7,4 824 tys. ocen
7,4 10 1 823897
6,8 70 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Przemowa Jake'a

ocenił(a) film na 9

Co do przemowy Jake'a pod Drzewem Dusz.
Wiele osób zarzuca jej zbędną patetyczność i że naciągane jest to że Jake mówi po angielsku, skoro zna język Na'vi.

Co do patetyczności. Przecież takie przemowy właśnie takie mają być. Mają porwać tłum i wzbudzić w nim emocje.
Jak inaczej to sobie wyobrażacie? Że Jake staje pod drzewem i bez przekonania zaczyna coś tam mówić że atakują i może by się tak zjednoczyć, albo coś?

Co do języka. Przecież to oczywiste dlaczego prosi Tsu'Tey o tłumaczenie. Chciał w ten sposób okazać mu szacunek. Pokazać że wcale nie chce przejąć władzy i że to on, Tsu'Tey, jest wodzem.
Moim zdaniem świetnie to rozegrał. W końcu TT nie był jego wrogiem tylko wojownikiem który miał na uwadze jedynie dobro swojego ludu.

W ogóle ta przemowa bardzo mi się podobała. Była krótka i treściwa. No i niezwykle porywająca (dla fanów). A jak już następuje ten fragment "My brothers! Sisters!" to już całkiem olaboga:).

ocenił(a) film na 9
Krzyrzak69

A co w tym było nie tak?

Stilnes

wiesz Cameron nie pokazuje sceny i mówi przyjmijmy że to kurewsko trudne ale Jake to zrobił. Nie ważne jak ale mu się udało , taka bajeczka

ocenił(a) film na 8
Krzyrzak69

No własnie tak. I co w tym dziwnego? takie coś to mozna o większości filmów napisać. Bo filmy to w większości fikcja, wiesz o tym, prawda? N wiesz, że mozna tam zrobić wszystko? Nawet mieszkać na Marsie. I skakać po budynkach w stroju pająka...

bansuj_

wiem że fikcja ale miejmy troszkę szacunku dla widza... Równie dobrze jake mógł z puszki po piwie , 2 sznurowadeł i kła cieniostwora zbudować helikopter i nim zastrzelić quaricha... nie możliwe ale dokonał takiego wyczynu ...i co nie było by ci głupio że ktoś tak z Ciebie kpi ?

ocenił(a) film na 8
Krzyrzak69

No i znów pieprzenie. Nie był makgajwerem, tylko żołnierzem. Nie lubił puzli i techniki, był zwinny i giętki. Skąd ty wiesz, że to było niemozliwe? Znasz fozjonomię tychj ptaków? Wiesz jak to jest być w Avatarze? Nie jesteś bogiem ani wrózką - jesteś szarą jednostką wołającą w tłumie "jestem najfajniejszy, bo mam inne zdanie".

bansuj_

Ja nie wołam ,ja to wiem i prezentuję swoje niebanalne poglądy , Ty zaś powinieneś być dumny że możesz ze mna dyskutować . Zrób screny z naszej rozmowy dzieci będą kiedyś z Ciebie dumne że ze mną dyskutowałeś

ocenił(a) film na 8
Krzyrzak69

Jakbys trafił w sedno, bo się wczoraj dowiedziałem, że będe ojcem. Ale fajniejsze rzeczy mu będę pokazywać niż screeny z rozmów na filmwebie. Ty swojemu lepiej nie pokazuj, lepiej mu pokaż jakieś książki, to może chociaż dzecię twe potrafić będzie się wysławiać składnie.

bansuj_

to co teraz trzeba szybko ślub organizować , kuźwa kobieta się załamie że wpadła z takim patałachem

ocenił(a) film na 8
Krzyrzak69

Ha. Jest najszczęśliwsza na świecie. A ślubu nie będzie.

bansuj_

żyjesz na kocią łapę ?

ocenił(a) film na 9
Krzyrzak69

A co tu pokazywać?
Jake wylądował na grzbiecie Toruka i zanim ten zorientował się co się dzieje połączył się z nim.
Proste

Stilnes

o jejciu ale to łatwe. A dokonało tego tylko 5 osób wcześniej ...Wow gdyby inni wiedzili to każdy by latał turokiem

ocenił(a) film na 8
Krzyrzak69

Może nikt nie próbował. Masz tak ograniczone horyzonty, że nie potrafisz przyjąć faktów, których ci na talerzu nie podano?

ocenił(a) film na 9
bansuj_

Dokładnie. On by chyba wolał żeby wszystko mu wyłożyć jak, za przeproszeniem, krowie na rowie.

Stilnes

nie . To wy jesteście ograniczeni. Jako istota myśląca wątpię i się pytał dlaczego tylko tyle osób . Dlaczego Cameron każe na wierzyć w takie bajeczki i główny bohater nie potrafi nic a nagle dokonuje cudów ??

ocenił(a) film na 8
Krzyrzak69

Ojejku. Ty naprawdę myślałeś, że Cameron każe nam w to wierzyć? Krzyrzyku, muszę cię zmartwić. Nie tylko ty wiesz, iż Pandora nie istnieje.

bansuj_

chodzi o naciąganą fabulę, widzę że masz problemy z kojarzeniem.

ocenił(a) film na 8
Krzyrzak69

Absolutnie nie mam zadnych. To wy nie potraficie drapać sie po piętach.

