Zostało założonych już chyba z 10 wątków o dochodach "Avatara" Pytam was: po co? Niech ten będzie ostatecznym wątkiem, w którym będziemy rozmawiać o BO "Avatara". I mam nadzieje, że trolle dadzą sobie spokój z zakładaniem teraz coraz większej liczby tych tematów.
A więc kto mnie nie zna to nie wie, ale od 2 lat dzień w dzień przelatuje Boxofficemojo i jest to jedna z niewielu rzeczy na których się znam bardzo dobrze. Dlatego co weekend będę opisywał wyniki nowego filmu mojego ulubionego reżysera - Jamesa Camerona, bądź będę pisał gdy zdarzy się coś ciekawego.
A więc przejdę do rzeczy...
USA:
Pierwszy weekend był przez śnieżne zamiecie na wschodnim wybrzeżu USA, jedynie dobry. 77 milionów $ to bardzo dużo, ale do rekordu grudnia zabrakło te marne 187 tyś dol. Nawet ja się spodziewałem 11 milionów więcej, ale nie ma co załamywać rąk. Wynik jest dobry, ale co dalej.
Spodziewałem się, że w poniedziałek film dołoży sobie niespełna 8 milionów, a w kolejnych dniach będzie tracił po 0,8 mln. Jak się okazuje sporo się pomyliłem. Film w poniedziałek dołożył ogromne 16,4 milionów $ (na koncie ma już 93,4 mln $) i zapowiada się, że już jutro (po zaledwie 5 dniach) przekroczy granicę 100 milionów (jako 28 film w tym roku).
Dzięki pokazom w 3D, rewelacyjnych recenzjach i świetnej kondycji "Avatar" po tygodniu może zarobić nawet ponad 120 milionów. A drugi weekend może być wielką niespodzianką, jak to było w przypadku "Titanica". Aktualnie obstawia się, że film Camerona pozostanie liderem amerykańskiego BO i po bardzo małym spadku frekwencji uzbiera ogromne 57 milionów. Gdyby tak się stało to film miałby szanse przebić granicę 200 milionów może nawet w 11 dni. Gdyby film utrzymywał żywotność przez długie tygodnie to może będzie miał szanse powalczyć z "Transformers: Zemsta upadłych" o pierwsze miejsce w tegorocznym BO i przekroczenie na rynku wewnętrznym bariery 400 milionów $.
ŚWIAT:
Póki co ogromny start w 109 krajach (164,5 miliony $) sprawia, że możemy być pewni przebicia granicy 500 milionów na rynku zewnętrznym. Jednak dopiero po kolejnych tygodniach, okaże się czy dzięki świetnym recenzją i pokazach w 3D uda mu się powalczyć o pierwsze miejsce w tegorocznym światowym BO z "Epoką lodowcową 3" (690,5 milionów $) i czy jako trzeci film w historii kina przekroczy poza USA granicę 700 milionów.
To tyle na dziś, do usłyszenia jutro. ;)
Skoro w Chinach taki badziew jak "2012" zarobił ponad 60mln dol
to obstawiam ze Avatar zarobi wiecej 70-80 mln
Też mam taką nadzieję:D Widziałem 2012i muszę przyznać, że to same efekty, ale i tak mi się nie podobały, a w Polsce mamy już milion widzów!
133,5 mln $ na świecie Nieźle, a przy okazji mamy nowy rekord, jeszcze żadnemu filmowi do tej pory nie udało się się przez 3 weekendy utrzymać 100 mln $ na świecie:p
A tak swoja droga to ciekawe ilu z tego miliona widzow w Polsce to "podwojni", "potrojni" albo i jeszcze lepiej :) Sam wybieram sie trzeci raz :P potem pewnie czwarty.....
A kidy szacowane dane z poniedziałku i oficjalne (nadal się łudzę, że będzie ponad 70M) z weekendu?
Potwierdzone wyniki (czwartek - niedziela) przyjdą dziś wieczorem (mam nadzieję, że przed 22:00).
"Avatar" po takim wyniku i tak małych spadkach frekwencji zgromadził na rynku zewnętrznym ponad 670 mln $. W takim wypadku już niemal pewne jest przekroczenie granicy 900 milionów, a może nawet stanie się drugim filmem w historii kina, który przekroczy granicę miliarda.
