PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=572639}

Charlie

The Perks of Being a Wallflower
2012
7,5 146 tys. ocen
7,5 10 1 145641
7,5 36 krytyków
Charlie
powrót do forum filmu Charlie

ciotka

ocenił(a) film na 6

po obejrzeniu filmu dalej nie mam pojecia co takiego zrobila mu jego ciotka??zna ktos
odpowiedz??

wojtas94dariusz

molestowała (?) są retrospekcje, kiedy się całują, on wspomina ciotkę (?)
ciotka mówi, że to będzie ich tajemnica, żeby nie obudził rodziców itp. tak mi się to skojarzyło, ale pewności nie mam

ocenił(a) film na 6
tellmesomething

pewnie masz racje:P dzieki za odpowiedz

tellmesomething

Ja też tak to odebrałam.

ocenił(a) film na 7
tellmesomething

oczywista oczywistosc

blobla

niekoniecznie, czytałam milion opinii, że moje spostrzeżenia są bezpodstawne

ocenił(a) film na 7
tellmesomething

ta, milion

blobla

ta, odrób lekcje

ocenił(a) film na 7
tellmesomething

Dzieki za cenną radę ;)

tellmesomething

spoleczenstwo wie lepiej...

vilee

rzeczywistość

wojtas94dariusz

a Sam i szef ojca? też podchodzi pod molestowanie?

ocenił(a) film na 8
wojtas94dariusz

Też myślę, że go molestowała. Gdy całował się z Sam i ona położyła rękę na jego udzie to przypomniało mu się jak ciotka tak zrobiła.

ocenił(a) film na 9
wojtas94dariusz

Molestowała go. W książce Charlie mówi to dosyć jasno.

blonde_lf

muszę w końcu znaleźć czas na tę książkę, szkoda, że w pierwszej kolejności trafiłam na film

ocenił(a) film na 9
tellmesomething

Film jest moim zdaniem lepszy od książki o ile w ogóle można powiedzieć, że coś jest lepsze od oryginału (choć tu autor pisał scenariusz i reżyserował więc może to nie aż takie przestępstwo). Przede wszystkim książka (czytałam ją przed zobaczeniem filmu) jest w formie listów od Charliego do Przyjaciela i Charlie będąc takim jakim jest nie potrafi przekazać słowami takich emocji. Ale polecam, szczególnie by lepiej zrozumieć niektóre fragmenty. Jest też jeden wycięty wątek.

blonde_lf

no właśnie o te pominięte wątki mi chodzi, jestem ciekawa

ocenił(a) film na 9
wojtas94dariusz

Film powstał na podstawie książki, niestety nie odwzorowując jej do końca. Jeśli ktoś jest ciekawy, polecam przeczytanie :)
Ciotka molestowała go seksualnie, bo sama była molestowana w dzieciństwie. On wypierał to z pamięci, ale po tych wszystkich 'przygodach' wspomnienia wróciły, dlatego zaczął znowu wariować. W książce było to opisane naprawdę bardzo wyraźnie. A Sam też była molestowana na początku przez tego znajomego ojca, o czym w książce wypowiadała sie siostra Charliego. O niej też w filmie było bardzo niewiele :(

ocenił(a) film na 8
margolcia97

A czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co chodziło z tym, że Charliego przyjaciel się zabił? O kim mowa? Czy mówił sam o sobie?

ocenił(a) film na 8
basia1003

Chodziło po prostu o to, że w poprzedniej szkole, do której chodził Charlie miał on przyjaciela - Michela, który popełnił samobójstwo.

ocenił(a) film na 8
Ludzik18_filmweb

Dziękuję za odpowiedź. Jakoś mi przemknęła ta informacja. :)