PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15776
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Ciąg dalszy dyskusji na temat Wspaniałego Stulecia i nie tylko ;)
Poprzednia część: http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+%28sezony+1-+4%29+cz.+9,2681862

MarinaSamira

jakich starszych

ocenił(a) serial na 8
nicca23

Starszych synów Bajazyda, bo miał ich w sumie pięciu.

ocenił(a) serial na 10
MarinaSamira

Bajazyda zawsze mi było szkoda. On najbardziej się zatracił w walce o tron. Powstanie pewnie było dobrym pomysłem, ale dopiero po śmierci Sulejmana. Wydaje mi się, że wtedy pokonałby Selima. Selim tak płakał przy śmierci Mustafy, martwił się o Cihangira, ale rozkaz zabicia Bajazyda i jego dzieci nie wzruszył go za bardzo. Śmiem twierdzić, że gdyby nie Nurbanu to skończyłby jak Mehmed...

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

Taka sama sytuacja jak przy Mihrimah. Po śmierci Cihangira rozpaczała. Po śmierci Bayazida jeszcze bardziej cierpiała. A Mustafę sama pomogła zabić.

PanIWladca

Wkurzające dziś było jak Mihrimah przyszły z matką do haremu opłakiwać Mustafę. Zero wstydu i honoru...

ocenił(a) serial na 8
_Summer_

Hurrem aż się skaleczyła, bo jej Fatma prawdę wygarnęła.

ocenił(a) serial na 8
_Summer_

Dokładnie. Najpierw kogoś zabić, a później przyjść go opłakiwać do kochających go osób.

ocenił(a) serial na 8
Nennek

Serial robi się coraz bardziej przygnębiający. Tragedia goni tragedie, tylko nieszczęścia, smutek i łzy.
Depresja murowana. :((((
Szkoda tylko ze ta szuja Rusten zawsze cało wychodzi z opresji.

ocenił(a) serial na 10
mirabozenna

Do czasu :)

tupac1991

Ta kobieta co przyszla do Cihangira to byla śmierć? Biedak , nie dość ze cale życie z tym garbem na plecach to jeszcze śmierć w takim cierpieniu, dobrze że chociaż taka ladna ta kostucha =) Dziwi mnie że Hurrem niby taka cwana i przebiegla a dopiero po śmierci Mustafy dotarlo do niej że teraz jej dzieci się pozagryzaja.Co ona sobie myslala knujac intryge ze jak sie pozbedzie ksiecia to wszyscy będą sobie zyc jak jedna wielka kochajaca sie rodzina.Majac dwóch synów którzy od dziecka skacza sobie do oczu to raczej logiczne ze spokoju nie będzie.

ocenił(a) serial na 8
Nina_G

Ta kobieta to może i smierć ale twarz ma chyba tej naloznicy która z nim była. Może to wspomnienie miłej chwili ?

ocenił(a) serial na 8
mirabozenna

To nie była ta sama aktorka, która grała nałożnicę Cihangira.

użytkownik usunięty
PanIWladca

to byl aniol, jeden z medykow mowil o tym ze to sa istoty ktore dla dobrych osob przed smiercia pokazuja sie jako niesamowite pieknosci, a dla zlych sie pokazuja jako szkarady...

ocenił(a) serial na 8
Nina_G

Nie, to nie śmierć, Cihangir jeszcze nie umarł (jeszcze nie umarł - jak to brzmi...). Jeśli dobrze kojarzę to ta dziewczyna była bohaterką, którejś z jego książek ale fakt, "przeniesie" go na tamten świat.

Nina_G

Hurrem myślała, że zdoła zawsze kontrolować sytuację i wszyscy będą tańczyć tak jak ona zagra, ale się trochę przeliczyła...

ocenił(a) serial na 10
Nina_G

Myślę, że jej celem był po prostu zapewnienie tronu jednemu z synów, o tym, że będą się kłócić nie pomyślała. A o tym co zrobi Cihangir, to w ogóle nikt nie pomyślał.

