PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=8042}

Blisko ciemności

Near Dark
1987
6,1 3,0 tys. ocen
6,1 10 1 2965
6,9 16 krytyków
Blisko ciemności
powrót do forum filmu Blisko ciemności
Hominus_nocturnus

Pieprzysz. Winny jest psychopata, który tam poszedł z nożem i dubeltówką. Kaczor go tam nie wysłał. Własnego rozumu chłop nie miał? Nie wiedział co robi?

ocenił(a) film na 9
mikka_v

Nie wiem, czy miał - to powinien orzec psychiatra. Kaczor rozpalił to zarzewie nienawiści, koleś się wkurwił i..... Tylko po co zastrzelił niewinnego człowieka?

Hominus_nocturnus

Wiesz, ja się teraz też wkurwiłam, ale nie lecę cię zastrzelić...

"Kaczor rozpalił to zarzewie nienawiści" brzmi po pierwsze jak slogan z propagandowego biuletynu, a po drugie jest wygodnym usprawiedliwieniem. I żeby nie było, nie jestem miłośniczką ani PiSu, ani kaczki, ale taka gadka jak twoja w tej chwili dla mnie tylko to, jak to nazwałeś, "zarzewie nienawiści" roznieca. Człowiek zabił człowieka a zwolennik jednej partii zwolennika innej partii. I tylko w takich kategoriach tę sprawę widzę. Kropka.

ocenił(a) film na 9
mikka_v

Jedyna nadzieja w lekarzach badających tego psychopatę.

użytkownik usunięty
Hominus_nocturnus

Nadzieja?

Chyba na to, że dostanie zakład psych. i szybko wyjdzie.

ocenił(a) film na 9

Otóż to.

użytkownik usunięty
mikka_v

Weź nie dramatyzuj.

Codziennie setki tysięcy ludzi umierają. W tym dziesiątki tysięcy z powodu głodu lub braku czystej wody.

ocenił(a) film na 9

Choroby, pasożyty, ataki zwierząt, wypadki drogowe, etc.

użytkownik usunięty
Hominus_nocturnus

Ale chciałem ją zawstydzić kwestiami społeczno-gospodarczymi ;)

Ja wiem, że wy nie rozumiecie o co mi chodzi. Nie chodzi mi o to, że biedny pan, co go zadźgali, owszem biedny, a właściwie biedna jego rodzina, ale o to, ze człowiek może popaść w taki fanatyzm (nieważne czy polityczny czy religijny czy jakikolwiek inny), żeby coś takiego zrobić innemu człowiekowi. Tak jak nie rozumiałam Biesłanu czy TWC.
Sorry Regis, ale twoje słowa zabrzmiały mi, jak Kaczor dzisiaj z mównicy, tylko od strony innej opcji politycznej. Ja tego nie akceptuję. I nie muszę. A wy się nie musicie ze mną zgadzać.

ocenił(a) film na 9
mikka_v

Masz trochę racji przynajmniej z porównaniem "zarzewi nienawiści". Co do fanatyzmu - muszę się zgodzić. Biesłan może by i był, ale WTC raczej nie. Niestety dzisiejsze czasy maja to do siebie, że coraz nam więcej różnego rodzaju fanatycznych postaw, które miast być marginesem czy swego rodzaju osobliwością, stają się bliższe normie. Tak nie powinno być. Ciekawi mnie jedna rzecz - co takiego musi zrobić człowiek - dajmy na to ów nieszczęsny frustrat z powyższego wątku - by stać się podobny fanatykom.

użytkownik usunięty
Hominus_nocturnus

Chyba odwrotnie - fanatyzm - WTC tak, Biesłan to zdesperowani ludzie, którym wymordowano bliskich lub sąsiadów.

ocenił(a) film na 9

Gdyby nie było fanatyzmu - nie byłoby WTC, a Biesłan może by i był. O to mi chodziło.

użytkownik usunięty
mikka_v

Docierają do mnie odgłosy z telewizora - podobno na jakiejś demonstracji krzyczano przed chwilą "Jeszcze jeden, jeszcze jeden" ;P

ocenił(a) film na 9

Główny, główny!

użytkownik usunięty
mikka_v

Ludzie niezrównoważeni psychicznie byli, są i będą. Bardzo dobrze, że dochodzi w nich do głosu fanatyzm i kierują nienawiść np. tylko p-ko przeciwnikom politycznym. Przed tym społeczeństwo jakoś może się bronić.

Dużo gorzej, gdyby nie mieli żadnych poglądów/ideałów i ofiarą ich niezrównoważenia mógłby paść każdy - rodzina, sąsiad, przypadkowy człowiek, który takiego wkurzy.

