PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=572639}

Charlie

The Perks of Being a Wallflower
2012
7,5 146 tys. ocen
7,5 10 1 145638
7,5 36 krytyków
Charlie
powrót do forum filmu Charlie

Witajcie!
Jestem świeżo po obejrzeniu filmu - bardzo mi się spodobał,jednakże umknął mi jeden, kluczowy moment - Co zrobiła
Charliemu ciocia ? Dlaczego uważał ją za nienormalną ?

ocenił(a) film na 7
tERSON1k

w książce to było dokładniej wyjaśnione, molestowała go seksualnie i dlatego mówił Sam że wie co ona przeżywała czy coś takiego

ocenił(a) film na 8
kolorowa_kredka

Podejrzewałem to,acz kol wiek faktów nie skojarzyłem. Dziękuję :)

ocenił(a) film na 6
tERSON1k

A ja książkę zinterpretowalam całkiem odmiennie i motyw molestowania go przez ciotke to właśnie mi umknął ale w książce. z tego co pamietam to charlie podsluchal rozmowy matki o tym ciotka byla molestowana przez swojego męża i przez to jej stan sie pogorszył.wg mnie charlie rozumiał systuacje Sam bo wiele ludzi mu sie zwierzało, powierzało tajemnice. jak dla mnie to książka jak i film to dwa kompletnie różne światy.

angelin17

dziwne. dla mnie jednoznaczne ze molestowala jego po tym jak przypomnial sobie jak ciotka go dotykala calujac sie z Hermiona ;)

ocenił(a) film na 6
Freddie

Chodzi mi o to, że w książce nie zauważyłam takiej zbieżności faktów. Dla charliego ciotka mi się wydała taką formą opiekunki. Zawsze dostawal od niej dwa prezenty na gwiazdkę i to z nią się bawił. Ja odniosłam wrażenia, że poprostu Charlie nie był w stanie pogodzić się z jej śmiercią i jeszcze bardziej było mu jej żal bo wiedział, że kiedyś była molestowana bodajże przez swojego męża. Do tego Charlie pewnego razu wybrał się do parku i spotkał tam geja, który okazał sie być jakimś tam chyba trenerem, który znał jego brata. Owy trener właśnie wtedy napastowal charliego, dlatego tez sądzę, że mógł czuć i rozumieć Sam. Charliego w książce jest prościej przyswoić, bo na tacy podane jest jakim jest człowiekiem i co zwraca jego uwagę. Może to ze mną coś jest nie tak, ale ja odebrałam film trochę z zaskoczeniem, w sumie to nawet wydawał mi sie bardziej niezgodny z fabułą niźli podobny wątkami z książką. :)

ocenił(a) film na 6
angelin17

A i zapomniałam o jednym, w książce jest też mowa o śmierci kolegi charliego. W dzieciństwie - chłopak z podstawówki u którego charlie był nawet na pogrzebie. W liceum była też taka dziewczyna, która znala tego chłopaka, a charlie kiedyś i jej mówił 'Cześć' bo byli taką nieformalną paczką. Po śmierci tego chlopaka charlie czuł sie samotny, a gdy przyszedł czas zmierzyć się z liceum, zauważył że wszystko się zmienia i nawet ta jego niedoszła przyjaciółka omijała go na szkolnym korytarzu. Wszystkie te fakty więc mogły potęgować stały uszczerbek na zdrowiu psychicznym charliego i to, że często sięgał po trawkę i wyłączał się na bodźce, by móc po prostu zapomnieć na chwilę.

angelin17

z ta kolezanka to bylo w filmie. ksiazki nie czytalem.

ocenił(a) film na 8
angelin17

Książkę czytałam po angielsku, może więc coś źle zrozumiałam. Jak dla mnie jednak jasno było tam napisane (w nocy przed wyjazdem Sam), że kiedy "mu włożyła rękę w spodnie" on przerwał i na tym zakończyli, miała go odwieźć do domu, ale był bardzo blady i położyła go spać na kanapie, jak spał, przyśniło mu się co ciotka mu robiła, że robiła mu to samo co Sam w pokoju. Rzeczywiście, jest też o tym, że ciotka również była molestowana, ale Charlie próbuje to sobie tak tłumaczyć, że robiła mu to właśnie dlatego, że jej się to samo przytrafiło. W parku z tego co pamiętam, prezenter sportowy nie napastował go, tylko z nim rozmawiał i podrywał, kiedy okazało się, że Charlie go rozpoznał, tamten odszedł. Jeżeli chodzi o Michaela (kolegę z podstawówki, który popełnił samobójstwo), to został wspomniany w filmie tylko raz, podczas rozmowy z Sam na pierwszej imprezie, ona później mówi o tym Patricowi. Susan (dziewczyna Michaela) pojawia się tylko przez sekundę w stołówce, na początku. Moim zdaniem niestety większość wątków nie została rozwinięta, a tylko "liźnięta", część zmieniona, ale rozumiem, że w filmie nie ma na to czasu. Cieszę się, że przeczytałam wcześniej książkę.

ocenił(a) film na 7
Freddie

To dlatego, że ciocia też tak pewnie robiła ręką i to się skojarzyło sie mu w danej chwili ;p