PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1211}

Lista Schindlera

Schindler's List
1993
8,4 375 tys. ocen
8,4 10 1 375005
7,9 55 krytyków
Lista Schindlera
powrót do forum filmu Lista Schindlera

...

ocenił(a) film na 10

Nie wiem po co komu opowiadać o Szatanie skoro to człowiek potrafi zgotować piekło.
Filmu nie da się ocenić ze względu na grę aktorską, muzykę i te wszystkie inne rzeczy, na
które zwykle zwraca się uwagę, ale jego treść pozostanie na długo w pamięci, a pamiętać
trzeba...

ocenił(a) film na 8
ilkin

pamiętać to powinien Spielberg o tym, że obozy koncentracyjne były niemieckie, a głównymi pomagierami byli tam Ukraińcy, nie zaś, tak jak w filmie, Polacy.

ocenił(a) film na 10
xxx.

Pamiętać należy również o tym, że znajomość kilku słów w danym języku (np. polskim) nie oznacza automatycznie przynależenia do danego narodu (np. polskiego). Zaraz ktoś powie, że Goeth był przedstawiony jako Polak...

ocenił(a) film na 8
Sqrchybyk

oczywiście, że nie był. mnie tylko razi to, że w obozach koncentracyjnych słychać głównie język niemiecki i polski, co nasuwa oczywiste skojarzenia. @Sqrchybyk: proponuję ci w takim razie tłumaczenie tym wszystkim, którzy po filmie wysnuli wniosek, że obozy były zarządzane przez Polaków, że to wcale nie było tak i że fakt używania polskiego języka nie definiuje cię jako Polaka. Ja skłaniałbym się raczej w stronę unikania nieścisłości niż w stronę manipulacji historią (liczba Żydów - podkreślam, że Spielberg użył słowa Żydzi, a nie ludzie - zamordowanych podczas Szoah, którą reżyser określa na 6 mln jest po prostu jawnym kłamstwem. Nikt w filmie nie mówi, że tak samo jak Żydzi, masowo ginęli w obozach Poacy, którzy przecież bardziej pasują w konwencji zachodniego postrzegania Holocaustu do brudnych, krwiożerczych pomagierów Hitlera, równie z Niemcami nienawidzących Żydów...

ocenił(a) film na 10
xxx.

Jeśli ktoś na podstawie tych kilku (ile ich pada w filmie?) polskich słów od razu jest pewien że wypowiadająca je postać jest Polakiem, to najwyraźniej ma problemy z logicznym myśleniem (że o wiedzy historycznej nie wspomnę) i nie mam ochoty komuś takiemu czegokolwiek tłumaczyć... Co zaś do zajmowania się jedynie Żydami - zgadzam się, że można miec o to żal do twórców, choć w pierwszej kolejności raczej do autora książki, w drugiej do scenarzystów, w trzeciej dopiero do Spielberga. Z drugiej strony to jednak film o Schindlerze i uratowanych przez niego ludziach, nie o Holocauście w ogóle.

ocenił(a) film na 8
Sqrchybyk

widzę, że kolejny użytkownik filmweba nie pojmuje, że relatywnie inteligentni odbiorcy filmów, którzy wyciągają daleko idące wnioski, stanowią może jakieś 30 - 40% całej audiencji, z czego, w przypadku tego obrazu, 10 - 15% ma w ogóle pojęcie gdzie jest Polska na mapie. Nie chcesz słyszeć o "polskich obozach koncentracyjnych/zagłady"? Zacznij od eliminowania najmniejszych przekłamań.

ocenił(a) film na 10
xxx.

