PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=299113}
7,4 819 tys. ocen
7,4 10 1 818638
6,8 90 krytyków
powrót do forum filmu Avatar

Albo jestem ślepa albo filmweb zeżarł mój wątek...o tytule "ludzie co z wami nie tak..." Filmweb bądź grzeczny i oddaj.

ocenił(a) film na 10
EwaMonika

No to w takim razie 3000 świń :) albo kur upchanych do klatek, dzięki czemu mozemy kupowac jajka z trójką za 3 złote czy tam za ile

ocenił(a) film na 10
anniepat

Ania...yhky...kiedy ostatnio byłaś na wsi?:P
Takiej wsi sielskiej i wesołej, jaką nam Kochnaowski już w Pieśniach przedstawiał?:)

ocenił(a) film na 10
EwaMonika

Cała moja rodzina mieszka na takiej :) Wychowałam się na takiej.

Tylko że np teraz to każdy ma albo całą ziemie w tytoniu, albo całą w marchewce, a jeszcze inny wujek teraz na całości żwir wydobywa :) Nie ma już urozmaicenia :(

ocenił(a) film na 10
anniepat

Acha, a ten co hoduje marchewke wie ile w nią nawozu nawalił, więc żeby dla siebie zupe ugotowac popierdala do ekologicznego zieleniaka :)

ocenił(a) film na 10
anniepat

No jak masz jedno pole z marchwią i zbieracz marchwi, a drugie pole z burakami i burakozbieracz, to trochę taniej jest mieć dwa pola marchwi i zbieracz marchwi :P

ocenił(a) film na 10
Negative

No coś w ten deseń, a i dupy sobie nie odparzysz w innych miejscach od dwóch różnych siedzisk w zbieraczach ;)

ocenił(a) film na 6
Negative

ej, Rzymianie robili wszystkim dobrze, nie tylko sobie ;) i mieli rację by w afrykę się nie zapuszczać ;)

ocenił(a) film na 9
diana6echo

diana, przygotowałem dla ciebie małą lekcję dobrego wychowania

na końcu napisałem jak powinnaś się zachować
pamiętasz dyskusję?

DYSKUSJA W TEMACIE --- DZIEŁO SZTUKI
===========================================================
Lecho1523 : Bo odbiorcy to debile którzy dopiero po opiniach innych i po czasie dostrzegają że film jest arcydziełem, sztuką jest go odkryć przed innymi i mieć własny gust

w odpowiedzi na post: diana6echo
============================================================
plantum : "avatar jest arcydziełem! mam własny gust!
a ty się nie znasz....
hahaha ;D

"to masz zjechane standardy 'znawco'"
diana, może lepiej cichutko siedź, bo jesteś zbyt konfliktowa :]"

w odpowiedzi na post: Lecho1523
============================================================ =
Lecho1523 : Diana jest konfliktowa, najpierw wszczyna wojnę a potem się ośmiesza i przegrywa... A to że AV to nie arcydzieło nawet ty wiesz.

w odpowiedzi na post: plantum
plantum :
"A to że AV to nie arcydzieło nawet ty wiesz."

niby ;D

============================================================ ===
diana6echo : no to teraz ty palnąłeś. czy ja kiedykolwiek pisałam, że Avek jest arcydziełem? uruchom zwoje nerwowe na sekundę choć raz :)

============================================================ ==
Lecho1523 : W jakim miejscu pisałem że tak mówiłaś ? Eee.

diana6echo : post powyżej :)
"A to że AV to nie arcydzieło nawet ty wiesz." - odpowiedź skierowana do plantuma jasno sugeruje, że ja kiedyś pisałam, że Avek jest arcydziełem, co jest oczywiście wierutną bzdurą.

języka polska trudna być, ale zastanów się czasem nad tym co piszesz :)

I TUTAJ POWINNAŚ ZACHOWAĆ SIĘ LEPIEJ
POWINNAŚ DODAĆ COŚ W STYLU

diana6echo : och! Masz racje lecho! Pomyliłam się! Jaka ja jestem głupiutka! Przepraszam :*:*:*:*

KONIEC LEKCJI

ocenił(a) film na 10
plantum

A po co to wklejasz?

ocenił(a) film na 9
EwaMonika

żeby ją uświadomić

użytkownik usunięty
plantum

hmm

ocenił(a) film na 10

Zasępiłeś się?:)

ocenił(a) film na 9
EwaMonika

wiadomości z ostatniej chwili

DIANA BAWI SIĘ W TROLLA

"bawię się w trolla" - przyznała diana6echo, zagorzała uczestniczka filmwebowych sporów z 6-cio miesięcznym doświadczeniem

