Poprzednia (8) część: http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+%28sezony+1-+4%29+cz.+8,2656908
Na co umarła Hurrem?
– Nie wiadomo na co chorowała i na co umarła, Wiemy tyle, że zmarła dosyć niespodziewanie, a wszystkie teorie na temat jej śmierci są jedynie przypuszczeniami (np. to, że została otruta).W serialu było pokazane, że na jej ciele pojawiły się jakieś wybroczyny związane z jej chorobą. (odpowiedź użytkowniczki isabella95)
Dlaczego Mustafa nie mógł poślubić Heleny?
– Helena była wolną kobietą. Z racji tego, że książę zabrał dziewczynę do swojego haremu jej rodzice, jako wolni ludzie, mieli prawo zażądać ślubu z Mustafą – tak też zrobili. Były dwa wyjścia: książę musiałby się na ów ślub zgodzić lub Helena musiałaby opuścić harem. W innym przypadku rodzina dziewczyny miała prawo poskarżyć się sędziemu. Mahidevran oraz Sulejman (bardziej jest tu nacisk na Sulejmana) nie chcieli zgodzić się na małżeństwo ponieważ Helena była chłopką i jak wiadomo Mustafie, jako księciu, nie przystało żenić się z ”taką kobietą”. Z tego względu Mustafa po rozmowie z Ibrahimem postanowił odesłać dziewczynę z haremu.
– Gulnihal została wydana za mąż. Scena ta została przez TVP wycięta.
– Bali Bey wyjechał w rodzinne strony, wróci do stolicy jakiś czas po śmierci Ibrahima. Aybige wróciła na Krym. Scena ta została przez TVP wycięta.
– Firuze należała do wrogiej dynastii Safawidów. Jej prawdziwe imię to Humeyra, prawdopodobnie była szpiegiem Tahmaspa. Jej wątek jest jednak bardzo niejasny.
– W 4 sezonie sułtan będzie z Walerią, która urodzi mu córkę Raziye (historycznie tak miała na imię córka Mahidevran). Waleria przybędzie do pałacu razem z Nurbanu i zostanie podesłana sułtanowi przez Sułtankę Fatmę – siostrę Sulejmana.
– Hatice popełni samobójstwo
– Mehmed podczas pojedynku ze sługą zostanie zraniony, umrze gdy jego rana zostanie zatruta, co doprowadzi do zakażenia a następnie śmierci
– Mustafa umrze poprzez uduszenie na zlecenie sułtana, Dżihangir z żalu za Mustafą przestanie jeść co doprowadzi do jego choroby.
– Bejezyd razem ze swoimi dziećmi zostanie uduszony na rozkaz Sulejmana, ale wszystkiemu przewodzi Selim.
– Mustafa będzie z Mihrunisą, lecz wcześniej będzie jeszcze miał córkę ze związku z konkubiną Ayşą -Nergisşah Sultan.
– Bajazyd weźmie ślub z Huricihan, lecz ta umrze od uderzenia w głowę (chyba świecznikiem) przez Nurbanu. Będzie miał również dzieci z Defne Sultan, która będzie matką jego dzieci.
– Selim będzie z Nurbanu, z która będzie miał trzy dziewczynki i syna Murada, lecz w międzyczasie sypiać będzie z wieloma nałożnicami.
– Dżihangir będzie miał przygodę z jedną nałożnicą, ale niezbyt to się dobrze dla niego skończy, będzie podkochiwał się w Huricihan.
– Mehmed zostanie gubernatorem Manisy. Jedna z jego nałożnic (Cihan) będzie w ciąży jednak po smierci księcia jej wątek zostanie urwany.
– Osman, syn Ibrahima i Hatice, będzie mieszkał z Beyhan, nie będzie go w serialu.
– Ze „starych” bohaterów do samego końca serialu przy życiu pozostaną Mahidevran i Sumbul Aga. Mihrimah także przeżyje ojca, po jego śmierci opuści pałac. W ostatnich odcinkach możemy także zobaczyć Gulfem oraz oczywiście Sulejmana.
Za rolę w Av Mevsimi Okan Yalabik dostał tureckiego Oscara :) Bardzo chcę to zobaczyć ale nawet z angielskimi napisami nigdzie nie ma.
A to nie jest to, co niedawno zostało wrzucone na facebooka Tureckich Seriali
http://ok.ru/video/35625962021
To!!!! Super. Mam nadzieję, że tłumaczka zrobiła dobrą robotę. Obejrzałam mały fragment, sporo błędów ortograficznych ale nieważne, byle treść się zgadzała.
Dzięki!
Jak Fatma udowodni, ze to Hurrem kazala wybudowac ta komnate do podsluchiwania? Podobno Hurrem za to zostanie zesłana - jak wróci ? I kiedy Sumbul się skuma, ze ta jego kochanka to szpicel ? ;p
Ad. 1. Fatma wprowadzi Sulejmana do komnaty w czasie, gdy będzie w niej Hurrem.
