PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=645872}

Wspaniałe stulecie

Muhteşem Yüzyıl
2011 - 2014
7,5 16 tys. ocen
7,5 10 1 15776
7,0 2 krytyków
Wspaniałe stulecie
powrót do forum serialu Wspaniałe stulecie

Poprzednia część wątku (znajdziecie tam linki do wcześniejszych części): http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+-+r%C3%B3%C5%BCne+w%C4%85tki+i+postacie+%28sezony+1-+4%29+cz.+7,2648083?pa ge=13

Można natknąć się na spoilery jednak watro przeczytać zanim po raz setny zada się to samo pytanie:

Co się stało z Gulnihal?
– Została wydana za mąż. Scena ta została przez TVP wycięta.

Co się stało z Bali Beyem i Aybige?
– Bali Bey wyjechał w rodzinne strony, wróci do stolicy jakiś czas po śmierci Ibrahima. Aybige wróciła na Krym. Scena ta została przez TVP wycięta.

Jak to było faktycznie z Firuze?
– Firuze należała do wrogiej dynastii Safawidów. Jej prawdziwe imię to Humeyra, prawdopodobnie była szpiegiem Tahmaspa. Jej wątek jest jednak bardzo niejasny.

W którym odcinku umiera Ibrahim?
– 82 według oryginalnej numeracji. (Oryginalna numeracja to numeracja turecka. W Polsce odcinki te dzielone są na 2 albo 3 części więc numeracja jest inna a polskich odcinków jest więcej niż tych w oryginale)

Co stało się z córką Ibrahima – Kader/Esmanur po jego śmierci?
– Nasuh Effendi zaraz po śmierci Ibrahima odesłał dziewczynkę do rodziny jej ojca ponieważ tam byłaby najbardziej bezpieczna.

Czy Sulejman, poza Hurrem, będzie miał jeszcze jakieś inne kobiety?
– Tak, w 4 sezonie sułtan będzie z Walerią, która urodzi mu córkę Raziye (historycznie tak miała na imię córka Mahidevran). Waleria przybędzie do pałacu razem z Nurbanu i zostanie podesłana sułtanowi przez Sułtankę Fatmę – siostrę Sulejmana. (Opierałam się tutaj na odpowiedziach użytkowników, którzy już ten moment w serialu widzieli)

Na co umarła Hurrem?
– Nie wiadomo na co chorowała i na co umarła, Wiemy tyle, że zmarła dosyć niespodziewanie, a wszystkie teorie na temat jej śmierci są jedynie przypuszczeniami (np. to, że została otruta).W serialu było pokazane, że na jej ciele pojawiły się jakieś wybroczyny związane z jej chorobą. (odpowiedź użytkowniczki isabella95)

Dlaczego Mustafa nie mógł poślubić Heleny?
– Helena była wolną kobietą. Z racji tego, że książę zabrał dziewczynę do swojego haremu jej rodzice, jako wolni ludzie, mieli prawo zażądać ślubu z Mustafą – tak też zrobili. Były dwa wyjścia: książę musiałby się na ów ślub zgodzić lub Helena musiałaby opuścić harem. W innym przypadku rodzina dziewczyny miała prawo poskarżyć się sędziemu. Mahidevran oraz Sulejman (bardziej jest tu nacisk na Sulejmana) nie chcieli zgodzić się na małżeństwo ponieważ Helena była chłopką i jak wiadomo Mustafie, jako księciu, nie przystało żenić się z ”taką kobietą”. Z tego względu Mustafa po rozmowie z Ibrahimem postanowił odesłać dziewczynę z haremu.

