Poprzednia część wątku (znajdziecie tam linki do wcześniejszych części): http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+-+r%C3%B3%C5%BCne+w%C4%85tki+i+postacie+%28sezony+1-+4%29+cz.+7,2648083?pa ge=13
Można natknąć się na spoilery jednak watro przeczytać zanim po raz setny zada się to samo pytanie:
Co się stało z Gulnihal?
– Została wydana za mąż. Scena ta została przez TVP wycięta.
Co się stało z Bali Beyem i Aybige?
– Bali Bey wyjechał w rodzinne strony, wróci do stolicy jakiś czas po śmierci Ibrahima. Aybige wróciła na Krym. Scena ta została przez TVP wycięta.
Jak to było faktycznie z Firuze?
– Firuze należała do wrogiej dynastii Safawidów. Jej prawdziwe imię to Humeyra, prawdopodobnie była szpiegiem Tahmaspa. Jej wątek jest jednak bardzo niejasny.
W którym odcinku umiera Ibrahim?
– 82 według oryginalnej numeracji. (Oryginalna numeracja to numeracja turecka. W Polsce odcinki te dzielone są na 2 albo 3 części więc numeracja jest inna a polskich odcinków jest więcej niż tych w oryginale)
Co stało się z córką Ibrahima – Kader/Esmanur po jego śmierci?
– Nasuh Effendi zaraz po śmierci Ibrahima odesłał dziewczynkę do rodziny jej ojca ponieważ tam byłaby najbardziej bezpieczna.
Czy Sulejman, poza Hurrem, będzie miał jeszcze jakieś inne kobiety?
– Tak, w 4 sezonie sułtan będzie z Walerią, która urodzi mu córkę Raziye (historycznie tak miała na imię córka Mahidevran). Waleria przybędzie do pałacu razem z Nurbanu i zostanie podesłana sułtanowi przez Sułtankę Fatmę – siostrę Sulejmana. (Opierałam się tutaj na odpowiedziach użytkowników, którzy już ten moment w serialu widzieli)
Na co umarła Hurrem?
– Nie wiadomo na co chorowała i na co umarła, Wiemy tyle, że zmarła dosyć niespodziewanie, a wszystkie teorie na temat jej śmierci są jedynie przypuszczeniami (np. to, że została otruta).W serialu było pokazane, że na jej ciele pojawiły się jakieś wybroczyny związane z jej chorobą. (odpowiedź użytkowniczki isabella95)
Dlaczego Mustafa nie mógł poślubić Heleny?
– Helena była wolną kobietą. Z racji tego, że książę zabrał dziewczynę do swojego haremu jej rodzice, jako wolni ludzie, mieli prawo zażądać ślubu z Mustafą – tak też zrobili. Były dwa wyjścia: książę musiałby się na ów ślub zgodzić lub Helena musiałaby opuścić harem. W innym przypadku rodzina dziewczyny miała prawo poskarżyć się sędziemu. Mahidevran oraz Sulejman (bardziej jest tu nacisk na Sulejmana) nie chcieli zgodzić się na małżeństwo ponieważ Helena była chłopką i jak wiadomo Mustafie, jako księciu, nie przystało żenić się z ”taką kobietą”. Z tego względu Mustafa po rozmowie z Ibrahimem postanowił odesłać dziewczynę z haremu.
Dodatkowo różne inne informacje pozbierane z forum:
– Mehmed podczas pojedynku ze sługą zostanie zraniony, umrze gdy jego rana zostanie zatruta, co doprowadzi do zakażenia.
– Mustafa umrze poprzez uduszenie na zlecenie sułtana, Dżihangir z żalu za Mustafą przestanie jeść co doprowadzi do jego choroby.
– Bejezyd razem ze swoimi dziećmi zostanie uduszony na rozkaz Sulejmana, ale wszystkiemu przewodzi Selim.
– Mustafa będzie z Mihrunisą, lecz wcześniej będzie jeszcze miał córkę ze związku z konkubiną Ayşą -Nergisşah Sultan.