Analogicznie kibole. To świetnie, że mają fiksum na punkcie tłuczenia się z fanami przeciwnej drużyny. Byłoby dużo gorzej, gdyby zostali zwykłymi blokersami i atakowali wszystkich jak leci.
Ja - odwrotnie niż Ty - najbardziej boję się takich ludzi, którzy w nic nie wierzą i nie mają nic, o co szczerze chcieliby walczyć.

ocenił(a) film na 9

Tacy są najgorsi. Fanatyka można przewidzieć, znając jego "koniki", na punkcie których ma kota. Umysłowego dresiarza niestety nie.

a tak w ogóle to Ty nie jesteś Martin. Kto Ty k wa jesteś? ;D

użytkownik usunięty
Louis_de_Pointe_du_Lac

Zielona Wróżka.

Jakoś nie dajesz artystycznego kopa.

ocenił(a) film na 9
mikka_v

Myszom dajmy spokój. Tam powinien leżeć kaczor, a nie postronni ludzie.

Hominus_nocturnus

Tam nie powinien leżeć nikt.

ocenił(a) film na 9
mikka_v

Zdania nie zmienię, mogę co najwyżej zastąpić kaczkę rydzykiem.

użytkownik usunięty
mikka_v

Bo za słabo się zaciągasz.

ocenił(a) film na 9

To zmień dealera.

ocenił(a) film na 9

bardzo dobrze, ale strzelec jakiś zezowaty.

użytkownik usunięty
Martinn

Oshiiiin !!!

Ty wiesz wszystko o bywalcach. Czy to prawda, że Jehanne nie jest Polką?

ocenił(a) film na 9

A to ci nowina!!! A kim jest PoJehanne?

Hominus_nocturnus

PoJehanne to nasza forumowa dziewica przecie. Groźna łazienkowa.

ocenił(a) film na 9
Oshin

Wiem, kto to jest, ale mi chodziło o narodowość. Kim jest z pochodzenia.

Hominus_nocturnus

Tego nie zdradziła, ale być może Francaise. (z tym ogonkiem)

No tak dzisiaj o sobie napisała. Ale ona różne rzeczy pisze. Że ma arystokratyczne korzenie, że wyjeżdża niedługo na stałe do Francji, że trzech absztyfikantów odrzuciła, co jej się oświadczali. Ponadto ma trzydzieści lat i jest dziewicą.

użytkownik usunięty
Oshin

Żelazną.
A o jaką narodowość chodziło?

ocenił(a) film na 9
Oshin

zapewne zero z tego jest prawdą, no może poza absztyfikantami.

użytkownik usunięty
Hominus_nocturnus

Myślę, że Francja może być prawda, albowiem jest ona większą frankofilką, niż mikka.

Ale ja nie jestem frankofilką.

użytkownik usunięty
mikka_v

Więc jest większą, niż ty.

Też uważasz, że żabojady to parodia normalnego narodu? Super ;)

Nie - aż tak to nie. Ale mam do nich ambiwalentny stosunek. Uwielbiam prywatnie za joie de vivre, nienawidzę z nimi pracować z powodu joie de vivre.

mikka_v

Oesu, jak ja nienawidzę z nimi pracować!

Oshin

Hehehe. No jest to ekstremalne przeżycie.

Myślę, że wszystko może być prawdą, w pewnym sensie. A najbardziej dziewictwo.

Cóż, jak mawiał Jasiu: "Chwalisz się miła, niespożytą cnotą. Ale czy kiedy dybał kto na to-to?"

użytkownik usunięty
Oshin

O przeterminowanych dziewicach było też coś przy jednorożcach.

Znaczy, u Sapkowskiego. Może kiedyś jej znajdę.

Oshin

Napadł na turystkę
Jeden niedźwiedź dziki.
Trafił na artystkę,
Musi brać zastrzyki.

A. Waligórski, "Bajeczki babci Pimpusiowej"

Martinn

Kurde, ale technika idzie do przodu.

http://www.filmweb.pl/news/Jessica+Alba+naga+w+%22Maczecie%22+dzi%C4%99ki+komput erom-66218

użytkownik usunięty
Louis_de_Pointe_du_Lac

Technika to będzie, jak zobaczę MM we współczesnym filmie i nie odróżnię od prawdziwej.

Wilku, jesteś na mnie zły? Nie bądź, pliiiiz, pliiiz, pliiiz.

użytkownik usunięty
Oshin

Bogowie, ty TEŻ masz podwójną osobowość?

Mła zły?
Najwyżej zdegustowany, jak zwykle.

Nie wiem, co masz na myśli, pisząc "też", ale ja jestem po prostu kobietą.

Martinn

http://stormbringer.wrzuta.pl/audio/3mjSxAe8KBd/04._kaczmarski_gintrowski_lapins ki_-_poranek

ocenił(a) film na 9
mikka_v

Hmmm, rewolucja ci się marzy, "by się wśród żywych nie pętał trup"?