PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15776
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Poprzednia część wątku (znajdziecie tam linki do wcześniejszych części): http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+-+r%C3%B3%C5%BCne+w%C4%85tki+i+postacie+%28sezony+1-+4%29+cz.+7,2648083?pa ge=13

Można natknąć się na spoilery jednak watro przeczytać zanim po raz setny zada się to samo pytanie:

Co się stało z Gulnihal?
– Została wydana za mąż. Scena ta została przez TVP wycięta.

Co się stało z Bali Beyem i Aybige?
– Bali Bey wyjechał w rodzinne strony, wróci do stolicy jakiś czas po śmierci Ibrahima. Aybige wróciła na Krym. Scena ta została przez TVP wycięta.

Jak to było faktycznie z Firuze?
– Firuze należała do wrogiej dynastii Safawidów. Jej prawdziwe imię to Humeyra, prawdopodobnie była szpiegiem Tahmaspa. Jej wątek jest jednak bardzo niejasny.

W którym odcinku umiera Ibrahim?
– 82 według oryginalnej numeracji. (Oryginalna numeracja to numeracja turecka. W Polsce odcinki te dzielone są na 2 albo 3 części więc numeracja jest inna a polskich odcinków jest więcej niż tych w oryginale)

Co stało się z córką Ibrahima – Kader/Esmanur po jego śmierci?
– Nasuh Effendi zaraz po śmierci Ibrahima odesłał dziewczynkę do rodziny jej ojca ponieważ tam byłaby najbardziej bezpieczna.

Czy Sulejman, poza Hurrem, będzie miał jeszcze jakieś inne kobiety?
– Tak, w 4 sezonie sułtan będzie z Walerią, która urodzi mu córkę Raziye (historycznie tak miała na imię córka Mahidevran). Waleria przybędzie do pałacu razem z Nurbanu i zostanie podesłana sułtanowi przez Sułtankę Fatmę – siostrę Sulejmana. (Opierałam się tutaj na odpowiedziach użytkowników, którzy już ten moment w serialu widzieli)

Na co umarła Hurrem?
– Nie wiadomo na co chorowała i na co umarła, Wiemy tyle, że zmarła dosyć niespodziewanie, a wszystkie teorie na temat jej śmierci są jedynie przypuszczeniami (np. to, że została otruta).W serialu było pokazane, że na jej ciele pojawiły się jakieś wybroczyny związane z jej chorobą. (odpowiedź użytkowniczki isabella95)

Dlaczego Mustafa nie mógł poślubić Heleny?
– Helena była wolną kobietą. Z racji tego, że książę zabrał dziewczynę do swojego haremu jej rodzice, jako wolni ludzie, mieli prawo zażądać ślubu z Mustafą – tak też zrobili. Były dwa wyjścia: książę musiałby się na ów ślub zgodzić lub Helena musiałaby opuścić harem. W innym przypadku rodzina dziewczyny miała prawo poskarżyć się sędziemu. Mahidevran oraz Sulejman (bardziej jest tu nacisk na Sulejmana) nie chcieli zgodzić się na małżeństwo ponieważ Helena była chłopką i jak wiadomo Mustafie, jako księciu, nie przystało żenić się z ”taką kobietą”. Z tego względu Mustafa po rozmowie z Ibrahimem postanowił odesłać dziewczynę z haremu.

Dodatkowo różne inne informacje pozbierane z forum:

– Mehmed podczas pojedynku ze sługą zostanie zraniony, umrze gdy jego rana zostanie zatruta, co doprowadzi do zakażenia.
– Mustafa umrze poprzez uduszenie na zlecenie sułtana, Dżihangir z żalu za Mustafą przestanie jeść co doprowadzi do jego choroby.
– Bejezyd razem ze swoimi dziećmi zostanie uduszony na rozkaz Sulejmana, ale wszystkiemu przewodzi Selim.
– Mustafa będzie z Mihrunisą, lecz wcześniej będzie jeszcze miał córkę ze związku z konkubiną Ayşą -Nergisşah Sultan.
– Bajazyd weźmie ślub z Huricihan, lecz ta umrze od uderzenia w głowę (chyba świecznikiem) przez Nurbanu. Będzie miał również dzieci z Defne Sultan, która będzie matką jego dzieci.
– Selim będzie z Nurbanu, z któa będzie miał trzy dziewczynki i syna Murada, lecz w międzyczasie sypiać będzie z wieloma nałożnicami.
– Dżihangir będzie miał przygodę z jedną nałożnicą, ale niezbyt to się dobrze dla niego skończy, będzie podkochiwał się w Huricihan.
– Mehmed ożeni się z Esmehan Sultan.
– Osman, syn Ibrahima i Hatice, umrze za młodu
– Ze „starych” bohaterów do samego końca serialu przy życiu pozostaną Mahidevran i Sumbul Aga. Mihrimah także przeżyje ojca, po jego śmierci opuści pałac. W ostatnich odcinkach możemy także zobaczyć Gulfem oraz oczywiście Sulejmana.

