Kto chce się przyłączyć do wirtu@lnego filmweBOSKIEGO GD?? Niech wszyscy fani (i fanki-bez urazy dziewczyny, sama nią jestem ;-))) zwrócą swe oczy na ten temat.... Niech każdy prawdziwy wielbiciel HP dołączy do klubu wielbicieli Harry`ego Pottera. Zabawa polega na tym, że będziemy wymieniać się wiadomościami na temat HP, wymieniać swoje poglądy i domysły na temat tajemniczej 7 części, którą zaszczyci nas pani Rowling w tym roku... Musimy tylko wymyśleć jakąś nazwę bo nie możemy się nie nazywać ;-P Miejmy nadzieję,że naszej grupy nie usunie Wielki Inkwizytor Filmwebu ;-))) Co wy na to??
Piszcie wszystkie pomysły dotyczące naszej grupy...
PS. Każdy kto odpisze choćby jednym słowem zgłasza swoją kandydaturę na członka (z powodu nie posiadania lepszego wyrażenia) wirtu@lnego GD...
Każdy chętny musi odpisać ;-)))
Pzdr...
mi sie najbardziej podobałys ceny z treningów GD ale też te konowe sceny w ministerswie są spoko pozdro!!!!!!!!
Dziękie za powitanie Hillary :)
No mi się podobał nawet lot na miotłach (chociaż w ogóle niezgodny z książką :/ ) rozróba Weasleyów, oczywiście scena Dumbledore vs Voldemort,ale podobała mi się chyba najbardziej taka króciutka scena w Ministerstwie, gdy Harry walczył ramię w ramię z Syriuszem... Mniam...
drogi fifionku! to że ktoś walczy ramie w ramie nie oznacza że walczyli ze sobą, tylko obok siebie, walczyli ze wspólnymi wrogami a nie przeciwko sobie.
ps. paula!! wejdź na moje gadu i jeżeli bądzie dostępna aga to zapytaj co z biletami na pottera, dopisz na fona. jeżeli zmienisz mi opis to avada kedavra.
paula ty kretynie!! walić epilog tłumaczenia na:
http://www.hpsite.xt.pl/
http://www.dungeons.kgb.pl/1.php
dla zainteresowanych. że ludzie z GD jeszcze do tego nie dotarli! co wy robicie na tym necie??
No właśnie jak powiedział już Lotherien, chodziło mi o to że Syriusz i Harry walczyli RAZEM,czyli ramię w ramię, z jakimś Śmierciożercą (chyba z Lucjuszem Malfoyem...) No i tyle...
nic się nie stało, mój nick jest mylący, na innych stronach też mówią do mnie "chłopie", nie przeszkadza mi to już.
paula, staraj się złapać agę, często siedzi na niweidoku, po prostu do niej napisz.
kto ma konto na stronie silver screen niech zobaczy o ktorej w Gdyni sa seanse HP i ZF
I jak Wam sie podoba tytuł nowego HP? Ja właśnie obstawiałem, że będzie "Śmiertelne Relikwie"... A Wy?
a jaki inny miałby być tytuł? przecież "śmiertelna religia" nie pasuje, nie wiadomo jakby to przypisać do książki w której chodzi o przedmioty a nie wyznawanie jakiegoś kultu i już dawno było wiadomo że tytuł to "śmiertelne relikwie"
No... A.Polkowski zastanawiał się jeszcze nad HARRY POTTER I ŚMIERTELNE REGALIA i HARRY POTTER I ZABÓJCZE RELIKWIE...No i oczywiście nad ŚMIERTELNE RELIKWIE... I chyba dobrze wybrał, prawda? ;)
to taki głupie to zmieszanie z tytułami.
relikwie śmierci- przecież to nie śmierć pozostawiała te przedmioty, tylko voldi
zabójcze relikwie- zabójcze jest wtedy kiedy zabija
śmiertelna religia- przecież tu nie o sektę biega
śmiertelne relikwie- ostateczny i najlepszy tytuł.pozostawione przedmioty, jak to opisują w książce są śmiertelne, można je zniszczyć
Nie Śmiertelna Religia tylko Smiertelne Regalia :) "Regalia to przedmioty symbolizujące władzę królewską, ale w końcu LORD Voldemort chce być PANEM świata" Tu masz link:
http://www.mediarodzina.com.pl/nowa/harry_potter/artykul/270/harry-potter-tytul- siodmy%20tom-andrzej-polkowski.html
ale fajny tekst znalazłam na onecie xDxDxD
10 ARGUMENTÓW PRZECIW HARRY'EMU POTTEROWI
1. Harry Potter jest globalnym długofalowym projektem, którego cel stanowi zmiana kultury. Próg obronny przed magią jest w młodym pokoleniu systematycznie niszczony. W ten sposób do społeczeństwa wdzierają się siły, które chrześcijaństwo kiedyś pokonało.
