PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=232988}

Westworld

2016 - 2022
7,9 110 tys. ocen
7,9 10 1 110231
6,5 33 krytyków
Westworld
powrót do forum serialu Westworld

S01E07

ocenił(a) serial na 9

No i intryga poszła krok dalej. Mamy część odpowiedzi, wiemy że Theresy nikt nie wrabiał. Bernard okazał się hostem, a o Elsie nic nie wiadomo.

Co do poprzednich wątpliwości i sceny "spaceru" - w tym odcinku mogliśmy zobaczyć jak inni też chodzą i testują hosty.

ocenił(a) serial na 5
acidity

nie wiem co to za serial Aftermath
jeżeli jego niszowość polega na tym, że jest jeszcze głupszy niż Westworld to moje gratulacje

mikmro

Patrzcie co Jimmi Simspon ostatnio powiedział w jakimś wywiadzie.

– Przyznam, że śledziłem rozwój historii z napięciem aż do momentu, gdy dostałem scenariusz dziesiąego odcinka. Myślę, że każdy z nas miał swoje teorie, ale kiedy przyszedł czas na dziesiąty odcinek… Myślę, że mogę mówić za całą obsadę, ale ogólnie reakcja była taka: „O, ja pi***le!”. Jakimś cudem udało im się zakończyć wszystkie wątki i odpowiedzieć na wszystkie pytania, jakie widzowie mogą mieć, a potem wskazują, że jest tam cały świat innego gówna, o którym w ogóle nie myśleliście, a teraz bardzo chcecie go poznać. Nie ma żadnego durnego cliffhangera, w którym widzowie zareagują, „O, ku**a, co teraz?”. A raczej będzie to reakcja, „o, mój Boże, dziękuję i nie mogę się doczekać kontynuacji”.

No to się wyjasnily nasze ostatnie obawy:) so damn excited!

ocenił(a) serial na 10
Dehzz

Nie wiem jaki jest budżet WW, ale spodziewam się, że to czołówka najdroższych seriali, więc Nolan nie miał gwarancji na kolejne sezony. Aby uniknąć krytyki musiał podomykać wątki istotne dla całego sezonu. Jeszcze tylko 3 odcinki :(

ocenił(a) serial na 9
Dehzz

No to tylko czekać te 2,5 tyg :)

Dehzz

Ja po końcówce ostatniego odc. zbierałam szczękę z podłogi, to co będzie po tym 10-tym ?

Rena39

też jestem ciekawy tego "całego świata innego gówna" :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
acidity

ojej...nakarmiłeś trolla...no to teraz się zacznie.

ocenił(a) serial na 10
Dehzz

Myślisz, że jak odrobi lekcje, to mama pozwoli mu skorzystać z kompa i będzie pisał?

acidity

chyba zobaczyła wpis i jest szlaban na kompa.. cóż

ocenił(a) serial na 7
Dehzz

No to teraz czekam z niecierpliwością na finał, a jednocześnie z żalem, że potem trzeba czekać tak długo na 2 sezon.

Tortuga033

ale spójrzmy na to z innej strony, dzięki jakiemuś tam westworldowi dwa miesiące zleciały szybciej do nowego sezonu Gry o Tron :D

ocenił(a) serial na 7
Dehzz

GOTa nie oglądam, tak że tego xD

Tortuga033

COOOOooo ?!? To tacy ludzie istnieją ? Propsy za jaja, że się przyznałaś :)

ocenił(a) serial na 10
Dehzz

He he, ja też dopiero dzisiaj zacząłem oglądać :)

acidity

No to nie będę ukrywał zazdrości ( mimo wszystko ). Przeżyć to wszystko po raz pierwszy...dla takich rzeczy mogliby wymyślić usuwanie wspomnień :)

Mały pro tip : nie przywiązuj się zbytnio to postaci :)

ocenił(a) serial na 7
Dehzz

No jak widać istnieją, nie moje klimaty :D

Tortuga033

Każdy tak mówi aż obejrzy 1 sezon..potem już z górki.