DYSKUSJA W TEMACIE DZIEŁO SZTUKI
===============================================
kenexgro : Polecam wybrać się do Cinema Park ;)

diana6echo : dasz kase?

w odpowiedzi na post: kenexgro
kenexgro : Tam wcale nie jest tak drogo ;)

diana6echo : dasz kase?

kenexgro : Idź za swoje pieniądze :P

diana6echo : proste pytanie: dasz kase?

kenexgro :Symptomami trollowania mogą być poniższe sposoby zachowania w dyskusjach:

[...]

- nieumiejętność przyznania się do błędu – troll nie powie, że nie miał racji, a także wyjątkowo będzie milczał; najczęściej albo zacznie próbować udowadniać, że od początku uważał inaczej, niż pisał, a tylko nie został właściwie zrozumiany albo zacznie bagatelizować znaczenie swego błędu; w przypadku gdy te sposoby zawiodą troll może być agresywny w stosunku do osób, które wykazały jego błąd;

[...]

- częste zadawanie tych samych pytań, na które odpowiedź została już udzielona — celem trolla jest w tym przypadku zapętlenie dyskusji i wprowadzenie dodatkowego zamieszania;
zgłoś nadużycie
odpowiedz
diana6echo

a umiesz odpowiedzieć na proste pytanie? bo wątpię w twoją inteligencję. a ctrl c ctrl v umie zrobić każdy troll, jak np plantum. więc:

dasz kase? :)

kenexgro
godzinę temu

Cytuję :

"Idź za swoje pieniądze :P"

Czy naprawdę jesteś tak mało kumata że nie dostrzegasz w tym odpowiedzi? Czy tylko się bawisz w trolla? :/

diana6echo
godzinę temu
ocenił(a) na:7/10

bawię się w trolla a ty się dajesz wciągnąć i sam przyczyniasz się do rozrostu tego wąteczku, który mógłby zakończyć się po krótkim "nie/tak" :)

KONIEC

ostatni post diany

"bawię się w trolla"

ocenił(a) film na 10
EwaMonika

U mnie wszyscy mają wszystkiego po trochu. I głownym zajęciem jest czekanie na coroczne dotacje z unii:)

ocenił(a) film na 10
EwaMonika

Nie mam pojęcia jak to jest z tymi dotacjami, ale wiem że wujo ktory zapindala w tytoniu jest zajebiście bogaty :D Można? Można...

ocenił(a) film na 10
anniepat

I wracamy do tematu studni w Afryce. Ponoć moża, ale nie ma:)
To smao u nas z drobnymi rolnikami.
Ale dziś jazda na gospodarkę nas wzięła:)

ocenił(a) film na 10
anniepat

No może przesadziłam z tym "zajebiście bogaty" ale na pewno mu się wiedzie.

Ps. Spadam na chatę.

ocenił(a) film na 10
anniepat

http://www.notowany.pl/artykul/16809/wycofajmy-nasze-pieniadze-i-zalatwmy-banki

Są jeszcze dzielni samotni bojownicy, ktoś ma ochotę się przyłączyć? :D

ocenił(a) film na 6
EwaMonika

skończyłam oglądać "Kochanice Króla"
cóż... serial Tudorzy znacznie lepszy mimo, że Jonathan Rhys-Meyers bardziej przypomina skrzyżowanie szopa z transwestytą niż prawdziwego mężczyznę i mimo, że Bana miał mniej do zagrania, prezentował się sto razy lepiej :D pomijam fakt, że jestem fanką Australijczyka, ekhm ekhm ;)
sam film już w tytule jasno określa o czym będzie, więc nie ma co narzekać, że historia została maksymalnie skrócona i toczyła się tylko w okół dup.. w sumie w realiach też tak było, ale cała otoczka, przedstawiona znakomicie w Tudorach, była ciekawsza
na plus zaliczam piękne kostiumy i scenografię oraz aktorstwo Portman - w końcu pokazała emocje
na minus Johansson, która nie wiem czemu uznawana jest za wielce utalentowaną i piękną, bo jej repertuar ogranicza się do wydętych ust i cielęcego spojrzenia...

ocenił(a) film na 10
diana6echo

No właśnie Eric Bana gra Henryka VIII, który był rudym tłuściochem. To tyle na temat prawdy historycznej.