PS: Mam ważne pytanie, na które w necie nie mogę znaleźć odpowiedzi, a widzę, że tu dużo osób wchodzi na różne strony BO, więc mogłyby mi na nie odpowiedzieć.
Czy ktoś już wie ile oficjalnie dochodów poza USA przybyło w 2009 roku? Wiem,że wstępnie szacowano 10,7 mld $, ale potrzebuje liczby dokładnej do 1 tysięcznej miliarda.
No właśnie z danymi BO poza USA sam ma problem i nie znam nawet stronki, która by w sposób zbliżony do mojo podawała statystyki, który film ile i w jakim tempie zarabiał na rynkach zewnęrznych.
A co do tego miliarda. Jakbym, cholera nie liczył, to niemal nie umiem wyszacować mniej niż 600M do weekendu walentynkowego.
Załóżmy spore spadki...
Ten tydzień (pn-cz) - 25M (w ubiegłym było 70M)
Kolejny weekend - 40M
Kolejny tydzień - 17M
Weekend MLK (15-17) - 35M
Tydzień z wolnym pn - 17M
Ostatni weekend st. - 25M
Tydzień nominacji - 15M
5-7 Luty (nominacje)- 25M
Tydzień kolejny - 10M
Weekend walentynkowy- 20M
Tydzień z wolnym pn - 12M
Daje to jakieś 595M (z dotychczasowymi 350M), a szacunki są raczej mocno zachowawcze. Po tym weekendzie jeszcze będą 3 tygodnie lutego praktycznie bez konkurencji, a nawet po premierze Alicji, Avatar powinien zbierać po kilka baniek w tygodniu i okolice 7-10 w weekendy, co przy graniu nawet tylko do kwietnia pozwoli mu bardzo spokojnie dobić do 700M w USA. Proporcje myślę na koniec będą około 40/60 i nadal szacuję 2B WW przy stosuku 700M / 1.3B :)
Cześć, zastanawia mnie w jaki sposób szacujecie wpływy do założenia że Avatar pokona Titanica. Widać że Avatar ma "długie nogi" co mnie bardzo cieszy, ale przyjmując optymistycznie że w USA dociągnie do 600 mln, tak czy inaczej musiałby podwoić obecne 666 mln ze Świata. Czy jest to realne? Na pewno krytyczny będzie ten tydzień bo powinny zacząć się poważniejsze spadki (?). Więc prawdopodobnie liczycie na drugą falę widzów np.przed Oscarami, które najpewniej wcale nie będą należały do Avatara jak miało to miejsce w przypadku Titanica.
Szacunki opierają się na prostym założeniu, że wpływy "z reszty świata" będą dwukrotnie lub prawie dwukrotnie większe niż z USA. Nic nie wskazuje, żeby miało być inaczej - jak dotychczas ten scenariusz sprawdza się idealnie.
Co do "drugiej fali popularności", którą miał Titanic to, w przypadku Avatara, ja też bym nie liczył... ale Avatar ma coś znacznie cenniejszego - w przeciwieństwie do Titanica Avatar już teraz stał się legendą. I to właśnie jest powodem, że ludzie nie będą czekać do Oscarowych nominacji aby się przykonać "o co tyle chałasu".
Dlatego podtrzymuję swoją tezę sprzed tygodnia (którą, jak widzę podziela już większość śledzących temat), że z końcem stycznia Titanic zostanie wyprzedzony... a ostatecznie o ile, to będzie można na poważnie prognozować z końcem 4 tygodnia.
Pokonanie Titanica byłoby naprawdę wielkim osiagnieciem. Oczywiscie hejterzy i tak znajdą argumenty przeciw - droższe bilety, agresywna reklama, ale niektórych żadne argumenty nie przekonają.
Avatar już na 4 miejscu w rankingu światowym, przekroczony 1 miliard, pięknie. Drugie miejsce będzie bez żadnego problemu bo jeszcze tydzień wyświetlania Avatara a brakuję niewiele aby pobić drugiego w tej klasyfikacji Władce pierścieni.
wreszcie w domciu i mogę wreszcie obserwować mój jeden z ulubionych tematów :D .No ja jeszcze dorzucę swoje 112 złotych do rankingu pod koniec stycznia na korzyść Avatara :d
Hakerzy czy mojo jeszcze kaca leczy po weekendzie???
