PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=13}

Big Lebowski

The Big Lebowski
1998
7,4 158 tys. ocen
7,4 10 1 158273
8,0 68 krytyków
Big Lebowski
powrót do forum filmu Big Lebowski

9+/10

ocenił(a) film na 9

Rewelacja! Po niezłym "Ladykillers" (7-/10), w końcu mam okazję obejrzeć jeden z najważniejszych filmów braci Coen oraz jedną z najlepszych komedii jakie powstały, czyli "Big Lebowski". Rewelacyjny jest scenariusz, perypetie Kolesia są niezwykle śmieszne. Najważniejszą zaletą filmu są genialne postacie. Głównym bohaterem jest Jeff Lebowski, szerzej znany jako Koleś. Hippis, totalny luzak, wielbiciel grania w kręgle oraz słuchania w wannie kaset ze śpiewem wieloryba =D Jedna z lepszych postaci w historii filmów! Jego przyjaciel Walter Sobchak (świetna scena, gdy dowiadujemy się czemu został Żydem :P ) nie jest gorszy, a Donny to jakaś porażka ;) Reszta postaci również rewelacyjna, szczególnie pedalski kręglarz o ksywie Jesus (swoją drogą faktycznie wygląda jak Jezus =] ). A hasło "Nikt nie wyciula Jezusa" mnie rozwaliło :D Świetne są wstawki oniryczne, gdy oglądamy sny Kolesia na haju. W ogóle pomysłowość braci Coen jest niesamowita. Postacie nie byłyby takie same, gdyby nie świetny dobór aktorów. Jeff Bridges w roli Lebowskiego jest niesamowity, John Goodman również świetny, Steve'a Buscemi jak nie cierpiałem, dalej nie cierpię ;) Fajnie również jest zobaczyć basistę Red Hot Chilli Peppers w epizodycznej roli. Zdjęcia świetne, muzyki nie pamiętam. Co tu dużo mówić - pieprzony kult! 9+/10, a w sumie zastanawiam się nawet nad dychą, bo ten film nie ma nawet malutkich wad ;)

ocenił(a) film na 10
HerrFaustus

Generalnie - pełna zgoda. Zdjęcia - super, ale że muzyki nie pamiętasz? Przecież to nie mniej ważny komponent! Idealnie ze zdjęciami i fabułą zestrojona. :)