EwaMonika

holiłud bejbe- liczy się nazwisko, nie autentyczność misiu

ocenił(a) film na 10
MilesQuaritch

Wiem bejbe, dlatego wolę produkcje BBC np.

EwaMonika

masz na myśli seriale- mi np. bardzo sie podobają produkcje HBO ,m oże dlatego że ta stacja nie żaluje kasy. Efekt widać jak np. The Sopranos, Kompania Braci, Pacyfik czy Generation Kill.

Co do Erica Bany- świetna rola również w "Black Hawk Down".

ocenił(a) film na 6
EwaMonika

ja tam wolę Banana :>
zresztą w Tudorach Rhys-Meyers też ani rudy, ani tym bardziej gruby ;)
w tym względzie to chyba w miarę dobry był "Krwawy tyran - Henryk VIII" - przynajmniej z tego co pamiętam bo film widziałam już kawałek czasu temu :)

diana6echo

Lubię Banę za rolę w "Monachium" - do roli Żyda idealny .

ocenił(a) film na 6
MilesQuaritch

Monachium - bardzo dobry film, no, ale reżyserem był Spielberg ;)

ocenił(a) film na 9
diana6echo

już skończyłaś się bawić w trolla?

to pięknie :D brawo

diana6echo

no wiem

ocenił(a) film na 9
MilesQuaritch

bierz z niej przykład

teraz to grzeczna dziewczynka

ocenił(a) film na 8
diana6echo

Bana był świetny jako Hektor w Troi. Myślę że patrząc na Greków nie sposób odnieść wrażenia że to kompletni idioci. 40 tysięcy chłopa podchodzi pod jedną z największych fortyfikacji mitycznego świata i nie ma z sobą ani tarana ani choć jednej drabiny. Menelaos zakładał pewnie wedrzeć się do miasta po trupach swych zomków. Monahium też było dobre. Nawet lepsze. Fajne archiwum poniżej.

ocenił(a) film na 6
Rahabiel

im częściej oglądam Troję tym nabieram dla tego filmu więcej sympatii, aczkolwiek nadal to taki-se film. jakby dali bogów i trzymali się legendy to według mnie byłoby znacznie lepiej :)
co do strategii, to chyba w ostateczności, gdyby Menelaos myślał odpowiednią główką, mógłby wziąć Trojan głodem :) no, ale wtedy jaka to wiktoria by była? ;)

a na hobby plantuma nie warto zwracać uwagi - to zwykłe majaki dziecka, któremu mózg się zlasował po obejrzeniu Avatara :)

ocenił(a) film na 9
diana6echo

ominęłaś dwa prowokacyjne wątki, brawo.

jak chcesz to potrafisz :)

niestety, nie mam co rzucić, bo przysmaki się już skończyły.

ocenił(a) film na 10
diana6echo

Tegoż Ryhs-Meyers' a jakoś nie trawię, bo jak na niego patrzę to nieodmiennie widzę, go w kolorowych trykotach i odblaskowym makijażu jakie prezentował w "Idolu". Był wtedy ucieleśnieneim marzeń bohatera granego przez Christiana Bale'a a tego juz zupełnie znieść nie mogę;)

ocenił(a) film na 6
EwaMonika

nie chcę go krzywdzić szufladkując go, no ale wizualnie to mi on nie pasuje :> tak jak piszesz - trykocik ze spandeksu i róż na ryjek :D

ocenił(a) film na 10
diana6echo

Omińmy komentarz poniższy plantuma, bo już piszę po nim niżej o nowym filmie.

ocenił(a) film na 9
EwaMonika

omijaj, tylko nie zapomnij kierunkowskazu

ocenił(a) film na 8
EwaMonika

Ryhs Meyers i Christian Bale są idealni do ról psychopatów. Obaj mają mrożący martwy wzrok. Obaj też grali już takie role.

ocenił(a) film na 9
EwaMonika

@diana6echo

przygotowałem dla ciebie NOWĄ lekcję dobrego wychowania

na końcu napisałem jak powinnaś się zachować
pamiętasz dyskusję?