Dodatkowo różne inne informacje pozbierane z forum:

– Mehmed podczas pojedynku ze sługą zostanie zraniony, umrze gdy jego rana zostanie zatruta, co doprowadzi do zakażenia.
– Mustafa umrze poprzez uduszenie na zlecenie sułtana, Dżihangir z żalu za Mustafą przestanie jeść co doprowadzi do jego choroby.
– Bejezyd razem ze swoimi dziećmi zostanie uduszony na rozkaz Sulejmana, ale wszystkiemu przewodzi Selim.
– Mustafa będzie z Mihrunisą, lecz wcześniej będzie jeszcze miał córkę ze związku z konkubiną Ayşą -Nergisşah Sultan.
– Bajazyd weźmie ślub z Huricihan, lecz ta umrze od uderzenia w głowę (chyba świecznikiem) przez Nurbanu. Będzie miał również dzieci z Defne Sultan, która będzie matką jego dzieci.
– Selim będzie z Nurbanu, z któa będzie miał trzy dziewczynki i syna Murada, lecz w międzyczasie sypiać będzie z wieloma nałożnicami.
– Dżihangir będzie miał przygodę z jedną nałożnicą, ale niezbyt to się dobrze dla niego skończy, będzie podkochiwał się w Huricihan.
– Mehmed ożeni się z Esmehan Sultan.
– Osman, syn Ibrahima i Hatice, umrze za młodu
– Ze „starych” bohaterów do samego końca serialu przy życiu pozostaną Mahidevran i Sumbul Aga. Mihrimah także przeżyje ojca, po jego śmierci opuści pałac. W ostatnich odcinkach możemy także zobaczyć Gulfem oraz oczywiście Sulejmana.

39079288

Właśnie myśląc nad tym doszłam już wcześniej do podobnego
wniosku co Ty.Możliwe,że Sulejman chciał zostać zapamiętany jako
jeden z lepszych władców Imperium,prawdopodobne jest,że gdy Mustafa
zostałby Sułtanem przyćmiłby ojca,a to z pewnością nie było na rękę
Sulejmanowi.

ocenił(a) serial na 8
isabella95

ja oglądam dopiero scenę jak sułtan leży z tymi chorymi nogami i to zdziwienie na twarzach Rustema i jego sługi no z jakiej racji przecież on zginął po drodze..ha,ha ale szkoda mi tego gościa co zginął bo to jeden z tych przystojniejszych w serialu.Isabella mam pytanie czy Mihrimah będzie żałować tego że wykradała tą pieczęć Mustafy i on potem zginie czy wogóle pomyśli że to może być jej wina??

bokra666

Oczywiście,że będzie tego żałować,nawet była taka scena w której Selim
jej to wygarnął.Z tego co pamiętam to Mihrimah poczuwała się to tego,że
przyczyniła się do wyroku wydanego na Mustafę lecz starała się odpędzać
od siebie te myśli oraz nie chciała wracać do tego tematu.

ocenił(a) serial na 8
isabella95

o dzięki to zdziwienie na twarzy Rustema to oczywiście jak zobaczyli Mustafę. Ja już sama nie wiem jak odbierać tego Selima nie lubię go za bardzo a z forum wychodzi że nie jest taki zły sama już nie wiem

ocenił(a) serial na 9
isabella95

I bardzo dobrze mu powiedziała.... tak postąpić z własnym synem.... była jeszcze taka scena jak sułtan wrócił z wojny i leżał z chorymi nogami, wszyscy się martwili a Mahi przyjechała z prowincji i powiedziała przy łożu sułtana ze czeka na jego śmierć i że go nienawidzi. To było kilka odcinków przed śmiercią Mustafy

ocenił(a) serial na 10
isabella95

Nie widziałem tej sceny, ale same słowa Mahidevran, które napisałaś mną poruszyły, a co dopiero gdy ją zobaczę. Sulejman jak wiadomo był dupą wołową i zwykłym idiotą. A potem żałował w snach najstarszego syna i jedynego przyjaciela.

ocenił(a) serial na 10
isabella95

Mahidevran dostała od losu to samo, co wcześniej sama zgotowała Hurrem. Śmierć Mehmeta wywiera mniejsze wrażenie w serialu, jest mniej przejmująca, przede wszystkim dlatego, że nie pokazano bólu matki, która straciła ulubionego syna. Owszem, kilka razy pokazane jest, jak Hurrem cierpi, ale ma to miejsce po latach, więc siłą rzeczy jej ból jest już mniejszy.

ocenił(a) serial na 10
39079288

To jedna sprawa a druga, że Mustafa był ważniejszy dla losów serialu niż Mehmed. Hurrem oprócz Mehmeda miała jeszcze trzech synów, trzech kandydatów a Mahidevran tylko Mustafę.