2. Hogwart, szkoła magii i czarodziejstwa, jest zamkniętym światem przemocy i grozy, przekleństw i uroków, ideologii rasistowskiej i ofiar krwi, obrzydliwości i opętania.
3. Harry Potter nie walczy ze złem. W każdym kolejnym tomie coraz bardziej staje się widoczne jego podobieństwo do Voldemorta, który jest uosobieniem zła. W tomie piątym Harry zostaje opętany przez Voldemorta, co prowadzi do zniszczenia jego osobowości.
4. Świat ludzi jest poniżany, świat czarodziejów i czarownic gloryfikowany.
5. Nie ma żadnego pozytywnego transcendentnego wymiaru. To, co nadnaturalne, jest wyłącznie demoniczne. Boskie symbole są wynaturzone.
6. Harry Potter nie jest nowoczesną baśnią. W baśni czarnoksiężnicy i czarownice są jednoznacznie złymi postaciami. Bohater uwalnia się z ich mocy przez doskonalenie się w cnotach. W Harrym Potterze nie ma nikogo, kto pragnie dobra.
7. Czytelnik jest konsekwentnie pozbawiany umiejętności odróżniania dobra od zła. Dokonuje się to przez emocjonalną manipulację i intelektualny zamęt.
8. Wykroczenie wobec młodego pokolenia stanowi to, że zwodzi się je z taką łatwością magią i wypełnia się jego wyobraźnię obrazami świata, w którym rządzi zło. Świata, który nie tylko jest bez wyjścia, ale w którym warto pozostać.
9. Każdy, komu zależy na różnorodności poglądów, powinien bronić się przed masowym zaślepieniem i dyktaturą opinii, narzucanych przez gigantyczną akcję multimedialną.
10. Wiara w kochającego Boga jest wypierana przez natłok magicznych obrazów, dlatego szkolna indoktrynacja Harrym Potterem stanowi atak na wolność religijną. Powinno się odmawiać udziału w szkolnych imprezach potterowskich z powodów religijnych i ze względu na sumienie.
CZY WY TEż PRZESTAJECIE WIERZYć W KOCHAJąCEGO BOGA PO PRZECZYTANIU POTTERA??? xD
jaki debil to napisał?? pewnie natchniony ojciec-dyrektor. w potterze nie znalazłam niczego co mogłoby naruszyć wiarę w boga(chociaż ja nie wierze w niego). osoby takie jak ta które napisały taki tekst mają bardzo wąskie spojrzenie na świat i nie są otwarte, więc lepiej niech się nie wypowiadają, poza tym wiele wierzących czyta tą książkę i jakoś nie uprawiają magii czy czczą szatana, a za czytanie książek o magii w naszych czasach się nie ekskomunikuje. a to że na całym świecie książka ta jest chętnie czytana to wina wyłącznie autorki która świetnie pisze.
o prze lol....
przypomniały mi się teraz słowa jednej dziewczyny (na forum pottera) że jej ksiądz w szkole twierdzi że cykl książek jest satanistyczny. potweirdzeniem słow było to że w jedenj z nich na stronie 666 są satanistyczna rytuały. chodziło oczywiście o czare ognia i odrodzenie voldiego. a co ma biedny tłumacz do tego że pzy tłumaczeniu wyszło to akurat na 666? pozdrawiam wszystkich.