– Bajazyd weźmie ślub z Huricihan, lecz ta umrze od uderzenia w głowę (chyba świecznikiem) przez Nurbanu. Będzie miał również dzieci z Defne Sultan, która będzie matką jego dzieci.
– Selim będzie z Nurbanu, z któa będzie miał trzy dziewczynki i syna Murada, lecz w międzyczasie sypiać będzie z wieloma nałożnicami.
– Dżihangir będzie miał przygodę z jedną nałożnicą, ale niezbyt to się dobrze dla niego skończy, będzie podkochiwał się w Huricihan.
– Mehmed ożeni się z Esmehan Sultan.
– Osman, syn Ibrahima i Hatice, umrze za młodu
– Ze „starych” bohaterów do samego końca serialu przy życiu pozostaną Mahidevran i Sumbul Aga. Mihrimah także przeżyje ojca, po jego śmierci opuści pałac. W ostatnich odcinkach możemy także zobaczyć Gulfem oraz oczywiście Sulejmana.
Nie pamiętam dokładnie jej słów, ale opowiadała o sytuacji, że byli w restauracji i ona wiedząc, że przed nią czekają paparazzi chciała wyjść tylnym wyjściem a on pchał się frontowym. Myślę, że nikt z głównej obsady WS nie potrzebował się promować na kimś, bo byli świetnie znani publiczności.
On też nie potrzebował się promować, chyba,że chciał się popisać, to do takich podobne.
Ja czytałam, że jego reputacja playboya i bogactwo nie były dla nikogo tajemnicą, więc dziwię jej się, że się z kimś takim związała.
A brukowce wypisują różne rzeczy, najczęściej zmyslone. Nawet całe wywiady fabrykują.
Gdzie akurat taki szczegół wyczytales?
Oj, już nie pamiętam. Wiele miesięcy temu pojawił się taki z nią wywiad w jakiejś gazecie. Co do jego reputacji, to ona podejrzewam była mocno zagubiona w obcym kraju z obcymi ludźmi, więc jak ktoś lubił ją jako Meryem a nie jako Hurrem, to dała się omamić. Czytałem też tam, że na planie serialu był ktoś kto jej bardzo imponował, robił na niej wrażenie, ale do dziś ten ktoś o tym nie wie. Trochę dziwna ta Meryem w sumie.
http://www.pressreader.com/poland/angora/20150322/textview
Ja czytałam ten wywiad,ale taka sytuacja,którą opisujesz wyżej również
miała miejsce kiedyś mi przemknęła przed oczami.
To kiedyś czytałam, Angora robi przedruki z rozmaitych gazet, włączając brukowce, więc ile w tym wszystkim prawdy nie wiadomo.
A sytuacji o rzekomym wychodzeniu tylnymi drzwiami tam nie ma. Zresztą widziały gały co brały. Meryem robi na mnie wrażenie osoby infantylnej i pewnie imponowalo jej, że adoruje ją znany playboy, tylko,że ona się zakochała jak nastolatka a on wcale. Wiedziała co to za jeden ale poszła na to.
"-Nie chciał się z Tobą żenić?
-Nie,w ogóle nie chciał się żenić.
-Dlaczego?
-Bo małżeństwo ogranicza jego wolność.Chciał chodzić ze mną do restauracji i kawiarni.To wszystko.
Potem On szedł do domu,a ja z powrotem do swojego hotelu.Ale lubił się ze mną pokazywać.Lubił
gdy nas razem fotografowano.Pewnego dnia byliśmy w kawiarni,nagle przed lokalem pojawiło się
mnóstwo fotoreporterów.Wpadłam w panikę i poprosiłam właściciela by wyprowadził nas tylnymi
drzwiami,był bardzo zły na mnie.Zaczęłam mieć dziwne myśli:Wszyscy mnie wykorzystują,nie mogę
nikomu ufać,każdy che mnie skrzywdzić.W końcu uciekłam,uciekłam jak pięcioletnie dziecko aby ratować
swoje życie."
No ok ale to i tak nic nie zmienia, nawet jeśli te słowa są prawdziwe. Wiedziała z kim się zadała, musiał jej imponowac kasą i pozycją, bo skoro wiedziała, że ma ją gdzieś, to po co na nim wisiała?
