PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671}
8,1 849 tys. ocen
8,1 10 1 849356
8,1 72 krytyków
Leon zawodowiec
powrót do forum filmu Leon zawodowiec

Genialny

ocenił(a) film na 10

Ludzie, naprawdę warto obejrzeć wersję reżyserską! Wielka szkoda, że jest ona tak słabo rozpowszechniona i tak mało osób ją widziało. Wycięte sceny nadają właściwy sens filmowi oraz czynią go bardziej składnym i logicznym. Gdyby cenzorzy nie pocięli filmu, to jestem pewien, że byłby teraz co najmniej w TOP 5. :(

ocenił(a) film na 9
Stranger

dokładnie, dziś obejrzałem wersję reżyserską (przyznam że niestety musiałem ściągnąć ją bo w sklepach w naszym kraju jej po prostu nie ma. Film jest niesamowity, już sama wersja ocenzurowana jest bardzo dobra mimo wyciętych scen. Film polecam oglądać bez lektora, muzyka Erica Serry jest niesamowita a lektor zabija klimat tego filmu. 10/10

Stranger

mozecie po krotce opisac rozncie miedzy wersja oficjalna, a rezyserska?

ocenił(a) film na 10
Stranger

Ludzie, ja jestem uzależniona od tego filmu!!! Oglądając jakis inny film na DVD zastanawiam sie czy moze by nie wyłączyc tego (mimo ze jeszcze go nie widziałam) i obejrzeć po raz n-ty Leona!!! Chciałam tak zrobic naweet oglądając film z ulubionym aktorem - Deppem. Film dla mnie jest na prawde genialny, utwierdzam sie w tym przekonaniu po każdym obejrzeniu. W tej rozszerzonej wersji ujawnia sie jeszcze lepiej talent Portman. Zawsze rozsmiesza mnie scena gdy po tym jak Leon uczy ją sztuki "sprzątania" (rozsz) siedzą w eleganckiej restauracji, i Matilda pije sobie szampana, za chwile dolewa i pije na raz prawie. Po tym nafazowana tak fajnie sie smiej, a biedny Leon ma mine jakby nie wiedzial co sie dzieje.

Jesli chodzi o sceny z wersji rozszerzonej to jest tam własnie ta scena z restauracji a przed nia jest tez inna. Nie pamietam czy jej nie było w tej wersji telewizyjnej- jak Leon z Matildą pukają do drzwi mieszkania, ktos sie pyta kto to a Matilda zeby otworzył mówi: The lights out... Mr I'm scared... Potem Leon pokazuje jej jak strzelac w ludzi i Matilda próbuje własnie na tych osobach do ktorych pukają.

No i jest jeszcze jedna scena gdy Matilda mówi ze chcialaby przezyc swój pierwszy raz z osoba ktora kocha, czyli z Leonem. Leon wtedy jej opowiada o swojej milosci która przezyl w wieku 19 lat. Scena konczy sie jak Matilda uczy spac Leona,nie na krzesle ale w łóżku.

Stranger

Pamiętam, że jakieś 8 lat temu Leon w wersji reżyserskiej był... w TVP (!!!). Następnie zaczął się pojawiać regularnie w Polsacie w wersji kinowej a ja głupi się dziwiłem, czemu nie ma kilku scen :|