Zostało założonych już chyba z 10 wątków o dochodach "Avatara" Pytam was: po co? Niech ten będzie ostatecznym wątkiem, w którym będziemy rozmawiać o BO "Avatara". I mam nadzieje, że trolle dadzą sobie spokój z zakładaniem teraz coraz większej liczby tych tematów.
A więc kto mnie nie zna to nie wie, ale od 2 lat dzień w dzień przelatuje Boxofficemojo i jest to jedna z niewielu rzeczy na których się znam bardzo dobrze. Dlatego co weekend będę opisywał wyniki nowego filmu mojego ulubionego reżysera - Jamesa Camerona, bądź będę pisał gdy zdarzy się coś ciekawego.
A więc przejdę do rzeczy...
USA:
Pierwszy weekend był przez śnieżne zamiecie na wschodnim wybrzeżu USA, jedynie dobry. 77 milionów $ to bardzo dużo, ale do rekordu grudnia zabrakło te marne 187 tyś dol. Nawet ja się spodziewałem 11 milionów więcej, ale nie ma co załamywać rąk. Wynik jest dobry, ale co dalej.
Spodziewałem się, że w poniedziałek film dołoży sobie niespełna 8 milionów, a w kolejnych dniach będzie tracił po 0,8 mln. Jak się okazuje sporo się pomyliłem. Film w poniedziałek dołożył ogromne 16,4 milionów $ (na koncie ma już 93,4 mln $) i zapowiada się, że już jutro (po zaledwie 5 dniach) przekroczy granicę 100 milionów (jako 28 film w tym roku).
Dzięki pokazom w 3D, rewelacyjnych recenzjach i świetnej kondycji "Avatar" po tygodniu może zarobić nawet ponad 120 milionów. A drugi weekend może być wielką niespodzianką, jak to było w przypadku "Titanica". Aktualnie obstawia się, że film Camerona pozostanie liderem amerykańskiego BO i po bardzo małym spadku frekwencji uzbiera ogromne 57 milionów. Gdyby tak się stało to film miałby szanse przebić granicę 200 milionów może nawet w 11 dni. Gdyby film utrzymywał żywotność przez długie tygodnie to może będzie miał szanse powalczyć z "Transformers: Zemsta upadłych" o pierwsze miejsce w tegorocznym BO i przekroczenie na rynku wewnętrznym bariery 400 milionów $.
ŚWIAT:
Póki co ogromny start w 109 krajach (164,5 miliony $) sprawia, że możemy być pewni przebicia granicy 500 milionów na rynku zewnętrznym. Jednak dopiero po kolejnych tygodniach, okaże się czy dzięki świetnym recenzją i pokazach w 3D uda mu się powalczyć o pierwsze miejsce w tegorocznym światowym BO z "Epoką lodowcową 3" (690,5 milionów $) i czy jako trzeci film w historii kina przekroczy poza USA granicę 700 milionów.
To tyle na dziś, do usłyszenia jutro. ;)
Fastest to $100 million 24
Fastest to $150 million 18
Fastest to $200 million 10
Fastest to $250 million 6
Fastest to $300 million 3
Fastest to $350 million 2
Ślicznie wygląda ta tendencja :)
Popsułeś!:P Chciałem to dać jutro w swoim podsumowaniu jak będą oficjalne wyniki (,bo nie ma oficjalnych wyników na Mojo to dla mnie się nie liczą):D
W USA Titanic zatonie. Obstawiam że Avatar zarobi tam jakieś 650 mln patrząc na to jak teraz sobie radzi. Poza USA nie da chyba jednak rady będzie jakieś 950 mln może maksymalnie miliard i w sumie jakieś 1,6 - 1,7 mld
Ale ja się odnosiłem do hipotetycznej sytuacji, że Avatar jest na pierwszym jak wspomnieli poprzednicy.