Nennek

Który taniec wybieracie?

Hurrem
https://www.youtube.com/watch?v=Rk2nrTPMcRk

Firuze
https://www.youtube.com/watch?v=OYZIUEzSxDg

Jak dla mnie Hurrem bije na głowę Firuze.Tak nawiasem
mówiąc widać chociażby w tym tańcu jaki klimat panował
w pierwszym sezonie,nawet komnata Sulejmana była bardziej
kolorowa,potem stała się strasznie ciemna.

ocenił(a) serial na 8
isabella95

Oczywiście, że taniec Hurrem, który miał w sobie magnetyzm jakiego zupełnie brak w tańcu Firuze.

PS. Zauważyłam, że w dalszych odcinkach wszystkie pomieszczenia stają się ciemne. Np. dom Mihrimah od początku jest mroczny. Oglądałam dzisiaj chwilę odcinek na TVP. Komnata Valide była tak kolorowa, pełna życia. W 3 i 4 sezonie nawet słońca brak.

ocenił(a) serial na 8
isabella95

Zdecydowanie Hurem - plynne ruchy, gibkie cialo.
Firuze Jakas taka sztywna.
Sulejman na Hurem patrzyl z zachwytem, na Firuze z zaciekawieniem.

isabella95

Technicznie to egipska tancerka z mieczem tańcząca przed Ibrahimem bije je obie na głowę.

Karina_15

Popieram i chyba jako jedyna byla do tego sexowna , pomimo tego ze hurrem lepiej zatanczyla to gdyby nie wyraz twarzy sulejmana ja bym sie nie domyslila ze to jest szalowe

marta490

Jestem tego samego zdania. W tańcu Hurrem seksowne były jedynie jej uwodzicielskie spojrzenia rzucane na Sulejmana a tak poza tym szału ni ma. No ale na niego wystarczyło.

Karina_15

Oczywiście, że "wystarczyło" na dobry początek. To akurat mogła osiągnąć każda nałożnica, a sztuką było utrzymać ten stan przez dziesięciolecia. Historycznie po prostu oboje do siebie pasowali jak dwie połówki jednego jabłka.

ocenił(a) serial na 8
jans21

No właśnie na początek zaczarowala Sulejmana tancen i uwdzicielskimi spojrzeniami.
Potem czarowala go czym innym i dobrze jej to wychodziło i przez tyle lat nie znudzila się sultanowi.

Nennek

Znalazłam na jednej z rosyjskich stronek takie oto porównanie.

http://cs406216.userapi.com/v406216401/4fd1/BGCPUOkuNac.jpg
http://cs406216.userapi.com/v406216401/4fc3/T7gpDzip2o0.jpg
http://cs406216.userapi.com/v406216401/4fd8/iRCbAV8ACL0.jpg
http://cs406216.userapi.com/v406216401/4fdf/tDXs3LAHCb4.jpg
http://cs406216.userapi.com/v406216401/4fed/H1RdXfLxi_I.jpg
http://cs406216.userapi.com/v406216401/4fb5/GyJSE9u5hdQ.jpg

ocenił(a) serial na 8
isabella95

Swierne porownania, aktorzy dobrze dobrani, no moze troche Hati odbiega od oryginalu ;)

ocenił(a) serial na 8
isabella95

Isabello, dzięki, ze wrzucasz takie ciekawe link i nie pozawlasz na nude w tej dlugiej wakacyjnej przerwie :)))))

mirabozenna

Proszę bardzo,dla mnie to sama przyjemność ; )

Fakt Hurrem niezbyt urodziwa,ale jednak musiała mieć
w sobie to coś,że sam Sułtan się w niej zakochał.

ocenił(a) serial na 10
mirabozenna

A Sulejman w rzeczywistości też wyglądał bardzo nieciekawie, trochę jak wieśniak

isabella95

Realna hurrem byla brzydka jak baba z miesnego jezeli te obrazy oddaja prawde to mahidrevan byla ladniejsza j bardziej dziewczeca , hatice tez mnie rozczarowala

ocenił(a) serial na 9
marta490

haha Mustafa też taki przaśny chłop :)

marta490

Mahidevran słynęła z urody, nawet jej imię znaczy "ta, której piękno nie przemija".
Hurrem bardzo nieciekawa, wręcz nader pospolita.