ocenił(a) serial na 10
jk777

Oczywiście piszę o wątkach serialowych, które w wielu miejscach różnią się od faktów historycznych.
Wątek z Ilyasem pojawił się pod koniec 3 sezonu. Ilyas był janczarem, którego na wojnie poznał Mehmet i zaprzyjaźnił się z nim. Został jego głównym sokolnikiem w Manisie. Potem Mahidevran przyjechała do Manisy i osobiście wydała mu rozkaz zabicia Mehmeta. Wówczas Ilyas zranił księcia w czasie ćwiczeń, a potem zakaził mu ranę, w wyniku czego Mehmet zachorował na ospę.
Co do listu, to Mustafa miał proponować Tahmaspowi sojusz przeciwko Sulejmanowi.

39079288

Czyli to o czym piszesz będzie w tym serialu, tak? W którym sezonie?

ocenił(a) serial na 10
jk777

Próba otrucia Hurrem była w 1. sezonie, historia z Efsun w 2. sezonie, próba zabicia Mustafy przez Gulizar i zabójstwo Mehmeta przez Ilyasa pod koniec 3. sezonu, zabicie Rumeysy i potem intryga przeciwko Mustafie w 4. sezonie

39079288

Dzięki za info.

ocenił(a) serial na 8
Nennek

Gdyby ktoś chciał sobie posłuchać. Soundtracki z filmu. Można natknąć się na spolilery:
https://www.youtube.com/playlist?list=PL9_nNG1-1ZsJL3ZOZtdtSCL6GEno1w9aZ

Mnie najbardziej podoba się ten:
https://www.youtube.com/watch?v=1_vmV7Z7oz0&list=PL9_nNG1-1ZsJL3ZOZtdtSCL6GEno1w 9aZ&index=1
Już wiem dlaczego lubię sceny z janczarami ;)

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Brat Ibrahima to też Okan? Bo bardzo podobny, a jednak wydaje mi się, że trochę inny :)

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

Na pewno ;) tylko inaczej ucharakteryzowany i zagrany. Pewnie sceny Nico i Ibrahima były generowane komputerowo.

tupac1991

Nie mów, że tego nie wiedziałeś :) To tylko potwierdza jakim znakomitym aktorem jest Okan :) Dziurkę po ospie na prawym policzku mają obaj ;)

ocenił(a) serial na 10
Karina_15

Tego, że jest znakomity nigdy nie podważałem, moje wątpliwości wzbudzała jedynie postać, którą gra :) Ja jednak mało wiem z takich zakulisowych sytuacji :)

Nennek

Mamy podobny gust bo ja też lubię piosenkę Bismişah,
mam wrażenie,że bije z niej taka jakby władza nie wiem
jak to określić,bardzo też podobają mi się piosenki na skrzypcach
w wykonaniu Ibrahima.Wpadła mi również w ucho ta grana
w smutnych dla Mahidevran momentach -> https://www.youtube.com/watch?v=J8Rw9B2KYoE (36:35)

isabella95

Rozbawiłaś mnie sułtanko z tymi "piosenkami na skrzypcach", przecież nikt tam niczego nie śpiewa.

jans21

Uwielbiam takiego czepiania się każdego słówka,wybacz mi nieomylny człowieku.
Rzeczywiście to wiele zmienia i moja wiadomość straciła przez to sens.
Sułtanko?Proszę darować sobie takie zwroty.

isabella95

A może lepiej po prostu pisać poprawnie i logicznie ? Jak nie: "sułtanko" to może być: "hatun" ?

