PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15776
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Ciąg dalszy dyskusji na temat Wspaniałego Stulecia i nie tylko ;)
Poprzednia część: http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+%28sezony+1-+4%29+cz.+9,2681862

rafal4792

Mnie też tak się wydaje, aż tak głupia chyba nie była, żeby nie wiedzieć jak jest kara za zdradę.

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

Czy ja wiem...Cihangir nie był jedyną osobą, która wierzyła, że Sulej nie skrzywdzi Mustafy. Ja to się dziwię, że w obozie nikt oprócz Kary Ahmeda nie zauważył obecności katów

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Czy ja wiem czy nie zauważyli? Przecież jeden z oddziałów Janczarów wyszedł naprzeciwko Mustafie, by go ostrzec, że zostanie stracony. Podejrzewam, że wiedzieli, ale nie mówili o tym. Wiadomo jak Sulej bał się o tron, myślę, że oczywistą rzeczą była ta egzekucja.

ocenił(a) serial na 8
Nennek

A ja to się dziwie, ze Mustafa dał sobie radę z katami a było ich chyba z 6 a taki przydupas Rustena go wykonczyl:(

ocenił(a) serial na 10
mirabozenna

Podejrzewam, że walka z katami była bardzo wyczerpująca i Mustafa nie miał już po prostu siły... Ale fajnie byłoby gdyby poradził sobie z nim, i poszedł zabić Suleja :D

mirabozenna

a propo zal mahmuda czy cos mu zrobia za wykonczenie ksiecia?

ocenił(a) serial na 9
nicca23

Będzie dalej służył Rustemowi i zostanie przy życiu do końca serialu. Żadna kara go nie spotka i nawet Jastrzebiowi wiele lat później nie uda się go zabić.

ocenił(a) serial na 8
marimal1

Szkoda, ze nie spotka go zadna kara. Facet jest okropny, nie mogę na niego patrzeć, sama jego fizjonomia odrzuca i pokazuje cale zło. Brrr

Nennek

mnie Cichangir najbardziej wzruszył, jak płakał z Selimem w lesie.Nawet się dziwie łzom Selima

ocenił(a) serial na 10
nicca23

Selim nie jest tak zupełnie bezduszny. Wszyscy bracia kochali Mustafę, więc również płakał. Mnie tam już nikt nie wzrusza, również Cihangir, który już za mocno ubabrał się w walkę o tron dla Mustafy. Nie ma już osób postronnych, każdy był w obozie Mustafy albo Hurrem. Walka o tron wszystkich pożarła...

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

Tak naprawdę oprócz Bali Beja to chyba nie było nikogo kto nie byłby po którejś ze stron. Odkąd książęta stali się dorośli widać to coraz wyraźniej.

ocenił(a) serial na 10
PanIWladca

Sądzę, że gdyby Bali Bey w porę się nie wycofał, to też zostałby wciągnięty w grę. On był chyba jedyną w pełni pozytywną postacią serialu, więc dobrze, że tak pozostało.

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

Masz rację. Pewnie przebywając cały czas w Topkapy w pobliżu sułtana musiałby w końcu wybrać między Hurrem, a Mustafą, bo inaczej pewnie rudowłosa sułtanka razem z Rustemem by się go pozbyli.

ocenił(a) serial na 9
Nennek

Mihrimah po śmierci Rudej pokaże pazura ,pozbędzie się w końcu Rustena i będzie robić na złość Nurbanu.

użytkownik usunięty
lukasz16

Mam pytanie co się stanie na końcu z Jastrzębiem i Yahią?

ocenił(a) serial na 8

Jastrząb zostanie zabity tuż po tym jak zamordował Rustema w końcówce 137 tureckiego odcinka. Yahia zostanie przez Sulejmana odesłany i sułtan powie, że nie chce go już nigdy więcej widzieć.

użytkownik usunięty
PanIWladca

Dzięki za wyjaśnienie.

ocenił(a) serial na 10
PanIWladca

Na miejscu Sulejmana przygarnąłbym Yahię do swojego najbliższego obozu, bo to bardzo wierny i mądry człowiek. O ile pamiętam, to przecież Hurrem nie zaprzeczyła Sulejowi, że ona stała za listem Mustafy, więc doszło do niego, że ani on ani jego podwładni nie zdradzili państwa..

tupac1991

Sulejman wie o spisku Piri Risa , i wie że Jahja pomagał mustafie w różnych intrygach to i nie dziwne ze go wygnał

ocenił(a) serial na 10
nicca23

Jakich intrygach Mustafy?

tupac1991

choćby ślubem jego, no i sama ta grupa możnych bejów którzy chcieli obalić sułtana>te intrygi wokół mustafy

nicca23

I to mają być te intrygi Mustafy?!
Jeśli chodzi o ślub, to zakochał się i ożenił, sam Sulejman dał przykład synom żeniąc się z Hurrem wbrew wszelkim zasadom i tradycji. Poza tym małżeństwo z Mihrunisą było z miłości, a nie z wyrachowania - jak w przypadku Mihrimah i Rustema.

Grupa Piri Risa chroniła Mustafę, gdyż widząc obecne rządy Sulejmana (sterowany przez Hurrem i Rustema, obsesyjnie szukający rywala w synu) widzieli w nim nadzieję dla państwa osmańskiego, promowali najodpowiedniejszego kandydata na kolejnego sułtana. Mustafa przez dłuższy czas nawet nie wiedział i ich istnieniu, a gdy to odkrył był temu przeciwny.