bansuj_

zdecydowanie masz zaburzenia rozumowania. Czytaj uważnie nigdzie nie napisałem że nie potrafię się podrapać . Masz chyba schizofrenię ze mylisz mnie z green83

ocenił(a) film na 8
Krzyrzak69

Nie mylę. Za to ty chyba nie wiesz co piszesz.

bansuj_

a Ty chyba nie pamiętasz co piszesz. polecam lecytynkę

ocenił(a) film na 8
Krzyrzak69

A skosztuję. Lubię wynalazki.

bansuj_

aha

ocenił(a) film na 10
ObiWanKenobi444

I zwrócił uwagę na pewno!
Pokazał po czyjej jest stronie! Uwierzył ich legendzie zjednoczenia klanów , a oni uwierzyli jemu. Jednoczesnie potwierdził przywództwo Tsu-Teya , a bardzo łatwo mógł mu je odebrać- jako Toruk Makto! Posunięcie genialne.

ocenił(a) film na 9
Iwonka

To też bardzo przemówiło do Neytiri.
Zobaczyła jak bardzo mu zależy.

Iwonka

nie genialne lecz teoretycznie jedyne , nie miał nic do stracenia, desperaci potrafią dokonać cudów ( patrz bitwa w wąwozie Samosierra)

ocenił(a) film na 9
Krzyrzak69

genialne było w odniesieniu do tego że to także Tsu'Tey wygłaszał mowę.
A że jedyne, to fakt

ocenił(a) film na 10
Krzyrzak69

Toruk to był przede wszystkim widzialny symbol zjednoczenia i mocy przemawiający do wszystkich Navi.
Jake był w pewnym momencvie uważany za zdrajcę i wyrzutka przez obie strony!
Jak sam powiedział: czasem o Twoim życiu decyduje jeden desperacji czyn czy jakoś tak?

Iwonka

a sakramenty to widzialne znaki Ducha Świętego... dziewczyno nie przeginaj pały!

ocenił(a) film na 9
Krzyrzak69

A teraz to o co ci znowu chodzi???

ocenił(a) film na 10
Krzyrzak69

???? Ale ja nie mówię o żadnych Sakrametach! ????

Iwonka

Toruk to był przede wszystkim widzialny symbol zjednoczenia

sakramenty widzialne znaki Ducha Świętego...

iwonka nieświadomie dokonuję podniesienia sfery profanum do rangi Sacrum

ocenił(a) film na 8
Krzyrzak69

"iwonka nieświadomie dokonuję podniesienia sfery profanum do rangi Sacrum"

Cooooooo? Stary... Piperzysz takie głupoty. Nie masz wstydu?

bansuj_

ja nie pieprze ja dokonałem diagnozy Twojej osobowości widzę po reakcji że sama się teraz tego wstydzisz

Krzyrzak69

sorry dokonuję diagnozy osobowości Iwonki. pomyliło mi się przez Twoj bezbarwny obrazek

ocenił(a) film na 9
Krzyrzak69

już chyba wiem o co ci chodzi.
pijesz do stwierdzenia "widzialny symbol"
Tylko że można go używać nie tylko w kontekście religijnym. Zagalopowałeś się.

Stilnes

zgadza się do tego piję :P Jestem trollem muszę wszytko krytykować chociażby coś nawet było irracjonalne

ocenił(a) film na 8
Krzyrzak69

Haha, Krzyrzak wraca do formy :D

rAd_

wraca wraca , niestety irytyje mnie głupota opozycji ... śmieją się w niewłaściwym momentach , wtedy kiedy ja jestem poważny oni się smieją a kiedy ja żartuję oni rzucają obelgi

ocenił(a) film na 8
Krzyrzak69

To powinno ci dać wiele do myślenia. Po porstu się nie nadajesz. Wracaj do swoich.

bansuj_

za wysokie progi dla was. próbuję się zniżyć do waszego poziomu ale słabo mi idzie

ocenił(a) film na 8
Krzyrzak69

Oj wyszło ci to pierwszorzędnie. Nawet upadłeś jeszcze niżej.

bansuj_

spoko staram się równać do Twojego . Póki co jestem dopiero w połowie

ocenił(a) film na 8
Krzyrzak69

Mozliwe. Nie wiem jak to się mierzy. Ale rozumiem, że nie przez pryzmat sposobu wypowiedzi? Bo tu to faktycznie dalko ci do mojego.

bansuj_

no własnie staram się być tak żenujący jak Ty i nadal jestem mniej żenujący ...stary jak Ty to robisz że jesteś taki durny?

jesteś moim idolem

ocenił(a) film na 8
Krzyrzak69

Ha! Krzyrzak sie poddał. Jakby powiedział Ferdynand "zatkało kakało". I pyk. Misja zakończona, idę spać.

bansuj_

tak śnij o tym jaki jesteś mądry. Dziwne że taki pustak jeszcze nie obudził się z ręką w nocniku

ocenił(a) film na 8
Krzyrzak69

Żeby się obudzić z ręką w nocniku trzeba miec nocnik. Ale u mnie już są takie urządzenia w takim pomieszczeniu gdzie się robi siku, wiesz krzyrzyk? I nie trzeba wtedy nocników. I nie musze śnić o wielkich mądrościach. Wystarczy, że widzę na forum takich jak ty i od razu mnie to podbudowuje.

bansuj_

wiem , marzysz aby być takim jak ja . A mnie gówno obchodzi czy masz czy nie masz nocnika . To przecież związek frazeologiczny.

ocenił(a) film na 9
Krzyrzak69

A do kogo ty teraz piszesz?
Spokojnie, bo się gubisz.
Odsapnij.