W głębi lasu
powrót do forum 1 sezonu

Ręce mi opadły

ocenił(a) serial na 6

Dotarłem do 2 odcinku i ręce mi opadły - jude rause, potem reakcja rodziców i za chwile dzieciaki ze sprayem namurze i to w wszystko w 1992r. Myślałem że po "Pokłosiu" i akcji z przybijaniem żyda do drzwi stodoły nic mnie już ni zaskoczy. Przerażające jest że ludzie na całym świecie to obejrzą i wyrobią sobie opinie o Polsce i Polakach - może właśnie o to chodzi.

ocenił(a) serial na 4
Wolander

Niestety, żeby Polski film trafił na te platformę musi zawierać antysemitów. Tak to już z netflixem jest. Każdy serial musi zawierać fajnego geja/fajnego żyda lub Araba/ powalonego katolika lub nacjonalistę.
Jeśli macie jakiś tytuł który nie zawiera tej sieki, która wciskają na siłę to proszę podrzucić.

Od razu wyjaśnię, że nie jestem anty wszystko. Po prostu w niektórych serialach widać że cisną to na siłę.

Wolander

Mogli nas nasi przyjaciele z zachodu po wojnie nie sprzedawać ZSRR... Więc teraz niech nie pierd...ą , że każdy Polak to antysemita... Najpierw nas wystawili Adolfowi a później sprzedali Stalinowi... Niedługo nam przypiszą wybuch IIWŚ ... Co do filmu to spodziewałem się dobrego kryminału A dostałem pseudo-artystyczną sieczkę...

ocenił(a) serial na 2
marzasz

Tu już 1 napisał ze Polscy są odpowiedzialni za holokaust - zaraz dopisze, że i za II i I wś jak tylko wyszuka taki artykuł w GW lub zobaczy w TVNie!

ocenił(a) serial na 7
Wolander

Patrząc na obecną sytuację, temat nienawiści do żydów wydaje się bardzo na czasie.

ocenił(a) serial na 6
Wolander

Na poczatku serdeczne pozdrowienia dla WSZYSTKICH i takie extra dla Wolandera.
To moj pierwszy "raz" - prosze o wyrozumialosc i nie obrazac mnie za wyrazenie opini czy "literowki"

- od 20 lat zyje w UK - to chyba mam nadzieje w/g magdaxd jest na "zachodzie"

- tak przepracowalem kilka dni , zeby dorobic na "zmywaku" w hinduskiej restauracji + 20 lat na budowach( kilka lat praca 7 dni w tygodniu po 12 godzin albo wiecej +dojazdy)....od kilku lat mieszkam z zona + 2 w DOBREJ ( pewnie magdaxd wyjasni ) i drogiej dzielnicy i mam bezstresowa ,niezle platna prace max 8 godzin

- 20 lat temu malo kto , z wyjatkiem " elit "mogl pokazac na mapie gdzie jest Polska

- aktualnie , chyba wszyscy juz slyszeli o POLSKICH OBOZACH SMIERCI, POLSKICH NAZISTACH , odradzajacym sie FASZYZMIE w Polsce + te nowe epitety RASISTA , HOMOFOB ANTYSEMITA = polaczek

DZIEKUJE I POZDRAWIAM

ocenił(a) serial na 6
adamac09

- moje dzieci w KATOLICKIEJ szkole nie moga nosic krzyzyka z KOMUNII ale plachte z otworami na oczy mozna

- podczas lekcji LGBT++++ ucza ,ze pisiorka to se mozna odciac ,bo jak zmienisz zdanie to przyszyja

po jednej z lekcji , kolega ( 12 lat ) mojego syna stwierdzil , ze musi sprobowac z chlopakiem bo tak w szkole doradzali
wielokrotnie spali razem na tzw. sleepover i nawijali o dziewczynach , sorry juz go nie zapraszamy .Wiem jestem Homocostam

Wolander

Również o tym pomyślałem, że celowa robota. Szkalowanie Polaków przy każdej okazji.
Po 1989 roku, to jest zmasowany atak, a wiadomo czego chcą od Polaków. Wszystkie chwyty dozwolone.

ocenił(a) serial na 8
Wolander

1994 jeśli już. nie wiem z którego roku jesteś ale wtedy jeszcze była wymierająca już co prawda moda na bycie skinem albo punkiem. Z resztą antysemityzm jest mocno zakorzeniony w tym narodzie. Mnie ta akcja kompletnie nie dziwi.