A takie opowiadanie brukowcom o takich prywatnych bzdurach tylko świadczy o jej niedojrzalosci emocjonalnej.
Z tą kasą to nie wiem. Myślę, że miała bardzo dużą gażę za rolę w serialu. Była/jest bardzo popularna, więc czy pozycja jakiegoś tam biznesmena jej imponowała? Kobiecina się zagubiła, zakochała się no i tyle. Przecież to się zdarza.
Ona przedtem była zupełnie nieznana, popularność zdobyła dzięki serialowi. Nie wiem jaka była jej pensja w serialu ale pewnie była niczym w porównaniu z kasą tego kolesia. Zaimponowal jej blichtr, fałszywe słówka, oprawa i tyle. Akurat w takim gościu musiała się zakochać, jakby nie było porządnych facetów. Zdarza się, pewnie, tylko po co zaraz całemu światu o tym paplac, chluby jej to nie przyniosło.
Oczywiście nie wiemy jakie były dokładne gaże. Zdaje się, że miała podobną jak Okan a mniejszą tylko od Halita. Chociaż w mojej opinii akurat granie Hurrem i Ibrahima jest dużo trudniejsze niż Sulejmana i zasługuje na większe uznanie. Oczywiście gadanie o tym w jakiejś gazecie jest zaskakujące, albo jej coś strzeliło do głowy, albo to wywiad w stylu "mówisz jedno, my napiszemy drugie"
"Sulejman'- 270 tys. lir tureckich
"Hurrem" - 46 tys lir tureckich
"Ibrahim", Valide- połowa gaży Sulejmana ( 140 tys Ibrahim, 150 tys. Valide)
Hatice, Mahidevran- więcej od Hurrem, mniej od Ibrahima...
To są informacje od osoby mieszkającej w Turcji, która "zaraziła" mnie serialem... :)
Oczywiście, że M.U nie była znana w Turcji, w przeciwieństwie do pozostałych wymienionych aktorów, stąd i gaża niewielka :)
prawdopodobnie był to też powód frustracji M.U.- aktorka stała się popularna, a gaża "nie drgnęła" (ale to już info z brukowców Tureckich, więc nie traktujcie tego serio).
Najbardziej cenionym serialowym (operowo-mydlanym ;) aktorem w Turcji jest Halit Ergenc, więc nie ma co się dziwić, że miał tak przepastną, w stosunku pozostałych aktorów, gażę.
A przed Wspaniałym stuleciem zagrał w filmie o Kemalu Paszy, w Baśniach z Tysiąca i Jednej nocy- te filmy cieszyły się dużą popularnością w Turcji.
Gaża Meryem musiała wzrosnąć, jednak to była główna rola i to chyba dość ceniona (nie mówię o postaci, a o grze Uzerli)
Ja tam myślę, że wcale nie wzrosła, bo ona przed tym serialem była nikim a z takimi aktorkami podpisuje się umowy " z dołu" na słabe kwoty. Myślę, że to też miało wpływ na jej decyzję o odejściu.
Choć ja nie za bardzo ufam taki danym " z trzeciej ręki", bo nie wiadomo skąd naprawdę pochodzą.
Bo 270 tys.TRY to prawie 390 tys. PLN
To za cały kontrakt czy jak?
Karina, długo zastanawiałam się, czy podać takie dane "z trzeciej ręki"... rozumiem Twoje wątpliwości, ale to już chyba drugi raz tupac1991 dywaguje, że gaza Uzerli była duża, więc nie wytrzymałam :) :) :)
w 2012 r. w prasie tureckiej (ale nie brukowcach) "padły" takie cyfry- ile aktorzy zarobili w ciągu 1 sezonu...
Moja koleżanka od kilku lat mieszka w Turcji i pracuje w dużej agencji reklamowej, więc chyba się trochę na tym zna :) no i powiedziała,że M.U. bardzo chętnie udziela wywiadów (gada na prawo i lewo;) , co wcale nie jest tak dobrze odbierane przez wszystkich "tureckich obywateli ;)
No ta ciąża to była wpadka, nikt jej wcześniej nie planował, więc myślę, że po prostu pokrzyżowala im plany i w trakcie kręcenia doszli do porozumienia, że ona zostanie chociaż do końca sezonu ale ich zrobiła w konia.
