7,4 823 tys. ocen
7,4 10 1 823090
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Tak, tak. Ten ptak już nie wzleci.
10 lat do czasu świetnego 'Titanica' a pan Cameron raczy nas kreskówką pozbawioną jakiejkolwiek /wiarygodnej/ historii i postaci.
3D? Ten film nie spełnia podstawowych norm kin z obrazem dwuwymiarowym - panie Cameron, jest coś takiego, jak dobre maniery - że sparafrazuję słowa Jerry Maquire -polecam ten arcyświetny film przy okazji. A Avatar?
O co chodzi? Ano, proste, ten trójwymiarowy produkt ma na celu wypromować i wprowadzić do kin nowe technologie. Sam, natomiast, z kinematografią ma niewiele wspólnego / w dobrym tego słowa znaczeniu/.
I dobrze - otwierają się nowe przestrzenie dla sztuki, Jedno jest pewne - zajmą się nimi, miejmy nadzieję, młodzi i ambitni reżyserzy a Cameron niech sobie wskoczy w tym czasie w ciepłe skarpety i zagotuje sobie cappucino.
Matrix naszpikowany efektami specjalnymi jest filmem wybitnym. Dlaczego? Gdyż prócz efektów ma coś do powiedzenia widzowi, ma po prostu historię, przekaz, TREŚĆ. Avatara można co najwyżej pociąć i zrobić z niego przerywniki do gry komputerowej a kreowanie tej kreskówki, jako kina przyszłości to jakaś kolejna, medialna histeria sponsorowana przez wielkie koncerny.
Nie jest dla mnie dziwnym, że miłośnicy popcornu i coli z multpilexów zachwycają się dobranocką Camerona - ostatecznie popkultura karmi rzesze mało wymagających odbiorców. Prawda jest jednak taka, że
Cameronowi obumarła fantazja i polot i w tej atmosferze artystycznej niemocy i impotencji powstał Avatar - marcepanowy królewicz lewitujący w świecie miłośników waty cukrowej.

2/10 - 2 punkty pod choinkę na święta;)

ocenił(a) film na 10
thuscomethusgo

Jeszcze nie dałem oceny temu filmowi i bardzo się cieszę. Ale nieważne czy film mi się podobał czy nie bo ocenę 10 dedykuję autorowi tematu, który przez te kilkanaście stron zachowywał się po chamsku i nosił dupę wyżej głowy. Niech wie, że Avatar to film dobry! o! :)

Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 2
Pyzio

Avatar spadł z Tobą na 15 - stą pozycję w TOP ŚWIAT. Gdy tak lecisz dół, czujesz, ze głowę masz niżej od pośladków?;)

pozdro

thuscomethusgo

Hahaha, ale śmieszne, nie no boki zrywać! całe forum się śmieje! Ależ ty
dowcipny, laski lubią takich z humorem! szkoda tylko że wyglądasz jak
kwazimodo! hahahahaha

ocenił(a) film na 9
thuscomethusgo

Jeszcze tylko trochę i będzie okrągły tysiaczek postów w tym temacie. Na naszych oczach rozgrywa się historia świata! :)

ocenił(a) film na 7
laraaa2

Juz jedna taka była na filmie transformers.

ocenił(a) film na 9
aronn

A ten tysiąc postów wspomniany przez Ciebie to był w czesci pierwszej czy drugiej?

ocenił(a) film na 7
laraaa2

w pierwszej założył mieszkoxxx

aronn

Weźcie pod uwagę, że aby wątek miał tyle postów, to potrzebny do tego jest troll-założyciel taki jak thuscomethusgo, który od 6 dni nic innego nie robi, tylko siedzi przy kompie i podnosi temat, gry wypadnie on z pierwszej piątki. Nie ma to jak sobie znaleźć ważny cel w życiu. Mam wrażenie, że autor wątku jest inwalidą na wózku, podobnie jak bohater Avatara, no bo kto inny siedział by całymi dniami przy kompie i śledził "swój" wątek na forum Filmweb? Frustracja kipi mu uszami, bo zdaje sobie sprawę, że w naszym szarym świecie nikt mu nie zaoferuje awatara. Smutne, ale prawdziwe. Peace gościu! Napisz jak osoba niepełnosprawna odbiera ten obraz. Bardzo mnie to ciekawi. Ale tak szczerze, bez wzorów matematycznych i pieniactwa. Napisz choć raz co czułeś na seansie. Byłeś w kinie, tak?

ocenił(a) film na 2
Pete

Ano podnosi, nawet jeśli delikatnie, to i tak grawitacja tematu rozbija Ciebie o sufit;)
Jaki obraz?
Wartościowe obrazy 3d powstaną gdy weźmie się za nie reżyser - artysta.

