PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1211}

Lista Schindlera

Schindler's List
1993
8,4 375 tys. ocen
8,4 10 1 374997
7,9 55 krytyków
Lista Schindlera
powrót do forum filmu Lista Schindlera

10/10 !!!!

ocenił(a) film na 10

Fantastyczny film ! W głowie mi się nie mieści jak to możliwe, że coś takiego działo się naprawdę. Jak było można tak traktować drugiego człowieka ? Jak można było pozwolić na taką krzywdę, niesprawiedliwość, znieczulice ? Nie mogę tego pojąć i pewnie nigdy mi się to nie uda.

W scenie gdy transport kobiet przez przypadek trafił do Oświęcimia i to jak poszły się umyć to podobnie do nich myślałam, że to już koniec, że zostaną zagazowane, gdy okazało się, że z prysznica naprawdę leci woda cieszyłam się razem z nimi.

Druga scena, która bardzo mnie wzruszyła to ta końcowa, jak na grób Schindlera przychodzili uratowani przez niego ludzie. To było niesamowite. Popłakałam się, a muszę zaznaczyć, że tylko jeden film wzbudził we mnie łzy oprócz tego właśnie.

W pamięć zapadło mi również to jak przy pożegnaniu Schindler mówił, że gdyby miał więcej pieniędzy uratowałby więcej ludzi. I jak zaczął wyliczać, że za samochód było by jeszcze z 10 osób, a za znaczek 1 może 2 kolejne.

Film oceniam jako całość, nie rozdrabniam się na grę poszczególnych aktorów, bo to historia jest tutaj najważniejsza !

ocenił(a) film na 10
zezunia22

Film piękny! Te czarno-białe kolory dodają jeszcze klimatu. Szkoda tylko, że tak rzadko go w TV puszczają ...