Na pewno w założeniu nie planowali zmiany aktorki na ostatni sezon.
Już nie wspomnę o tym, że Życie na Gorąco to wyjątkowo niewiarygodny brukowiec.
Meryem mówiła o tym bodajże w wywiadzie z Ayse Araman i jeszcze jednym wywiadzie w niemieckiej telewizji. Na każdym kroku podkreślała, że zostały jej tylko cztery odcinki do zagrania, a od 4 sezonu planowali zmienić aktorkę. Widziałam to już jakiś czas temu na jakimś zagranicznym fanpage'u poświęconym Meryem, ale jak znajdę to podeślę.
Według mnie nowa Hurem jako aktorka jest ok, ale jako postać to beznadzieja.
Serial traci urok.....ale cóż... "de gustibus non est disputandum".......
Jak dla mnie Vahide bardzo dobrze wcieliła się w postać matki,która straciła
dzieci,zgorzkniałej i wypalonej w wyniku knucia kolejnych intryg.Jej samej już
za bardzo nie zależy na miłości,nie informowała Sulejmana o swej postępującej
chorobie.Jednak kiedy sułtan okazał jej zainteresowanie i zrozumiał,że traci Hurrem
widać było w jej oczach iskierki,że jednak mu na niej zależy i miłość powróciła,pod
koniec życia tłumiła tylko konflikty między Selimem,a Bayezidem.Jedynym przyjacielem
sułtanki pozostał Sumbul i świetnie pokazana jest między nimi więź jaką wytworzyli,stał się
jej powiernikiem i troszczył się o nią podczas choroby.Przyzwyczajenie do Meryem jednak
zrobiło swoje i każdy porównuje obydwie aktorki.
Za pewne schyłek życia, choroba, wypalenie, strata dzieci spowodowało, ze brak jest już tych emocji i tej zadziornosci. Chyba tego nadal oczekiwałem a te wyciszenie u nowej Hurem trochę mnie zaskoczyło.
Nie porownuje mysle tylko ze bronicie jej na sile aktorka dobra ale ludzi obsadza sie " po warunkach" malo atrakcyjna pani ktora ma jedna mine obojetnie czy ktos sie z nia kloci czy wyznaje jej milosc ona ma pokerowa twarz zero emocji na forum tlumaczycie to znieczuleniem po tylu latach pobytu w palacu ja jednak mysle ze aktorka nie odnalazla sie w tej roli mi osobiscie trudno oglada sie hurrem ktora na nic nie reaguje, i zeby zaraz nie bylo zamieszania to tylko moje zdanie moze innym to nie robi roznicy co do samej aktorki to nie znam jej dorobku podobno jest ceniona tylko ze ja mowie o tej jednej roli bo tylko ta znam i wypadla slabo jedynie mozna to tlumaczyc tym ze weszla do serialu pod koniec moze nie chciala forsowac swojej wizji hurrem zeby widz nie dostal szoku wiec zagrala to przezroczyscie
Napiszę tak,każdy preferuje co innego,osobiście nie bronię nowej Hurrem,
ponieważ dla mnie Meryem i tak jest niezastąpiona,wytworzyła wokół swojej
postaci pewnego rodzaju klimat i widać,że wczuła się w rolę co spowodowało
potem jej załamanie.Przełknęłam jednak grę aktorką Vahide lecz nie przyszło
mi to łatwo,będąc szczera jak dla mnie aktorka jest po prostu za stara i niezbyt
urodziwa (nie rozumiem po co obsadzali ją skoro jest starsza od aktora grającego
Sulejmana).Można również zauważyć,że Halit nie wczuwał się już w miłosne sceny
tak jak wcześniej.Jednak jakoś przywykłam do niej chociaż scena śmierci,jej choroba
i żałoba po śmierci Cihangira oraz reszta scen,które z pewnością z udziałem Meryem
wywołałyby u mnie wzruszenie,po zmianie aktorki spłynęły po mnie jak po kaczce.