Wolander

Dokładnie. Ten wątek antysemicki jest tu potrzebny, jak dziura w moście.

ocenił(a) serial na 6
Wolander

Nie wiem ile masz lat. Być może w tamtych czasach nie było Cię jeszcze na świecie lub byłeś małym dzieckiem.
Ja w '92 byłem nastolatkiem i pamiętam, że tego typu hasła nie były niczym rzadkim na murach czy ścianach.

Wolander

Na popularnym portalu futbolowym dziesiątki polskich "kibiców" wymyślają nielubianym (eufemizm) przez siebie klubom i ich kibicom od "żydków" itp. i wysyłają ich do ligi izraelskiej - więc ten twój lament nad spostrzeganiem Polaków jako antysemitów jest trochę śmieszny.

ocenił(a) serial na 6
jan_niezbedny0

W Niemczech i Francji nie ma tygodnie bez ataku na jakąś synagogę czy fizycznego ataku na osobę w mycce. Czy słyszałeś by ktoś mówił o Francji czy Niemczech jako krajach gdzie szerzy się antysemityzm?? Nie -bo tam atakującymi są ci tajemniczy przybysze z Afryki którzy w ten sposób ubogacają te kraje. U nas za to jest wielkim problemem jak kilku matołów z subkultury kibicowskiej używa słowa żyd jako epitetu - naprawdę??? Jak rozumiem nie widzisz tych dysproporcji i nie masz z tym problemu.

Wolander

Podoba i się z tymi matołami.

Co do reszty... to albo kpisz i udajesz, albo żyjesz w jakiejś bańce, jeśli nie wiesz, jak te matoły są adorowane przez władzę (i w ogóle przez całą część sceny politycznej mieniącej się "prawicą") oraz oczywiście przez kościół - na nieszczęście tego kraju permanentnego administratora polskich dusz i umysłów.

Po drugie, to nie tylko matoły z subkultury, naprawdę wątpię, byś nie wiedział, ile osób z tzw. /porządnych domów/ uważa, że wszelkim plagom światowym patronują żydzi. Ja nie będąc szczególnie towarzyskim typem sam znam takich co najmniej kilku. Odpowiedni status społeczny, poziom życia, rodziny (bywa, że już z wnukami) - a poglądy z jaskini. Więc bardzo proszę, nie wciskaj kitu.

Co do Niemiec, czy Francji - nie mieszkam tam, więc nie wiem, czy i ile razy tam ktoś napada
na "ludzi w myckach", ale rozumiem, że te kraje mają swoje własne problemy społeczne i mogą ponosić różne konsekwencje polityki emigracyjnej.

ocenił(a) serial na 6
jan_niezbedny0

Pozwolę sobie zacytować fragment książki która właśnie skończyłem czytać - myślę że on najlepiej odda to co myślę o tym wątku antysemickim z 2 odcinka.

"Podstawowym pragnieniem nasze elity liberalnej jest stanie się częścią liberalistokracji europejskiej co czyni ja chętną do budowania - wspólnej europejskiej historii. Czyli mówiąc konkretnie wprasowywania polskiej historii w historie krajów Europy Zachodniej. Odbywa się to według prostego schematu: wszystkie haniebne zakręty historii Niemiec, Francji, Anglii muszą znaleźć równie haniebne odpowiedniki w historii Polski. Oni mieli swoje wojny religijne, budowali imperia kolonialne, zniewalali mieszkańców innych krajów i wyzyskiwali ich, byli antysemitami, szowinistami, kolaborowali z Hitlerem...itd Więc my tez nie możemy być od tych zaszłości wolni. Miejscowa polska elita liberalna stanie na głowie by na użytek Europy znaleźć takie elementy historii Polski, które można uznać za analogiczne wobec ich przewin, a następnie przedstawia jej w ten sposób aby wytworzyć wrażenie symetrii między jednym a drugim, równoznaczności. Następnie będą ze wszystkich sił bić się w piersi - nie swoje oczywiście tylko tych "gorszych" Polaków. Powstaje wówczas argument budowania nowej, jednolitej świadomości europejskiej: tam na zachodzie już sobie poradzili z grzechami przeszłości - religianctwa, kolonializmu i rasizmu - odcięli się od nich i odpokutowali - a tu w zacofanej nacjonalistyczno - katolickiej Polsce nadal są tacy którzy tego odmawiają! W praktyce tworzenie wspólnej historii europejskiej dla mających zupełnie inne historie kraje zachodu i wschodu oznacza żądanie, byśmy kajali się i pokutowali za niepopełnione, wydumane, cudze winy."

