PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1211}

Lista Schindlera

Schindler's List
1993
8,4 374 tys. ocen
8,4 10 1 374215
8,0 72 krytyków
Lista Schindlera
powrót do forum filmu Lista Schindlera

Brak słów. Totalny gniot. Nie widzę w tym obrazie w zasadzie żadnych plusów. No dobrze ,
Liam Neeson zagrał dobrze ale wady tego filmu przebijają plusy stukrotnie . Poza tym jest to film
komercyjny , którego jedynym celem jest zarabianie pieniędzy na ludziach dla których
Holocaust to świętośc nie do zdarcia. Jeśli ktoś uważa że Ostateczne rozwiązanie kwestii
żydowskiej naprawdę wyglądało tak jak wtakich płytkich gniotach jak Lista Schindlera czy
Pianista to gratuluję wiedzy historycznej . Naziści nabijali niemowlęta na bagnety , polewali
nagich ludzi na mrozie lodowatą wodą a tu ....? Zastrzelili jedną babkę , jednego staruszka ,
jednego chłopaczka , Amon Goth se trochę postrzelał z balkonu i tyle . Jest to cukierkowy ,
wydelikacony obraz Holocaustu nie mający nic wspólnego z rzeczywistością . Film co najwyżej
dla dzieciaków żeby się dowiedziały że faszyści byli źli i rysowanie swastyk i napisów "Heil
Hitler" na murach nie jest wcale cool . No a teraz największy mój zarzut co do tego filmu Ten
film ukazuje dobrego Niemca ratującego Żydów podczas gdy Schindler w rzeczywistości był
złym człowiekiem który za pieniądze uratował ludzi . Ale Kapo mówią po Polsku ! Były też inne
antypolskie akcenty . LUDZIE TO JEST FILM ANTYPOLSKI . A do tego film jest nudny i dłuży
się . Ale Akademia uwielbia podobne historyjki i dlaczego ten szmel zebrał masę oscarów .

ocenił(a) film na 9
Gimbojaszczur_Krol

no i widać że jestem zwykłym gimbusem z 2 klasy gimnazjum, widać to po twoich najwyższych ocenach 2-3 dla filmów takich jak Dobry Zły i Brzydki który jest legendą westernów z fenomenalną muzyką wirtuozy Ennio Morricone. Otóż drogi chłopcze, w filmie Lista Schindlera nie chodziło o tym żeby pokazać teksańską masakrę piłą mechaniczną gdzie niektórzy ludzie mogli by wymiotować podczas oglądania, tylko to było zekranizowanie prawdziwej historii człowieka, który mimo że był niemieckim przedsiębiorcą należącym do NSDAP, to uratował 1100 ludzi od śmierci i jak kiedyś tam wydoroślejesz i skończysz jakąś szkołę to zrozumiesz że chodziło tu o przemianę człowieka który na początku miał neutralne podejście do żydów i zależało mu jedynie na interesach, poświęcił cały swój kapitał dla uratowania ich, mimo że za takie "bratanie" się z żydami było karane śmiercią, Sam fakt że został pochowany w Jerozolimie mówi sam za siebie. Film naprawdę daje dużo do myślenia, chociażby pokazuje bezwzględność niektórych nazistów i ich podejście do żydów którzy nie byli uważani za ludzi i oni naprawdę w to wierzyli. Jak czytam wypowiedzi typu zabili jedną babke dziadka i chłopca film nie był krwawy itd to najchętniej strzelił bym takiemu dzieciakowi z liścia w twarz wsadził do karceru i kazał przeczytać tysiąc książek "umysłowych" PS. Teraz lepiej idź i pooglądaj sobie atomówki zamiast komentować jakiekolwiek filmy

ocenił(a) film na 1
ikswohceicjow

Zapomniałem dodac że ideałem filmu o ludobójstwie jest dla mnie mało znana produkcja z Hongkongu Men Behind the Sun .

ocenił(a) film na 9
Gimbojaszczur_Krol

Men Behind the Sun jest całkiem innym filmem, pokazuje bezmyślną przemoc i przy jej pomocy zło. Ten film ma szokować widza swoją brutalnością. Lista Schindlera jest filmem głębszym, który chce ukazać coś trochę innego, bardziej skupia się na jednostkach niż nieokreślonym ogóle.
Zresztą nie wiem czy warto z Tobą w ogóle dyskutować, patrząc na Twój nick i Twoje oceny obejrzanych filmów, z których maksymalna wynosi 3, wnioskuję że jesteś zwykłym trollem.

ikswohceicjow

Dobry, Zły i Brzydki to najlepiej oceniony przez niego film, razem z paroma innymi ex aquo ;)

ocenił(a) film na 7
ikswohceicjow

Dokladnie!

ocenił(a) film na 9
ikswohceicjow

Zgadzam się ikswohceicjow .
Powinna tu być jakaś blokada wiekowa... Tylko mnie zdenerwował.

ocenił(a) film na 9
Gimbojaszczur_Krol

Wiesz co? Jesteś niezłym baranem? Naprawdę nie zrozumiałeś przesłanki fimu? Myślisz, że chodziło tu o sceny obdzierania ze skóry, czy zabijania dzieci? To było twoje największe oczekiwanie? To jest dobry obraz filmu? Tu chodzi o coś więcej niż krwawe sceny - w dobitny sposób, poprzez emocje, przemyślenia pokazane od strony bardziej nam bliskiej, takiej życiowej, duchowej, więzi ludzi - pokazana jest właśnie tragedia holocaustu. Reżyser w sposób wybitny - nie poprzez wylew krwi - a emocjonalne podejście do ogiar holocaustu pokazuje tragedię tego okresu. Jesteś za głupi by to zrozumieć. Skąd się taka ciemnota bierze...

ocenił(a) film na 5
Gimbojaszczur_Krol

Popieram. I przez takie filmy, hołota się uczy zakłamanej historii, która nie ma wiele wspólnego z prawdą.

A potem takie cuda:

http://www.naszawitryna.pl/ksiazki_27.html

ocenił(a) film na 8
Gimbojaszczur_Krol

Zabawne. Za mało tu realistycznej przemocy, mówisz? Zerknęłam na Twoje komentarze pod innymi filmami, Bękarty wojny, psze bardzo: "Totalne nieporozumienie . Film nie dość że propaguje przemoc to jeszcze nie ma sensu i składu"
Więc jak z tą przemocą?

ocenił(a) film na 9
Gimbojaszczur_Krol

"szmel" :D

znaczy sie to taki spolszczony szmelc?
no bo szmelc to tak antypolsko..