Poprzednia część wątku (znajdziecie tam linki do wcześniejszych części): http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+-+r%C3%B3%C5%BCne+w%C4%85tki+i+postacie+%28sezony+1-+4%29+cz.+7,2648083?pa ge=13
Można natknąć się na spoilery jednak watro przeczytać zanim po raz setny zada się to samo pytanie:
Co się stało z Gulnihal?
– Została wydana za mąż. Scena ta została przez TVP wycięta.
Co się stało z Bali Beyem i Aybige?
– Bali Bey wyjechał w rodzinne strony, wróci do stolicy jakiś czas po śmierci Ibrahima. Aybige wróciła na Krym. Scena ta została przez TVP wycięta.
Jak to było faktycznie z Firuze?
– Firuze należała do wrogiej dynastii Safawidów. Jej prawdziwe imię to Humeyra, prawdopodobnie była szpiegiem Tahmaspa. Jej wątek jest jednak bardzo niejasny.
W którym odcinku umiera Ibrahim?
– 82 według oryginalnej numeracji. (Oryginalna numeracja to numeracja turecka. W Polsce odcinki te dzielone są na 2 albo 3 części więc numeracja jest inna a polskich odcinków jest więcej niż tych w oryginale)
Co stało się z córką Ibrahima – Kader/Esmanur po jego śmierci?
– Nasuh Effendi zaraz po śmierci Ibrahima odesłał dziewczynkę do rodziny jej ojca ponieważ tam byłaby najbardziej bezpieczna.
Czy Sulejman, poza Hurrem, będzie miał jeszcze jakieś inne kobiety?
– Tak, w 4 sezonie sułtan będzie z Walerią, która urodzi mu córkę Raziye (historycznie tak miała na imię córka Mahidevran). Waleria przybędzie do pałacu razem z Nurbanu i zostanie podesłana sułtanowi przez Sułtankę Fatmę – siostrę Sulejmana. (Opierałam się tutaj na odpowiedziach użytkowników, którzy już ten moment w serialu widzieli)
Na co umarła Hurrem?
– Nie wiadomo na co chorowała i na co umarła, Wiemy tyle, że zmarła dosyć niespodziewanie, a wszystkie teorie na temat jej śmierci są jedynie przypuszczeniami (np. to, że została otruta).W serialu było pokazane, że na jej ciele pojawiły się jakieś wybroczyny związane z jej chorobą. (odpowiedź użytkowniczki isabella95)
Dlaczego Mustafa nie mógł poślubić Heleny?
– Helena była wolną kobietą. Z racji tego, że książę zabrał dziewczynę do swojego haremu jej rodzice, jako wolni ludzie, mieli prawo zażądać ślubu z Mustafą – tak też zrobili. Były dwa wyjścia: książę musiałby się na ów ślub zgodzić lub Helena musiałaby opuścić harem. W innym przypadku rodzina dziewczyny miała prawo poskarżyć się sędziemu. Mahidevran oraz Sulejman (bardziej jest tu nacisk na Sulejmana) nie chcieli zgodzić się na małżeństwo ponieważ Helena była chłopką i jak wiadomo Mustafie, jako księciu, nie przystało żenić się z ”taką kobietą”. Z tego względu Mustafa po rozmowie z Ibrahimem postanowił odesłać dziewczynę z haremu.
Dodatkowo różne inne informacje pozbierane z forum:
– Mehmed podczas pojedynku ze sługą zostanie zraniony, umrze gdy jego rana zostanie zatruta, co doprowadzi do zakażenia.
– Mustafa umrze poprzez uduszenie na zlecenie sułtana, Dżihangir z żalu za Mustafą przestanie jeść co doprowadzi do jego choroby.
– Bejezyd razem ze swoimi dziećmi zostanie uduszony na rozkaz Sulejmana, ale wszystkiemu przewodzi Selim.
– Mustafa będzie z Mihrunisą, lecz wcześniej będzie jeszcze miał córkę ze związku z konkubiną Ayşą -Nergisşah Sultan.
– Bajazyd weźmie ślub z Huricihan, lecz ta umrze od uderzenia w głowę (chyba świecznikiem) przez Nurbanu. Będzie miał również dzieci z Defne Sultan, która będzie matką jego dzieci.
