PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15776
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Poprzednia część wątku (znajdziecie tam linki do wcześniejszych części): http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+-+r%C3%B3%C5%BCne+w%C4%85tki+i+postacie+%28sezony+1-+4%29+cz.+7,2648083?pa ge=13

Można natknąć się na spoilery jednak watro przeczytać zanim po raz setny zada się to samo pytanie:

Co się stało z Gulnihal?
– Została wydana za mąż. Scena ta została przez TVP wycięta.

Co się stało z Bali Beyem i Aybige?
– Bali Bey wyjechał w rodzinne strony, wróci do stolicy jakiś czas po śmierci Ibrahima. Aybige wróciła na Krym. Scena ta została przez TVP wycięta.

Jak to było faktycznie z Firuze?
– Firuze należała do wrogiej dynastii Safawidów. Jej prawdziwe imię to Humeyra, prawdopodobnie była szpiegiem Tahmaspa. Jej wątek jest jednak bardzo niejasny.

W którym odcinku umiera Ibrahim?
– 82 według oryginalnej numeracji. (Oryginalna numeracja to numeracja turecka. W Polsce odcinki te dzielone są na 2 albo 3 części więc numeracja jest inna a polskich odcinków jest więcej niż tych w oryginale)

Co stało się z córką Ibrahima – Kader/Esmanur po jego śmierci?
– Nasuh Effendi zaraz po śmierci Ibrahima odesłał dziewczynkę do rodziny jej ojca ponieważ tam byłaby najbardziej bezpieczna.

Czy Sulejman, poza Hurrem, będzie miał jeszcze jakieś inne kobiety?
– Tak, w 4 sezonie sułtan będzie z Walerią, która urodzi mu córkę Raziye (historycznie tak miała na imię córka Mahidevran). Waleria przybędzie do pałacu razem z Nurbanu i zostanie podesłana sułtanowi przez Sułtankę Fatmę – siostrę Sulejmana. (Opierałam się tutaj na odpowiedziach użytkowników, którzy już ten moment w serialu widzieli)

Na co umarła Hurrem?
– Nie wiadomo na co chorowała i na co umarła, Wiemy tyle, że zmarła dosyć niespodziewanie, a wszystkie teorie na temat jej śmierci są jedynie przypuszczeniami (np. to, że została otruta).W serialu było pokazane, że na jej ciele pojawiły się jakieś wybroczyny związane z jej chorobą. (odpowiedź użytkowniczki isabella95)

Dlaczego Mustafa nie mógł poślubić Heleny?
– Helena była wolną kobietą. Z racji tego, że książę zabrał dziewczynę do swojego haremu jej rodzice, jako wolni ludzie, mieli prawo zażądać ślubu z Mustafą – tak też zrobili. Były dwa wyjścia: książę musiałby się na ów ślub zgodzić lub Helena musiałaby opuścić harem. W innym przypadku rodzina dziewczyny miała prawo poskarżyć się sędziemu. Mahidevran oraz Sulejman (bardziej jest tu nacisk na Sulejmana) nie chcieli zgodzić się na małżeństwo ponieważ Helena była chłopką i jak wiadomo Mustafie, jako księciu, nie przystało żenić się z ”taką kobietą”. Z tego względu Mustafa po rozmowie z Ibrahimem postanowił odesłać dziewczynę z haremu.

Dodatkowo różne inne informacje pozbierane z forum:

– Mehmed podczas pojedynku ze sługą zostanie zraniony, umrze gdy jego rana zostanie zatruta, co doprowadzi do zakażenia.
– Mustafa umrze poprzez uduszenie na zlecenie sułtana, Dżihangir z żalu za Mustafą przestanie jeść co doprowadzi do jego choroby.
– Bejezyd razem ze swoimi dziećmi zostanie uduszony na rozkaz Sulejmana, ale wszystkiemu przewodzi Selim.
– Mustafa będzie z Mihrunisą, lecz wcześniej będzie jeszcze miał córkę ze związku z konkubiną Ayşą -Nergisşah Sultan.
– Bajazyd weźmie ślub z Huricihan, lecz ta umrze od uderzenia w głowę (chyba świecznikiem) przez Nurbanu. Będzie miał również dzieci z Defne Sultan, która będzie matką jego dzieci.
– Selim będzie z Nurbanu, z któa będzie miał trzy dziewczynki i syna Murada, lecz w międzyczasie sypiać będzie z wieloma nałożnicami.
– Dżihangir będzie miał przygodę z jedną nałożnicą, ale niezbyt to się dobrze dla niego skończy, będzie podkochiwał się w Huricihan.
– Mehmed ożeni się z Esmehan Sultan.
– Osman, syn Ibrahima i Hatice, umrze za młodu
– Ze „starych” bohaterów do samego końca serialu przy życiu pozostaną Mahidevran i Sumbul Aga. Mihrimah także przeżyje ojca, po jego śmierci opuści pałac. W ostatnich odcinkach możemy także zobaczyć Gulfem oraz oczywiście Sulejmana.

ocenił(a) serial na 10
bokra666

w niektórych ujęciach Meryem bardzo przypomina Kate Winslet

ocenił(a) serial na 8
justyna_winn

W tych odcinkach Meryem/Hurrem wygląda okropnie...

ocenił(a) serial na 10
Nennek

W 1 sezonie czepiano się, że za gruba, a teraz że jest zbyt wychudzona, według mnie najlepiej wyglądała na samym początku i w 2 sezonie w aktualnych odcinkach, które teraz są powtarzane

ocenił(a) serial na 8
executor123

też mi się wydaje ze w 1 sezonie wyglądała fajniej taka trochę przy kości,teraz taka chudzina...nie podoba mi się

bokra666

I uszy jej odstają jak u trolla.

ocenił(a) serial na 9
MariGold_fw

No też to zauważyłam...... Szkoda Ayaza Paszy, nieźle go Sah załatwiła..... Sułtan długo bez rudej nie wytrzymał, w sumie 1 długi odcinek, też mi wielka kara. On już taki coraz bardziej dupowaty się robi, i tak do końca będzie podatny na wpływy, bez swojego zdania.

ocenił(a) serial na 8
MariGold_fw

Nie jak u trolla, tylko jak u elfa :)

ocenił(a) serial na 8
mirabozenna

Bardzo fajne;kulturalne; określenie Elf...ja to jestem ciekawa czy ci co tak wyzywają Hurrem czy jak spotkali by się z nia na ulicy to by też powiedzieli jej,wyglądasz jak troll,jesteś kanalią,pasożytem Itd co sądzicie ??

ocenił(a) serial na 8
bokra666

Nie sądzę zeby ktoś w realu mówił takie rzeczy, aktorka dobrze zagrała swoją role i dlatego budzi takie kontrowersje, gdyby rola była mdla i nijaka nie byłoby o niej dyskusji na forum.
No, ale to jest moje zdanie i nie wszyscy musza się z nim zgadzać.

mirabozenna

Jej pomaga scenariusz, najlepszym aktorem jest tam Okan Yalabik.

ocenił(a) serial na 8
CarteBlanche_filmweb

Oczywiście, ze Okan zagrał swietnie, ale Meryem tez nie mozna nic zarzucić, a ze pomógł jej scenariusz to miała szczęście i potrafiła to wykorzystać.
Role zostały zagrane tak zeby wzbudzać emocje i to się udało.
Serial pełen intryg i zwrotów akcji oglądam z zaciekawieniem i nie muszę nikogo wyzywać, raczej oceniam grę aktorska.

ocenił(a) serial na 10
CarteBlanche_filmweb

Bo postacie Ibrahima paszy i Hurrem mają najlepsze scenariusze, dlatego aktorzy tych ról zostali tak wspaniale zapamiętani

mirabozenna

Masz racje ja mam tak z ibrahimem wpienia mnie ten typ jak malo kto co świadczy jedynie o tym ze aktor dal z siebie wszystko , ta postac ma wielu fanow wiec budzi skrajne emocje juz lepiej byc nie moze , podobnie jest z hurrem

bokra666

Chodzi o postać Hurrem, Meryem mnie ani ziebi ani grzeje.