jans21

Zawsze staram się pisać poprawnie,lecz jestem tylko człowiekiem
i mam prawo do błędu tym bardziej pisząc w pośpiechu.Z resztą nie
musisz czytać i komentować moich postów skoro tak mocno rażą w
twoje oczy Ago.Proszę sobie zwyczajnie darować odpowiadanie na nie.

isabella95

Przecież napisałem tylko, że mnie to "rozbawiło", a nie "mocno uraziło".

ocenił(a) serial na 8
isabella95

;)
Mnie ta piosenka bardziej kojarzy się ze smutną Hatice. Również podoba mi się kołysanka, którą śpiewała.
Jeśli chodzi o grę na skrzypcach Ibrahima to najbardziej podoba mi się ta: https://www.youtube.com/watch?v=P4jH3iR0Cv4&index=7&list=PL9_nNG1-1ZsJL3ZOZtdtSC L6GEno1w9aZ

Jeszcze lubię tę, która gra jako pierwsza w linku, kry podałaś i tę:
https://www.youtube.com/watch?v=UbqG7VATF-8&list=PL9_nNG1-1ZsJL3ZOZtdtSCL6GEno1w 9aZ&index=28

Nennek

Czasem w jakimś odcinku, ktoś zwraca się do Ibrahima:

Pasza hazretleri - To jest takie samo powiedzenie jak do Sułtana? Czy całkiem inne? Pasza trtrtrtr coś takiego. Szczególnie mówi to Nigar Kalfa lub Sumbul. Hazretleri to znaczy: Jego ekscelencja. Więc co Ekscelencjo Paszo? Tak to by znaczyło?

jk777

To znaczy Wasza Wysokość i do Ibrahima też się tak zwracano, jako do drugiej osoby w państwie.

Karina_15

Ok, jedynie ten słownik: slowniki.lingea. pl/Turecko-polski stwierdza, że hazretleri znaczy: Mość, Wysokość. Napisałem, że to znaczy: Ekscelencja, ponieważ tak zostało przetłumaczone na tej stronie angielskiej, z której dodałem artykuł na 2 stronie.

jk777

Ja tego linka też dodałam, chyba w poprzedniej części wątku, znam go.

ocenił(a) serial na 10
jk777

Pasha Your Lordship - Pasa Hazretleri, czyli "Wasza wysokość" Najkrócej. Ten sam zwrot jest używany gdy Sułtan idzie - "Sultan Suleyman Khan Hazretleri"

FanTV

Dobrze, więc: Wasza wysokość Paszo. W tym artykule turkish.pgeorgalas. gr/OttomanSetEn.asp po angielsku napisali: Jego ekscelencja, więc tak przetłumaczyłem, ale jeśli rzeczywiście ma być: Wasza wysokość, no to ok, napisz mi w jakim słowniku tak jest wytłumaczone.

Nie "Khan" tylko "Han" Destur. Sultan Süleyman Han hazretleri!

jk777

Khan jest jak najbardziej poprawne - tak jak w "Genghis Khan", czyli Dżyngis Han (albo Chan).

Khan - "a title of respect used in Iran, Afghanistan, Pakistan, India, and other countries of Asia. "
Chan (polska pisownia) - " tytuł oznaczający władcę w dawnych krajach Azji Środkowej i Europy Wschodniej; także część imienia, oznaczająca wysokie urodzenie w krajach muzułmańskich."

Nennek

Moim zdaniem scena przygotowania do nocy poślubnej Ibrahima i Hatice była piękna. Cudowna muzyka, Hatice wyglądała jak milion dolarów, Ibrahim ucałował jej suknię ale potem bez kompleksów zabrał się do rozbierania jej, słychać było przyśpieszone oddechy, piękna, nasycona erotyzmem scena. Ibrahim też pięknie wyglądał.

