisz problemu w tym, że głowa państwa wypowiada się w sposób homofobiczny, z drugiej nie chcesz by pokazywano w filmach to co było... Jesteś jak biała mieszkanka Alabamy, która świętuje dziękczynienie w białej sukience, gdy z boku głodują indiańskie dzieci. Widzisz tylko tą jasną stronę życia i boli cię, gdy jakieś gówno zachlapie twoją jaśniutką kreację... W każdym kraju jest takie "coś". Szwedzi traktowali jako podgatunek Finów, Norwedzy Islandczyków, Niemcy Polaków, Polacy Żydów, Amerykanie Indian, Afrykańczycy sprzedawali w niewolę inne plemiona... Wszędzie to jest... ten sam shit, I nie ma co się wybielać i udać, że nie mamy takiej historii... więc nie bądź dzieckiem...

ocenił(a) serial na 6
magdaxd

Powtórzę jeszcze raz choć zapewne tego nie zrozumiesz - to ze ty uważasz wypowiedź Prezydenta za homofobiczna nie znaczy że taka ona była - np ja jej za taka nie uważam. Dokładnie to samo ale w drugą stronę mamy w kwestii antysemityzmu w tym serialu - ty nie widzisz problemu a ja go widzę. Jesteśmy z innych światów i na innych etosach opieramy swoje światopoglądy i najprawdopodobniej nie znajdziemy z byt wielu wspólnych punktów. A co relacji Polsko- Żydowskich - znowu jak w przypadku homofobi stwarzasz wrażenie osoby która ma poglądy zbudowane przez mainstreamowe media. Poczytaj trochę poszukaj u ludzi znających temat - np. dr. Ewa Kurek - "Polacy i Żydzi: problemy z historią" Lublin 2015.

Wolander

Skoro nie dostrzegasz homofobii w wypowiedzi pana Prezydenta, to faktycznie nie rozumiesz czym jest homofobia... Mój światopogląd nie jest zbudowany na mediach jak mniemasz, a na doświadczeniu. Znam środowiska LGBT i często wśród nich podkreślam, że sami tworzą problem, ale to nie oznacza, ze problemu nie ma. Ty nie widziałeś haseł antysemickich w latach 90' tak jak teraz nie dostrzegasz zagrożeń. Przykre jest, że młody człowiek nie potrafi być liberalny, tylko jest patriarchalny... powinniśmy iść do przodu a nie stać w miejscu... ale cóż... z wyborcą PiS to rozmowa jak z pniem drzewa... mówić można... ale to nic nie zmieni...

ocenił(a) serial na 6
magdaxd

a ja sie zgadzam z panią madzią, szkoda tylko, że oboje musieli sobie 3 razy napisać to samo XDDD

Blodek

Prawda? Powtarzanie w kółko tego samego jednak nie pomaga XD

Wolander

Wolander masz całkowitą rację,popieram!!!

magdaxd

Logika jest taka, że na zachodzie mają nas za antysemitow i nazistów... A sami nas najpierw zdradzili a potem sprzedali ZSRR ... Kontekst naszej historii jest taki, że ten pierdo...ny zachód zawsze miał nas w dupie... Pomyśl, kto tu na prawdę wybiela historię vide IIWŚ nie wywołali Niemcy tylko jacyś bliżej nieokreśleni naziści...

marzasz

Ci bliżej niekreśleni naziści to była bardzo skrajna partia polityczna... a nie tajny klub... Na zachodzie nikt nas nie ma za antysemitów, ani nazistów... to tylko takie małopolaczkowe myślenie... sami o sobie gorzej myślimy niż widzą nas inni. Nasze kompleksy nas dyskryminują w naszych własnych oczach i próbujemy sobie odbić nienawidząc innych. Nie obraź się, ale jesteś tego świetnym przykładem... nie wiem po co ci takie myślenie, szczęśliwszy od tego nie jesteś... Zacznij myśleć o sobie i o Polsce dobrze... właśnie tak jak robią to na zachodzie... a poczujesz się Polakiem przez duże P.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
bewek2

O_o

bewek2

Dobrze, ze w kontrze jest sekta PISoKlerow :) przynajmniej ty mozesz do jakiejs nalezec heheh. A tak serio, wspolczuje ciasnych horyzontow, ba ciasnego umyslu :) to idealny grunt dla sekty... faszystowsko pisowskiej :*

magdaxd

Ciasne horyzonty to ty masz koleżanko jeśli dajesz sobie wmówić , że jest wszechobecny antysemityzm i homofobia. Mniej telewizji , więcej samodzielnego myślenia

sunako

Moje poglądy wytworzyły się na podstawie samodzielnego myślenia w ograniczeniu mediów... ale w tvp o tym się nie dowiesz... :)

magdaxd

Po twojej wypowiedzi
widać jakie te poglądy są samodzielne. Żebyś dopełniła swojej wypowiedzi ,powinnaś jeszcze dodać ,że noszę dres i chodzę do kościoła . Aż czuje się obrażona ,że nie padły slowa o katonaziźmie. PiS i tvp już już było