_Summer_

bardziej jak poprawiłam wokół niego , dziwne by było jakby po straceniu syna ufał sługom Mustafy

tupac1991

Po pierwsze, Sulejman nie znał Yahyi zbyt dobrze. Po drugie, po śmierci Mustafy sultan miał obsesję na jego punkcie, wszędzie go widział. Zniszczył pamiątki po nim, aby móc dalej żyć więc tym bardziej osoba z jego otoczenia byłaby mu nieznośna.
Poza tym, lubię Yahye i życzę mu dobrze, więc on dalej od brudnych gier tym lepiej :)

ocenił(a) serial na 8
rafal4792

Spodziewałam się tego, że Sulejman będzie próbował zagłuszyć wyrzuty sumienia i wymazać Mustafę ze swojego zycia, bo tak samo zrobił w przypadku Ibrahima.

ocenił(a) serial na 9
tupac1991

Kiedy Sulejman zapytał Hurrem czy była zamieszana w śmierć Mustafy a ona temu nie zaprzeczyła? Chyba mi to umknęło... Z góry dzięki za odpowiedź

ocenił(a) serial na 10
hurrem_sultan

Dwa odcinki temu bodajże, ale mogę się mylić. To był koniec odcinka.

ocenił(a) serial na 10
PanIWladca

A co się stanie z Kara Ahmedem Paszą?

elmoo_filmweb

Zostanie stracony za popieranie powstania pod wodzą fałszywego Mustafy.

użytkownik usunięty
rafal4792

Szkoda że tak skończy polubiłam tą postać a ten aktor mógłby robić dubbingi bo ma niesamowity głos.

Nennek

We wczorajszym odcinku Rustem został zdegradowany (szkoda, że ukarany od razu przez janczarów :P) Czy wróci jeszcze na stanowisko wielkiego wezyra?

_Summer_

Tak, po egzekucji Kara Ahmeda paszy.

rafal4792

A już się cieszyłam, że przynajmniej stanowisko straci dożywotnio...

Nennek

A ja mam pytanie dotyczące małego Mehmeda. Przeczytałam, że jego też zabija, ale czy pokażą na ekranie jego śmierć? wolałabym być przygotowana...(biedne dzieciątko :()

ocenił(a) serial na 8
Qwertyna71

Nie, nie pokażą.

ocenił(a) serial na 8
MarinaSamira

Kto zabije małego Mehmeta? Kurczę, ale lipa...

ocenił(a) serial na 8
Lellandra

Kaci na rozkaz sułtana.

MarinaSamira

chyba raczej ten nomen omen Ibrahim pasza

MarinaSamira

I tu drugie pytanie od kiedy słuzacy Rustema Zal mahmud który udusił ksiecia i w sumie wydal od sułtana rozkaz zabicia małego Mehmeda siedzi tak przy sułtanie.Teraz bedzie sługa sułtana jak Lokman

ocenił(a) serial na 10
Qwertyna71

Jego śmierci akurat nie, ale w późniejszym etapie serialu zostanie pokazana śmierć kilku dzieci. No ale nie będę Ci za dużo spoilerował :)

tupac1991

W sumie mam pytanie ktoś tu kiedyś pisał że Hurrem płakała po śmierci Mustafy, nie widziałam tego w serialu.Była taka scena czy ją wycieli

ocenił(a) serial na 10
nicca23

Scena płaczu Hurrem powinna pojawić się w dzisiejszym odcinku.

ocenił(a) serial na 9
nicca23

Była dziś,a propo Hurrem dostała niezłą ksywke Ruska wiedzma

tupac1991

Wiem czyje, ach te piekielne forum i babska ciekawość. Coraz smutniejszy ten serial;(

ocenił(a) serial na 9
tupac1991

Ja to byłam zdziwiona ,że Mahidevran o tym nie pomyślała,że małego Mehmeta też uduszą ,znała przecież prawo i wiedziała ,że przyjdą po niego. Mihrunnisa miała wielu znajomych ,zwolenników Mustafy ,przyjaciół ojca ,więc powinna była jak najszybciej uciekać z chłopcem i gdzieś sie zaszyć ,zeby nikt ich nie znalazł . Nie miałby szansy na tron ,ale przynajmniej by żył , a tak to naiwnie go oddała.

marimal1

Może obie były w takim szoku i rozpaczy po śmierci Mustafy, że w tym momencie nie myślały racjonalnie...

ocenił(a) serial na 10
marimal1

Z pewnością nie myślały o tym. Spójrz w jakim one są stanie.. Mahidevran myśli tylko o odpowiednim upamiętnieniu Mustafy, a Mihrunnisa chce go pomścić. Obowiązek zabicia synów zdrajcy jest straszny, no ale cóż.

ocenił(a) serial na 9
tupac1991

Okrutne to prawo było,bo wystarczyło wydać dekret czy ustanowić takie prawo ,że synom księcia ,który dopuścil się zdrady tron się nie należy, a nie barbarzynsko zabijać niewinne dzieci.
Tak samo przecież z najmlodszym synem Bayazyda było,też ta Dafne siedziała i czekała aż Nurbanu po nich przyjdzie.

marimal1

w serialu to pokazano ze oni sie bali ze zwolennicy Mustafy popra jego syna.Jakby ci ludzie szanowali prawo moze by sie udalo ale widac walka o władze sprawiała ze janczarzy i inni się tym nie przejmowali

ocenił(a) serial na 8
marimal1

A z czwórką starszych wiadomo co się stało...

Na szczęście kilkadziesiąt lat później matka księcia Yahyi nie straciła głowy:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sultan_Yahya