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Co do Mustafy to wcale on nie był wspaniałym człowiekiem jak go w serialu przedstawiają. Hurrem zatrzymała ekspansję Turków w Europie eliminując Mustafę. W serialu Selim nie jest przedstawiony jako tak beznadziejny kandydat do tronu, a w rzeczywistości był pijakiem i narkomanem i właściwie państwem rządził wielki wezyr. A co do Mihrimah to myślę, że to kopia matki, lecz trzeba jej przyznać, że kochała rodzeństwo i też nie miała szczęścia w życiu, choćby musiała wyjść za tego pedofila Rustema. Dla mnie jest ona pozytywną postacią, nie lubiłem jej gdy była pokazana jako dziecko, była wtedy nieznośna, lecz dorosła Mihrimah to już całkiem inna postać

ocenił(a) serial na 10
executor123

Mihrimah kochała braci? Przypomnę, że przyczyniła się do śmierci Mustafy wykradając jego pieczęć i w ten sposób pomagając Rustemowi i matce. Selim w serialu nie można być pokazany jako zły władca, skoro serial kończy się w momencie śmierci Sulejmana. Nigdy nie słyszałem, żeby były jakieś wielkie zarzuty do Mustafy jako następcy tronu.

ocenił(a) serial na 10
executor123

Ja też mam takie odczucie, że Mustafa jest przedstawiony jednowymiarowo, jak "rycerz bez skazy". Tymczasem w rzeczywistości, zwłaszcza w polityce, nie ma jednoznacznie dobrych.
Co do Hurrem, to może przypomniała sobie o swoich korzeniach i zapobiegła objęciu władzy przez sułtana, który o niczym innym nie marzył, jak tylko o zdobyciu Rzymu.
Mihrimah niewątpliwie kochała swoich rodzonych braci, skoro pomogła usunąć przeszkodę na drodze do tronu jednego z nich.
Chociaż Selim był słabym władcą, za jego rządów Turcy zdobyli Cypr, zaś wielki wezyr Sokollu Mehmed Pasza nie był mniej wybitnym mężem stanu niż Ibrahim Pasza

39079288

"Zapobiegła objęciu władzy przez sułtana" - Czyli przez Sulejmana czy Mustafę? O co Ci dokładnie chodzi?

ocenił(a) serial na 10
jk777

Oczywiście, że Mustafę.

ocenił(a) serial na 10
executor123

"Pedofil Rustem" Wiesz co mówisz? Wielu mogło mu pozazdrościć wiedzy i umiejętności walki i inteligentnego myślenia. Zauważ, że w aktualnych odcinkach dla Hurrem śmiga jak 007. Przypominam też, że zostanie on Wielkim Wezyrem!

ocenił(a) serial na 10
FanTV

Trzeba przyznać, że był naprawdę skuteczny

Nennek

Bodajże w 34 odcinku, gdy Pasza podziękował Nigar dotykając jej twarz, widać było, że jej się to spodobało, dziś w 35 odcinku widać było to, że coś czuje Paszy. Więc tak się rozpoczęła zapewne miłość Nigar do Paszy i mam pytanie, czy w rzeczywistości było tak, że Nigar i Pasza mieli romans? Czy to zostało tylko wymyślone na potrzebę serialu?

Z jakich oddziałów składało się wojsko Sułtana Sulejmana? Wie ktoś?

Janczarowie - Elitarne oddziały piechoty. pl.wikipedia. org/wiki/Janczarzy (Żeby link działał to należy usunąć odstęp przed org)
Spahisi - Feudalne oddziały nieregularnej jazdy tureckiej. pl.wikipedia. org/wiki/Spahisi_(Turcja) (Żeby link działał to należy usunąć odstęp przed org)

W 1329 roku sułtan Orchan wydał edykt o zorganizowaniu elitarnych oddziałów piechoty. Brańcy pochodzący głównie z Bałkanów, ale również z terenów dzisiejszej Ukrainy przymusowo przechodzili na islam. Byli oni hartowani fizycznie i uczeni sztuki wojennej. Najdorodniejszych kierowano do gwardii sułteńskiej. Trafiali się wśród nich także Polacy. Jak pisał towarzyszący polskiemu posłowi do Istambułu poeta Samuel Twardowski:

Hali pasza siedział
na kosztownym wezgłowiu. Po przestronnej sali
Około kapidżije i drabanci stali.
Przy boku iczoglani z handżary złotymi,
Ciebie li Kazanowski widzę między nimi?
Albo i piękna domu nadziejo Chmieleckich
W ubiorze i tulipach spahijów tureckich?
Snaćli jeszcze magnesu afekt w was nie traci
Ku ojczystym penatom i kochanej braci...
Próżna jednak nadzieja! Żadne tam afekty,
Gdzie pogańska obłuda zawadziła sekty!

Samuel Twardowski, Przeważna legacyja J.O. Xiążęcia Krzysztofa Zbaraskiego...w roku 1621.