– Selim będzie z Nurbanu, z któa będzie miał trzy dziewczynki i syna Murada, lecz w międzyczasie sypiać będzie z wieloma nałożnicami.
– Dżihangir będzie miał przygodę z jedną nałożnicą, ale niezbyt to się dobrze dla niego skończy, będzie podkochiwał się w Huricihan.
– Mehmed ożeni się z Esmehan Sultan.
– Osman, syn Ibrahima i Hatice, umrze za młodu
– Ze „starych” bohaterów do samego końca serialu przy życiu pozostaną Mahidevran i Sumbul Aga. Mihrimah także przeżyje ojca, po jego śmierci opuści pałac. W ostatnich odcinkach możemy także zobaczyć Gulfem oraz oczywiście Sulejmana.
Bez sensu jest to zakończenie, tak z niczego wziął się ten wątek trucia, ale to już chyba było omawiane na tym forum ;))
Dość długo mnie nie było na forum... Ah te wakacje szkoda, że tak szybko się kończą...
Ale co spostrzegłam na tym forum... jedno wielkie błedne koło... w czerwcu jak zakończyli nadawanie serialu w TVP1 na forum utworzyła się dyskusja na temat domyslnej próby trucia Sulejmana przez Firuze... po jakiś 30 stronach forum nadal jesteście na tym samym temacie... No lipa jakaś... Serio nie można przeczytać wcześniejszych wypowiedzi?
A co takiego zrobi, że za karę? I ile dzieci będzie mieć Mihrimah z Rustemem ?
Ktoś już o tym pisał - wyda się, że z tajemnego pomieszczenia podsluchiwala obrady dywanu
Bedą mieli córkę Humasah, syna Osmana i jeżeli dobrze kojarzę to pod koniec trzecie im się urodzi
Długo się nie cieszyła, bo teraz problem ma jak to zrobić żeby nie wyjechać :P
1. O co właściwie sułtan obwiniał Rustema po egzekucji Mustafy? Nie dość, że pozbawił go urzędu, to jeszcze wysłał na wcześniejszą emeryturę, a w pierwszej chwili chciał go nawet zabić.
2. W 127. odcinku sułtan odwiedził grób Raziye, co znaczy, że musiała umrzeć (choć oczywiście tego nie pokazano). Kolejny dziwny, niedopracowany wątek.
3. Dlaczego Bajazyd obwiniał Selima o śmierć Mustafy i Cihangira? Na dodatek zrobił to na pogrzebie tego ostatniego.
Od poniedziałku o godz. 15.50 po przerwie wakacyjnej wraca emisja dalszych odcinków trzeciej serii WS.
Życzę miłego oglądania :)))
Kiedy dokładnie zginie Ibrahim, bo w tym pierwszym tygodniu wiem, że najpierw wyrwie się śmierci, gdy go napadną
Wg polskiej numeracji będzie to chyba 170 odcinek, czyli pod koniec drugiego tygodnia.
Od poniedziałku zaczynamy oglądać 161 odcinek.
Sulejman Pasza umrze na urzędzie, natomiast nie jest to pokazane w serialu. Do końca 3. sezonu jest jeszcze wielkim wezyrem, natomiast w 4. sezonie już Rustem piastuje tę godność.
Dziwny ten film pelen domyslow i spekulacji przeplatanych z faktami tak ze widz nie wie co jest prawda co fikcja skad pomysl ze hurrem mogla miec romans z ibrahimem przed sulejmanem i skad oni moga wiedziec co w prywatnych komnatach mowila hurrem do sultana przykladowo to ze nastawiala sultana przeciwko synowi gdyby znalezli jakis list w ktorym tak pisala to rozumiem , zaskoczylo mnie tez to ze dostawala tyle kasy ile normalnie szlo na utrzymanie prowincji,
Sułtan będzie chciał skazać go na śmierć (bo taka kara groziła za atak na członka rodziny sułtańskiej), ale Esmahan uprosi matkę, aby przekonała Sulejmana by złagodził karę i Lutfi zostanie tylko wygnany na prowincję (chyba do obecnej Grecji).
Tak w skrócie:
Po ucieczce Nigar Ibrahim odbiera jej córkę i nie pozwala jej widywac.
Helena opuszcza pałac i wraca do swojej rodziny.