Mustafa taki jakiś pulchny :)
Sulejman też ma urodę raczej radiową :)

użytkownik usunięty
marta490

Co się dziwicie? Był to przecież renesans, a kanon kobiecego piękna zmienia się z każdym stuleciem. Hurrem zapewne miała w sobie coś egzotycznego dla tych Turków. Nie możemy być pewni, która wizja jest prawdziwa. Obrazów przedstawiających, na przykład, Roksolanę, jest dużo. Co ciekawe, wiele z nich jest różnych. Zapewne i Mahidevran, i Hurrem były piękne (przynajmniej jak na tamte czasy), bo Sulejman raczej by nie "poleciał" na byle dziewoję. Ciekawe, jak wyglądała Gulfem.

Zeby bylo sprawiedliwie sulejman i synowie hurrem tez nie grzeszyli uroda selim byl wyjatkowym ogrem mustafa tez nie powala

Nennek

Czy to prawda, że sułtan po śmierci Ibrahima zmusił Hatice do kolejnego ślubu? Pytam o serial, bo historycznie nic takiego nie miało miejsca. A ja nie oglądam z wyprzedzeniem, bazuję tylko na forum i filmikach z YT. Czy to możliwe, że był aż tak okrutny?
'historyk" coś takiego napisał w innym temacie ale trudno mi w to uwierzyć.

MariGold_fw

Niestety ale tak zrobił. Wydał ją za Husreva Paszę. Husrev Pasza to nowa postać: członek dywanu wspierający Lutfi Paszę przeciwko Rustemowi Paszy i Hurrem. Sah Sultan załatwiła to tak, że małżonkowie mieli mieszkać osobno i poczciwy Husrev Pasza się zgodził. Jednak Sulejman i tak zmusił Hatice do przeprowadzki do nowego pałacu męża. Poczciwy Husrev zachował się OK i nie wymagał od Hatice spełniania obowiązków małżeńskich, a wyjeżdżając na wojnę oddał do jej dyspozycji bardzo oddanego sługę, który pod koniec trzeciej serii dokona porwania Hurrem. Kiedy to się wyda Hatice się zabije, a Husrev Pasza będzie miał niezłego stracha co zrobi z nim sułtan. Jednak w serialu nic o tym nie ma. W końcówce czwartej serii Husrev Pasza wraca i jest to chyba ten sam aktor: prowadzi w imieniu sułtana negocjacje z szachem Tachmaspem o wydanie ukrywającego się w Persji księcia Bajazyda. Jednak Tachmasp sprzeda Bajazyda jego bratu, który zaoferuje większą kasę i potem go zabije.

jans21

Czyli masakra....Ale dzięki za info. I to ma być serial "historyczny"..... Chyba tylko wyrywkowo i to bardzo.

ocenił(a) serial na 9
jans21

Ale Hatice nie pożyje długo po śmierci Ibrahima? Czytałam gdzieś że koło 2 lat i się zabije:( Jak tak oglądam te dalsze odcinki które będą po wakacjach, to patrzeć nie mogę na tą wychudzoną lisicę Hurrem która aż pluje jadem na wszystkich, którzy są przeciwko niej. I podoba mi się Sah Sułtan i z wyglądu i z charakteru:)

kasiasia38

Ja zaczynam ogladac ta nowa aktorke co gra hurrem :\ to jakas pomylka nawet nie chodzi o to ze trudno przyzwyczaic sie do nowej twarzy ta baba nie ma za grosz uroku i nikt mi nie wmowi ze sulejman ja kocha wszystko siadło , serio nie mogli wybrac na castingu kogos lepszego? Typiara dziala mi na nerwy jak malo kto trudno wczuc sie w akcje serialu jezeli glowna bohaterka jest tak irytujaca i ta jej ptasia twarz z wytrzeszczem gdzie oni mieli rozum jak ja wybierali

