Poprzednia (8) część: http://www.filmweb.pl/serial/Wspania%C5%82e+stulecie-2011-645872/discussion/O+se rialu+%28sezony+1-+4%29+cz.+8,2656908
Na co umarła Hurrem?
– Nie wiadomo na co chorowała i na co umarła, Wiemy tyle, że zmarła dosyć niespodziewanie, a wszystkie teorie na temat jej śmierci są jedynie przypuszczeniami (np. to, że została otruta).W serialu było pokazane, że na jej ciele pojawiły się jakieś wybroczyny związane z jej chorobą. (odpowiedź użytkowniczki isabella95)
Dlaczego Mustafa nie mógł poślubić Heleny?
– Helena była wolną kobietą. Z racji tego, że książę zabrał dziewczynę do swojego haremu jej rodzice, jako wolni ludzie, mieli prawo zażądać ślubu z Mustafą – tak też zrobili. Były dwa wyjścia: książę musiałby się na ów ślub zgodzić lub Helena musiałaby opuścić harem. W innym przypadku rodzina dziewczyny miała prawo poskarżyć się sędziemu. Mahidevran oraz Sulejman (bardziej jest tu nacisk na Sulejmana) nie chcieli zgodzić się na małżeństwo ponieważ Helena była chłopką i jak wiadomo Mustafie, jako księciu, nie przystało żenić się z ”taką kobietą”. Z tego względu Mustafa po rozmowie z Ibrahimem postanowił odesłać dziewczynę z haremu.
– Gulnihal została wydana za mąż. Scena ta została przez TVP wycięta.
– Bali Bey wyjechał w rodzinne strony, wróci do stolicy jakiś czas po śmierci Ibrahima. Aybige wróciła na Krym. Scena ta została przez TVP wycięta.
– Firuze należała do wrogiej dynastii Safawidów. Jej prawdziwe imię to Humeyra, prawdopodobnie była szpiegiem Tahmaspa. Jej wątek jest jednak bardzo niejasny.
– W 4 sezonie sułtan będzie z Walerią, która urodzi mu córkę Raziye (historycznie tak miała na imię córka Mahidevran). Waleria przybędzie do pałacu razem z Nurbanu i zostanie podesłana sułtanowi przez Sułtankę Fatmę – siostrę Sulejmana.
– Hatice popełni samobójstwo
– Mehmed podczas pojedynku ze sługą zostanie zraniony, umrze gdy jego rana zostanie zatruta, co doprowadzi do zakażenia a następnie śmierci
– Mustafa umrze poprzez uduszenie na zlecenie sułtana, Dżihangir z żalu za Mustafą przestanie jeść co doprowadzi do jego choroby.
– Bejezyd razem ze swoimi dziećmi zostanie uduszony na rozkaz Sulejmana, ale wszystkiemu przewodzi Selim.
– Mustafa będzie z Mihrunisą, lecz wcześniej będzie jeszcze miał córkę ze związku z konkubiną Ayşą -Nergisşah Sultan.
– Bajazyd weźmie ślub z Huricihan, lecz ta umrze od uderzenia w głowę (chyba świecznikiem) przez Nurbanu. Będzie miał również dzieci z Defne Sultan, która będzie matką jego dzieci.
– Selim będzie z Nurbanu, z która będzie miał trzy dziewczynki i syna Murada, lecz w międzyczasie sypiać będzie z wieloma nałożnicami.
– Dżihangir będzie miał przygodę z jedną nałożnicą, ale niezbyt to się dobrze dla niego skończy, będzie podkochiwał się w Huricihan.
– Mehmed zostanie gubernatorem Manisy. Jedna z jego nałożnic (Cihan) będzie w ciąży jednak po smierci księcia jej wątek zostanie urwany.
– Osman, syn Ibrahima i Hatice, będzie mieszkał z Beyhan, nie będzie go w serialu.