Nie pokona, nie wierzę żeby Avatar przebił Titanica, bo nie będzie miał tak szerokiej widowni jak dramat o katastrofie transatlantyka. Nie zmienia to jednak faktu, że niedługo dwa pierwsze miejsca światowego boxiffice będą okupowane przez dwa kolejne filmy Jamesa Camerona, który udowodnił że naprawdę jest Królem Świata :-)
Chyba, że na świecie jest więcej oszołomów mojego pokroju, którzy pójdą 5 i więcej razy ;)
Za każdym razem zabierając nowych widzów, którzy to widzowie olśnieni tym, co zobaczyli, będą namawiać kolejnych. Poza tym historia jest na tyle przystępna, że nie tylko młodzi ludzie to chętnie zobaczą...
Jeszcze tylko 101 mln i drugie miejsce :D
1. Titanic ------------- $1,842,879,955
2. Return of the King -- $1,119,110,941
3. Dead Man's Chest ---- $1,066,179,725
4. Avatar -------------- $1,018,811,000
5. The Dark Knight ----- $1,001,921,825
Chyba że tak właśnie będzie. Dorzucę do Twoich 5x drugie wyjście z żoną w przyszły weekend, wyjście do kina z rodzicami w najbliższym czasie i rekomendację jaką wydałem jeszcze przez świętami swoim pracownikom. Uzbiera się parę dodatkowych biletów :-)
ja tam mysle, ze przebije, masa ludzi pojdzie ze wzgledu na efekty specjalne, kolejna masa pojdzie, bo to sci-fi/fantasy, a i jeszcze troche pojdzie, bo to dramat.
Skoro jest ponad 500 wypowiedzi w styczniu w tym temacie mozna załozyć że Avatar osiągnie 500 mln w stycznu .
Trzymam kciuki :D
Bo troszkę wypiłem i świat wydaje mi się piękny i mam masę pomysłów np:
Czy położyć się spać na brzuchu, czy na plecach :D
Albo czy Avatar przekroczył 1,5 mln widzów w Polsce??
No i jeszcze jedno... owszem, "stare" produkcje w 3d mają szansę za 2-3 lata wyłącznie jako przeróbki na blue ray 3d,ale pod warunkiem, że rynek będzie nasycony kinami domowymi 3d w wystarczającym stopniu.
Oj sam chyba nie wierzysz w to co mówisz... Titanic 3d to byłby odgrzewany kotlet i ciekawostka, która nie miałaby nic do zaoferowania poza 3d. A może Przeminęło z wiatrem 3d?? I rekord wszechczasów??? No prroszę Cię, poniosło Cie chyba trochę:)))
To ja mam jeszcze lepszą korelację :) Avatar zarobi tyle $mln, ile zostanie założonych wątków na forum :).
Wydaje mi się, że tutaj także może paść rekord. Jak do tej pory więcej wątków widziałem tylko w TDK, pod 2000, ale Avatar spokojnie to przebije :).
No to korelacja jest jakby inna... 2k wątków = 1kM
Zatem wzór powinien wyglądać tak:
Fina WW Gross = 500k*IW, gdzie IW = Ilość Wątków :)
Ponieważ trochę wypiłem i się teraz zastanawiam :
czy położyć się spać na brzuchu, czy na plecach :D
Taka moja korelacja
To zobacz, ile ma "Zmierzch". :P Trudno będzie go pobić. :P
http://zmierzch.filmweb.pl/
3341 tematów. (;
Tu mamy połowę już, może się uda, zobaczymy za rok :).
Choć Zmierzchowi dodaje sporo Sequel, więc nawet jeśli nie teraz, to przy Avatarze 2 na pewno się uda :).
No to jak... piątek 400M i wtorek 450 (26 dni i detronizacja TDK w kategoriach 'szybkościowych').
Później już tylko lepiej ;)
I sequel na święta za dwa lata...
I biorąc pod uwagę, że liczba kin w 3D wzrośnie przez te 2 lata (co za tym idzie liczba droższych biletów też :P) Avatar 2 może mieć niesamowity wynik otwarcia i ogólny :)
Cameron rzekomo najpierw bedzie kręcił "Battle Angel" w 3d
POtem zajmie sie Avatarem 2.