Nie wiem jak Wam, ale qrcze kiedy wchodzę na mojo, to mam info, że ostatnia aktualizacja była 12/31/1961 sic!!!! roku!!!!:)
Rzeczywiście, cos się zje....ło delikatnie mówiąc, może wyniki tez są nieprawdziwe:d . Tak naprawdę Avatar zarobił na całym świecie 50 mld dolarów a w USA 25 mld. Cameron dostanie 5 mld do kieszeni i 10 mld budżetu na kolejny film, który bedzie kręcił na księżycu przy uzyciu KAMER WIRTUALNYCH 3-D .
no ja też jakoś wcześnie nie zwracałem uwagi na rok, ale chyba tak jest już od jakiegoś czasu
fakt - 69 - literówka. Ale jeśli mylą się co do roku, to może wyniki też są zhakowane lub pomylone?:)))
Film w 17 dni zarobił 1 mld, to aż wydaje się nierealne żeby przez kilka następnych miesięcy nie zarobił kolejnego miliarda. Jak dla mnie 2 000 000 000 pewne ;)
A ogólnie taka refleksja mnie naszła: zawsze myślałem, że to Polska jest 100 lat za Murzynami i w ogóle zacofana. A co mają sobie pomyśleć Włosi? Avatara już widziało tyle ludzi, że wczoraj przekroczył miliard, a u nich premiera... za 11 dni dopiero:P
To, że mamy Avatar szybciej w kinie nie rekompensuje Polakom chorego państwa, przynajmniej mi - taki offtop ;P . No ale zawsze jakiś taki plusik mały ;D
A czy ja mówię o chorym państwie? Zacofane nie zawsze znaczy chore:P I odnosiło się to do filmu, a nie, żeby zaraz takie rzeczy...
http://boxofficemojo.com/movies/?id=avatar.htm
Domestic: $352,111,000 34.6%
+ Foreign: $666,700,000 65.4%
= Worldwide: $1,018,811,000
DOMESTIC SUMMARY
Opening Weekend: $77,025,481
(#1 rank, 3,452 theaters, $22,313 average)
% of Total Gross: 21.9%
> View All 3 Weekends
Widest Release: 3,461 theaters
In Release: 17 days / 2.4 weeks
Zakrza może na tle Włochów wyglądamy dobrze (w zasadzie cała Europa), ale np. Ukraina miała premierę kilka dni przed nami.. i wiele innych krajów Europy naszej półki.
Nie wiem co we mnie wstąpiło, za 4h zaczyna się seans a we mnie drzemie taka pozytywna energia.. żaden film tylu emocji we mnie nie wzbudził.
Miejmy nadzieję, że zatopi łajbę ;)
Pozdrawiam
Na mnie też żaden film nie zrobił takiego wrażenia, po wielu filmach spodziewałem się, że będą super i wiele razy się zawiodłem, ale po avatarze spodziewałem się arcydzieła i nie rozczarowałem się
Avatar pruje w BOX OFFICE jak Titanic przez atlantyk, na wszystkich kotłach :p Chyba chce trafić na czołówki gazet :)
już jest na nich od dłuższego czasu:)
ja muszę zminić zdanie i stawiamzę film razem zamiast 1,4
dobije od 1,7 do 1,9
w usA może będzie nawet rekord :)
no to skala mojego zachwytu była większa- ja się arcydzieła nie spodziewałam absolutnie, ot good entertainment...a tu cenka w dół i ach i och, rewelacja:))))
Taki troche OT ale mnie kusi żeby to napisac:P Przechodząc do rzeczy: jak juz avater zejdzie z kin, a Cameron bedzie miał ochote na kolejny miliardowy film to powinien nagrac połączenie Titanica i Avatara coś w stylu: Na'vi z tego wielkiego drzewa budują ogromny statek którym mają popłynąc w daleką podróż, ale zachaczają o góre lodową więc wielka kłoda zaczyna tonąć. W międzyczasie jakaś bogata navi zakochuje sie w biednym na'vi który jest malarzem. Ona się przed nim rozbiera i zakłada na szyję pierścien przeznaczenia (oczywiście na łańcuszku :p, nie na całą szyję) on ją maluję. gdy drzewo jest juz prawie zatopione wszyscy wyskakują razem z naszą parą, ale drzwi na które ona wchodzi są za małe dla dwóch na'vi więc spycha swojego ukochanego do wody:P a jeszcze najlepiej jak na końcu przeleciał by jakiś Mroczny Rycerz w batmobilu zabrał pierścień przeznaczenia i zniszczył go w mordorze. 5 miliardów jak nic w BO i dominacja na dlugie lata. :P Przepraszam ale musiałem wylać swoje emocje:)
Moja analiza polskich wyników Avatara:
Premiera Avatara miała miejsce w Boże Narodzenie, przez co osiągnął on
solidny, ale nie rewelacyjny wynik 315 tys. widzów w pierwszy weekend.