Z jakiego terenu mogli zostać porwani Polacy? Zapewne przez tatarów.

jk777

W rzeczywistości Pasza nie miał żadnego romansu z kalfą,był
wierny Hatice.

W skład wojska wchodzili:
*Janczarzy
*Spahisi,
*Akindżi,
oraz dodatkowo wojska posiłkowe i sojusznicze,pomocną siłą okazywali
się Tatarzy, Albańczycy, Wołosi i mamelucy oraz bardzo liczne, ale słabo
wyszkolone pospolite ruszenie.

isabella95

Dzięki za info. A mam jeszcze takie pytanie, bo w początkowych odcinkach kiedy Hurrem przyjęła islam, to też zrobiła to Maria (Gulnihal), dlaczego to zrobiła? I z tego co pamiętam, to Hurrem w ogóle się o tym nie dowiedziała, że ona przed nią ukryła przyjęcie islamu, czy jednak Hurrem się o tym dowiedziała gdy Maria dostała nowę imię Gulnihal?

jk777

Sumbul ją do tego namówił i nadał jej nowe imię. Hurrem dowiedziała się przypadkowo, kiedy ktoś się tym imieniem zwrócił do Marii, chyba Nigar, i wpadła w szał. Oczywiście ubzdurała sobie, że Maria zostanie sułtanką.

White_Carnation

Mhm, to zapewne było w którymś z tych odcników: 11, 12, 13, 14, bo niestety ich nie widziałem. Ale teraz na TVP Seriale lecą powtórki od początku to nadrobię to.

jk777

Źle napisałam, sorry, to ona poprosiła o to Sumbula.

White_Carnation

No właśnie, to było w 10 odcinku. Ale ten wątek nie został szerzej przedstawiony.

Nennek

Muszę przyznać,że scena kiedy Sulejman przyjeżdża wraz z Hurrem do Bursy,a
następnie idzie na grób Mustafy była bardzo dobrze zagrana.Mahidevran nie
ukłoniła się wtedy przed Sułtanem,nie darzyła już go szacunkiem bo i za co?
Bez zbędnych udziwnień wygarnęła mu wszystko co jej leżało na sumieniu.

Mówi,że zrobiła co mogła na grobie swego syna,aby wyglądał jak najlepiej.
Pyta się go:po co przyszedłeś Sulejman (mówiąc do niego po imieniu,nie chyląc
czoła).On odpowiada chciałem przyjść więc to zrobiłem,nie ma specjalnego
powodu.Mahidevran mu odpowiedziała,że śmierć go tu wezwała,sumienie,lata
mijają,a ludzie mówią,że ojciec zabił syna.I za co?Za sułtańskie dobra?Czym jest
sułtanat?Posiadłości,bogactwo,ziemie i panowanie nad ludźmi?Czy było warto
Sulejman?Czy to wszystko jest tak ważne aby zabijać swego syna?Spójrz,Słońce
już zaszło i nasza przyszłość jest pełna cienia.Ty to zrobiłeś.Popatrz dobrze tu
leży przyszłość dynastii Osmanów,w tym ciemnym grobie wewnątrz,którego jest
zimno i ciemno,twój syn tu spoczywa.Mustafa,którego zabiłeś bez litości.
Następnie Mahidevran odchodzi i mówi:Módl się Sulejman i proś o przebaczenie
naszego Pana,ponieważ tylko On może Ci wybaczyć.

ocenił(a) serial na 10
isabella95

Wiem, że to co powiem jest bardzo kontrowersyjne, lecz nie wierzę aby Mustafa po objęciu rządów nie pozbył się braci ( no może poza Dżihangirem ). Sułtan przeczuwał to, że Mustafa rozprawi się z braćmi po tym gdy zostanie sułtanem i podjął też fatalną w skutkach decyzję. Chyba nie spodziewał się, że jego najmłodszy syn umrze z żalu za bratem. Mi najbardziej szkoda Bajazyda, bo jego też sułtan bardzo skrzywdził odsyłając go do daleko położonej prowincji. Prawdopodobnie gdyby Hurrem nie umarła w 1558 a przeżyłaby Sulejmana to Bajazyd byłby sułtanem

executor123

Według historii to trudno powiedzieć, czy by zabił - może tak, a może nie. Jeżeli mowa o serialu to nic na to nie wskazywało. Parę odcinków przed swoją śmiercią Mustafa uratował nawet życie Selimowi przed janczarami, na prośbę Hurrem zresztą.
W kwestii Bajezyda natomiast to przegrał on głównie dlatego, że był taki zbyt krewki i bezpośredni. Selim natomiast znał dobrze charakter ojca, był powściągliwy i umiał trzymać gębę na kłódkę, kiedy było trzeba, dlatego wygrał z bratem.

