Taką ocene bym dał gdyby to było możliwe ten film zasługuje na miejsce w co najmniej pierwszej trójce rankingu światowego. Świetnie pokazana zagłada getta Krakowskiego potem życie w obozie zagłady. Film pokazuje brutalną prawdę o traktowaniu żydów w czasie II wojny światowej.
Dałabym 9, może nawet 10 ale końcówka była zbyt "holywoodzka" - jeśli wiesz co mam na myśli. Zaburzyła caly film, który był pięknie wyważony i grał na emocjach tak cudownie jak mało który film potrafi ;).
No ale tak jak mówię - końcówka, zwłaszcza scena w której schindler płacze, że za przypinkę mógl uratować kolejne życie... na tle całego filmu zbyt udramatyzowane, zbyt (jak napisałam:)) holywoodzkie..
Wiesz ten temat napisałem zaraz po obejrzeniu filmu. Teraz gdy na spokojnie czytam Twój tekst to w wielu rzeczach się z Tobą zgodzę. Końcówka była bardzo naciągana robienie z Schindlera jakiegoś bohatera który płacze że nie sprzedał swojego auta że dzieki temu mógł uratować pare żydów więcej jest śmiechu warte w rzeczywistości Schindler raczej taki nie był ale oczywiście Hollywood i ten reżyser musieli coś takiego zrobić.