ocenił(a) serial na 9
marta490

No faktycznie uroku Meryem nie posiada, ale jako aktorka fajna> Można się przyzwyczaić z czasem. Ja osobiście nie lubię postaci Hurrem, ale aktorka (Meryem) piękna i fajnie gra. Z aktorek tam grających najbardziej podoba mi się Mahi, Hatice, służąca Hurrem Esma i Aysa (ta którą zabiła Sadyka)

kasiasia38

Moze i aktorka dobra ale warunkow do grania kobiety ktora zrobila z wladcy pantoflarza to ona nie ma to tak jakby do zagrania roli casanovy zatrudnili pryszczatego grubasa nawet jakby byl dobrym aktorem to dalej jest malo wiarygodny, co do urody to mahi jest ok najladniejsza byla isabella fortuna i moze mam lekko spaczony gust ale podoba mi sie nigar

ocenił(a) serial na 9
marta490

czemu spaczony? Nigar fajna kobitka, szczególnie na początku :)

marta490

Ale co ty chcesz od aktorki? Zagrała dobrze, jest bardzo uznana w Turcji. I nie ma co się na niej wyżywać tylko dlatego, że Meryem wzięła dupę w troki, bo miała doła i wszystko przez to się omal nie zawaliło.
Ja podziwiam tę aktorkę, że w to weszła i zrobiła kawał dobrej roboty - podobno - bo nie widziałam, tylko fragmenty.
Hurrem historycznie nie grzeszyła urodą, ta aktorka nawet ładniejsza od Hurrem z portretu, więc nie widzę przeszkód, żeby grała.

ocenił(a) serial na 9
MariGold_fw

Ale ona naprawdę fajnie gra, można się przyzwyczaić, najgorzej na początku, kiedy człowiek ma przed oczami "starą" Hurrem :)

kasiasia38

No to skoro fajnie gra, to o co tyle krzyku? Sulej tez się już zestarzał, jak mniemam, zresztą też żaden mister universum z niego nie był, więc jak dla mnie ok. Fanką Meryem nigdy nie byłam, grała dobrze, nie przeczę ale zmiana aktorki w ogóle na mnie nie działa, o ile gra dobrze.

ocenił(a) serial na 10
MariGold_fw

Kwestia indywidualnej oceny czy gra dobrze czy źle. Po prostu Hurrem z przyjściem nowej aktorki stała się zupełnie inna. Wcześniej była emocjonalna, płakała, śmiała się, darła się. Nowa Hurrem wszystko robi z jedną spokojną minę, kwestia czy komuś się to podoba czy nie. Gdy ją Mahidevran atakuje to nie robi to na niej wrażenie, podobnie jak scena umierania nie wywołuje emocji a jest fajnie napisana i można byłoby z emocją ją zagrać. :)

tupac1991

Posunęła się w latach i stała się zimną, bezduszną maszyną, nakierowaną na władzę , tak czytałam na tym forum, więc wszystko gra.

ocenił(a) serial na 10
MariGold_fw

Obecnie (wg stanu odcinków TVP :) ) też jest nakierowana na władzę, myśląca tylko o tym jak zlikwidować Ibrahima i Mustafę, jest zimna w stosunku do dzieci poza Cihangirem. Mehmeda ochrzania za nałożnicę nieodpowiednią, Mihri za Yahię. Nie zmienia to faktu, że będąc szarpaną przez Mahidevran zrobiłaby tzw. raban, a w tym wypadku stoi i jest wielce zdziwiona. Brak mi tych emocji tak oczywistych dla Hurrem

