PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=572639}

Charlie

The Perks of Being a Wallflower
2012
7,5 146 tys. ocen
7,5 10 1 145641
7,5 36 krytyków
Charlie
powrót do forum filmu Charlie

Kiedy przeczytałem opis filmu, myślałem że to film o dojrzewaniu. Tymczasem jest to film o homoseksualizmie i pedofilii. Proponuję zamieszczać bardziej precyzyjne opisy filmu.

ocenił(a) film na 8
nikolaj25

Czyżby homoseksualizm i padanie ofiarami molestowania seksualnego nie przydarza się dorastającym ludziom?

nikolaj25

To nie do końca jest film o homoseksualizmie i pedofilii. Te wątki tylko się tam pojawiały.

snowdog

Dokładnie snowdog. Zgadzam się, że te wątki są jedynie poruszone.
Jak ktoś chce obejrzeć film o homoseksualizmie i pedofilii, to polecam obejrzeć "Mysterious Skin" z 2004 r. z jak zawsze świetnym Josephem Gordon-Levitt ;)

aidan111

Ja bym powiedziała, że jak o pedofilii, to "Misterious skin", a o homoseksualizmie - "Tajemnica Brokeback Mountain".

snowdog

"Tajemnica Brokeback Mountain" dopiero przede mną ;)

ocenił(a) film na 9
aidan111

Przed chwilą obejrzałem... Film świetny! Zgadzam się, homoseksualizm to czasem pojawiający się wątek, ale co do molestowania to tego typu wydarzenie wykreowało w ogromnym stopniu postać Charliego a nie jak wydawać by się mogło samobójstwo przyjaciela (nie zaprzeczając ze to też miało wielki wpływ) Jedna z pierwszych myśli... młode pokolenie aktorów, którzy dają nadzieje na kolejne świetne produkcje!

ocenił(a) film na 10
lowriderpl

Więcej powiem, homoseksualny wątek, czyli właściwie wątek Patricka, jest totalnie stłamszony, tak naprawdę to najwyżej trzy sceny + scena z Charliem.

ocenił(a) film na 10
snowdog

O homoseksualizmie jest więcej filmów niż tylko ta przeklęta TBM.

nikike

Jest to wysoce prawdopodobne, ale podałam ten tytuł, bo po pierwsze to jedyny film o homoseksualizmie, jaki oglądałam, a po drugie pamiętam, że kiedy wychodził, budził, naturalnie, pewne kontrowersje.
Mi osobiście się podobał.

ocenił(a) film na 7
snowdog

Skoro ci się podobał to wiedz, że jest mnóstwo zdecydowanie lepszych produkcji i warto to zobaczyć chociażby z samej ciekawości; w większości są to dramaty doskonale dopracowane promujące kino ambitne z całego świata i wielokrotnie nagradzane. Wymieniać można by długo, sam obejrzałem około 50-ciu filmu o tematyce LGBT, czasem lepszych, czasem gorszych ale jednak uzależniających jak "Total Eclipse" z młodym di Caprio, izraelskie "Oczy szeroko otwarte", duńskie "Braterstwo", "Bent" z Mickiem Jaggerem o miłości w obozie koncentracyjnym, angielski "Ksiądz", nawet niemiecka "Letnia burza" z Alicją Bachledą Curuś. Jak mówiłem wymieniać można godzinami. ;)

stonesi

Dziękuję, następnym razem wezmę te tytuły pod uwagę :)

ocenił(a) film na 9
snowdog

Te tytuły są ok, ale letniej burzy to bym akurat nie polecała. Uważam się za osobę bardzo tolerancyjną, ale tego filmu po prostu nie mogłam przebrnąć.
Poza tym faktycznie TBM nie jest najlepszym filmem w moim odczuciu. Jeśli chcesz coś pozytywnego to polecam http://www.filmweb.pl/film/Shelter-2007-399865. Dobry jest też http://www.filmweb.pl/film/Zabi%C5%82em+moj%C4%85+matk%C4%99-2009-512873 ale nie każdy lubi filmy w tym stylu :)

ocenił(a) film na 10
nikolaj25

Marna prowokacja, hm.

ocenił(a) film na 8
nikolaj25

czy któryś z tych tematów jest mniej ważny od dojrzewania. A film właściwie nikt nie wie do końca o czym to jest. Ludzi ciągnie bardziej do aktorów niż do fabuły