DYSKUSJA W TEMACIE --- DZIEŁO SZTUKI
===========================================================
Lecho1523 : Bo odbiorcy to debile którzy dopiero po opiniach innych i po czasie dostrzegają że film jest arcydziełem, sztuką jest go odkryć przed innymi i mieć własny gust

============================================================
plantum : "avatar jest arcydziełem! mam własny gust!
a ty się nie znasz....
hahaha ;D

"to masz zjechane standardy 'znawco'"
diana, może lepiej cichutko siedź, bo jesteś zbyt konfliktowa :]"

Lecho1523 : Diana jest konfliktowa, najpierw wszczyna wojnę a potem się ośmiesza i przegrywa... A to że AV to nie arcydzieło nawet ty wiesz.

w odpowiedzi na post: plantum
plantum :
"A to że AV to nie arcydzieło nawet ty wiesz."

niby ;D

diana6echo : no to teraz ty palnąłeś. czy ja kiedykolwiek pisałam, że Avek jest arcydziełem? uruchom zwoje nerwowe na sekundę choć raz :)

Lecho1523 : W jakim miejscu pisałem że tak mówiłaś ? Eee.

diana6echo : post powyżej :)
"A to że AV to nie arcydzieło nawet ty wiesz." - odpowiedź skierowana do plantuma jasno sugeruje, że ja kiedyś pisałam, że Avek jest arcydziełem, co jest oczywiście wierutną bzdurą.

języka polska trudna być, ale zastanów się czasem nad tym co piszesz :)

I TUTAJ POWINNAŚ ZACHOWAĆ SIĘ LEPIEJ
POWINNAŚ DODAĆ COŚ W STYLU

diana6echo : och! Masz racje lecho! Pomyliłam się! Jaka ja jestem głupiutka! Przepraszam :*:*:*:*

albo

diana6echo: ups! Sorka, pomyliłam się :) Masz rację... [ xxxxx ]

KONIEC LEKCJI

ocenił(a) film na 10
EwaMonika

A'propos Tudorów obejrzłam w całości mini serial właśnie produkcji BBc pt "Elżbieta I Królowa Dziewica" i jestem zachwycona. Odrazu mówię, iż historię Anglii znam jeno pobieżnie i nie będę się wypowiadać na temat zgodności zdarzeń przedstawionych w filmie z rzeczywistością. Film oceniam jako wizję reżyserki i autorki książki, która stanowiła kanwę dla filmu. A jest to wizja Elżbiety przede wsyztskim jako człowieka, kobiety a dopiero królowej. Pokazane jest jak czasem kobieta wygrywa z królową, a w większości pryzpadkó kobieta musi ustąpić królowej. Bardzo emocjonalny portret władczyni i jej związków z osobami, które wg twórców miały największy wpływ na jej swiatopogląd, działania i ocenę przez jej współczesnych Anglików. Jest zatem wpływ potężnęgo ojcieca Henryka VIII choć zaznaczony w dosyć subtelny sposób, jest sekretarz stanu, przyjaciółka i powiernica Katarzyna Ashley, niespełniona miłość Robet Dudley i erotyczna fascynacja Lord Essex. Rewelacyjna obsada pocyznając od Ann Mrie Duff, któa nie wstydzi się swej przeciętnej urody i pozwala na wielokrotne zbliżenia kamery dla lepszego ukazania emocji. Jest Tom Hardy jako Dudley (ze swym tyleż przerażąjącym zgryzem co słodkim uśmiechem - takie to nie cholywódzkie:) no i jest Hans Matheson jako Essex (z 4 wypowiadających się w dodatkach aktorek 3 piały z zachwytu nad nim i przekomarzały się, która miała okazję zagrać z nim pierwsza scenę rozbieraną:). Niestety udało mi się nabyć wersję o 17 minut krótszą niż oryginalna, więc o scenach rozbieranych się nie wypowiem:) Dodamy do tego wspaniałe stroje, charakteryzację czasem nawet przerażającą i niezłą scenografię. A przede wsyztskim muzykę. Majstersztyk. A sundtruck nr 13 "Remember me" można słuchać wkoło i ciarkami na plecach. Ocena filmu 8,5/10.