Peace & flowers hehe;)

ocenił(a) film na 10
laraaa2

kubuś tylko uważąj nie upij się szampanem picolo w sylwestra

ocenił(a) film na 8
thuscomethusgo

"marcepanowy królewicz lewitujący w świecie miłośników waty cukrowej"

k*rwa stary , znajdź sobie dziewczynę bo gadasz jak ciota .

ps. sorry za klnięcie ,ale nie mogę ....

50_GROSZY

A ty gadasz jak tępak z nizin społecznych który nie potrafi zrozumieć prostej alegorii.

ocenił(a) film na 10
Wybitny_krytyk

prościej powiedzieć przenośnia
czyż nie

ocenił(a) film na 8
BigDadddy

albo metafora , lub parabola ....

50_GROSZY

A jakie to ma znaczenie?

ocenił(a) film na 8
Wybitny_krytyk

tylko nie opluj monitora....

ocenił(a) film na 10
50_GROSZY

na szczęścieja aż tak się nie ślinie
ale z tobą może być gorzej

ocenił(a) film na 8
BigDadddy

...to nie było do ciebie ..

ocenił(a) film na 10
50_GROSZY

o to sory
bajzel jest na forum i się można pogubić :)

ocenił(a) film na 8
BigDadddy

Peace :)

ocenił(a) film na 10
thuscomethusgo

Film jest fantastyczny,świetny,super!!!!!!!!!!wkraczamy w nową erę
kina(filmu)

ocenił(a) film na 7
rrafal

3D to już wiemy a co poza tym?

ocenił(a) film na 9
aronn

Ja już to pisałem wcześniej. Tylko 3D i nic poza tym.
Porównuje się Avatara do przełomu, jakim było wprowadzenie dźwięku do filmu. A czy ktokolwiek pamięta pierwszy film z udźwiękowieniem? O Avatarze też nikt nie będzie pamiętał.

ocenił(a) film na 10
laraaa2

szczęśliwego nowego roku ja już spadam :)

ocenił(a) film na 9
BigDadddy

Też mam taki zamiar
Epickiego nowego roku!
i pamiętajcie:
Why so serious?

Hu ha ha hi he he ha ha HI he HA hu HI HEHE

laraaa2

Tak samo jak i o Tobie i wszystkich innych.

ocenił(a) film na 9
doow

"Jednak zostanie po mnie ta siła fatalna,

Co mi żywemu na nic... tylko czoło zdobi (...)" itd ;)

Pozdro, też życzę Wszystkim najlepszego w nowym roku!

laraaa2

Pierwszy film z dźwiękiem? "Śpiewak jazzbandu", pamiętają go ludzie, którzy znają i kochają kino.

Your argument is invalid.

użytkownik usunięty
ravensecond

Prawdopodobnie to byla kupa psa. Musze pobrac probki.

thuscomethusgo

Nie karmcie troli!
Jak przestaniecie je karmić to zdechną!

użytkownik usunięty
Yook

Zycze wszystkim wesolej zabawy i szczesliwego nowego roku. Bawcie sie dobrze i nie przesadzajcie z alkoholem i substancjami psychoaktywnymi. Prosze tez strzec sie tabletek gwaltu. Pozdrawiam. :))))

ocenił(a) film na 6
thuscomethusgo

pewnie jestem osamotniona w opinii, ale nie wiem, z której strony "Titanic" był świetny... a "Jerry Maguire" arcyświetny (?!) co człowiek to opinia, no. dziwi mnie tylko oczekiwanie od filmu o niebieskich trzymetrowych alienach (celowo upraszczam) "wiarygodnej historii/postaci" i, odnoszę wrażenie, niemalże Bergmanowskiego napięcia. nikt od Camerona specjalnie odkrywczej fabuły nie oczekiwał (chyba..?). ja się zachwyciłam tą "dobranocką",zapisaną w 60% w kodzie binarnym, ojejajeja), a nie nazwałabym się mało wymagającym odbiorcą, przynajmniej nie zawsze. wiwat hipokryzja i generalizowanie.

ocenił(a) film na 8
thuscomethusgo

Przepraszam, czy jakieś ustosunkowanie się do moich postów z poprzedniej strony planujesz? Z tego, co się zdążyłem zorientować, to odpisujesz głównie na mniej lub wprost wypowiedziane wyzwiska i gdy gdy ktoś nazwie cię trollem, a sporo sensownych wypowiedzi pomijasz, jednocześnie prosząc o... sensowne wypowiedzi (co, nie da się ukryć, jest definicją trolla). Oczywiście nie ma żadnego przymusu odpowiadania, ale po prostu z czystym sumieniem będę mógł już tu nie wracać.