Ad. 2. Hurrem zostanie za to zesłana do Kutahyi, będzie pisała listy do sułtana, ale on nie będzie odpowiadał. W końcu Mirimah wezwie ją do stolicy i sułtan pozwoli jej zostać, ale będzie dla niej bardzo zimny.
Ad. 3. Sumbul domyśli się tego po tym, jak wyjdzie na jaw prawda o tajnej komnacie (gdyż wiedzieli o niej tylko Hurrem, on i Fahriye).
Dopóki nie dowie się o jej chorobie wtedy będzie dla niej już czuły do końca jej śmierci
Kiedy Sulej zachoruje jego relacje z Hurrem jakby się poprawią. Prawdziwy kryzys będą przechodzić po śmierci Mustafy i Dżihangira...
Nie wiem czy już widzieliście... nowy zwiastun/spot serialu Muhteşem Yüzyıl Kösem:
https://www.youtube.com/watch?v=He5I1ZNPTYQ (ach ten soundtrack *.*)
Ja już się nie mogę doczekać ;)
Ja tez bo nie wiem co zrobie jak WS sie skonczy :(
Co sie stanie z sułtanka Fatma ? Kto sie jej pozbedzie ?
Fatma (w akcie zemsty za śmierć Mustafy) zorganizuje napad motłochu na Hurrem, gdy ta uda się do starej wróżki. Uratuje ją Sulejman, zaś Melek Hatun "wsypie" swoją panią i sułtan wygna ją ze stolicy.
On bardziej się zdenerwował za to, co mu powiedziała na odchodne. Muszę przyznać, że wykazała się dużą odwagą.
Mam pytanie - czy w serialu powiedziano, co stało się z córkami Bajezyda? Chyba mi to umknelo.
W zasadzie nie miała już wiele do stracenia (przecież i tak nie skazałby jej na śmierć).
Co do córek Bajazyda, mam przekonanie graniczące z pewnością, że nic nie mówiono o ich losie (tak samo, jak o siostrze Defne).
Czy ta Rumeysa- Lukrecja, która jest w haremie Mustafy jest siostra seniory Gabrieli??
O co tak naprawdę chodzi tej Gabrieli??
Taki, to jej siostra. Chce ją zabrać do domu. I zakochała się przy okazji w Mustafie. Ale ani z jednego ani z drugiego nic jej nie wyjdzie.
Ale Sulej to przegiął z tym kaftanem dla Mustafy..,. Dobrze ze Mahidevran czuwała. Coraz bardziej nie lubię sułtana, widać ze idzie w ślady swojego ojca, chociaż tak bardzo chciał tego uniknąć.
Możliwe... jednak oglądając miałam wrażenie ze to sułtan kazał zatruć kaftan. Ten Zal Mahmud też na zlecenie sułtana przygotuje śmierć Mustafy
Sułtan wynajmie zabójców do zabicia Mustafy ale ci spartaczą robotę i jak już Mustafa bedzie blisko wybiegnięcia z namiotu wtedy Zal Mahmud ze swoim człowiekiem go złapią i Mahmud go udusi a co do kaftanu to 39079288 ma rację sułtan nie zatruł kaftanu to była intryga Rustema i teraz właśnie Mustafa po tym incydencie ruszy z wojskiem na stolicę
Dzięki. A sułtan dowie się że Rustem zatruł kaftan? Znając serial to pewnie gadowi się uda
Ale Rustema mógł wydać Dżihangir...jednak nie chciał by wina spadła na Hurrem więc nie zrobił tego.
Ale Rustem jak zwykle się wywinął. Właśnie obejrzałam 115 odc na Tureckie seriale i zbliża się odcinek którego nie chcę widzieć....... 123 w którym umrze Mustafa
Teraz jak go złapią ludzie Mahmuda to przeżyje a zginie dopiero w 137 odcinku(jak sie nie mylę) mimo że Rustem go postrzeli to i tak bedzie miał siłę żeby go udusić
1.Czy sułtan zmieni decyzję w sprawie regencji Mustafy pod swoją nieobecnośc,po sprawie z Mihrunnisą ?
2.Czy Mustafa dowie się,kto powiedział sułtanowi o jego ślubie ?
Z góry dzięki :)
Ad. 1. Sułtan regentem mianuje Selima.
Ad. 2. Mustafa będzie myślał, że to Bajazyd, ale ten chyba mu wyjaśni, że to Huricihan.
Ogólnie to Nurbanu i Huricihan nie przepadały za sobą. Na ich relacje miało wpływ wiele czynników tj. były partnerkami rywalizujących ze sobą książąt, Huri miała dobre stosunki z Hurrem a Nurbanu już nie do końca i oczywiście Huricihan "była sułtanką od urodzenia" a Nurbanu "zwykłą niewolnicą" (odwieczny problem kobiet w haremie).