SKOŃCZYŁAM KSIĄŻKĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nawet nie potraficie sobie wyobrazić co Rowling wymyśliła. Więcej nie powiem nie chcę wam zepsuć zabawy ;)
Snape wyskoczył przez okno :P
No to gratulacje xD jak Ci sie podoba książka?:)A do tej wypowiedzi poprzednika/poprzedniczki z onetu, -to ciekawe,kiedy ludzie przestaną się czepiać byle czego,bo to przecież zwykła książka:) lepiej by było,żeby zajeli się ważniejszymi sprawami:) pozdrawiam wszyskich z FGD:)
No to gratulacje xD jak Ci sie podoba książka?:)A do tej wypowiedzi poprzednika/poprzedniczki z onetu, -to ciekawe,kiedy ludzie przestaną się czepiać byle czego,bo to przecież zwykła książka:) lepiej by było,żeby zajeli się ważniejszymi sprawami:) pozdrawiam wszyskich z FGD:)
ja czytam tłumaczenie w necie i stanęłam na 15 rozdziale bo go jeszcze nie przetłumaczyli :(
pozdrawiam
Tłumaczenie?? Ale Armii Świstaka?? Bo ja też chyba będe czytał przetłumaczenie, bo nie dam rady doczekac do stycznia... :/ A tak w ogóe to podaj link jakbyś mogła...:)
http://www.hpsite.xt.pl/
http://www.dungeons.kgb.pl/1.php
te już wyżej były wymienione... a ja znalazłam jeszcze:
http://www.hp7translate.fora.pl/?sid=c4bc695d3c5017f202749b886b72e178
do hillary: książka jest super podobała mi się bardziej niż poprzednie 6. Przedostatni rozdział był najlepszy. Muszę sie przyznać że płakałam przez połowe tego rozdziału ;) Ostatni rozdział był o tym co sie wydarzyło 19 lat później. pozdrawiam wszystkich w FGD
Hmmm... To co sądzicie o filmie? Całe forum o tym gada, nie możemy być gorsi ;) Ja z kina wyszłam zadowolona. Więcej napiszę jeżeli temat się rozkręci bo po co mam pisać sama do siebie? ;)
P.S. Aktualnie to już była chyba 3 strona w tematach...
I jak wypada dubbing?? Śmieszny chociaż trochę?? Ostatnio ogladałem CZarę Ognia i przypomniał mi się tekst Hagrida, gdy szedł pokazac Harry'emu smoki i na randkę z Madame Maxime Harry pyta go: "Uczesałeś się?!" a on na to: "A jak! Nawet grzebień sobie kupiłem... w kiosku..." :D
mi bardziej podobał się zwrot Hagrida "się naprawi" kiedy w pierwszej części przyszedł po Harregodo domku na morzu i wyłamał drzwi.
W filmie jest kilka śmiesznych tekstów, szczególnie między Ronem a Hermioną, ale to chyba nie zasługa dubbingu w tym przypadku, a po prostu dialogów aktorów.
hasła rzucają niekiedy fajne, ale dubbing we wszystkich filmach nie jest najlepszy, harry ma zdziecinniały głos, większość aktorów ma niedobrany głos, napisy też się czasem nie zgadzają z tym co mówią.
ja osobiście wole obejrzeć film bez dubbingu czy napisów
Nie moge doczekać sie az w polskich ksiegarniach bedzie 7 część Harrego Pottera.
ja tez się chce przyłączyc :)
ja mam tylko nadzieję, ze nie usmierci Harrego, Rona, Hermiony i jeszcze paru naprawde swietnych osób.
A ja słyszałam, ze podobno zginie Hagrid i Voldemord, ale nie wiem czy to prawda....;/;/;/
Widac,że jesteście nowi na tym forum,bo tak kilka dni po premierze książki,niektóre durnoty z Dark Knightem na czele cały czas podawali jakieś spoilery i na dodatek pisali to w temacie i nawet jeśli się nie chciało tego czytac, to mimochodem się to zauważało :/ I cała przyjemnośc z książki popsuta... Ja mimo,że nie przeczytałem ani jednego słowa z nowego HP to znam połowę osób, które zginą... Ech,ale takim przecież nie wytłumaczysz...Pozdrawiam wszystkich :członków FGD lub FGHP :) Heh nawet nie wiem jak się nazywamy :P
lepiej pózno niz wcale, zglaszam sie do FGD [Ministerstwo Magii to Sami Kretyni? xD ] taaa, ja tez niestety natrafilam na spojler ;/ wrrrr,wkurzona wtedy bylam.
A co do filmu - uwazam ze to najlepsza czesc [ no,moze po WA]. Jestem zachwycona Bellatriks Lestrange, Umbridge i Luną. Nasza potterowska trojka tez podciagnela sie aktorsko, opetanie Harrego wyszlo "ładnie i zgrabnie" [ slowa falszywego Moddy'ego po 1 zadaniu w CO xD] . Walka w ministerstwie rowniez udana, no i nie wycieli tak dużo jak w Czarze.
Jakby ktos chcial pogadac o HP [dniem i noca] - 7400095 , chetnie :)
Glodna jestem.Zjadlabym budyn.