Obejrzałem połowę i dalej nie dam rady. Ten film to jest zdecydowanie największa pomyłka w top 100 filmwebu.
hej
Akurat kryterium, ze coś sie podoba wielu osobom, nie jest wyznacznikiem wartości dzieła (czasem wręcz przeciwnie). A w top 100, obok bardzo dobrych filmów znajdują sie też ckliwe: pamiętnik (ma wyższą ocene niż Pluton!!) i w pogoni za szczęściem + kilka innych bardzo nielogicznych obrazów. Poza top 100 wiele filmów i tak ma wysoką ocenę tylko dlatego bo gra tam popularny aktor. Wiem, o gustach sie nie dyskutuje, ale tak już jest, że są książki gorsze i lepsze, wymagające więcej od odbiorcy (jest M. Proust, Kafka, Hemingway, a obok nich Zmierzch; zgadnij co ostatnio sie najczęściej czyta na świecie, co podoba się wielu?). Tak samo muzyka - dobra i taka niższych lotów. Przystawmy Queen do biebera czy montany, a spróbuj przekonać fankę tych 2ch ostatnich, że słucha badziewia. A bravehart to takie populistyczne disco polo, Ok może przesadziłem z tym disco polo; tak powiedzmy na poziomie polskiego popu. Stworzone po to by podobać się wielu. Tobie też sie podoba, nie ma sprawy. Ja tez mam kilka takich tytułów, które są generalnie słabsze, ale MNIE sie podobają. pozdr.
Masakra! Ludzie co wy macie w głowach? Przeczytałem dwa zdania Twojego postu i nie dałem rady. Wasze posty to zdecydowanie największa pomyłka w dyskusjach filmwebu - poważnie...
Ta historia wydarzyła się naprawdę, rozumiecie w ogóle minimum przekazu?- wątpie. Ty nie masz najmniejszego pojęcia. Disco polo to musiałeś słuchać przez lata i dlatego brak Ci klasy czy porównania do czego kolwiek. Widocznie nie dorosłeś jeszcze do tego filmu. Wspaniały film, myślę że prędko nie powstanie lepszy.
Jak można ocenić ten film na 2 ? Naprawdę próbowałem przyjąć wasz tryb rozumowania, pobieżnie czytając powyższe posty ale są one całkowicie dla mnie "niezrozumiałe". Mógłbym napisać z kilkanaście stron dlaczego ten film jest arcydziełem ale i tak pewnie bym was nie przekonał. Podam taki przykład kiedy mój tato pierwszy raz oglądał ten film, to oceniał go bardzo negatywnie i to w brutalnie dosadny sposób. Zrozumiał to, wówczas gdy skończył go oglądać ;-) - A to UWIERZCIE MI BYŁO BEZCENNE , JAK "GRANIE ZAKAZANYCH PIOSENEK NA ZAKAZANYCH DUDACH" ale Wy i tak wiecie lepiej co jest lepsze a co gorsze.
po prostu ten film jest takim typowym produktem jak krzesło u stolarza. sztampowy, wtórny, przewidywalny. jak ktoś juz widział dużo takich to da 2. jak ktoś widział mało to da więcej.
kwestia wieku i wyoglądanych filmów.
Litawor,nie potrafię sie z Tobą zgodzić.Fim jest świetny,z resztą jak tak czytam Twoje kolejne odpowiedzi to nie wiem czy obejrzałeś choć połowę filmu,bo piszesz bardzo ogólnikowo,nie potrafisz wskazać które sceny aż tak bardzo Ci się nie podobały ani podać lepszego filmu historycznego.Tyle ode mnie,film rewelka;)
Ciekawe. "Największą pomyłką w 100 filmwebu.."
Drodzy Wy, którzy filmu nie obejrzeliście jeszcze.
Dla mnie film jest fenomenalny. Ale nie tylko mi się podoba - dostał wiele nagród ( w tym ważne oscary), jest w czołówkach rankingów kinomanów w tym społeczności internetowych all over the world. Nie będzie przesadą jeśli powie się że budzi powszechne uznanie, i trzeba pamiętać że jest to ocena wstrzemięźliwa. Oczywistym jest że nie ma filmu, który podoba się wszystkim tak samo. Jednak warto zasugerować się statystyką tutaj chyba (cała idea tych ocen na tym polega przecież) i spróbować Braveheart.
Zawsze znajdzie się ktoś kto nie w pełni podziela zachwyt - ale ocena 2/10 - czyli totalna katastrofa plus denne jej uzasadnienie po de facto nieobejrzeniu filmu - powinny skłonić do traktowania tej opinii z rezerwą.
Sam ciekaw jestem jaką trzeba mieć wrażliwość żeby dać taką ocenę. Swoją drogą sądzę że opiniodawca po prostu był zaspany, pod wpływem alkoholu, bądź odurzony w inny sposób dlatego nie mógł filmu docenić chociaż trochę, tak jak na to zasługuje. Nie wykluczam że po prostu częstym zwyczajem chciał sprowokować do forumowych rozruchów (udało się:).
W każdym ja razie polecam gorąco. To fantastyczna historia i bardzo dobry film.
Pozdrawiam
Poza tym, nawet Ci którzy wyrazili niepochlebne opinie np. wcześniej Pani o nicku Tync dała oceniła na 7.
Ocena 2/10 to czyste kuriozum. Warto też zobaczyć jakie filmy zostały ocenione przez krytykantów na 10/10 czyli mam rozumieć absolutne arcydzieło (Pan/Pani Profix): Watchmen, Final Fantasy, czy nawet Pluton. To może dać oględne rozeznanie o guście i możliwość zdiagnozowania jego pokrewieństwa ze swoim...
Chociaż oczywiście, trzeba tutaj dodać że mi też się zdarza kompletnie nie rozumieć zachwytu gawiedzi nad niektóymi pozycjami np. Memento dla mnie ten film był mniej niż przeciętny, a wielu się zachwyca, też nie podzielam fascynacji Incepcją chociażby. Nie zmienia to faktu że nie dałbym tym filmom 2/10. Poza tym te filmy to inny kaliber niż Br. biorać pod uwagę właśnie ten powszechny zachwyt mierzony chociażby nagrodami na festiwalach.