MariGold_fw

Trzy raz napisalam ze AKTORSKO DOBRA ale nie pasuje do roli kobiety ktora oglupi sultana i ja sie nie wyzywam bo to tylko serial poprostu napisalam ze trudno sie teraz oglada a co do tego ze w realu hurrem byla brzydka to mogli odrazu zatrudnic te pania albo ustalmy czy rozmawiamy o serialu czy faktach historycznych jezeli tak to polowe obsady trzeba wywalic bo mustafa w realu byl otyly i malo atrakcyjny podobnie hatice ,aktorka ktora ja gra tez jest o wiele ladniejsza od orginalu , co do meyrem fakt wymiksowala sie z serialu wiec zamiast robic łapanke w popłochu mogli zrobic casting i wybrac kogos lepszego

marta490

Chyba nie robili łapanki w popłochu, raczej to przemyśleli i padło na nią, jako na Hurrem posuniętą w latach. I tak szacun dla nich, że w ogóle to jakoś poskładali po chamskim numerze, jaki im wykręciła. Ja tam nigdy nie przepadałam za Meryem, więc dla mnie "wsio rawno". :)

A co do ogłupienia sułtana, to "każda potwora znajdzie swego amatora". Nie sądzę, żeby pośród przypadkowych branek, nawet tych przebranych na targu, znalazły się wyjątkowe piękności; Nie za każdym razem trafia się taka Mahidevran....

MariGold_fw

Ciekawe ze ona nie miala jakiejs kary w kontrakcie za niewywiazanie sie z umowy bo chyba nie podpisali z nia umowy na pare odcinkow logiczne jest ze miala grac do konca

marta490

Najwyraźniej nie miała, bo jeszcze ją błagali i chcieli dać jej podwyżkę, ale się nie zgodziła Nie ma co się burzyć ani na Meryem ani na nową aktorkę. Meryem miała własne problemy, a Vahide tylko wykonywała swoją pracę. Poza tym chyba niewiele osób o tym wie, ale Meryem miała podpisany kontrakt tylko do końca 3 sezonu. W 4 sezonie i tak planowali zmienić aktorkę na starszą. Jednak faktem jest, że Meryem im trochę namieszała, a to porwanie Hurrem słabo im wyszło. Poza tym bardzo chciałam zobaczyć reakcję Hurrem na śmierć Mehmeta, a obeszłam się smakiem.

ocenił(a) serial na 10
Denisse

I to zamyka temat jeśli chodzi o marudzenie, że Meryem zrobiła w jajo twórców. I tak nie chcieli, aby grała starszą Hurrem, więc w czym problem. :)

tupac1991

W tym, że za wcześnie wpadła w tę swoja histerię i mieli problem.
Poza tym ja jakoś nie jestem pewna co do informacji do którego sezonu Meryem miała podpisany kontrakt. Nie wiem skąd to info.

ocenił(a) serial na 10
MariGold_fw

Chociaż tak się zastanawiając.. Nur mogli charakteryzować na wiekową Mahidevran to dlaczego Meryem by nie mogli? Przecież to nic trudnego pewnie. No wpadła w histerię, ale nie krytykuję kogoś za to, że dostał depresji. To choroba i trzeba uszanować to, szkoda jedynie, że nie poinformowała o tym ekipy tylko po prostu wyjechała.

ocenił(a) serial na 8
tupac1991

Meryem pod koniec 3 sezonu była już w ciąży i dlatego miała zostać tylko do jego końca. I tak jak napisała niżej Denisse w 4 sezonie miała nastąpić zmiana aktorki. Meryem do zagrania zostały tylko 4 odcinki jednak nie dotrwała do końca i dała nogę.
Tak przeczytałam w wywiadzie dla "Życia na gorąco".

ocenił(a) serial na 10
Nennek

Ja czytałem bodajże w wyborczej z nią wywiad. Meryem mówiła właśnie o 4 odcinkach, które jej zostały do zagrania, mówiła o depresji związanej z tym, że jakiś playboy turecki zrobił ją w jajo i wykorzystywał ją do wypromowania się.

tupac1991

Sorry ale ten playboy był bardzo znany w Turcji, to jakiś biznesmen hulaka i raczej nie musiał się promować na Meryem. Uważam, że mogło być odwrotnie :)