Wolander

Polacy nie gęsi - mają swoje winy.

ocenił(a) serial na 6
jan_niezbedny0

Oczywiście ale nie takie jak kraje zachodu - antysemityzm Polaków nie miał charakteru rasowego jak w Niemczech czy innych krajach zachodu. Nasz stosunek do praw kobiet to kompletnie inna bajka niż to samo na zachodzie. W Polsce homoseksualizm nigdy nie był karany i zawsze miał charakter zabawnego gościa z kabaretu Olgi Lipińskiej - Czesio - "mam grać" gdy na zachodzie ostatni ludzie skazani za związki homo to początek lat 2000. Dziś przyjmujemy kalki z zachodu gdzie ci ludzie wałczą ze swoimi demonami tyko u nas było kompletnie inaczej - to ciągle wpajanie nam Polakom jacy to jesteśmy antysemickim krajem to ten sam typ oddziaływania - pedagogika wstydu i nic więcej.

ocenił(a) serial na 2
jan_niezbedny0

To nie antysemityzm tylko głupota wyhodowana po 1968 r. w PRLu a wcześniej przez zaborców i w czasie okupacji a i teraz sprytnie podsycana słabym umysłom przez zainteresowane strony.

ZSMW

To nie jest głupota wyhodowana przez zabory - tylko przez cały poprzedzający je wiek - fatalny wiek rozpieprzania państwa polskiego w imię "katolicyzacji"...

Pomysły uniformizowania ludzkich umysłów zawsze przynoszą więcej szkody niż pożytku, tutaj nie było inaczej - zatruto te umysły, podzielono i skłócono społeczeństwo tak, że po dziś dzień nie umie się ze sobą dogadać, kiedy wreszcie ma swoje państwo do rządzenia - oddaje je pasożytom, które te podziały tylko podkręcają. Bo tym się pasą.

ocenił(a) serial na 2
jan_niezbedny0

Tia wszystkiemu winny katolicyzm i ksiądz. Katolicyzm w Polsce istniej od ponad 1000 lat i jakoś do zaborów antysemityzmu nie zrodził (nie ma żadnych inf. o pogromach czy mordach na Żydach - prócz tych kozackich/ukraińskich ale to nie katolicy) zrobili to zaborcy wywłaszczając Polaków z majątków i sprzedając polską własność np. Żydom (bo nie tylko im) za bezcen. Na Sybir wywieziona setki tys. Polaków (głównie bogatej szlachty) a znaczną część tego majątku przejęli starozakonni (nie można ich winić bo skorzystali z okazji) a w samej carskiej Rosji pogromy to była norma. To był 1 przyczynek do antysemityzmu 2 to gnębienie chłopów przez żydowskich zarządców. W zaborze austriackim wprost dzielono Polaków, Żydów i Ukraińców (nacjonalizm ukraiński powstał w Austrii) wg. starej zasady divide et impera. W zaborze pruskim antysemityzm był słaby bo tam zaborca wykorzystywał inne techniki zarządzania swoją kolonią m.in. kulturkampf.

ZSMW

1. Czy wszystkiemu winien, to nie wiem, ale dziwnym trafem zawsze na tym korzysta i takie postawy popiera. Nawet faszyzujące kibolstwo jest przyjmowane z honorami.

2. Czepiłeś się tych zaborów, a to w dużej mierze sami Polacy je sobie zafundowali - przez cały poprzedzający wiek zawzięcie osłabiający swoje państwo (wszakże kościół jego kosztem potężniał).
Poza tym to nie zaborcy i nie innowiercy zrobili z polskich chłopów bydło robocze - ciemne, brudne i niedożywione. Zrobili to ich wysoko urodzeni rodacy, wymuszający swoje przywileje na coraz słabszych królach. Zaborcy to akurat pańszczyznę w Polsce znieśli... Kościołowi to upodlenie ludu nie przeszkadzało (jeszcze dociskał go dziesięciną - też zniesioną podczas zaborów...), w wykształceniu i wyższej świadomości chłopów nigdy nie miał interesu. Najlepiej mu się żyło - i do dziś żyje - graniem na dwa fronty: biesiadowaniem z władzą (każdą) i odgrywaniem pocieszacza ludu.

