Który film według was lepszy? Moim zdaniem Hobbit Niezwykła Podróż przebija Drużynę.
jakie to wartości, masz może na myśli tony sztucznych efektów specjalnych i wizualnych. w lotr wszystko było, prawdziwsze i bardziej namacalne.
LOTR urzedł wszystkich innością swojej historii - dla ludzi nie będących fanami fantasy książki o fantastycznych stworzeniach gdzie 90% bohaterów można nazwać wspaniałymi i odważnymi to bajki dla dzieci i ludzi nie chcących dorosnąć i taki właśnie jest Hobbit, LOTR uzyskał taką sławę bo mógł przypaść do gustu właśnie wszystkim, a nie tylko fanom fantastyki i moim zdaniem to było do przewidzenia, że Hobbit film będzie płytszy a do tego dostanie kiepskie recenzje (może gdyby był jeden film, ale 2,5 godziny z bodajże 6 rozdziałów to śmiech na sali).
Komputerem to akurat wali po oczach zdecydowanie bardziej hobbit ze swoim CGI-Azogiem, CGI-królem Goblnów, CGI-goblinami itd. W Drużynie efektów kompuiterowych było znacznie mniej i prezentowała się dzięki temu lepiej/prawdziwiej.
No i oczywiście DRUŻYNA LEPSZA.
no a czego się spodziewasz? przecież to filmy sprzed 12 lat, to i efekty specjalne są słabsze, choć jak dla mnie to nawet pomimo tego Drużyna jest o niebo lepsza niż Hobbit i zawsze będzie
co do muzyki to jakby skopiowana z Lorda co jest raczej minusem, spodziewałam się czegoś nowego, choć przyznam że miło było usłyszeć tą lekką i delikatną muzyczkę z Shire
Zgadzam się w 100% Władca Pierścieni Drużyna Pierścienia to najlepszy film o Śródziemiu. Efekty wcale nie są słabe są wręcz piękne. Po upływu lat te efekty zawsze będą świetne. Bo są realistyczne, w Hobbicie jest za dużo komputera.
Drużyna chłopcze jest z 2001 roku i ma super efekty CGI które się tak niezestarzały,więc nie porównuj efektów CGI pomiędzy filmem z 2001 a 2012 ;) Hobbit za tyle lat co Drużna będzie wyglądał o wiele gorzej (mam na myśli CGI) bo były one Średnie :)
Doceń motion capture:) Porównaj trolla z Morii a trolle z Hobbita. Ogromna różnica na korzyść Hobbita.
No tak ok teraz ty odpal Zmierz bogów z 89 i starcie tytanów i porównaj dwa Krakeny,co do trolli to we władcy są o wiele lepszy w ogóle w Hobbicie zmienili ich konwencje z bojowych niewolników zrobili tępaki :)
A co mnie książka obchodzi nie jestem mega Fanem to nie muszę czytać dorośnij... jesteśmy na serwisie Filmowym a nie Książkowym trzymaj się tematu.
Aha rozumiem że w twoim mniemaniu na film który i tak ma tylko zarobić trzeba iść z zaawansowaną wiedzą o świecie inaczej jest się głÓpi i nie zna na filmie ;)?
Posłuchaj: jeśli nie lubisz filmów fantasy to na nie nie chodź. Ja nie przepadam za komediami więc ogladam je tylko w domu. Proste.
No tak 8 to zła ocena,w twoim mniemaniu nie jestem jeszcze ślepo zapatrzoną osobą w film żeby bez powodu dać mu 10 tylko dlatego że to Hobbit i robi to PJ.
No i widzisz jaki jesteś żałosny skończyły się argumenty chroniące ten film i wkraczasz na poziom gimnazjum do którego jeszcze uczęszczasz,teraz to ja kończę tą dyskusje bo nie schodzę na ten poziom,wszystkim którzy to czytają teraz macie dobry przykład do czego doprowadza Fanboystwo :]
Daj spokój, to wielki znawca i fanatyk. Najlepsze, że wykłócał się ze mną o dodane sceny w Hobbicie, twierdząc, że nie znam książek, a jak mu udowodniłem, że to on się myli, to podobnie jak tu wjechał na żenujący poziom obrażania.