ocenił(a) serial na 8
CarteBlanche_filmweb

No to jak piszesz o postaci Hurrem to musisz rzucać takie bluzgi,ja też nie lubię kilku postaci ale jakoś nie piszę o nich z wyzwiskami może za bardzo przeżywasz ten serial bo takimi głupimi wpisami psujesz forum

ocenił(a) serial na 9
bokra666

Zgadzam się z tym ,że to tylko film ,a niektórzy obnoszą się tu z jakąś obsesyjną nienawiścią rzucając obelgi i wyzwiska pod adresem bohaterów serialu . Tak scenarzyści napisali rolę i widać aktorzy odegrali to świetnie,więc chyba stąd takie emocje.

Nennek

Już jest 97 odcinek WS przetłumaczony przez "Tureckie Seriale".

https://www.youtube.com/watch?v=TZYawXGUHFU

isabella95

Przepraszam mam pytanie odnośnie tych tłumaczeń, jeszcze tam nie wchodziłam, chciałam się dowiedzieć kto i z jakiego języka to tłumaczy? Czy z tureckiego oryginału a wówczas czy można ufać tym tłumaczeniom, czy też z innego tłumaczenia, np. z angielskiego czy rosyjskiego?

MariGold_fw

Z tego co wiem to Panie tłumaczą z rosyjskiego i angielskiego.

ocenił(a) serial na 10
isabella95

Czy ktoś wie czy ten wątek Siniore Silvi będzie jakoś rozwinięty ? I co będzie z tą niewolnicą wysłaną przez Hurrem do pałacu Sah i Lutfiego ? :)

ocenił(a) serial na 8
cheer_syl

Wątek Signiori Sylvi będzie bardzo krótki. Mihri dowie się o jej związku z Bali Beyem i napomni o tym sułtanowi. Sulej rozkaże Bali Beyowi, ze względów politycznych, zakończyć tę znajomość.
Lutfi będzie walczył sam ze sobą by nie ulec niewolnicy. Nie zdradzi swojej sułtanki jednak będzie już ku temu blisko. Mercan zobaczy, że dziewczyna wychodzi z sypialni paszy i powie o tym Sah.
Z tego co kojarzę, Sah dowie się o intrydze Hurrem. Rozkaże Mercanowi zabić niewolnicę. Mercan dosłowie zatłucze ją gołymi rękoma.

ocenił(a) serial na 10
Nennek

ten mercem to psychol... nawet jego spojrzenie wyglada jak spojrzenie psychopaty... tak spode łba...

ocenił(a) serial na 8
Nennek

"W pałacu mieszka smok. Śpi teraz pod postacią ryby. Pewnego dnia jednak ryba się obudzi i jako smok zionie ogniem. Ten płomień zniszczy cały pałac."

Jak myślicie kogo wróżka miała na myśli?

ocenił(a) serial na 10
SaltStrawberry

Hurrem :D

ocenił(a) serial na 8
SaltStrawberry

W sumie to nie jest takie jednoznaczne... "Dzieci i ryby głosu nie mają" - może chodziło o Selima? :)

ocenił(a) serial na 8
Nennek

A może chodzi o Sulejmana??? teraz rybka a później obudzi się w nim smok

bokra666

Chyba teraz rybka pozniej pipka pod koniec serialu sulej samodzielnie nie podejmuje zadnych decyzji albo wplywa na to ruda albo rustem , zresztą juz za czasow ibrahima sulej byl manipulowany na wszystkie sposoby

ocenił(a) serial na 8
bokra666

zapomniałam dodać że jak źionię ogniem to wybiję kilku z rodziny

ocenił(a) serial na 8
SaltStrawberry

Ja myśle, ze jednak chodzi o Selima.

