Obejrzałem sobie pierwszy odcinek i w sumie jeszcze niewiele można powiedzieć...piękne
krajobrazy Mediolanu przeplatane z Lublińskimi, młodzi i piękni aktorzy, konwencja, sposób
przedstawienia i realizacji nawet bardzo bajkowy, co do fabuły trzeba poczekać jeszcze
pewnie kilka dobrych odcinków żeby ocenić ale mogę powiedzieć, ze zapowiada się coś
innego niż do tej pory oglądaliśmy i obiecującego. Nie ma znów tych samych "serialowych"
twarzy, tylko są nieznani i perspektywiczni aktorzy, którzy mogą pociągnąć ten serial.
Zgadzam się. Podoba mi się konwencja jakiej krecony jest serial, piekne zdjęcia, montaż, muzyka i nowe nieograne twarze. Wierze, ze jak w tle do jednej sceny puścili muzykę z opery Pucciniego to nie będzie to gniot. Pni Łepkowska miło mnie zaskoczyła.
tyle ze nie chodziło mi o województwo tylko o miasto w którym dzieje się akcja ;) jeśli chodziło by o województwo to lubelskimi a jeśli o miasto to lublińskimi :) Miasto Lublin czyli krajobrazy lublińskie...tak przynajmniej mi sie wydaje :D
Wyrażenie lubliński jest błędne, nawet przeglądarki podkreślają na czerwono. Jeśli chodzi o miasto Lublin, lubelskie jest jak najbardziej poprawne.
Myślę, że ludziom się myli ze względu na Poznań i poznański.
http://obcyjezykpolski.strefa.pl/?md=archive&id=296
nazwa Lublin powstała od imienia Lubel przez dodanie przyrostka dzierżawczego -in (Lubel-in, skrócony do Lubl-in), jednak przymiotnik zachował pełny, stary rdzeń lubel-, do którego doszedł przyrostek -ski.
Poprawność językowa O.K., ale akurat tu jest debilna, bo mało kto zna te dawne nazwy :/ Albo niech uczą w szkołach tego, albo zmienia przymiotniki, bo będzie coraz więcej osób nieznających tych kruczków... niestety
ja pierwsze słyszę, że ma być "lubelski" przy mieście Lublin :P
Lubelski Lubelski żaden Lubliński. Oczywiste a dla przykładu nawet jest 'Lubelski Sąd Okręgowy' czy wiele innych.
Po ch..j za przeproszeniem ta dyskusja?
Czy mówi cokolwiek o filmie, czy służy tylko zaspokojeniem ambicji?
Zresztą po co ja się wtrancam ? :)
Jakoś nieuważnie obejrzałam pierwszy odcinek, ale jeżeli mówcie, że inny od dotychczasowych produkcji Łepkowskiej, to może mnie wciągnie. Czy będzie codziennie o 18.15 ? Pozdrawiam
Tak od poniedziałku do czwartku o 18.15:) Jutro już bezie lepiej więcej akcji:)
Ja od ok. 6 lat w ogóle nie oglądam polskich seriali poza 1. serią "Przepisu na życie" ale ten da się obejrzeć - o dziwo. Aktorstwo może nie jest jakieś wybitne ale nie ma tragedii i dużo nowych twarzy, co na duży +. Fabuła całkiem. Logiki się tu nie doszukujmy ani realizmu ale do obiadku czy do snu dobrze się sprawdza. Fajnie jest nakręcony i muzyczka też fajna się pojawia. Ma być później Kasia Figura więc czekam. Mam tylko nadzieję, że nie będzie ciągnął się 15 lat :)
Ja mam zamiar obejrzeć tylko parę odcinków ze względu na Lublin w którym mieszkam. Wypatrzeć czy pokazali jakieś nowe ciekawe miejsca których jeszcze nie znam, zapewne wszystko będzie pięknie pokazane aż się zdziwię, że to chyba nie to miasto.:) Przecież biednej strony Lublina nie pokażą...
Mnie (lubelskiego autochtona) jak słyszę, czy nawet czytam "lubliński" to uszy bolą ;) Zresztą województwo łódzkie jest od stolicy tegoż województwa, tak samo woj. lubelskie od Lublina. A nie na odwrót Lublin od Ziemi Lubelskiej - nijak to się kupy nie trzyma xD
ale Wy jednej rzeczy chybanie rozumiecie :) no chyba, że ja :P rozumiem, że Lublin leży w województwie Lubelskim, to chyba nie budzi żadnych wątpliwości i jeśli mówiłbym o krajobrazach województwa to użył bym określenia "lubelskie krajobrazy" odnośnie całego województwa. Pisząc "lublińskie" chciałem podkreślić, że chodzi mi jedynie o krajobrazy tego konkretnego miasta ;) Nie województwa tylko miasta.
Mieszkam w Gliwicach, które leża na Śląsku. Żeby określić, że podoba mi się konkretnie w Gliwicach to napisałbym, że podobają mi się krajobrazy "gliwickie" czy "śląskie" ? Wydaje mi się, że jednak "gliwickie" ;) Jeśli chciałbym odnieść się do województwa to napisałbym, że podobają mi się krajobrazy Śląskie.
Gliwice - krajobrazy gliwickie ( śląskie jeśli chodziło by o ogól województwa )
Lublin - krajobrazy lublińskie ( lubelskie...jak wyżej...
Człowieku, nie ucz ludzi mieszkających w tym mieście (także mnie) jak się poprawnie mówi. Mieszkam tu tyle lat i o lublińskim nie słyszałem. A jak masz wątpliwości dlaczego tak się wymawia to napisz do programu trzeciego polskiego radia, tam jest taka audycja: "Co w mowie piszczy". Prowadząca wyczerpująco Ci odpowie na pytanie. A sam serial ciekawie się zapowiada. Pozdrawiam.
Ostatni raz się wypowiadam na ten temat...w takim razie u Was się tak nie mówi i skoro mówicie, że tak się wymawia, to tak jest i koniec tematu. Ja swoją wiedzę na temat języka polskiego też mam i swoje rację umiem przedstawić, ale zawsze się mogę pomylić...ale nie o tym tu mówimy więc koniec tematu.
Dzisiejszy odcinek moim zdaniem jeszcze lepszy niż pierwszy, tak więc rozkręca się i oby tak dalej.
Pozdrawiam ;)