PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=697374}

Wataha

2014 - 2020
8,1 112 tys. ocen
8,1 10 1 112375
7,1 26 krytyków
Wataha
powrót do forum serialu Wataha

Jednym z moich ulubionych jest wybitny plan ucieczki Rebrowa - będę sobie biegał jak rącza łania po lasach i połoninach, aż reszcie się znudzi gonitwa.

Drugi, że pani Prokurator ugania się za Rebrowem bo przeżył wybuch, a nie za Grzywą który złożył podanie o przeniesienie zaraz po tym wybuchu.

Do tego scenarzyści zrobili z Bieszczad Dziki Zachód, na którym eksplozje wszelakie, morderstwa, lincze i ukraińscy psychopaci to codzienność i proza życia, aż strach tam teraz jechać.

Mogli sobie również darować ścianę ze zdjęciami i sznureczkami u Markowskiego, bo nie dość, że to przesadnie amerykańskie to jeszcze głupie, nie wiem jak od patrzenia na taki burdel można rozwiązać wielką zagadkę i czy kiedykolwiek komuś się to udało. Może co najwyżej służyć za hipsterską dekorację domu.

Nie wiem o co chodzi, że nasze rodzime produkcje zawsze mają taki nędzny dźwięk, ale dopóki filmowcy tego nie ogarną, do każdego filmu i serialu z zasady powinno się dołączać napisy bo połowy dialogów nie sposób zrozumieć.

Z plusów - niesamowite zdjęcia, gdyby nie to, że Bieszczady to taka mordownia, po obejrzeniu tych 6 odcinków bym się tam z chęcią przeniosła. ;)

marcysia_mis

1. Grzywa w kamieniołomie mówi że on wysadził watahę i zabił Ewę - skoro tak skąd Ewa wiedziała o wybuchu i ostrzegła Rebrowa ? Po drugie skoro wiedziała bo ostrzegła to dlaczego została ranna???

2. Grzywa nie przyznał się Rebrowowi do zabójstwa Natalii - stwierdził że to ONI... jednocześnie sprzeciwił się swoim zwierzchnikom wrabiając w zabójstwo Rebrowa. Skoro tego nie zrobił to w jaki sposób podłożył zapalniczkę na miejscu zbrodni i nóż z zabójstwa do kominka Rebrowa?

3. Pani Prokurator nie zauważa faktu że Rebrow zgłaszając znalezienie Czerwa w lesie automatycznie usuwa go z kręgu podejrzanych - Czerw zginął parę dni przed zabójstwem Natalii. Czy tak postępuje morderca który pozoruje działanie seryjnego mordercy?

4. Nikt nie reaguje po bójce Grzywy z Gromowcem w czasie której wypadają obaj przez okno... To musiał być chyba jakiś pustostan bez sąsiadów???

5. Po jaką cholerę przestępcza organizacja wysłała na granicę Grzywe żeby zabił Rebrowa? To tylko odsunęłoby podejrzenia prokuratury że to on zrobił i jeszcze bardziej skomplikowałoby możliwość dokonania przemytu.

6. Skoro zwerbowali do współpracy Ewe, Grzywe i Siwego to zamiast zabijać wszystkich robiąc zamieszanie i sensację mogli zastraszyć/usunąć Siwego lub przekupić kogoś nowego... Ewa i Grzywa i tak z nimi współpracowali - co w zupełności wystarczyłoby im do realizacji własnych celów.

ocenił(a) serial na 8
okonp

Ok, zgodzę się, że nie wszystko jest dopięte na ostatni guzik lub dopracowane jak pierścionek zaręczynowy. Niemniej jednak jest wysatrczająco dobrze, żeby oglądało się to całkiem przyjemnie bez zgagi. Zdecydowanie NIE jest to odpustowy pierścionek z tombaku z kolorowym szkiełkiem, jak to niektórzy twierdzą. Ja podtrzymuję swoje 8 gwiazdek, a gdyby porównać do 6 sezonu 'Lost' to dałbym nawet 13.

ocenił(a) serial na 2
marcysia_mis

Po obejrzeniu mam mieszane uczucia. niewyjąśnione kwestie i niezrozumiałe wątki/sceny. Nie jest wyjaśnione jaką rolę pełniła Ewa. Co do fabuły wprowadziło morderstwo Hanny Gałeckiej(4 odcinek)? I wymianiane juz: czemu uzwięła się na Rebrowa anie na Grzywę. Można by tak wymieniać.

ocenił(a) serial na 9
tns1

Zgadzam się z przedmówcami, można go było lepiej dopracować. Razi przede wszystkim naiwność pani prokurator jest kreowana na bardzo inteligentną kobietę, ale tkwi w błędzie co do głównego podejrzanego stanowczo za długo.
Sam film jednak dobrze się ogląda. Oczywiście można było go podszlifować, ale to jak w życiu, nigdy nic nie wychodzi na 100%.

ocenił(a) serial na 9
tns1

co prawda rok po czasie, ale czy przypadkiem nie było to wyjaśnione? SG zajmuje się kolejnym morderstwem, a przez granice po cichutku przejeżdżają kolejne ciężarówki.