Tak z innej bajki masz moze jakies info jak wygladal prawdziwy bali bey , pytam bo zawsze wrzycasz linki do takich ciekawostek historycznych
Szczerze to nigdy jakoś specjalnie nie interesowałam się Balı Beyem,
ale nie natknęłam się na informacje o jego wyglądzie.
Z obrazów przedstawiających go znalazłam tylko coś takiego:
http://www.mailce.com/wp-content/uploads/2013/11/malko%C3%A7o%C4%9Flu.jpg
http://www.mailce.com/wp-content/uploads/2013/11/malko%C3%A7o%C4%9Flu-bali-bey.j pg
Vahide to ta nowa aktora, tak ma na imię?
Możesz wrzucić jeszcze raz linki do wyglądu Bali Beya na tnij. org? Krótszy link dodaj, bo te, które dodałaś nie działają.
Vahide Percin. Gra Hurrem w 4 sezonie.
Ja znalazłam coś takiego ale nie wiem czy to te same zdjęcia:
http://www.mailce.com/wp-content/uploads/2013/11/malkoçoğlu.jpg
http://www.mailce.com/wp-content/uploads/2013/11/malkoçoğlu-bali-bey.jpg
Nie wiem co jest grane z tymi linkami. Kiedy je dodawałam działały, teraz już nie działają.
Działają poprzez kliknięcie prawym, otwórz w nowej karcie lub właściwości i trzeba skopiować link i wkleić do przeglądarki.
dzięki za info bo ja już na forum pisałam że Sulejman wydał za mąż Hatice po smieści Ibrahima bo jak oglądałam wtedy jeszcze po turecku to mi się tak wydawało że to jest ślub,dla pewności spytałam się o tym na forum i ktoś odpisał że Hatice nie wyszła więcej za mąż i potem zwątpiłam czy ja to dobrze zrozumiałam no i okazuję się że tak że jednak wyszła za mąż to wzrok mnie nie mylił ha,ha
Przepiękne mają diademy i korony sułtanki ze WS,cały
czas mnie zachwycają,jedna piękniejsza od drugiej.
Widać,że każdy był misternie i dokładnie robiony.
Tak nawiasem mówiąc zauważyliście,że Hatice bardzo
rzadko można zobaczyć w diademie?
http://cs617329.vk.me/v617329102/1c5fb/00gQ55K_Vag.jpg
http://cs320328.vk.me/v320328161/839b/pF1HFLVKPsQ.jpg
https://pp.vk.me/c618326/v618326438/2af6/PMavjQg6wYw.jpg
http://ru.hellomagazine.com/images/2014/august/katya/vek19082014-2.jpg
http://www.vokrug.tv/pic/news_photo/7/2/1/f/721f7bf2e7d5706c5e2041375f126d9f.jpe g
Najbardziej imponujące mają te tiary w 4. sezonie. Czy dlatego, że wtedy był największy budżet? Poza tym, chyba w rzeczywistości kobiety ich nie nosiły w tamtym okresie.
Jakby ktoś był zainteresowany 87 odcinek już dostępny
dzięki uprzejmości tłumaczom ze strony "Tureckie seriale".
https://www.youtube.com/watch?v=ZhEo3m4L0yc
1. Co oznaczało pocałowanie pierściena Sułtana i przyłożenie jego dłoni do czoła?
2. Sułtan w tym serialu jest kochający Hurrem, wyznający jej miłość, wiersze, wszystko co najlepsze, a z drugiej strony
jest przedstawiony jako dupcyngiel, kiedyś i dziś w 40 odcinku zaczął całować Sadykę, wkurza mnie to, bo lubię postać Sułtana, ale wkurzające jest to, że ma jedyną ukochaną i dosłownie zrobiłby wszystko dla niej, to zabiera się za jakieś niewolnice, służące, mało mu było? Jak to tak wolno, mając dzieci z jedyną ukochaną, to bierze się za inne.