– Ze „starych” bohaterów do samego końca serialu przy życiu pozostaną Mahidevran i Sumbul Aga. Mihrimah także przeżyje ojca, po jego śmierci opuści pałac. W ostatnich odcinkach możemy także zobaczyć Gulfem oraz oczywiście Sulejmana.
Moim zdaniem Lala stanął po stronie Selima wobec choroby Hurrem. Widział, że Bajezyd nie ma szans, bo ojciec tak naprawdę już wybrał a bez Hurrem już nikt nie da rady na to wpłynąć.
Mnie denerwuje ta buntowniczość Bajezyda, bardzo łatwo daje się podpuścić. Uważam, że książę nie powinien taki być. Z kolei Selim jest bardziej przebiegły, ale łatwo daje się kręcić kobiecie.
Naprawdę żałuję, że Mustafa nie wygrał. Sądzę, że lepiej by się nadawał niż oni obydwaj. Cóż, w zasadzie wszyscy są postaciami tragicznymi w tym serialu.
Melodie rzeczywiście bardzo ładne i wzruszające. Pierwsza przypomina mi śmierć Mustafy, a druga - Cihangira.
Zgadzam się co do Bajazyda.
Selim może faktycznie jest sprytny ale jest tchórzem i ma dużo szczęścia...nie wzbudzał szacunku w poddanych...Może właśnie dlatego sułtan go wybrał...ponieważ nie widział w nim zagrożenia dla siebie.
Chociaż w sytuacji gdy Sulej zastał Selima zalanego w trupa byłam pewna, że wywali go z Manisy na zbity łeb.
W zasadzie Selim wiele zawdzięczał Nurbanu bo tak naprawdę to ona postawiła go na nogi, ten wątek podobał mi się chyba najbardziej.
Ach ten nieodżałowany Mustafa...najlepiej zrobiłby gdyby wzniecił powstanie...zasiadłby na tronie "od tak" a wszyscy żyliby długo i szczęśliwie ;))
Aż dziwne, że pozostał wierny sułtanowi do samego końca, chociaż dobrze wiedział, że w jego oczach jest już skreślony...a nawet był świadomy tego, że jedzie na śmierć. W serialu zrobili z niego wprost idealnego księcia. Tak idealnego, że nierealnego...Najbardziej zaskoczyło mnie to, że Hurrem, zwróciła się do Mustafy by wyciągnął Selima z koszar. Później tylko czekałam, aż naprawdę zajdzie rudej za skórę ale się nie doczekałam....
Ten Lala od Bayazyda to od samego początku był wredny i działał za plecami Bayazyda,więc lojalności po nim bym się nie spodziewała.
Piękne melodie, a ta druga to wyciskacz łez, przywolujaca wspomnienia. Dzięki za te wszystkie linki :))
Ta druga zawsze jest grana w skrajnie smutnych momentach...i w ogóle ma w sobie coś szczególnego. Nie wiem, ja zawsze mam wrażenie jakby to Ibrahim stał gdzieś tam w tle i grał sułtanowi, w szczególnie tragicznych dla niego chwilach.
No to ci się udało przetrwać na forum i nic nie przeczytać w tym temacie :)
Ja z kolei jestem ciekawska i wszystkie kluczowe momenty serialu obejrzałam na You Tobe,a potem ogladam serial,żeby wiedzieć jak do tego doszło.
Czy Hurrem chorowała na raka w serialu ? Czy była to jakaś inna choroba ?
Niektórych wypowiedzi nie dało się ominąć wzrokiem ale starałam się ;)
Póki co, lekarze ciągle mówią o "nieuleczalnej chorobie"...do tego Hurrem ma na ramieniu jakieś bolesne zgrubienie/wrzoda...także myślałam, że to może być rak, chociaż w tamtych czasach raczej nie używano takiego określenia...