SaltStrawberry

Mysle ze chodzi o hurrem to nie jest cala wypowiedz tej czarownicy tam bylo cos jeszcze o tym ze pozbedzie sie wszystkich swoich wrogow tego dokonala tylko ruda zabila ibrahima mustafe doprowadzila do samobojstwa hatice mahidrevan wyslano na zadupie tak samo jak sah

ocenił(a) serial na 8
marta490

Nie jestem pewna, czy chodzi o Hurrem, bo ją raczej trudno uznać za "rybę, która śpi".

ocenił(a) serial na 8
SaltStrawberry

A może chodzi o Mahi?? Po śmierci Valide obudzi się z letargu i zacznie swoje rządy doprowadzając harem prawie do ruiny??Będzie zionac nienawiścią do Hurem i Sultana.

mirabozenna

A może nie chodzi wcale o konkretną osobę tylko o walkę o władzę, duch tej bezwzględnej walki który teraz jest uspiony ale się obudzi i zniszczy wszystkich

ocenił(a) serial na 8
rafal4792

Ooooo!!!! To może być dobry kierunek!!

rafal4792

Chodzi tylko i wyłącznie o Hurrem. A ten jej sen o smoku był żenujacy, tak na marginesie.

LenaBo

Może masz rację. W sumie też na początku pomyslalem o niej.
Co do snu to tak, prawie się oplułem ze śmiechu ;-)

ocenił(a) serial na 8
LenaBo

Masz rację ten sen to jakaś porażka dlatego do mojej wcześniejszej odpowiedzi (chodzi o suleja) to podeszłam żartobliwie za smiechem

ocenił(a) serial na 8
bokra666

tak naprawdę to tez pomyślałam że to Hurem jest tą,tak ładnie napiszę Smoczycą

ocenił(a) serial na 10
marta490

Ibrahima zabiła chciwość i chęć władzy, sułtan w końcu stracił cierpliwość

executor123

Hurrem zadbala o to zeby sulej przeczytal dokument gdyby nie ona sulej zyl by sobie w slodkiej nie wiedzy

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Dlaczego Hurrem nie pozbyła się Mercan Agi? Chyba było by to jej na rękę ;p i co z nim będzie? zniknie z pałacu razem z Sah?

ocenił(a) serial na 10
cheer_syl

98 https://www.y o u tube.c o m/watch?v=HDCt9c7fwu4 :)

ocenił(a) serial na 9
cheer_syl

Obejrzany :) Rustem to ma jednak szczęście> Hurrem tak zmanipulowała Mihrimah tą akcją z Bali Beyem że ta się zgodziła na ślub, a teraz żałuje... Szkoda ze Bali jej nie chce, może byłaby szczęśliwa. Ja już czekam na nową Hurrem, bo na miny tej już po prostu nie można patrzeć

ocenił(a) serial na 10
kasiasia38

Właśnie przeczytałam, że ta akcja z trądem i wszą była prawdziwa :D

ocenił(a) serial na 8
cheer_syl

Mercan Aga nie wyjedzie z Sah tylko na jej prośbę zostanie aby nadal służyć sułtanowi tylko po tym odejściu Meryem z serialu zrobi się małe zamięszanie i potem wogule nie bedzie już występował nie wiadomo co się z stanie

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Co do Firuze - nie jestem pewien, ale tak pisali ludzie, którzy już widzieli nowe odcinki:
Firuze nazywała się Humeyra, była szpiegiem Safawidów, jej zadaniem było otrucie Sulejmana, przez kilka lat systematycznie go podtruwała, w ostatnim odcinku przed wakacjami Sulejman padł nieprzytomny na dywan, w tych nowych okaże się, że został otruty.
Nawet Ibrahim stwierdzi, że to wina Firuze.

ocenił(a) serial na 10
Sir15

No, ale i tak nie będą w stanie tego udowodnić.

ocenił(a) serial na 10
cheer_syl

Oni nie, ale my tak - przecież była scena, gdy żołnierze Safawidów serdecznie witają Firuze ;)

ocenił(a) serial na 10
Sir15

To nie jest chyba żaden dowód że ona go truła... :P

ocenił(a) serial na 10
cheer_syl

Sułtan tak mi się wydaję, że chyba uwierzył że to Ibrahim go truł.