Dehzz

Miazga, apetyt tutaj rośnie w miarę oglądania kolejnych odcinków a teraz mam chyba wygórowane oczekiwania co do finału! :D

mikmro

A tu gostek dobrze zebrał fakty potwierdzające to co możemy już napisać z całą pewnością ( dzięki pokazaniu nam sekretnego pomieszczenia ) - Bernard ze scen z tajnych rozmów z Dolores to rzeczywiście Arnold :) cały czas mięliśmy go przed oczami.
http://www.filmweb.pl/serial/Westworld-2016-232988/discussion/Kim+jest+Arnold+Cz yli+moja+teoria+jego+tożsamości%3A,2837309

A tu moje screenshoty ,spójrzcie na elementy tła, rozdzielnię, barierki, schody, stół warsztatowy. Do tego Arnold zawsze był ubrany na czarno bez krawata i kamizelek. Bernard na żadnej scenie nie miał tego stroju, zawsze niebieskie marynary i krawaty.

http://imgur.com/a/v2io5

Dehzz

Widziałam gdzieś w necie screenshoty udowadniające, że to ta sama piwnica. A po Twoich mam już zupełną pewność, nawet krzesło się zgadza :)

ocenił(a) serial na 10
Dehzz

Może powtórzę to, co pisałem Ci na PW: na zdjęciu nr. 3 mamy wyraźne odbicie Dolores i krzesła na którym siedzi Bernard. Pustego krzesła!
Nie wiem jak to możliwe, że wcześniej tego nie dostrzegłem. Po emisji odcinka dokładnie analizowałem tę scenę na klatce stop i mi to umknęło :)

acidity

to też powtórzę to co odpisałem..
na zoomie widać ciemną nogę przesłaniającą sukienke Dolores, niestety, taka gra świateł :)

ocenił(a) serial na 10
Dehzz

Oglądam to na dużym ekranie (TV) i widzę jakiś cień, ale uznałem go za grę świateł xD Co z resztą ciała, amba zżarła?
W którym odcinku była ta scena, bo nie pamiętam, a chciałbym jeszcze raz obejrzeć ją w całości?

acidity

zaraz ogarnę ci zooma , reszta jego postaci sie po prostu nalozyla z refleksami na szybie i wyparowala

wrzucam na koniec posta linki do galerii ktore zrobilem

acidity

Patrz, w tle za Dolores widać ten sam stół Warsztatowy. Ok, niby może to być standardowe wyposażenie bo Bernard mówił o wielu takich miejscach. Nie mniej ciekawy zbieg okoliczności.
http://imgur.com/a/QLFWb

Dehzz

Zaraz dorzucę jeszcze screeny z tym stołem warsztatowym.
W ógole odpalcie sobie początek 1 odcinka...Dolores z muchą na oku i głosy rozmowy z...no właśnie.
Już na pierrwszej scenie zrobili nam ten tak zwany sprytny montaż! Od początku ładowali nas pod wuj mówiąc kolokwialnie...
Dolores obdrapana z teraźniejszości po akcji, którą później widzimy a w tle rozmowa z Arnoldem sprzed wielu laty.
Jestem pewien, że po 10 odcinku, jak obejrzymy całość to wyjdzie na to , że byliśmy jak te hosty, oglądaliśmy coś a nie rozumieliśmy praktycznie NICZEGO co widzimy:) Każda scena będzie miała inne znaczenie...

Tak na marginesie, jakie jeszcze kojarzycie filmy z tym motywem ? Pamiętam chyba jak pierwszy raz się dałem tak zrobić na Szóstym Zmyśle, te scena objawienia ,ciary szok i mętlik, że cały film trzeba od nowa obejrzeć teraz :) Chwilę potem byli bodajże Inni z Kidman, też na koniec okazało się, że wszystko jest inaczej niż przedstawione.
Nazywa się ten zabieg jakoś ? ( prócz ładowania pod wuj ? ;) ) Macie jakieś podobne tytuly?

Dehzz

"jak obejrzymy całość to wyjdzie na to , że byliśmy jak te hosty, oglądaliśmy coś a nie rozumieliśmy praktycznie NICZEGO co widzimy" - oby tak właśnie było, liczę na wielkie boom w finale sezonu :)

Hmm trochę było takich filmów, chociażby Podziemny Krąg. Jak się ogląda 2-gi raz wszystko wiedząc to po prostu szok, tyle nowych rzeczy się wyłapuje.
Ogólnie uważam, że Westworld to jest takie serialowe dziecko Twin Peaks i Zagubionych- im więcej człowiek ogląda, tym większy mętlik w głowie ;)

ocenił(a) serial na 10
Dehzz

Z serialami jest nieco inaczej, bo z reguły domykanie wątków jest podzielone na kilka odcinków, więc trudno będzie osiągnąć efekt taki, jak w Szóstym zmyśle (nawiasem mówiąc rewelacyjny film). Ale kto wie?