marcysia_mis

a mnie bawi wciąż przeskakujący tatuaż z prawej ręki na lewą, z lewej na prawą, strasznie to śmieszne ;-P

ocenił(a) serial na 10
marcysia_mis

jedyne z czym mogę się zgodzić to kwestia dźwięku, większość polskich filmów ma tragiczny dźwięk i powinny mieć napisy po polsku

ocenił(a) serial na 7
marcysia_mis

Sezon 2 a błędy nadal się zdarzają... Już na początku pierwszego odcinka scena w sądzie gdzie Wysoki Sąd mówi "Przestępstwo gwałtu". Ja się pytam co to za przestępstwo?? Przestępstwo zgwałcenia, ok, ale gwałtu?? No szanujmy się żadna osoba, która ma choć trochę styczności z prawem potrafi to rozróżnić.

ocenił(a) serial na 5
pitu123_2

Ktoś chyba pisał te dialogi i potem ktoś powinien to sprawdzić.

ocenił(a) serial na 9
marcysia_mis

Mało takich seriali Polskich więc twoje absurdy nic nie znaczą

ocenił(a) serial na 5
HV71

Właśnie. Tylko dlatego można to obejrzeć, że z polskich seriali jest to jeden z lepszych. Ale tureckie prawie wszystkie są lepsze. No i te absurdy w "Wataha" jednak mają znaczenie.

ocenił(a) serial na 7
marcysia_mis

Dołączam - 6/10!!!

ocenił(a) serial na 4
marcysia_mis

Zgadzam się ze wszystkim za wyj. zachwytu nad Bieszczadami. Ja wręcz przeciwnie, na podstawie filmu odniosłem wrażenie że jest tam jak wszędzie i cały tej hajp na temat tego regionu jest przesadzony.

marcysia_mis

"Jednym z moich ulubionych jest wybitny plan ucieczki Rebrowa - będę sobie biegał jak rącza łania po lasach i połoninach, aż reszcie się znudzi gonitwa."

Zmylił tropy, a potem już przestali go szukać. Niektórym było po drodze z jego "zniknięciem", inni liczyli (np. Markowski), że Rebrow w tajemnicy prowadzi swoje własne śledztwo i dojdzie do odkrycia, kto stoi za wybuchem.

"Drugi, że pani Prokurator ugania się za Rebrowem bo przeżył wybuch, a nie za Grzywą który złożył podanie o przeniesienie zaraz po tym wybuchu."

- Pani prokurator kilka razy porusza ten wątek w wypowiedziach, żadne nowe dowody nie wskazują na Grzywę, raczej obciążany jest Rebrow - po co pani prokurator ma się uganiać za kimś, kto nie dostarcza nowych podejrzeń. Oczywiście mogłaby zdobyć jakiś nakaz, przejrzenia jego połączeń telefonicznych, ale zajmuje się bieżącymi dowodami w sprawie.

"Do tego scenarzyści zrobili z Bieszczad Dziki Zachód, na którym eksplozje wszelakie, morderstwa, lincze i ukraińscy psychopaci to codzienność i proza życia, aż strach tam teraz jechać."

- to nie serial dokumentalny pt. "Ludzie z Bieszczad na codzień", kto by to oglądał. Ironiczne uwagi to nie argumenty za tym, że serial jest słaby. Jeśli ktoś chce się przyczepić, to zawsze coś znajdzie, nieprawdaż?

Mogli sobie również darować ścianę ze zdjęciami i sznureczkami u Markowskiego, bo nie dość, że to przesadnie amerykańskie to jeszcze głupie, nie wiem jak od patrzenia na taki burdel można rozwiązać wielką zagadkę i czy kiedykolwiek komuś się to udało. Może co najwyżej służyć za hipsterską dekorację domu.

- może Markowskiemu się udało, tylko nie zdążył się tym podzielić. Dla jednych to "burdel", dla innych mind-mapping. Więc sorry... każdy ma swoje sposoby. Ja ten sposób uważam za Ok, choć sznureczki zbędne akurat.

"Nie wiem o co chodzi, że nasze rodzime produkcje zawsze mają taki nędzny dźwięk, ale dopóki filmowcy tego nie ogarną, do każdego filmu i serialu z zasady powinno się dołączać napisy bo połowy dialogów nie sposób zrozumieć."

- są już dostępne napisy, więc widać postarali się wyjść naprzeciw uwagom krytycznym.

"Z plusów - niesamowite zdjęcia, gdyby nie to, że Bieszczady to taka mordownia, po obejrzeniu tych 6 odcinków bym się tam z chęcią przeniosła. ;)"

- jest dużo więcej plusów, ale ciężko chyba przychodzi Ci znajdowanie dobrych stron, nieprawdaż? :))

Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 6
Urque

A co ze sceną gdy Rebrow postrzelony przez Grzywę wpada najpierw do rzeki, po czym leży gdzieś w śniegu na mrozie dwa dni, ranny i nie ma nawet odmrożeń? :) Pierdoły rodem z Hollywood