po obejrzeniu filmu dalej nie mam pojecia co takiego zrobila mu jego ciotka??zna ktos
odpowiedz??
molestowała (?) są retrospekcje, kiedy się całują, on wspomina ciotkę (?)
ciotka mówi, że to będzie ich tajemnica, żeby nie obudził rodziców itp. tak mi się to skojarzyło, ale pewności nie mam
Też myślę, że go molestowała. Gdy całował się z Sam i ona położyła rękę na jego udzie to przypomniało mu się jak ciotka tak zrobiła.
Film jest moim zdaniem lepszy od książki o ile w ogóle można powiedzieć, że coś jest lepsze od oryginału (choć tu autor pisał scenariusz i reżyserował więc może to nie aż takie przestępstwo). Przede wszystkim książka (czytałam ją przed zobaczeniem filmu) jest w formie listów od Charliego do Przyjaciela i Charlie będąc takim jakim jest nie potrafi przekazać słowami takich emocji. Ale polecam, szczególnie by lepiej zrozumieć niektóre fragmenty. Jest też jeden wycięty wątek.
Film powstał na podstawie książki, niestety nie odwzorowując jej do końca. Jeśli ktoś jest ciekawy, polecam przeczytanie :)
Ciotka molestowała go seksualnie, bo sama była molestowana w dzieciństwie. On wypierał to z pamięci, ale po tych wszystkich 'przygodach' wspomnienia wróciły, dlatego zaczął znowu wariować. W książce było to opisane naprawdę bardzo wyraźnie. A Sam też była molestowana na początku przez tego znajomego ojca, o czym w książce wypowiadała sie siostra Charliego. O niej też w filmie było bardzo niewiele :(
A czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co chodziło z tym, że Charliego przyjaciel się zabił? O kim mowa? Czy mówił sam o sobie?
Chodziło po prostu o to, że w poprzedniej szkole, do której chodził Charlie miał on przyjaciela - Michela, który popełnił samobójstwo.