ocenił(a) film na 6
EwaMonika

Tom Hardy jako Dudley?! no to muszę sięgnąć po tą produkcję czym prędzej :)
tylko pan, który gra Walsingham'a jakoś mi nie pasuje... ciężko będzie mu przebić rolę Geoffreya Rusha z Elizabeth - The Virgin Queen ;)

ocenił(a) film na 10
diana6echo

Walsinghama jest bardzo niewiele. W ogóle w tym filmie oczywiście zawarto wątki polityczne, spiski i walkę o władzę, ale jest położony nacisk na życie prywatne Elżbiety. Ktoś na forum filmu napisał, iż to obraz pokazujący Beth w zbyt dobrym świetle. Nie mam pojęcia czy tak czy nie, bo nei znam historii. Wiem jednak, iż film ukazuje kobietę z krwi i kości a nie jakiś martwy fresk włądczyni. Kobietę, która potrafi się cieszyć muzyką, sztuką, któa jest zalotna i próżna, któa nienawidzi i cierpi, jest zazdrosna, ale ma słabość do ładnych buziek i w tym portrecie mogłybyśmy dopatrzeć się cech każdej z nas. Okoliczności sprawiły, iż była ona władczynią Anglii, a my nie:)
A Tom Hardy zupełnie inny niż w "Incepcji"
PS to 210 minut filmu - ale Ty masz czas:)

ocenił(a) film na 10
EwaMonika

oczywiście zamiast scenarzysta napisałam reżyserka:)

ocenił(a) film na 6
EwaMonika

no Elżbietka ma swoje za uszami.. potrafiła rozkazać swym wojskom wymordowywać całe wioski 'innowierców' a dla zdrajców litości nie miała, tu choćby przypadek pana Dudleya. gdyby poniosła klęskę z Hiszpanami lud by się od niej odwrócił :) no ale stało jak się stało i wszyscy potem ją kochali, mimo, że praktycznie była tyranem.. ot, dobry PR miała ;)
heh, 210 minut? co to dla mnie ;)

ocenił(a) film na 10
diana6echo

Przypadek Essexa chyba? Jego kazała ściąć. Dudley umarł na chorobę. Chyba, że w filmie przekręcono fakty:)

Jeszcze jedna rzecz o produkcjach BBC - to naprawdę solidna robota, no i bez tego całego holywoodzkiego zadęcia. Nie ma plastikowych aktorek i lalkowych aktorów. Wyjątkowow też spisali się statyści.

Czemu my nie kręcimy takich filmów o naszych władcach? chociażby o Mieszku czy Bolesławie Chrobrym. Napewno by się znalazła nie jedna ciekawa historyjka.
Pomijając Królową Bonę i Hrabinę Cosel trudno u nas znaleźć coś o dworkich intrygach, nieprawdaż?

ocenił(a) film na 6
EwaMonika

Dudleya zamknęła bo miał jej przypominać o tym jak blisko była upadku
a resztę to równo ścinała :) baba pamiętliwa była ;)

niby teraz jesteśmy bogatsi a wydajemy kasę na taki szmiry jak ostatnie 'komedie' :| i wszędzie grają ci sami aktorzy. jeszcze raz zobaczę Karolaka, Kota czy Sochę to mój obiad wyląduje na klawiaturze :|
może i starsze filmy arcydziełami nie były, ale jakoś potrafiliśmy kiedyś nakręcić Potop, Krzyżaków.. ba, nawet Ogniem i Mieczem ujdzie.. nie mam pojęcia z czego wynika to, że finansowane są byle jakie projekty :/

ocenił(a) film na 10
diana6echo

Dudleya zamknęła? Hmmm....a w filmie to królowa Maria zamknęła go i jego ojca i brata (ściętych potem). Robert zaś wkradł sie w łaski króla Hiszpani małżonka Marii i został zwolniony z Tower w zamian za uczestictwo w kampanii francuskiej. Potem służył Elżbiecie do samej śmierci jako członek Tajnej Rady. Tak przynajmniej było w filmie.
Niemeniej zahcęca to do lektury jakiegoś opracowania historycznego o tych czasach.

ocenił(a) film na 6
EwaMonika

chyba pomyliłaś postacie, ja mówię o Robercie Dudleyu, hrabim Leicester. zmarł śmiercią naturalną w niełasce Elżbiety.

ocenił(a) film na 10
diana6echo

Ja mówię również o nim i owszem był on w niełasce chwilowej po tym jak poślubił jej dawną damę dworu Leticię. Przez jakiś czas przebywał z dala od dworu królewskiego. Potem wrócił do łask. Potem służł Elżbiecie do śmierci (umarł w drodze do wód) a ona bardzo rozpaczała po nim.

ocenił(a) film na 6
EwaMonika

no to chyba scenarzyści BBC zaszaleli ubarwiając ten wątek ;)

ocenił(a) film na 10
diana6echo

Być może. Ja nie znam historii Anglii. Opieram się na fimie.