rafal4792

Co się stało, że Mustafa musiał ratować zycie Selimowi przed janczarami?

jk777

To było podczas choroby Sulejmana. Selim wówczas był regentem w stolicy. Rustem namówił Selima, żeby ten wyszedł do janczarów i uspokoił ich co do zdrowia sułtana. On - jeżeli dobrze zrozumiałem - trochę się tego bał, ale wyszedł do nich. Oni natomiast się do niego rzucili, byli agresywni,możliwe że by go zabili.Selim zaczął się wtedy wygrażać, że osmańska dynastia rządzi światem, a oni janczarzy nie mają na nic wpływu, na sukcesję też. Wiadomość o całym zajściu doszła do Hurrem, która w następstwie tego poszła do siedzącego przy łożu ojca Mustafy i poprosiła go, żeby ratował brata. Mustafa poszedł do nich, oni się tam rozstąpili przed nim z szacunkiem, a Mustafa dał im ochrzan.
Mam nadzieję, że niczego nie przekręciłem. Oglądałem po rosyjsku, mogłem czegoś nie zrozumieć lub przeoczyć. Najwyżej ktoś mnie poprawi :D

rafal4792

Dzięki za info.

executor123

Oczywiście można tak sobie gdybać.Osobiście dla mnie najlepszym kandydatem do
tronu i tak byłby Mustafa,nie bez powodu wszyscy rozpisują się o nim twierdząc,że
był jedynym godnym następcą Sułtana.Jak dla mnie Sułtan wybrał najgorszego ze
wszystkich synów opiumistę i pijaka Selima pozbawionego jakichkolwiek zdolności
militarnych i talentów politycznych,Sulejman wiedział,że Selim nie był zbyt udanym
pretendentem osmańskiego tronu,lecz nikt się już nie ostał.Mustafa nie bez powodu
zyskał sobie sympatię janczarów i ludu.Z pewnością gdyby Bayazid został sułtanem
losy Imperium nie zaczęłyby się staczać na same dno,choć nie mnie o tym spekulować.
Możliwe,że Mustafa pozbyłby się braci,ponieważ ci mogliby się zacząć buntować i próbować
go obalić jednakże nie doprowadziłby z pewnością do tak nieudolnie prowadzonych rządów
jak jego niezbyt udany brat poświęcający się orgiom i zabawom oraz wyręczający się
Wielkim Wezyrem Sokollu.

isabella95

Zgadzam się ;)

isabella95

Zgadzam się z Tobą i z Rafałem, świetnie ujęte i bardzo trafnie.

ocenił(a) serial na 10
isabella95

Mehmet zostałby następcą gdyby nie zatrucie rany.

ocenił(a) serial na 10
isabella95

W "Ja, Klaudiusz", Liwia mówi, że Tyberiusz wybrał na następcę Kaligulę z próżności - chciał, żeby jego następca był jeszcze gorszym cesarzem, niż on sam. Może tym samym kierował się Sulejman?

Sulejman za najlepszego następcę uznawał chyba jednak Mehmeta, skoro zbudował na jego cześć cały meczet i jeszcze nad grobem postawił tron.

Nazwanie rządów Selima nieudolnymi jest chyba trochę na wyrost. Za jego rządów Turcy nie tylko nie utracili ziem, ale jeszcze zdobyli Cypr, zaś klęska pod Lepanto miała bardziej znaczenie moralno-psychologiczne, niż taktyczne, a na prawdziwe zwycięstwa chrześcijanie musieli poczekać jeszcze ponad 100 lat. Co do charakteru Selima, to chyba dobrze, że skoro nie był niezbyt zdolny, sprawy państwa pozostawił kompetentnym ludziom - jak wielki wezyr Mehmed Sokollu czy Lala Mustafa (jak później choćby Ludwik XV, za którego rządził kardynał Fleury).