Patrz na to: https://youtu.be/1XTt2M7V7AE?t=1m6s
Jeżeli wierzyć temu plakatowi, to labirynt naprawdę istnieje.

acidity

ale jajca :) i to gdzie ? w kanionie !

acidity

ten plakat był widoczny w filmie ? gdzieś na ścianie ?

acidity

a nie, adres www jest, wiec normalny plakat..cóż, może to też być zmyła.

ocenił(a) serial na 10
Dehzz

Jeżeli kanion ten ukazał się w reklamie parku, to tylko w scenach gdy przybył Wiliam lub podczas pierwszego obchodu Maeve. A jeżeli to plakat reklamowy, to i tak może nawiązywać do miejsca w serialu, które faktycznie istnieje.

acidity

logo jest nowe , nie pasuje do Williama, nawet nie odpalałem tych scen ( jedynie tą z Meave )

użytkownik usunięty
Dehzz

Czyli, Arnold (pierwowzór Bernarda) istniał i był zdolnym programistą oraz wspólnikiem Forda. Przeżył osobistą tragedię w postaci śmierci syna, którego ulubiona lekturą była Alicja w Krainie Czarów. Zaangażowal się w projekt Westworld i prace nad Dolores -swoim dzieckiem dążąc do uzyskania sztucznej SI. Odbywał z nią spotkania w "stacji", nad którą mieściła się narracja w postaci pierwotnego Labiryntu -domu Dolores i innych hostów m.in. dziewczynki. Dlatego we wspomnieniach Dolores jest mowa by wracała na górę (winda). Teraz w tym sektorze jest "dom" Forda i miejsce jego nowej narracji budowanej na podstawie starej.
Arnold chciał zniszczenia Parku (konflikt z Fordem) i postanowił użyć Dolores. Doszło do konfrontacji, masakry w Labiryncie i śmierci Arnolda, którego prace przetrwały w postaci kodu, komend i niektórych hostów.
Ford będąc pod dużym wpływem Arnolda, z poczucia winy, potrzeby rekompensacji stworzył Bernarda na podobieństwo Arnolda, wcześniej pozwalajac na jego wymazanie z historii spółki.
I teraz:
z sentymentalizmu zostawił zdjęcie, na którym jest Arnold\Bernard ? A jeśli ktoś postronny by je zauważył i zadał naturalne pytanie dlaczego Bernard jest identyczny z Arnoldem zmarłym ponad 30 lat temu?
Co stało się z żoną Arnolda\matką dziecka Arnolda? Nawet jeśli ich więź się rozpadła, to śmierć Arnolda musiała wzbudzić w niej pytanua\wątpliwości. Poza tym co ze spadkiem po Arnoldzie w postaci praw do kodu, który zawłaszczyl w całości Ford.

No, ładnie podsumowałaś. Jest trochę domysłów ale zgrabnie wyszło. Co do Twoich pytań, zastrzel ale nie mam pomysłu. Może wszyscy są podmienieni dawno dlatego nie kojarzą Arnolda z Bernardem.
I cały czas nie jestem do końca pewien czy Ford go w końcu zabił, przez to co powiedział pod piramidą Bernardowi "znałem go...był szalenie ostrożny". Chyba, powiedział to tak tylko by Bernard usłyszał cokolwiek... Przy okazji ostrożność Arnolda widoczna jest w spotkaniach Dolores.

ocenił(a) serial na 8

Co stało się z żoną Arnolda\matką dziecka Arnolda?
Wydaje mi się ze zona Arnolda a obecnie hostem jest Maeve.
Króciutko dlaczego -
-zauważcie ze w 6 odcinku technicy czy jak to woli przydupasy maeve mówią ze ktoś z „wyższym dostępem” pozmieniał pewne cechy u niej. Był to Arnold, a raczej on jako SI, chce zemsty na Fordzie.
-Meave jako jedyny host zaczęła rozumieć otaczający ja świat i poznała brutalną prawdę o niej samej. Uważam ze to również sprawka Arnolda.
Na koniec dodam tylko, iż widziałem trailer odc. 8 i mam wrażenie ze Arnold „wybudzi się” w Bernardzie i wtedy dowiemy się jeszcze więcej :).

Robsonponte4

Było widać w nim taką złość, no.
Ty to by było ciekawe, Meave żoną Berniego. Kolejna niby luźna rzecz połączona w całość. Pasuje do tego serialu :)

Robsonponte4

Ciekawy pomysł i całkiem sensowny. Tylko czy ma się jakoś do poprzedniego wcielenia Maeve - (samotnej?) matki z dzieckiem ? ;)

mikmro

Okej to takie dzisiejsze podsumowanie trzeba zrobić.