A sami zaborcy?... Oni po prostu z tego korzystali, ile się dało - mieli nie korzystać z takiej głupoty?

ocenił(a) serial na 2
jan_niezbedny0

Czepiłeś się tych zaborów, a to w dużej mierze sami Polacy je sobie zafundowali - tja kłamstwo powtarzane od 200 lat świetnie opisane przez (o zgrozo) arcybiskupa I.Krasickiego - zawżdy znajdzie przyczynę kto zdobyczy pragnie ;)

ZSMW

Kłamstwo? Dziwne... Toż nawet pewien tworzący "ku pokrzepieniu serc" pisał o tym, jak Polskie elity traktują swoje państwo...

ocenił(a) serial na 4
Wolander

Miałem takie "cooo?", później jeszcze temat uciśnionych Żydów maglowali kilka razy. Ja rozumiem, że Netflix i trzeba się upokorzyć jako polski twórca, ale żeby mówiąc krótko srać na własny kraj dla większych zasięgów? Haa tfu na reżysera

ocenił(a) serial na 8
Wolander

Nie wiem ile masz lat ale ja miałem w 1994 lat 14 czyli mniej więcej tyle co bohaterowie i jude raus było czyms normalnym nawet nikt się specjalnie nie burzył na gwiazdę Dawida na szubienicy na murze, tyle ze Żyda nie można było spotkać na warszawskich ulicach, pewnie się bali. Czym innym jest ze te czasy miały także swój urok, za którym tęsknie, czasy bez Internetu i telefonów komórkowych, trzeba było ruszyć dupe aby z kimś pogadać, granie w piłkę, tanie wino, koncerty, muzyka. Poza tym ten film nie gloryfikuje Żydów, bo przecież w tym serialu ten konkretny Żyd to pedofil

ocenił(a) serial na 2
mkp

Pedofil!? - kolega chyba nie ogrania powszechnie używanych pojęć/określeń a chce się wypowiadać na tak poważne tematy społeczne jak antysemityzm/antypolonizm - gość był biseksualny!!!

Wolander

Obejrzyj do końca to wtedy zmienisz zdanie.

Wolander

Czyli, wg ciebie, samo zjawisko przerażające nie jest, tylko to, że się ludzie o nim dowiedzą...

Wolander

Zydostwo to najbardziej wredny i hipokrytyczny narod na swiecie. I wy wszyscy co ich takmtu bronicie wy poieby z pocalujcie mnie w d....

ocenił(a) serial na 2
Wolander

Na siłę wepchnieta Polska nagonka na zydów, to nie jest ku. wa normalne, to jest chore. Powinni pozywać reżyserów i osoby które na to pozwoliły żeby wyemitować taki ku. wa syf

Wolander

W obecnych czasach nasi rodacy potrafią się popisać a co dopiero w okolicach 94

ocenił(a) serial na 5
Wolander

Obejrzyj do końca to Obaczysz że na szczęście z tego dyrektora liceum to też niezle ziółko. Swoją drogą niewątpliwie Polacy należą do najbardziej tolerancyjnych Narodów świata. Zachodnia Europa powinna się od nas uczyc. Niestety są zbyt nietolerancyjni by uznać że można nauczyć się czegoś od barbarzyńców że wschodu

ocenił(a) serial na 7
Wolander

Tylko, że tutaj nie mamy jako-takiego antysemityzmu, że go nie lubią za to, że jest żydem... Tylko, że mu to wysrywają po tym jak coś się stało. Przed wypadkiem wiódł spokojne życie, po wypadku ktoś głośno rzucił coś o jego pochodzeniu i reszta ciemnogrodu to podłapała.
Jesteś zaskoczony, że coś takiego miało miejsce w latach 90, a mamy lata 20 XXIw. i gwarantuję Ci, że w wielu małych miasteczkach jakby coś takiego się stało, to wk### prości (głupi? w sumie to lepiej pasuje, bo nie każdy prosty człowiek musi być głupi) też by pisali takie slogany na murach.