PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=572639}

Charlie

The Perks of Being a Wallflower
2012
7,5 146 tys. ocen
7,5 10 1 145641
7,5 36 krytyków
Charlie
powrót do forum filmu Charlie

Nie ma to jak Ameryka. MPAA – organizacja zajmująca się przyznawaniem filmom kategorii
wiekowych – nadała „The Perks of Being a Wallflower” kategorię R (widzowie poniżej 17 lat
muszą go oglądać w towarzystwie osoby pełnoletniej) za „przedstawienie nieletnich
spożywających alkohol i palących papierosy oraz za tematykę seksualną”, na co wytwórnia
stwierdziła, że tak być nie może i zamierza się odwołać. Wniosek z tego jest jeden: film od
początku planowany był jako grzeczny, skoro liczono na kategorię wiekową PG-13 (poniżej
13. roku życia należy oglądać z dorosłym opiekunem), a ponieważ nie udało się jej uzyskać,
to film zostanie przemontowany i jeszcze bardziej ugrzeczniony. Chyba że wytwórnia pójdzie
po rozum do głowy i zgodzi się na R.

ocenił(a) film na 10
Pottero

Jak zrobią z tego drugi Zmierzch, to niestety, ale trzeba będzie poczekać na wersję DVD.

ocenił(a) film na 9
Pottero

Strasznie wszystko pomieszałeś i wyszły z tego bzdury. Film miał dostać R Rating poprzez sceny erotyczne, nawiązania do alkoholu, narkotyków, masturbacji, samobójstwa itd. Ale odwołali się od tej decyzji i sprawę wygrali, aktualnie film ma PG-13 - BEZ ŻADNEGO UGRZECZNIANIA FILMU. Nawet nie planowali nic zmieniać w filmie, nie wiem skąd masz takie informacje :)

pasiska

Nie jestem na bieżąco. W momencie, gdy pisałem tamten post, studio dopiero zapowiadało odwołanie się. Najwidoczniej się odwołali i im się udało. Tym niemniej PG-13 i tak nie wróży dobrze filmowi.

ocenił(a) film na 9
Pottero

Twórcy filmu od początku oczekiwali nałożenia na film PG-13 więc są na to przygotowani :) Jedynie R Rating ich zdziwił i to zdecydowanie nie było w ich planach, dlatego się odwołali. Film ma tak znaną obsadę, że świetnie sobie poradzi. Premiera w USA zaplanowana na 21 września 2012.

ocenił(a) film na 8
pasiska

a wiadomo cos o zwiastunie?

ocenił(a) film na 9
gemma_92

Nie mogę się doczekać premiery. Tymczasem ubezpieczam się w książkę.

corelips

Ja też. Ale ciekawa jestem kiedy wejdzie do polskich kin. Sam fakt, że wydali tę książkę po polsku i na okładce napisali "Zanim obejrzysz film, koniecznie przeczytaj książkę." świadczy, że zamierzają go pokazać w polskich kinach. Oby się nie skończyło tylko na DVD!

ocenił(a) film na 10
joanjett

Szkoda tylko, że na okładce napisali w takim czasie przeszłym, jakby film już był w kinach.

użytkownik usunięty
nikike

Na początku też mnie to drażniło, ale ta książka będzie wciąż na rynku, gdy film będzie już w kinach, więc może to nie było takie głupie?

ocenił(a) film na 10

Takie przyszłościowe, hm...

użytkownik usunięty
nikike

Nooo tak, ale teraz to trochę dziwnie wygląda...