Gazanfer - szambelan Selima, będzie podkochiwał się w Nurbanu. Wręczy jej prezent, czego świadkiem będzie Huricihan. Huri zacznie oskarżać Nurbanu o zdradę i będzie chciała donieść o wszystkim Hurrem (czy też komukolwiek, nie pamiętam). Kobity zaczną się szarpać, Nur uderzy Huri w głowę świecznikiem, która niedługo potem umrze.
Dzięki za odpowiedź.
Tak zauwazyłam ,że ta Huricihan wcale nie jest takim aniołkiem jak na początku się wydawało.
Samo to ,że doniosła o ślubie Mustafy i Mihrunnisy to już było świństwo.
A czy Bayazyd jej to wybaczy i dalej będą razem ?
Będzie wściekły, ale wybaczy. Będą się starać latami o dziecko, ale niestety ona nie może ich mieć.
Mnie wkurza jak traktują Ranę. Bajezyd widzi w niej tylko matkę swoich dzieci a Huri i Hurrem nią gardzą. W dodatku wszyscy mówią do niej Hatun a nie Sultanim chociaż urodziła książęta.
No szkoda ,tym bardziej ,że ci wszyscy synowie Bayazyda zginą .
Nie wiem co się stanie z ich matką ,ale to ogromny cios:(
Rana zostanie oskarżona o zabicie Huricihan, chociaż Hurrem i Selim będą wiedzieć że zrobiła to Nurbanu. Rana zostanie więc kozłem ofiarnym i chyba powiesi się albo ktoś jej pomoze.
Tak czy inaczej jej los jako matki książąt był zupełnie inny niż pozostałych bohaterek serialu będących w podobnej sytuacji ,więc może i lepiej ,że nie doczekała egzekucji własnych dzieci.
Bardzo mi się nie podobało, jak ją potraktowano. Ten postępek Hurrem najbardziej mi się nie spodobał.
Mnie wk*urwia nie tylko ten Merczen aga. ale tez Nigar. Nie moge juz sie doczekać kiedy siostrzyczki dostaną po du*ie bo nie mogę już patrzeć na te ich intrygi. Mihrimah pokazuje pazury. Czy Esma wyjdzie za Bali Beja czy to sie jej uda?? Dwie mlode lwice zaczynaja rywalizację, która będzie góra?
Nie. Jeszcze zostało mi kilka odcinków ;) Obecnie jestem w momencie kiedy Hurrem jest już chora i ma wyjechać do Bursy. Podejrzewam, że dojdzie tam do jej spotkania z Mahi. Ciekawa jestem jak będzie ono przebiegać...ale nie, nie chcę znać odpowiedzi ;))
No i masz rację, nie ma po co psuć sobie zabawy :D Chociaż ja oglądam teraz z polskimi napisami jeszcze raz i uważam, że jest całkiem ok :P
Jak natomiast oceniasz dotychczasową rywalizację Selim-Bajezyd? ;)
No cóż...według mnie ich "rywalizacja" jest męcząca. Ciągle ten sam schemat: Selim robi albo mówi coś na złość Bajazydowi, który od razu daje się sprowokować - rzuca się na niego z pięściami albo wysyła mu ostrzeżenie (zazwyczaj w postaci czyjejś głowy). Następnie do akcji wkracza Nurbanu i tylko pogarsza sytuację za co obrywa od Selima. Mimo wszystko Selim słucha jej paplaniny po czym podejmuje jakąś głupią decyzję, której następnie żałuje za co i tak wścieka się na Nurbanu...z tym, że robi się coraz brutalniej. (Kurcze, wychodzi na to, że wszystko to wina Nurbanu :P)
Nie podoba mi się to, że po każdej poważniejszej akcji Selimowi, który robi minę zbitego psa, zawsze udaję się jakoś wykręcić a Bajazyd zamiast okazać choć trochę skruchy buntuje się jeszcze bardziej i wpada w coraz to większe kłopoty. Nie mniej uważam, że zarówno postać Selima jak i Bajazyda mają w sobie coś bardzo smutnego.
Za bardzo nie rozumiem dlaczego Lala Mustafa tak nieoczekiwanie stanął po stronie Selima...
Tak na marginesie...w 4 sezonie można usłyszeć kilka nowych melodii...te dwie szczególnie mi się podobają, chociaż to prawdziwe wyciskacze łez:
https://www.youtube.com/watch?v=YMfaGj25M2g&list=PLI8r0V8Exp_y2q-FIN7zaUTtM0 vbqA-Ex
https://www.youtube.com/watch?v=TwMBKC2JpHQ&list=PLI8r0V8Exp_y2q-FIN7zaUTtM0 vbqA-Ex&index=3