Arnold i Berni , różnice w ubiorach. Widać w miarę dwie spójne formy stylowe, które miałyby nam coś przekazać? Sami oceńcie.

Bernard : http://imgur.com/a/f2cn9
Arnold : http://imgur.com/a/aMnLX

W czasie oglądania wszystkiego ( pierwszy raz niestety już trochę na podglądzie ) , próbowałem wypatrzyć coś czego mógł nie widzieć Bernard. I jest coś...
A mianowicie Lee Sizemore :D Patrzcie na te ujęcia rozmowy. Gdy mówi Cullen ,on stoi obok,gdy mówi Bernard jest pusto. Do tego gdy Lee coś tam gada, Bernard jakby go nie słyszał, wcina się prawie w pol zdania i gada o brwiach Cullenowej.
Wiem, że ujęcie z lee jest z innego kąta ale mimo wszystko zobaczcie jak blisko stoi. Powinno być go widać.

http://imgur.com/a/qJmoI
Ciekawe czy mogą mieć takie podprogramy, które tworzyłyby odpowiednie reakcje aby inni z otoczenia nie połapali się, że jeden drugiego nie widzi. Berni ma te swoje uśmieszki..

A na koniec foty z miasteczka Lawrenca, które Ford zatrzymał planując kanion i z akcji z Edkiem gdy był tam z Lawerencem.
http://imgur.com/a/tetBj może ktoś coś nowego wypatrzy..

ocenił(a) serial na 9
Dehzz

Czyli to juz oficjalnie wiadomo ze Bernard to Arnold?

Aretus

no stary, obejrzyj sceny na nowo to sam zobaczysz to czego nie widzieliśmy wtedy
jego słowa ,emocje, zachowanie tam z Dolores..tyle różnic!

ocenił(a) serial na 9
Dehzz

Ale ja to wiem. Pisalem juz kiedys ze rozmowy z Dolores to prowadzi prawdziwy Bernard/Arnold . Tylko ze porownujesz zdjecia Bernarda tak jakbys mial juz oficjalny przeciek ze to Arnold wczesniej. :) Tyle wypowiedzie w temacie ze wszystkich juz nie ogarniam, i myslalem ze cos pominalem.

Aretus

wiem, że ostatnio unikam stawiania tez ze 100% pewności ale tu chyba nie ma już złudzeń. Pomieszczenie i ubiór powinny przekonać każdego.

ocenił(a) serial na 9
Dehzz

Mozliwe, tak jak wspomnialem - sam o tym pisalem. Ale i tak bylbym ostrozny. Jedno jest pewne - pracownicy znaja Bernarda, on sam mowi ze pracuje tutaj 10 lat. Wiec jak to sie ma do tego ze Bernard to Arnold sprzed 30 ponad lat? Hostowi mozna wgrac taka "swiadomosc" ze jest od 10 lat w firmie, ale ludzie ktorzy go znaja?

Aretus

jeśli ludzie tam pracujący to same hosty...

pamietasz jak Ford mowil że zarząd podsyla mu co jakis czas kogos, pewnie dla sportu
mozna to odebrać na zasadzie Jabby wrzucającego Luka do Rancora ku uciesze wszystkich :)
Albo, jak ludność ze wsi oddająca jednego ze swoich w ofierze hrabiemu drakuli, gościu chwile tam sie kreci, zostaje poddawany setkom prób, jakies analizy cuda wianki ( może to ten projekt badawczy, dotyczący ludzi ktorzy tam przychodzą ) by skonczyc jak reszta w postaci wiernego hosta.

I park się kręci

ocenił(a) serial na 9
Dehzz

Watpie ze wszyscy to hosty Naprawde zdziwilbym sie gdyb sie tak okazalo. Ale mozliwe ze prezesowa jest juz podmieniona i jest hostem. A jaki cel mialoby zrobienie hosta Bernarda na podobienstwo Arnolda?

Aretus

może sentyment? ciągle gdzieś razem łażą, dyskutują itd, widać, że to był jego dobry ziom, razem zbudowali imperium

ocenił(a) serial na 9
Dehzz

Raczej tylko to. Innego powodu nie widze. Dosyc sentymentalny ten Ford, a tak latwo przychodzi mu zabijanie.