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

Jak ojciec znalazł Cihangira w lesie i go chciał zabrać, ten powinien był krzyknąć: "Brzydzę się Tobą!" byłoby to mocniejsze.

ocenił(a) serial na 10
MarinaSamira

to fakt, chociaż scena i tak była mocna, gdy nie chciał z nim iść. Pisząc post jednak bardziej miałem na myśli to, że Cihangir z tęsknoty za Mustafą przestanie jeść i doprowadzi się do takiego stanu.

użytkownik usunięty
Nennek

Hurrem myślała że pozbywajac sie Mustafy wygra totalnie, a tym czasem przze te decyzje stracila dwoch synow, Dżihangir z rozpaczy umarl, a Bayazyd umrze z intryg Selima..

ocenił(a) serial na 10

Gdyby nie Sokollu oraz wsparcie Suleja to by skończył jak Mehmed a wtedy Bajazyd lub jakby zyl Mustafa by mieli tron

użytkownik usunięty
gillespy

Bajazyda mi strasznie szkoda, zreszta Mustafy tez mocno, a to ze jeszcze jego syna odebrali jego matce to juz w ogole masakra

ja się trochę dziwie po 1) janczarom przed egzekucją widzą wojsko ( na zielono ubrane przed namiotem Suleja ) przeciez juz chyba wiedzieli, że cos sie szykuje, ze Mustafa nie wyjdzie z tego zywy, poza tym tez byl woz z katami. Potem dochodzi do buntu i wypuszczaja Rustema, który ucieka.... smiechu warte jakby wtedy doszlo do rzezi Rustem bylby martwy, wystarczylo nawet podlozyc ogien i spalic go zywcem... przeciez Suleja wtedy nic nie obchodzilo....
2) Mahli i zona Mustafy zamiast sie zabezpieczyc, ze moze dojsc do tego, że Mustafa moze byc skazany przeciez mialy przeczucie- zamiast wyslac gdzies ksiecia Mehmeta i go uratowac to siedza pindzie i nic nie robia??
3) zona Mustafy prowadzi piekny monolog po czym podzyna sobie gardlo, skoro chciala sie zemscic, przepuscili ja straznicy Hurrem - miala noz zamiast strzelic rudej miedzy oczy i wtedy dopiero mogla polnic samobojstwo.

użytkownik usunięty
barbarka5_2

Zgadzam się niby Janczarzy tak kochali Mustafę a jak szedł na śmierć to tylko się przyglądali. Przecież doskonale wiedzieli o katach dlaczego więc nie wkroczyli do tego namiotu skoro i tak planowali obalić Sulejmana. Wystarczyło by Jastrząb dał im znać. Co do Mahi i Mihrunnisy to one takie zapobiegliwe a nie pomyślały o zabezpieczeniu bezpieczeństwa Mehmeta.

Janczarzy to w ogole sa smiechu warci duzo gadaja malo robia a jak juz robia to jakies glupoty jak wtedy kiedy wsciekli sie ze dawno nie byli na wojnie i zaatakowali palac wtedy hatice poronila albo jak chcieli zaatakowac ksiecia selima ktory przyszedl powiedziec ze sultan zyje i powinni przestac roznosic ploty o jego smierci ale jak mogli ratowac mustafe to okazali sie bezuzyteczni w ogole to nie rozumiem co sie stalo przeciez bunt byl planowany od dawna janczarzy byli na miejscu wiedzieli ze mustafa zostanie zabity przeciez wyszli na droge zeby go zatrzymac a na koncu stali przed namiotem i czekali nie wiadomo na co

użytkownik usunięty
barbarka5_2

1. No przeciez nie udalo sie wzbudzic buntu, bo jeden z przywodcow janczarow zdradzil i wydal reszte, nie bylo tam nikogo kto moglby stac na czele tego buntu, jastrzębia juz nie bylo bo jechał dac znac temu przyjacielowi Mustafy do ataku ale go postrzelili w plecy, pozostalym komendantom tez uniemozliwiono reakcje, sam Mustafa nie chcial stac na czele tego buntu, wiec sama masa bez wodza nic by nie poradzila...szczegolnie ze sulejman i rustem tez mieli swoje straże
2. zgadzam sie ze mahidewran powinna byla sie domyslic ze to jeszcze nie koniecc ze przeciez jej wnuk tez jest pretendentem do tronu, no ale przemyslmy co mogla by zrobic, nawet gdyby obie z nim gdzies uciekly, to bylyby tropione przez ludzi Sulejmana ( przypominam ze to on wydal taki rozkaz nie byla to intryga Hurem chociaz w sumie Rustem mu nagadal wiec pewnie sie go posluchal) ..musialyby sie tułac z nim nie wiadomo gdzie w koncu by je znalazl i moze nawet skazalby za nieposluchanie jego rozkazu na śmierc

