PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1211}

Lista Schindlera

Schindler's List
1993
8,4 375 tys. ocen
8,4 10 1 375005
7,9 55 krytyków
Lista Schindlera
powrót do forum filmu Lista Schindlera

Arcydzieło

ocenił(a) film na 10

Jak dla mnie dzieło mistrza. Dziwne że po tym filmie nadal mówi się o Spielbergu że robi tandetę i sprzedaje tani kit dla zysku. Jak dla mnie najbardziej poruszający film jaki widziałem, bo nie ma w nim ani troche patosu. "Mogłem uratować jednego człowieka ale tego nie zrobiłem..." chwyta za serce. Niech ktoś mi poda tytuł lepszego dramatu. I gówno mnie obchodzi zgodność z faktami historycznymi.

ocenił(a) film na 10
Fitzcarraldo

Hmmm... Patosu jednak troche jest... Ale mnie to nie przeszkadza, IMO patos do tego typu historii nawet pasuje. Wkurza mnie wtedy, gdy jest zupełnie "od czapy" i do historii zupełnie nie pasuje (jak np. w filmach Michaela Baya). Z resztą komentarza zgadzam się, a Spielberga uważam za najlepszego żyjącego reżysera. I nie jestem sam - w internetowej sondzie "Cinemy" sprzed 2 miesięcy na najlepszego reżysera wszechczasów wygrał właśnie on i to ze sporą przewagą (15% z hakiem). Dodatkowo, w tej samej sondzie przeprowadzonej wśród redaktorów tego pisma pierwsze miejsce było takie samo... Pzdr.

PS Polecam "Grobowiec świetlików" - ma mniej więcej taką moc jak "Lista".

ocenił(a) film na 10
Sqrchybyk

Zgadzam się z tobą w zupełności. Filmy Spielberga zawsze mają w sobie trochę potosu, a czasem nawet trochę więcej niż trochę, ale nie ma to nic wspólnego kiczem. Dowodem na to jest fakt, że trwający trzy godziny film nie nuży. Prawdziwie patetyczny to jest Pearl Harbor...