Ale od początku : jestem bardzo, bardzo zła, że tłumacze tak okaleczyli jego tytuł. "Charlie"? Poważnie? Zdaje sobie sprawę, że " The Perks of Being a Wallflower" jest ciężko przetłumaczyć ( a przynajmniej tak, by nadawało się na tytuł), ale "Charlie " to według mnie totalne olanie całej sprawy.
Fakt, iż długo wyczekiwałam tego filmu i w końcu go obejrzałam, na pewno zawdzięczam uroczej i niesamowicie utalentowanej Emmie Watson. Nie mogłam się doczekać, żeby ujrzeć ją w zupełnie innej odsłonie - bez różdżki, ciemnej szaty i Daniela u swego boku.
Nie powiem - po obejrzeniu "Kobiety w Czerni" bałam się, że Emmie też nie uda się "nowy początek". Na próżno ! Film pokochałam z całego serca i jest na liście moich ulubionych
Każdemu kto chce mnie słuchać, polecam ten film. Jednym z powodów jest magiczna, trochę oldshoolowa muzyka, która znakomicie przenosi nas w czasie i dodaje czarującego klimatu. Sondtrack z "Charliego" przesłuchałam kilkanaście razy i wciąż nie mogę przestać!
Jeszcze raz : POLECAM
Książka nazywa się w orginale Charlie i The Perks of Being a Wallflower więc wybrali łatwiejszy tytuł, który także jest dopuszczalny (film powstał na podstawie książki którą polecam bo jest tak dobra jak film)
Do nazewnictwa filmów w Polsce zdążyłam się już dawno przyzwyczaić. Tytuł jak tytuł, ale film! Nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobry. Nie czytałam książki, nie wiedziałam, że takowa w ogóle istnieje i szczerze mówiąc byłam pewna, że to kolejny luźny film z błahą fabułą na nudne wieczory. Jakie moje było zaskoczenie bo obejrzeniu! Widziałam Emmę w The Bling Ring, dawała radę( pomimo kiepskiego filmu), ale tutaj? Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że moim zdaniem jest świetną aktorką. I również polecam. Tematyka, fabuła, muzyka, gra aktorska. Wszystko warte sprawdzenia.
Czy ja wiem czy przetłumaczenie tytułu to taka trudna sprawa? Na pewno nie powinna być dla profesjonalnego tłumacza, kogoś, komu za to płacą. W tym przypadku wygrała niewiedza i lenistwo. Pers of being a wallflower = Zalety podpierania ścian (na przykład). Wg mnie to ciekawy tytuł i przyciąga uwagę, w odróżnieniu od polskiego "Charliego"...