Ale tego, że Hurrem chorowała na nerwicę jestem pewna na 100%. (:D)
Jak dla mnie to bardziej znerwicowana była Hurrem w wydaniu Meryem,bo jak się darła,to aż cała czerwona się robiła,ale ogólnie można by powiedzieć ,że Hurrem miała baaardzo stresujące życie :)
Pojawiły się następne zwiastuny Kosem. Pierwszy odcinek 5 listopada.
https://www.youtube.com/watch?v=PU_8vxcSO9o
Wreszcie jakaś konkretna data ;) Na facebooku pojawił się fanpage: Kösem Sultan English, a to znaczy, że serial prawdopodobnie będzie tłumaczony na język angielski *.*
Już można obejrzeć tam ten sam zwiastun z angielskimi napisami.
Ciekawi mnie jak w serialu skończy sułtanka Sah? (zdaje mi się, ze taka postać nie umrze śmiercią naturalną) czy ktoś już dotarł do tych odcinków?
Sah podeslala szpicla do palacu Mihrimah, ktora sie o tym dowiedziala i dala Sah wybor, ze albo napisze o wszystkim sultanowi i doda cos od siebie, albo Sah sama wyjedzie ze stolicy i nigdy nie wroci, dodatkowo ma wplacic jakas kaske na fundacje Hurrem. Sah ''jako honorowa kobieta'' zgodzila sie wyjechac i zamieszkac w jakims klasztorze ;p
nie lubie jak Sulej jest taki zly na Hurrem po odkryciu pokoju do podsluchiwania, no normalnie ciezko mi sie oglada ;/
Powiem ci tak jak grała Meryem to tez jej wszystko wybaczałam a później to jakoś tą inną aktorkę nie polubiłam taka trochę wydaje mi się za stara,ale super że szkoda ci Hurrem bo od początku jestem za Hurrem musiała tak walczyć o pozycje swoich dzieci żeby dojść na szczyt
Ale tak ogólnikowo to kiedyś forum Wspaniałego Stulecia normalnie wrzało a teraz coś kiepsko się zrobiło tylko parę osób piszę
No kiedys to tu rzucanie miesem bylo ;p
Mi sie nie podoba w ogole ta nowa aktora :< juz nie ogladam z takim entuzjazem, zdecydowanie 1 i 2 sezon byl najlepszy :)
Oj tak, kiedyś było tu gorąco, teraz emocje opadły i zrobiło się ledwie letnio. Duży wpływ zapewnie miała przerwa wakacyjna i odcinki na yt.
Pewnie wiele osob obejrzalo juz do konca serial I teraz juz tu nie zaglada.
Szkoda ,ze frekfencja spadła, bo czsami dyskusje były interesujące......ale cóż..... wszystko się kiedyś kończy.:((
Ostatnio przelotnie oglądam ten serial i zwyczajnie zapomniałam parę rzeczy :(. Ale zauważyłam że Rustem Pasza ostatnio napalił się na Mihrimah. Podobno sułtanka Szah obiecała mu że pomoże mu ją zdobyć jeśli stanie po jej stronie przeciw Hurrem. Coś w ogóle z tego będzie? On będzie z Mihrimah, będzie się starać o jej rękę. No i jak rozwiąże sprawę z Nigar? Bo z tego co pamiętam to ona chyba jest jego żoną?
Rustem zostanie mężem Mihrimah dzieki Hurrem a z Nigar po prostu się rozwiedzie wypowiadając 3 ;magiczne ; słowa.Właściwie to Rustem wymyślił całą tą intrygę z Mihrimah i Hurrem tak naprawdę nie miała wyjścia skoro Rustema chciała w radzie dywanu jako wezyra, z początku jak jej o tym powiedział to wielce oburzona była no bo jak taki Rustem miałby zostać mężem Mihrimah no ale po przemyśleniu sprawy uznała że tak będzie najlepiej
To ciekawe jak wyglądało te ich małżeństwo? Mihrimah chyba nie była z nim szczęśliwa? Czy może było inaczej i doczekali się dzieci?