Zapewne nawet mniej niż 30%. Wiem o tym, ale nie zmienia to mojego podejścia do nieinteligentnych, czy raczej niemądrych, w znacznej większości przypadków na własne życzenie. Przekłamania oczywiście należy prostować, ale w tym przypadku (kilka polskich słów w ustach strażnika obozowego) przekłamania nie widzę.

ocenił(a) film na 8
Sqrchybyk

ja natomiast widzę kilka w całym filmie, może nie jakoś bardzo rażących, ale wystarczających, żeby z 10/10 obniżyć moją ocenę do 8/10.

ocenił(a) film na 8
Sqrchybyk

Dodam jeszcze tylko, żeby nie wyszło, że jestem jakimś haterem, że film jest tak czy inaczej genialny oraz że jak żaden inny obraz oddaje w pełni klimat zaszczucia Żydów przez Niemców.

ocenił(a) film na 10
xxx.

Wybaczcie, że się wtrącę, ale ta dyskusja poszła trochę w innym kierunku niż miała pójść. Owszem piszecie o ważnych aspektach o rzeczach, których nie powinno się pomijać, ale myślę, że akurat w tym przypadku nie jest to najważniejsze. Tam ginęli ludzie i nie ważne jakiej byli narodowości czy jaką religię wyznawali, byli ludźmi. Film pokazuje tragedię i ludzkie okrucieństwo, ale też to, że nawet wśród potencjalnych oprawców znajdzie się osoba skłonna pokazać ludzką twarz i pomóc. Myślę, że to to było najważniejsze w tym filmie, wszystkie inne (owszem ważne!) aspekty były tutaj jedynie tłem.

ocenił(a) film na 8
ilkin

Zgadzam się w prawie całej rozciągłości, jednak nigdy nie zgodzę się z twierdzeniem, że przedstawiając skrupulatnie i rzetelnie jeden ważny temat, nie trzeba zwracać uwagi na szczegóły. Podążając tym tropem, dojdziemy w końcu do sposobu myślenia polityków z krajów na wschód od Polski. Pamiętam, że bardzo uderzył mnie fakt poparcia społecznego dla złodzieja, ministra infrastruktury na Ukrainie. Budował on bardzo dużo - tory, perony, drogi - a w związku z tym, doszedł do wniosku, że może sobie też trochę pokraść. Przecież skoro już tyle dla państwa i dla społeczeństwa uczynił, to kto zwróci uwagę na taki szczegół jak kilkadziesiąt - kilkaset tysiecy dolarów...

ocenił(a) film na 10
xxx.

Nie twierdzę, że szczegóły można omijać i "nic się nie stanie", ale pamiętać trzeba przede wszystkim o tym że to nie był film o obozach, ale o człowieku, który ryzykując wręcz życie, ratował ludzi od pewnej śmierci.

ocenił(a) film na 9
xxx.

oJ!! NAPRAWDĘ RÓŻNIE TO BYWAŁO. Zdarzali się zarówno Niemcy działający w ruchu oporu i pomagajacy Żydom jak i Żydzi, Polacy którzy na nich donosili sami widzicie po żydowskiej policji:) a jesli ktoś twierdzi, że obozy były polskie to znaczy że nie warto z nim rozmawiać dopóki nie nauczy się historii...

użytkownik usunięty
melpomene_fw

Zgadzam się. Byli źli i dobrzy Niemcy, tak samo Polacy jak i Żydzi. Stwierdzeniu "Polski obozy" również jak najbardziej należy się sprzeciwiać. Jeżeli chodzi o sam film to wszystkie elementy są na najwyższym poziomie. Gra aktorska, scenariusz, muzyka, no i utrzymanie go w czarno białej konwencji z kluczowymi elementami w kolorze to po prostu genialne posunięcie. Jestem zdecydowanie na: Tak.

ocenił(a) film na 9

"Nie ma złych narodów, są tylko źli ludzie." - niestety nie wiem kto to powiedział :(

melpomene_fw

Dokładnie! Bardzo mądre zdanie. W każdym narodzie, w każdej grupie społecznej są RÓŻNI ludzie, nigdy nie powinno się, nie można uogólniac.

użytkownik usunięty
ilkin

up