PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=572639}

Charlie

The Perks of Being a Wallflower
2012
7,5 146 tys. ocen
7,5 10 1 145638
7,5 36 krytyków
Charlie
powrót do forum filmu Charlie

Ale od początku : jestem bardzo, bardzo zła, że tłumacze tak okaleczyli jego tytuł. "Charlie"? Poważnie? Zdaje sobie sprawę, że " The Perks of Being a Wallflower" jest ciężko przetłumaczyć ( a przynajmniej tak, by nadawało się na tytuł), ale "Charlie " to według mnie totalne olanie całej sprawy.
Fakt, iż długo wyczekiwałam tego filmu i w końcu go obejrzałam, na pewno zawdzięczam uroczej i niesamowicie utalentowanej Emmie Watson. Nie mogłam się doczekać, żeby ujrzeć ją w zupełnie innej odsłonie - bez różdżki, ciemnej szaty i Daniela u swego boku.
Nie powiem - po obejrzeniu "Kobiety w Czerni" bałam się, że Emmie też nie uda się "nowy początek". Na próżno ! Film pokochałam z całego serca i jest na liście moich ulubionych
Każdemu kto chce mnie słuchać, polecam ten film. Jednym z powodów jest magiczna, trochę oldshoolowa muzyka, która znakomicie przenosi nas w czasie i dodaje czarującego klimatu. Sondtrack z "Charliego" przesłuchałam kilkanaście razy i wciąż nie mogę przestać!
Jeszcze raz : POLECAM

ocenił(a) film na 10
BiankaWilde

Książka nazywa się w orginale Charlie i The Perks of Being a Wallflower więc wybrali łatwiejszy tytuł, który także jest dopuszczalny (film powstał na podstawie książki którą polecam bo jest tak dobra jak film)

BiankaWilde

Do nazewnictwa filmów w Polsce zdążyłam się już dawno przyzwyczaić. Tytuł jak tytuł, ale film! Nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobry. Nie czytałam książki, nie wiedziałam, że takowa w ogóle istnieje i szczerze mówiąc byłam pewna, że to kolejny luźny film z błahą fabułą na nudne wieczory. Jakie moje było zaskoczenie bo obejrzeniu! Widziałam Emmę w The Bling Ring, dawała radę( pomimo kiepskiego filmu), ale tutaj? Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że moim zdaniem jest świetną aktorką. I również polecam. Tematyka, fabuła, muzyka, gra aktorska. Wszystko warte sprawdzenia.

ocenił(a) film na 8
BiankaWilde

Czy ja wiem czy przetłumaczenie tytułu to taka trudna sprawa? Na pewno nie powinna być dla profesjonalnego tłumacza, kogoś, komu za to płacą. W tym przypadku wygrała niewiedza i lenistwo. Pers of being a wallflower = Zalety podpierania ścian (na przykład). Wg mnie to ciekawy tytuł i przyciąga uwagę, w odróżnieniu od polskiego "Charliego"...

ocenił(a) film na 7
loisviolet

Zalety bycia ścianokwiatem

ocenił(a) film na 10
BiankaWilde

whateva