Mihrimah wogóle go nie kochała, nie była szczęśliwa, nawet chciała się z nim rozwieść ale nie zrobiła tego.Mieli 2 dzieci
Kiedys Hurem obiecala Mihrimah , ze wyjdzie za maz z milosci, moze i dotrzymalaby slowa ale niestety Bali Bej nie odwzajemnial uczucia do Mihri i dlatego Hurem nie chciała dopuścić do takiego małżeństwa.
Za nim podjela decyzje wypytala Bali Beja o jego uczucia I coz....stwierdzila, ze lepsze bedzie malzenstwo zawarte jako interes niz z milosci tylko z jednej strony i to do tego ze strony Mihri. Porazka.
Teraz rozumiem postepowanie Hurem I juz jej tak nie potępiam.
A ja nie rozumiem jej postępowania,bo sama miała szczęście (kochała sułtana z wzajemnością) ,a córce zgotowała taki los,że dziewczyna nigdy tego szcześcia nie poznała.
Co do Rustema to nie był przecież aż taki niezbędny i przecież mogła go się pozbyć jak wielu innych,no ale scenarzyści w tym wypadku trzymali się faktów z historii.
Ciekawe jak potoczylaby się historia gdyby Bali Bej kochał Mihri?
Jak Mihri miałaby poznać szczęście i miłość - blagajac Bali Beja o uczucie?? Sultanka??
Pewnie dlatego Hurem rozwazyla inna możliwość, która przynajmniej przynosila korzyść. Tu chodziło o władze i rzady.
Zawsze pewnie istniala mozliwosc, ze gdyby sie Mihri zakochala moglaby sie rozwiesc z Rustemem.
Co do Rustena to nie lubie tego faceta jest taki oslizgly i interesowny, ohyda.
Chciała się rozwieść ale jej się nie udało, mamusia nie pozwoliła.... Kiedyś Cihanghir powiedział do Hurrem że on i Mihrimah są jej marionetkami że ona rządzi ich życiem , taka prawda. Dla dobra braci (słowa Hurrem) Mihrimah była nieszczęśliwa, a oślizły Rustem i tak w końcu ją zdradził, a niby tak ją kochał. Nie dotrzymał także przysięgi złożonej Hurrem na łożu śmierci, że będzie wspierał Bayazyda w walce o tron bo Selim przyłapał go na zdradzie i przeszedł na jego stronę. Wychodzi wiec na to ze wcale nie był taki niezbędny. A Mihri zakochała się w lekarzu Pedro ale go Rustem pogonił
O rany, ale się porobilo!
Nie spodziewałam sie az takich akcji w tym małżeństwie.
Biedna Mihri, faktycznie była marionetka. Szkoda dziewczyny.
Myslalam, ze takim charakterkiem jakoś sobie poradzi. No, szkoda :((
NIby sułtanka a tak naprawdę nie miała nic do gadania matka zdecydowała o jej całym życiu. Szkoda jej, odżyje po śmierci Rustema, ale wtedy już będzie miała swoje lata. Ogólnie jeden ze smutniejszych wątków
Ten cały Rustem to taki odrażający typ,że chyba każdy inny byłby lepszy na męża dla Mihrimah i niekoniecznie musiałby być to Bali Bey. Przedtem kochała Yahię i jej przeszło,to i o Bali Beyu by zapomniała jakby jakaś nowa miłość się pojawiła.
Miała pecha dziewczyna, ze matka bardziej dbała o karierę braci niż o szczęście córki.
Dbała bardziej o siebie niż o synów i córkę,ponieważ powiedziała Selimowi że jest za nim i jego widzi na tronie a tak naprawdę to wspierała Bajazyda także kręciła nimi dwoma
Podobało mi się jak Cihangir załatwił matkę tekstem , co wówczas jak już pozbędzie się Mustafy ,to dalej zostanie ich trzech i co wtedy?