3. Czy w rzeczywistości Aleksandra (Hurrem) została tak samo porwana jak to przedstawili w serialu w pierwszym odcinku?
4. W 38 odcinku, Nigar miała sen, w którym śniło się jej, że Ibrahim Pasza ją dusi próbując wydobyć informacje, kto podał truciznę na stół Sułtana, zapewne to było w którymś z odcinków, którego nie widziałem, ale też dalej było to, że Ibrahim zaczął się z nią całować, tak było? Czy to się jej tylko śniło?
5. To Mustafa w 38 odcinku otworzył klatkę i ptaszki wyleciały z niej? Chyba ich nie zabił, ale ptaki były martwe. Więc jeśli on otworzył tę klatkę to zapewne otworzył klatkę, by wrócić do Mahidevran, co o tym myślicie? To były papuszki, tak? W zasadzie to dlaczego Sułtan podarował te papugi Hurrem?
6. Bunt janczarów polegał na tym, że byli z niecierpliwieni, by wyruszyć na jakąś wojnę, ale też to, że Sułtan im nie dał wypłaty? Co znaczyło wywrócenie kotła? Przywódca Janczarów został podpuszczony przez tego jakiegoś gościa i został wznieciony bunt. Zbuntował się tylko jeden oddział, jak mogli sprzeciwić się własnemu władcy? Jak mogliby zaatakować jego i jego rodzinę? Sułtan miał też strażników janczarów przy sobie, którzy go ochraniali, to musieli być bardzo zaufani ludzie.
1. To chyba oczywiste - całowanie w rękę czy pierścień jest w każdym kontekście wyrazem szacunku i poddania. Dotknięcie czoła ma pewnie symbolizować to, że ktoś jest w naszych myślach.
2. Sułtan miał gdzieś to,że Hurrem czeka na niego z kolacją, on nie przepuścil niemal żadnej okazji, żeby skoczyć w bok. Taki to był zakochany. Jednego dnia recytuje grafomanię a drugiego idzie do łóżka z inną jakby nigdy nic . Chorągiewka na wietrze, totalnie nieobliczalny.
4, Ten pocałunek to była fantazja erotyczna Nigar, była już wtedy zadurzona w Paszy. Oczywiście, że jej nie pocałował.
5, klatka była chyba niedomknieta i ptaki wyleciały, a że urodziły się w niewoli, nie miały szans na przeżycie, inne ptaki natychmiast je zadziobaly.
Dlaczego sułtan podarował he Hurrem? Dziwne pytanie - żeby zrobić jej przyjemność, proste.
Co do nigar to ona chyba miala upodobania sado-maso jakos wczesniej zanim ibrahim nie walił nią o sciane to nie zwracala na niego uwagi to samo z rustemem zaczela go obmacywac w hamamie dopiero po tym jak zaatakowal ja w palacu
W Paszy się zakochała chyba wtedy, kiedy pogłaskal ją po policzku i za coś pochwalił. Wpadła na amen, może zrobił na niej wrażenie ten ludzki gest Ibrahima. Potem już zaczęła śnić o tej pamiętnej scenie, kiedy od niego oberwała.
Moim zdaniem jej uczucie do Ibrahima było nieporównywalne z desperackim przymilaniem się do Rustema, kiedy wiedziała, że u Paszy nic już nie wskóra i być może szukała w nim sojusznika w zemście czy odzyskaniu córki.
Czy ja wiem byla taka scena kiedy nigar ukladala ubrania rustema i nagle zaczela sobie przypominac ta scene z kąpieli dopiero po jakims czasie jak zobaczyla ze rustem ma ja w d,,,ie przestala sie starac , nawet te je fantazje zwiazane byly z tym ze ibrahim ja bije a nie glaszcze nie mowie ze nigar byla jakims zbokiem :-) ale tak to pokazano w serialu ze zainteresowala sie dwoma facetami dopiero jak jej dali "klapsa"
Może i coś w tym jest, lubi być dominowana, typ submissive :)
No i wyjątkowo niefortunnie lokowala uczucia a potem cierpiała. Ale przynajmniej Ibrahim dał jej trochę szczęścia, bo niewątpliwie była z nim szczęśliwa. Choć tyle z tego miała.
Piękna scena,jedna z moich ulubionych.Ten żal w oczach Sułtana.
https://www.facebook.com/video/video.php?v=1562702710625059