Avatar pobił w miażdzący sposób rekord 3weekendu w boxoffice Usa
68mln, popzredni 45mln Spider-mana
Czy moze ktos sie orientuje jaki jest rekord 4 weekendu i do kogo nalezy.
Ale podejrzewam ze Batmana -Mrocznego rycerza lub Tytanik a
czwarty weekend najlepszy mial Titanic http://boxofficemojo.com/alltime/weekends/moreweekends.htm?page=4&p=.htm
Dzieki za dane rekordowe z kazdych tygodni.
Tak sobie przegladałem i Titanik rzeczywiscie jest jakims fenomenem
ze przy tak słabym 1-2 weekendzie potem szedł tak równo
4-12 tydzien (17-33mln) ze pozwoliło mu to tyle nadrobic i ostatecznie mocno uciec reszcie.
Avatar ma szanse go pobic jeszcze w 4weekendzie 28mln
ale w piatym 30mln to juz czuje zaczna sie kłopoty Avatara.
A co dopiero szósty 25mln, siódmy 25mln, ósmy 23mln,
dziewiaty 28mln i dalej.
Kazdy film mocno odstawał w historii Usa box oofice
od 4-18tyg
A ja obstawiam spadki na takim poziomie:
http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=weekend&id=sixthsense.htm
Oczywiście przy odpowiednio dopasowanych kwotach :)
Dwucyfrowe weekendy do samej premiery 'Alicji'. Myślę, że w kategorii weekendów spadnie poniżej titanica najwcześniej z końcem lutego.
To masz jeszcze polskie rekordowe weekendy :)
http://tinyurl.com/yexlkt5
Ciekawe czy pójdziemy śladami USA...
Piąty weekend u Avatara też będzie wyżej niż 4-ty bo to weekend ze świętem Martina Lutera Kinga, mają wolne do poniedziałku, więc niedziela najpewniej prawie nie zanotuje spadku w stosunku do soboty.
Podobna sytuacja będzie w weekend walentynkowy (to też weekend 4-dniowy w USA). po 45M w dwa najbliższe weekendy to rzecz bardzo do zrobienia. Później nawet spadki rzędu 20% w kolejnych weekendach i chwilowe wyrównanie w lutym, pozwolą Avatarowi pociągnąć jakieś 9-10 weekendów na pierwszym miejscu BO i delikatnie wyżej kasowo od odpowiednich weekendów Titanica.
Ja liczę, że dociągnie do dwóch miliardów. Przecież nie może być tak długo na szczycie 13-letni niedługo film o tonącej łajbie.
USA Today:
http://www.usatoday.com/life/movies/news/2010-01-03-boxoffice03_N.htm?csp=usat.m e
BBC:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/8438824.stm
Coś mi mówi, że jutro media rozdmuchają sprawę i się dopiero zacznie histeria :)
Miliard dolarów zdobyty tak szybko jest bardzo medialny. Do jutra ta informacja będzie na wszystkich portalach świata, w większości gazet i programów informacyjnych w TV.
A to napędzi kolejne miliony dolarów :)
Cytat z tvn24:
- To najszybciej zarabiający film - potwierdził analityk towarzystwa Exhibitor Relations, Chad Hartigan. Dodał też, że nowy film Camerona, zrealizowany w technologii 3D, może przynieść nawet do czterech miliardów dolarów zysków.
http://www.tvn24.pl/0,1636415,0,1,avatar-zarobil-miliard,wiadomosc.html
A my się boimy, czy 2mld osiągnie... :P
Świetna wypowiedź!
$4 mld??!! Myślę, że odrobinę przesadził. Ja jednak wierzę, że zarobi w granciach $2-3 mld.
Pozdrawiam!
PS Czas ruszyć do szkoły!:)
Chyba jak doliczą wpływy z DVD, blu-ray, książek, komiksów, zabawek, gier itd...