3. nie widzialam jeszcze tego :(

Akurat z małym pokazano że Hurrem napisała list do sułtana że zwolennicy mustafy obrali za cel posadzenie na tronie jego syna mehmeta i on wtedy dał rozkaz Sludze Rustema mahmudowi.Tez mnie dziwi ale w sumie nie wiem czy ona nie byla otoczona przez straznikow w tej bursie i wczesniej w tej prowincji mustafy zapomnialam nazwy w sumie sila je tam wozono z miejsca na miejsce

użytkownik usunięty
nicca23

No ale zdawało mi sie ze najpierw Rustem wspomnial ze malego chca na tronie posadzic a potem doszedl jeszcze ten list.....
A no wlasnie przeciez do Bursy przyjechal czlowiek po nia, wiec tak czy siak by nie umknely...

Jeśli chodzi o Mehmeta ja kojarzę tylko list Hurrem do sultana, ze lud chce posadzić go na tronie i znow Sulej się przestarszyl, że ktos mu chce odebrac stolek wiec wyslal siepaczy po malego ( mysle ze jak by nie bylo listu to pewnie malemu nic by sie nie stalo...moje przemyslenie moze sie myle?)
Wracając do Mahi zanim trafily do tej Bursy, siedzialy na tej prownicji mialy srodki i swobode wtedty trzeba to bylo zaplanować przed wyjazdem Mustafy ( przeciez te przygotowania chwile trwaly) przeciez juz wtedy wszyscy go ostrzegali, ze ojciec moze stracic go, przeeciez wiedziali jaki moze byc ciag dalszy.
Wyjezdza Mustafa do ojca, maly jedzie w bezpieczne miejsce... zreszta cale te sceny smierci Mustafy, jak prosza go janczarzy zeby nie jechal do ojca...masakra po prostu jednym slowem czeski film rozumiem chcial byc wierny ojcu, nie chcial byc buntownikiem ale zero w nim instyktu przetrwania... zal bardzo lubilam postac Mustafy zreszta Chinangira takze ( chyba jeden z najbardziej inteligentych w calym tym palacu)

użytkownik usunięty
barbarka5_2

no ja jeszcze zapamietalam te gadke rustema wlasnie o tym, dlatego tak mi to utkwilo w glowie...
co do Mustafy nie chce mi sie powtarzac bo duzo o nim napisalam z inna uerka w tym temacie http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/Praw da+a+fikcja+w+serialu+Wspania%C5%82e+stulecie,2606576?page=19#post_14196288
gdzie obie doszlysmy do podobnych wnioskow dlaczego postapil tak a nie inaczej....

W sumie to Mahidewran mogla cos pomyslec wczesniej aby ukryc malego ale musialyby o tym powiadomic Mustafe a ten by sie raczej na to nie zgodzil...niemniej tak jak napisalam jakby nawet sie ukrywaly to bylyby tropione i raczej w koncu odnalezione razem z malym...

no dobra moze masz rację gdyby byly tropione, odnalezione a nawet gdyby ich skazal na smierc.... ( w sumie nic do stracenia nie mialy bo wiemy jak sie skonczylo, jedynie przezyla Mahi) ale mialaby satysfkacje, ze nie poddala sie systemowi, ze zrobila wszystko aby ocalic Mehmeta... szczerze we mnie sie jakos burzy krew i jakas irytacja, ze mozna tak siedziec jak baranek ofiarny i czekac co postanowi Sulej i jaki bedzie mial humor
p.s. poza tym momentami mam wrazenie ze ogladam jakas parodie filmu Mela Brooksa- jednego przyzwoitego zamachu na ruda nie moga zrobic - nawet jak ja wtedy Hatiche porywa, tamta polenia samobojstwo, a ta wraca na swoje wlosci, janczarzy sie buntuja ale nie wiadomo kto przeciw komu, wszelkie palacowe intrygi sa wrecz niewykrywalne ( kto co zrobil) a sulej grzmi ze wszyscy zaplaca glowami....a nikt nie obrywa

użytkownik usunięty
barbarka5_2

dla mnie to tez nie do pomyslenia ze mozna tak siedziec i nic nie robic, hureem jakby byla w takiej sytuacji juz by z 5 intryg dokonala aby oszczedzic swoje wnuki czy dzieci, ale to jest hurrem ona przewiduje i od razu czyni plany..nie czeka niewiadomo na co, tylko od razu przypuszcza atak a jak sie mowi najlepsza obrona jest atak no i w sumie tu wychodzi ze faktycznie...

