Oglądam teraz ten film i chciałbym zapytać czy zauważyliście wpadki jakieś w filmie? Ja na początku zauważyłem rażącą wpadkę a mianowicie jak startowali śmigłowcem z obozu to mieli podwieszone na wysięgnikach rakiety i inną amunicję a w następnej scenie lecieli już bez nich-pewnie zrzucili ze względu na masę załogi :) pozdrawiam
Dużo tego jest :) Np. transportery podczas interwencji oszczędzają amunicję i ostrzał jest tylko z kbk, "rakieta" plot leci na drucie, "Cichy" używa radom-huntera - broni myśliwskiej produkowanej na rynek cywilny, z magazynkiem na DWA naboje, nigdy nie używanej w wojsku... Ale takie warunki ma nasza kinematografia. Film ma 11 lat, nie wypada narzekać.
oczywiście... ale trzeba przyznać że mundury i ogólna charakteryzacja bez zarzutu... Film prezentował się w 98 roku naprawdę nieźle i robił wrażenie. Teraz jak się na to patrzy to niejednokrotnie człowiek się uśmiecha na te naiwne patetyczne teksty, na słabo zagraną "panikę" podczas bitwy itd. Mimo to film moim zdaniem jest naprawdę niezły.
ale efekty już nie, niestety w starszych produkcjach amerykańskich - łowca jeleni - dużo starszych "efekty" były niezłe, ogólnie nie patrze na to, ale to odbierało realizm filmu, strzelaniny, lub chociaż zrzucanie ze skały tego żołnierza + rok przystępny, słaba gra niektórych aktorów. akcja z happy endem, uratowali wioskę w 4 + zdrajca, nawet z tą dziwką sie jakoś ułożyło, a wiadomo wkońcu co było na tej kasecie ? podobny motyw w Pulp Fiction, z walizką nie pokazali co w niej było.
Efekty jak na film polski są naprawdę przyzwoite. A czemu się czepiasz do akcji z happy endem to nie wiem. 90% amerykańskiego kina tak ma i wszyscy łykają bez zarzutu. A że raz zrobiliśmy w miarę porządny film akcji to już afera, że happy end ... W cale nie ma takiego wielkiego happy endu, bo Keller będzie miał prze***ane + ostatnia scena w samolocie. A Rambo sam taka wioske zalatwia ;] Więc czemu nasz Linda nie może ?
n0ah - w czasie filmu jest mowa o zawartości kasety.. film z masakry wioski, który może obalić rząd :) poza tym film ma klimat, wykonanie takie jak były wtedy możliwości.
AKM wcale nie jest nowszy :) Oba karabinki wchodziły do użytku w tym samym czasie i jedyna różnica pomiędzy nimi jest taka, że AKM ma stałą, drewnianą kolbę a AKMS ma kolbę metalową, składaną. AKMS przeznaczony jest dla wojsk desantowych oraz zmechanizowanych ze względu na to że jest lżejszy i zajmuje mniej miejsca.
Kurde, ale walnołem gafe, teraz to czytam i pale sie ze wstydu. Chodziło mi że we filmie używali starszych AKS a nie AKMS, M zamiast S mi sie wcisnęło. Mój błąd. Ale faktem jest że WP w filmie używa AKS kiedy powinno AKMS widać rurę gazową starego typu i brak kompensatora odrzutu. Przepraszam za literówke
No literówki się zdarzają i nie ma się co palić ze wstydu. Akurat w tym przypadku ta literówka miała znaczący wpływ na sens wypowiedzi, ale na szczęście wszystko się wyjaśniło. A co do tego jakie karabinki były używane w filmie to nie pamiętam bo widziałem go bardzo dawno temu, więc nie będę się wypowiadał. Ale jeśli jest tak jak piszesz, to masz jak najbardziej rację. Większość filmów wojennych trzeba brać z przymrużeniem oka (w szczególności te starsze produkcje) gdyż często i gęsto pojazdy czy broń w nich użyta nie pokrywa się z tym co było w rzeczywistości. Pozdrawiam serdecznie
A kolega pomógł by rozszyfrować jaki karabin miał Franz Mauer w finale Psów?
Hehe, wiem że każdy pewnie by odpowiedział "Kałach debilu". Ale trudno mi określić jaki model. Film widziałem w TV, nie mam go na DVD i nie moge sie przyjrzeć a to mnie dość męczy bo widać było dokładnie że miał on pokrywę komory zamkowej z AKM (z wytłoczeniami, AK miał gładką) lecz lufa nie miała ukośnego kompensatora (nie wiem czy można je usunąć bez cięcia) Nie mogłem dojrzeć jakiego typu była rura gazowa. Możliwe że po prostu użyto części z AKM do naprawy AKS lub na odwrót. (ale swoją drogą rusek przy torach powinien mieć AK74)
W pierwszej, podczas "finalnej bitwy".
Swoją drogą jeśli chodzi o Tantale ciekawe czy celowo czy przypadkiem im wyszedł logiczny scenariusz dotyczący sprzedaży tantali. W okresie kręcenia filmu zaprzestano produkcji z powodu wycofania sie wojska z zakupu tantali łucznik został z tysiącami wyprodukowanych karabinów.