To ja jeszcze dorzucę cytacik z innego forum, niejako na potwierdzenie tezy, że wielka fala podnosi wszystkie statki, a nie tylko jeden wielki liniowiec :)
"W okresie Swiateczno Noworocznym Sherlock Holmes mial 2 otwarcie w historii wsrod filmu na 2 miejscu aktualnego BO. Wygral on zestawienie najlepszego dnia otwarcia w Boze Narodzenie i tym samym najlepszego tego dnia w historii wogole. Sherlock ma takze 5 miejsce wsrod najlepszych otwarc grudnia, 13 miejsce wsrod najlepszych nieswiatecznych poniedzialkow, 20 miejsce wsrod wszystkich wtorkow i 17 pomijajac otwarcia, 19 miejsce w srode pomijajac otwarcia, 57 miejsce w historii odpowiednio w czwartek. Wsrod wynikow w dzien Nowego Roku Sherlock ma 3 miejsce w historii.
Natomiast Alvin I Wiewiorki wywalczyly 4 miejsce w historii najlepszych otwarc dla tytolow poza 1 miejscem w BO, film ten nie byl nawet 2 w BO, a zgarnal niemal 49 mln $. Alvin ma 8 miejsce wsrod otwarc grudnia, 9 miejsce wsrod najlepszych nieswiatecznych poniedzialkow, 11 miejsce wsrod wszystkich wtorkow i 9 pomijajac otwarcia, 13 miejsce w srode bez otwarc, 56 miejsce dla odpowiednio czwartku, w Nowy Rok Alvin jest 4 w historii.
The Blind Side znalazlo sie na liscie najlepszych wynikow czwartkowych (nie liczac otwarc) na 44 miejscu. Ten sam film jest takze na 38 miejscu w historii piatkow bez uwzglednienia otwarc, z wynikiem ponad 16 mln $!!! Rownie wartosciowym wynikiem dla tej produkcji jest 12 miejsce w historii wsrod 6-tych weekendow wyswietlania, ale perelka jest wynik z 7 weekendu -3 miejsce w historii z wynikiem ponad 12,5 mln $, ulegajac jesynie Titanicowi i Pasji. W 8-my weekend produkcja moze zanotowac spadek 45% by rowniez znalesc sie na liscie najlepszej dwudziestki.
The Blind Side wywalczyl 8 miejsce w calym 2009 roku w amerykanskim Box Office -stosunkowo niewiele zabraknie do 7 miejsca, ktore to wywalczym Star Trek."
Żródło: http://www.boxofficeforum.waw.pl/
Myślę, że będzie. Co prawda święta się skończyły, ale jednak ludzie w inne dni też chodzą do kina. Gdyby tak nie było żaden film nie miałby dwucyfrowych wyników od poniedziałku do czwartku. Tydzień temu miał 19 to musiałby mieć duży tygodniowy spadek. Po za tym trąbienie o najszybszym miliardzie w historii również przyciągnie widzów.
ja również dorzucę swoje studenckie 20zł, seans na 22:30 w imaxie rzecz jasna.
To już 3 raz kiedy oglądał będę ten film i wciąż mi mało...
Warto dodać, że premiera Avatara w Chinach miała miejsce 2 dni temu, zaś we Włoszech dopiero 15go stycznia!! Tylko w Chinach Titanic zarobił ponad 40 milionów $, jestem przekonany że Avatar zarobi przynajmniej połowę tego.
źródło boxofficemojo
Troche smiesznie brzmia tego kwoty jesli chodzi o Chiny :) miejmy nadzieje, ze nie bedzie tak slabo jak tu niektorzy pisza :) moze jakis cud :P w koncu ich tam sporo jest hehe :P
Bo Chińczyki wszystko widzą panoramicznie. A jak w kinie mają jeszcze panoramiczny obraz to widzą podwójnie panoramicznie i im się to nie podoba. Dlatego rzadko chodzą do kina.
Chińczykom mogą się spodobać duże oczy Navi. Myślę że w Chinach dość dobrze Avatar zarobi.