Na to pytanie nie umiała odpowiedzieć.
Nawet jak obieca Mihrimah ,że będzie mogła się rozwieźć z Rustemem i poślubić tego ,którego ona będzie chciała ,to i tak Hurrem zrobi wszystko ,żeby do tego rozwodu nie doszło.
Szkoda, ze Mihrimah nie wykorzystala swojej pozycji "kochanej coreczki tatusia". Może Sulejman pomoglby w jej rozterkach sercowych, skoro na matke nie mogla liczyc.
Dlaczego Hurem nie chciała dopuścić do rozwodu Mihrimah z Rustenem o co jej jeszcze chodziło?
Sułtan to stanął po stronie Mihrimah i pozwolił na rozwód i to ,żeby Rustem zachowa swoje stanowisko ,ale Hurrem to jak zwykle stara śpiewka,że Mihrimah musi się poświęcić dla dobra braci ,tak jakby ten Rustem był jedyny który może ich obronić ,w sumie nie wiadomo przed kim,bo Mustafa im nie groził.
Nie oglądałam jeszcze odcinka ,w którym Mihrimah zrezygnuje z rozwodu,więc też do końca nie wiem czemu zmieniła zdanie.
Dzisiaj oglądałam wczorajszy odcinek z nagrywania i jest taka scena jak Mirhimah mówi Hurrem żeby chciała takiego męża żeby kochał ją jak Sulejman kocha Hurrem i jak by nie mówić to akurat jej się trafił kochający mąż.Było mi żal Mihrimah jak wyszła za Rustema ale potem jak wykradła tą pieczęć Mustafie to zasłużyła na takiego nie atrakcyjnego mężulka
No właśnie Mihrimah w przeciwieństwie do reszty rodzeństwa była najbardziej posłuszna swojej matce i dała się wciągać w różne intrygi ,ale Rustema na męża to bym nie życzyła nikomu,bo gotów zabić za to,że ktoś spojrzał na jego żonę.
Dobre było jak Rustem groził Sokollu gdy ten przyszedł do Mihrimah. Sokollu opanowany i mądry nie dał się sprowokować. Sokollu jednak też dostanie się sultanka. W wieku 56! lat poslubi nastoletnią córkę Selima i Nurbanu - Ismahan.
Zauważyłam ,że tam to jakaś norma ,że młode dziewczę wydawane jest za dużo starszego tak ok.20 lub 30 lat .
Chyba wyjątkiem była Hatice,że dostał się jej młody Ibrahim,bo Sułtanki Sah i Fatma nie miały młodzieniaszków za mężów,a potem zdziwienie ,że nie chciały z nimi sypiać.
Ta norma to chyba do dzisiaj przetrwała ha,ha bo nawet teraz się słyszy że młoda dziewczyna wyszła za mąż za ;starszego; pana
To ze starszy jakos mnie nie przeraza bardziej to ze malzenstwa byly aranzowane czesto z obcymi facetami cholera wie co to za jeden i weź z nim śpij
Bali Bey tak samo wyglądał jak się Mihrimah urodziła i nic się nie zmienił kiedy dorosła ,także to jest jeden z fenomenów tego serialu :)
Różnica wieku między Sah a Luftim akurat nie jest jeszcze jakaś porażająca. Kiedy ich córka przyszła na świat mniemam, że nie był jakoś bardzo stary. Ten od Fatmy to był dopiero dziadek hehe
Sah wydano za mąż jako nastolatkę ,bo w rozmowie z Sułtanem wspomniała ,że kiedy była w wieku Mihrimah to miała już córkę ,a Mihri w chwili zamążpójścia miała 17 lat.
Nie wiem ile lat ma ten cały Lutfi ,ale wygląda na co najmniej 50. No ,ale co wieku tych bohaterów to jest wiele nieścisłości i trudno o jakąś spójność z historią.