Drużyna na tamte czasy to była olbrzymia nowość i ożywienie gatunku fantasy który poprzednio uważany był za sience - fiction. Rozwój akcji w Drużynie przebiega nie mal idealnie, spokojna sielanka --> tajemnica i misja --> pierwsze problemy(Nazgule,Bree) --> Odkrycie tajemnicy i podsumowania (Rivendell) --> Pojawia się mroczny klimat i trochę akcji, są emocje (Moria,Galadriela) --> Na koniec ta cała akcja z Uruk-hai. Jeśli chodzi o efekty specjalne to jak dla mnie są wystarczające by film był rewelacyjny nie można wszystkie zrobić komputerowo bo to aż razi w oczy. Teraz takie małe podsumowanie (będę 5 punktów rozdzielał):
Muzyka: Władca - Hobbit 4:1 - w hobbicie nie ma żadnej specjalnej nuty, jest to głównie motyw z LOTRa albo to jodłowanie Dwarfów a poza tym same przeciętne muzyczki
Akcja,fabuła,klimat itp.: Władca - Hobbit 3:2 - Chociaż w Drużynie działo się najmniej w porównaniu z pozostałymi dwoma częściami to i tak lepiej to wszystko jest zorganizowane niż w Hobbicie. Mroczny klimat wojny o pierścień jest jednak bardziej chwytliwy niż bajeczka o smoku. Heroiczne czyny bohaterów (Gandalf,Boromir ,Aragorn) tylko podkreślają doskonałą fabułę. Mówiąc wprost w Hobbicie momentami wieje nudą.
Scenografia(Krajobrazy): tutaj trzeba dać 2:2 , widoki po prostu powalają , chociaż w Hobbicie nie wiadomo co jest prawdziwe a co wykreowane komputerowo.
Efekt wizualny(graficzny): 3:2 dla Władcy, chociaż ktoś może się zachwycać tworami komputerowymi ja będę tutaj radykalny jak ide na film fabularny to idę zobaczyć trochę więcej niż ponad dwugodzinny trailer z gry na Xboxa. W Władcy wszystko było mniej sztuczne, w Hobbicie bez użycia efektów graficznych powstawały chyba tylko rozmowy między bohaterami. A widok Goblinów(głównie Króla) i jeźdźców wargów został całkowicie popsuty. Grafika jest dobra na grę ale nie na film i to jeszcze w takich ilościach że film wydaje się Czymś między "Kosmiczny Mecz" a "Szeregowiec Dolot".
Aktorzy: 3:2 dla drużyny. Tam było wszystko idealnie, tutaj Bilbo jest the best ale niektóre krasnoludy średnio mi się podobają.
Podsumowując: Nie przepadam za bajkami i to jeszcze tak przejaskrawionymi dlatego zawsze nad Hobbitem będzie klimatyczny LOTR, chociaż film jest bardzo dobry już nie powala. Dlatego wygrywa Drużyna za to że zawsze jak była na tym żałosnym komercyjnym ścierwie- tvn to i tak chciało się oglądać nawet z tymi śmiesznymi reklamami pomimo iż wcześniej oglądałem z 10x. Co do Hobbita to po premierze kinowej odczekałem z 2 tygodnie i chciałem obejrzeć w necie ale osobiście mi się już nie chciało.
To co piszesz to kompletne bzdury. Muzyka w hobbicie jest super jak w Lotrze a główny motyw powala. Wizualnie 3:2 dla Władcy? No tu się kompletnie ośmieszyłeś. Dłużej nie będę z tobą dyskutowac. Żegnam
Muzyka jest bardzo dobra w Hobbicie, głowny motyw łatwo wpada w ucho, jednak lepszy był w Drużynie chyba jednak. Co do Wizualnej strony filmu, kolega wyżej napisał że Druzyna lepsza, bo poprostu ma mroczniejszy klimat, taki bardziej realistyczny, i jest mniej efektów specjalnych niż w Hobbicie.
Co kto lubi. Hobbt jest inny, bo i książka jest inna, nie rozumiem jak nie można tego pojąć, a sporo jest takich osób.
Tutaj w duzej mierze tak. Gdyby Władca nie był utrzymany w takiej realistycznej kolorystyce, tylko w bardziej kolorowej jak Hobbit, to klimat byłby inny, nieprawdaż ?
W WP pomimo upływu lat, efekty specjalne nadal wyglądają świetnie. A duża częśc to charakteryzacja i rzeczywiste miejsca, co jest dużym plusem.
Rzeczywiste miejsca niestety z czasem wygladają jak wyblakłe karty powieści. Ostatnio to dostrzegłem. FOTR jest za mało wyraźny.
heh przecież to przemawia na korzyść Lotra że tak mało efektów jest, ale to chyba leży w waszej generacji kiedy efekty komputerowe przyćmiewają film, bo gdzie efekty są słabe to i film nie jest fajny
według mnie Lotr jest lepszy właśnie ze względu na realność i brak tony efektów specjalnych
To właśnie dobrze, że jest mniej cyfrowy od Hobbita (i mniej nowoczesny). Współczesne filmy (jeżeli reżyser przesadzi z wykorzystywaniem nowoczesnych technik) są sztuczne. Niestety Hobbit też poszedł w tą (jak dla mnie złą) stronę. Pomimo tego Hobbit mi się bardzo podoba. Ale odpowiadając na twoje pytanie: Drużyna górą za to, że wtedy została przez Jacksona potraktowana poważnie.