Powiedzmy sobie szczerze serial jest luzno oparty na historii i pewne watki sa zbyt przerysowane i na epwno tak nie bylo, zmienila sie scenarzystka i sie zaczela lac krew za krwia...
Tez mnie z deka zirytowalo to ze hatidże jej nie zabila tylko wiezila lol

użytkownik usunięty
barbarka5_2

obrywaja ci niwinni niestety ktorzy zostali wplatani w intryge xD

sulej w ogole byl dziwacznym wladca jak sie spojrzy na to co jest pokazane w serialu np wydaje rozkaz scieta jakiegos paszy bo ze niby zdradzil ( on tego oczywiscie nie sprawdza), mustafa sprawdza i widzi korespondencje uniewinniajaca tego typa i interweniuje...sultan sie wkurza ze nie wykonal jego rozkazu sciecia tamtego kolo, ale nie zabija tamtego goscia lololo

ocenił(a) serial na 8

Już wtedy miałam ochotę krzyknąć: "Twoje dziecko jest mądrzejsze od Ciebie, Sulejmanie!"

użytkownik usunięty
MarinaSamira

no dokladnie..

nie akurat mowili o tym janczarzy na targu i doniusł jej o tym Sumbul

użytkownik usunięty
nicca23

no tak, faktycznie

ocenił(a) serial na 8
Nennek

Kojarzy ktoś może jak się nazywa ten utwór, który grali dziś na pogrzebie Chinangira?

ocenił(a) serial na 8
Lellandra

Znalazłam: https://www.youtube.com/watch?v=jw7W4w5gUDc

Lellandra

Przepiękny jest ten utwór.

ocenił(a) serial na 9
Panna_Freddy_K

Mały news
http://www.fakt.pl/plotki/jerzy-zelnik-o-serialu-historycznym-tvp-zloty-wiek-jak -wspaniale-stulecie,artykuly,611644.html.
Tvp 1 planuje nakręcić polski odpowiednik wspaniałego stulecia pt Złoty wiek ,akcja ma dziać się w XVI wieku.premiera podobno ma być w 2017.Aby wypaliło

użytkownik usunięty
lukasz16

Też o tym czytałam. Poczekamy zobaczymy jak będą jakieś konkrety. Na pewno Polska ma interesującą historię więc może być ciekawie. Ważne by zdobyli kasę na produkcję i zgromadzili sensowną obsadę.

Pomysł jest dobry, oby tego tylko nie spartolili i postarali się z obsadą zamiast zatrudniać gwiazdeczki danego sezonu. ;)

użytkownik usunięty
_Summer_

Dokładnie kluczowa będzie obsada i mam nadzieję że tvp postara się o sensownych sponsorów zwłaszcza w przypadku seriali historycznych gdzie kostiumy i wnętrza grają niebagatelną rolę.

ocenił(a) serial na 8
lukasz16

O matko, ale będzie tragedia xD

lukasz16

Katastrofa się szykuje.

lukasz16

A ja sie nie ciesze jak znam zycie bedzie tam grac kozuchowska i karolak , watpie zeby dopuszczono do tak duzej produkcji mniej znanych lub mlodych aktorow

marta490

Może nie będzie tak źle, np. w "Czasie honoru" obsada była nienajgorsza.

rafal4792

No i w miasto 44 bylo duzo nowych twarzy , obys mial racje

marta490

Fajny film, byłem pozytywnie zaskoczony :)

użytkownik usunięty
lukasz16

Dla mnie bomba. Jeżeli przyłożą się do tego i nie zepsują to bardzo możliwe, że wyjdzie naprawdę przyzwoity serial. Ja już parę miesięcy temu myślałam o tym, że fajnie byłoby zobaczyć takie Stulecie w naszej własnej wersji.