ocenił(a) film na 10
jendrall

ale przecież konkretne odpowiadanie na pytania wymaga jakiegoś tam poziomu inteligencji (tak, tak, uczep się tego stwierdzenia bardzo proszę), którego od takich "pozerów" przyznajmy to wreszcie nie ma co wymagać

ocenił(a) film na 8
dave667

tylko anal xO

ocenił(a) film na 2
jendrall

FILM = Obraz + Fabuła + Aktorzy -> SZTUKA -> WIDZ = PRZEŻYCIE ESTETYCZNE DOROSŁEGO CZŁOWIEKA

AVATAR = Obraz + brak + brak -> TECHNOLOGIA -> WIDZ = ZMYSŁOWE, SYNKRETYCZNE PRZEŻYCIE DZIECKA

Nr normy dla filmu 2D:

1973

gdzie:

1 - Inteligentna forma narracji, fabuła + dialog reżysera z widzem podczas i PO PROJEKCJI! /z kina wynosisz przemyślenia i treści a nie resztki pop cornu i coca coli/
9 - Obraz, dźwięk i muzyka w rękach artystów, nie technologów
7 - Gra aktorska a w zasadzie kreacje aktorskie a nie kulejąca, prerenderowana animacja postaci
3 - Wizja i przekaz - percepcja tej przestrzeni zarezerwowana dla nielicznych;)

Przedstaw najpierw swoje "regułki". Na razie nie mam do czego się ustosunkować, bo chyba nie do Twojego stosunku do mojego stosunku?

powodzenia w Nowym

ocenił(a) film na 9
thuscomethusgo

Ale to już było? czy się mylę?

a miałem już się nie wypowiadać :P

użytkownik usunięty
Ikaruspl

avatar = obraz + szajs + szajs = miliony uszczęśliwionych dzieciaków...

ocenił(a) film na 9

Minie uszczęśliwi brak takich wypowiedzi...

ocenił(a) film na 8

micmur13 + filmweb = troll

thuscomethusgo

A może tu chodzi o "synkretyczne przeżycie dziecka" ?

ocenił(a) film na 9
Yook

fajnie by było gdyby oto chodziło... a chodziło oto że on dorosły wie więcej niż każdy inny kto woli pozostać dzieckiem.. przynajmniej na chwilkę

ocenił(a) film na 8
thuscomethusgo

Czyli, niestety, tak jak się spodziewałem. Wklejone kolejny raz te same brednie, o które właśnie pytałem i ujadanie o jakichś stosunkach, chociaż zadałem proste pytania. Potwierdza się odwieczna prawda, że jeśli coś wygląda jak troll i zachowuje się jak troll, to jest trollem. Podobnie jak inna prastara reguła: im zajadlej ujadają trolle, tym film jest lepszy (co zaraz udowodnią dalszym ujadaniem). Żałosne to jednak kreatury.

ocenił(a) film na 8
jendrall

nie ma się co stresować , przecież ten koleś nie potrafi rzeczowo odpowiadać na pytania ludzi którzy , traktują go poważnie ....

chyba ,ze oglądał inny film , np. "Analtar"
cholera go wie :)))

ocenił(a) film na 7
50_GROSZY

to juz zrobili wersje dla gejów(ech tylko ta kasa) :D

ocenił(a) film na 8
aronn

szczerze to nie wiem , ale patrząc na to co ten koleś tu wypisuje obstawiam , że chyba tak :D

ocenił(a) film na 7
50_GROSZY

Uwaga!Zaczyna sie odlicznie do godziny zero,przygotować szampany(picolo również)czapki z głów(opozycja,koalicja)juz nie długo wzniesiemy toast za nowy rok.

ocenił(a) film na 8
thuscomethusgo

Chryste. Usiłujesz oceniać filmy według jakichś regułek. To nie chemia ani matematyka, ani gastronomia. Coś Ci się chyba pomyliło. Jak tak w ogóle można??

ocenił(a) film na 10
thuscomethusgo

http://www.youtube.com/watch?v=Aao0YSITuxc&NR=1&feature=fvwp

ocenił(a) film na 9
thuscomethusgo

"Czucie i wiara silniej mówią do mnie
Niż mędrca szkiełko i oko."
Nie lubię cynizmu.