Hurem przechwyca list od Yahyi do Mihri i tym sposobem dowiaduje się o ich miłości.
Mehmet prosi Sultana o zezwolenie na wyjazd do Sancak. Po spotkaniu Sulejman wychodzi na taras i pada na ziemie tracąc przytomność.
Jeszcze było coś z listem od Ibrahima do Mahi który trafił w ręce sultana
Pytanko z innej beczki...
Fanki Halit Ergenç oglądacie nowy serial na TVP1 Tysiąc i jedna noc?
Ja nie jestem jego fanką,ale pierwszy odcinek obejrzałam i muszę
przyznać,że mnie wciągnął.Chociaż dziwnie mi się ogląda turecki
serial bez tych kostiumów i pałaców.Przyzwyczaiłam się już do
osmańskich klimatów ; )
o tych osmańskich klimatach masz całkowitą rację...
Super by było ażeby TVP1 wykupili KOSEM... zostalibyśmy w osmańskich klimatach...
Zanim jakaś polska stacja wykupi Kösem to z pewnością
wcześniej zostanie przetłumaczony w internecie.
Ja liczę na Panie,które obecnie tłumaczą WS.
Tak Znów masz racje heheh :)
Panie które tłumaczą WS robią nam polkom nie znającym tureckiego wielka przysługę.
i tak jak mówisz... ja też pokładam w nich nadzieję na tłumaczone odcinki Kosem...
Jest wysyp tureckich seriali w tv,m.in. "Imperium miłości"- kostiumowy, na tvp2 "Tysiąc i jedna noc" na tvp1 "Kontrakt na miłość" na tv puls i "To moje życie" tv puls.
Po śmierci Mustafy sułtan pozbawił Rustema godności i mianował wielkim wezyrem Kara Ahmeda Paszę. Natomiast Fatma, chcąć zemścić się na Hurrem postanowiła wywołać wojnę pomiędzy jej synami. Wiedziała, że Hurrem faworyzowała Bajazyda, dlatego postanowiła razem z mężem wesprzeć Selima. W tym czasie w Rumelii wybuchło powstanie, któremu przewodził fałszywy Mustafa. Kara Ahmed wysłał rebeliantom złoto pochodzące z dodatkowego podatku, jaki nałożono na Egipt. Dzięki temu rebelia zwiększyła zasięg i gdy sułtan wysłał Bajazyda, aby ją stłumił, ten miał z tym problem (poza tym nie chciał zabijać ludzi, którzy przysięgli wierność Mustafie). Na dodatek, wielki wezyr zrzucił na Bajazyda winę za wspieranie buntowników. Po powrocie do stolicy, Bajazyd (przy pomocy Atmacy i Husseina, którzy przeszli na jego stronę) wydobył zeznanie od skarbnika, Lutfi Celebi, który poświadczył, że Kara Ahmed kazał mu przekazać rebeliantom niezaksięgowane dochody. Gdy Rustem ujawnił sułtanowi wszystkie fakty, ten pozbawił urzędu Kara Ahmeda i skazał go na śmierć, zaś Rustem powrócił na dawny urząd.
A w międzyczasie Hurrem wymyśliła żeby uchronić synów że to Mahidevran wspierała powstańców, i sułtan pozbawił ją dachu nad głową i pieniędzy, a córkę Mustafy Nergissah wydać za mąż. I tak Mahidevran żyła w biedzie do czasu aż sułtan Selim przywrócił jej przywileje i pensję sułtanki.
To nie Hurrem wymyśliła, lecz Sokollu, który w ten sposób chronił własną głowę (gdyż pomagał Kara Ahmedowi w spisku).
Rozumie ktoś może, dlaczego Hurrem podczas ostatniego spotkania z Mahidevran, na odchodnym, ukłoniła się?
Sądzę, że był to akt wdzięczności za udzielone jej przez Mahi przebaczenie, które pozwoli jej umierać spokojniej.
Rzeczywiście, nie pomyślałem o tym, bo Hurrem też jej przebaczyła, więc uznałem, że były kwita. Może też chciała ją pożegnać w ten sam sposób, jak ją powitała (bo na początku musiała się przecież kłaniać Mahidevran).
Fakt. Ta scena to klamra. Poznały się w komnacie Mahidevran i tak też się skończyło. Tyle że zamiast Gulsah była Fidan.