Jest to 22 otwarcie w historii i jednocześnie najlepsze otwarcie
grudniowe. Wysoka średnia cena biletu na Avatara, wynosząca około 7$
spowodowała jednak, że pod względem wpływów to otwarcie plasuje się na 5
miejscu w historii:
Najbardziej wpływowe weekendy otwarcia:
1. Shrek 3 - 4,3 mln $
2. Madagaskar 2 - 3 mln $
3. Shrek 2 - 2,33 mln $
4. Powrót Króla - 2,26 mln $
5. Avatar - 2,2 mln $
Podczas drugiego weekendu film w Polsce obejrzało 329 965 widzów, czyli
5% więcej niż podczas weekendu otwarcia. To piąte miejsce w historii
(brak danych na temat wpływów z weekendów 2-10 dla filmów sprzed 2002).
Drugi weekend (widzowie):
1. Shrek 3 - 495 990
2. Shrek 2 - 433 138
3. Pasja - 413 034
4. Madagaskar 2 - 336 693
5. Avatar - 329 965
Pod względem wpływów z drugiego weekendu (czyli tak, jak liczy się box
office w USA) Avatar zajmuje już drugie miejsce:
1. Shrek 3 - 2,66 mln $
2. Avatar - 2,3 mln $
3. Madagaskar 2 - 1,78 mln $
4. Shrek 2 - 1,64 mln $
5. Pasja - 1,4 mln $
Przyjmuję dla Avatara trend spadkowy 25% na tydzień począwszy od 3
tygodnia (całkiem ostrożnie). Zakładam też że od poniedziałku do
czwartku do kina chodzi 60% widzów z weekendu.
Liczba widzów podczas 10 weekendów Avatara w kinach
1. 315 000 (otwarcie, 2,2 mln $)
2. 330 000 (2,3 mln $)
3. 247 000 (1,73 mln $)
4. 186 000 (1,3 mln $)
5. 140 000 (1 mln $)
6. 105 000 (0,73 mln $)
7. 78 000 (0,55 mln $)
8. 58 000 (0,4 mln $)
9. 44 000 (0,3 mln $)
10. 33 000 (0,23 mln $)
Ten wynik pozwoli Avatarowi na pobicie rekordu 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
tygodnia jeśli chodzi o wpływy, jeśli zaś brać pod uwagę liczbę widzów
będą to różne miejsca, od 1 do 5. Daje to w sumie po 10 tygodniach 2,5
mln widzów i 17,1 mln $ wpływów.
Przy pesymistycznym założeniu (40% spadek): 1,8 mln widzów i 12,6 mln $
wpływów
Optymistyczne (15% spadek): 3,2 mln widzów i 22,4 mln $ widzów
Hurraoptymistycznie (10% spadek): 3,7 mln widzów i 26 mln $ wpływów.
Po dziesięciu tygodniach jest premiera Alicji w Krainie Czarów i wynik
Avatara jest w 11 weekendzie i dalej niewiadomą, ale na pewno dołoży
jeszcze parę dolarów.
Dotychczasowy ranking najbardziej kasowych filmów w Polsce wygląda tak:
1. Lejdis - 18,4 mln $
2. Shrek 3 - 18 mln $
3. Titanic - 14 mln $
Nie są znane wpływy trzech najpopularniejszych filmów po 1989 roku, ale
oszacuję je biorąc pod uwagę średnią cenę biletu - 8 zł i kurs dolara w
roku premiery filmu:
1. Ogniem i mieczem 7,15 mln widzów - 57,2 mln zł = 15 mln $
2. Pan Tadeusz 6,17 mln widzów - 49,3 mln zł = 13 mln $