PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1211}

Lista Schindlera

Schindler's List
1993
8,4 375 tys. ocen
8,4 10 1 374997
7,9 55 krytyków
Lista Schindlera
powrót do forum filmu Lista Schindlera

Dla mnie

ocenił(a) film na 10

najlepszy i najbardziej prawdziwy dramat wojenny. Realistyczne i poruszajace sceny holocaustu, niesamowite aktorstwo, tego filmu nie da rady obejrzec bez przejawiania jakichkolwiek emocji. Mna wladaly non stop, wspolczucie naprzemian z nienawiscia. Bardzo mocny film i mocna ocena 10, polecam ten film kazdemu, chociazby za ukazanie historii, bez zbednych efektownych scen akcji oraz bez jakiekogolwiek obijania w bawelne. Czysta historia!

ocenił(a) film na 10
hupcio

zgadzam się w zupełności. film jest naprawdę niesamowity. niektóre sceny wzbudzały we mnie tyle emocji, że nie sposób ich opisać a na końcu płakałam jak małe dziecko. dla mnie arcydzieło

ocenił(a) film na 10
Kasiuur

Ja tez sie wzruszylam ale tylko troche, bardzo podobaly mi się koncowka filmu i pieknie wypowiedziane slowa "Kto ratuje jedno życie, ratuje cały świat!"

ocenił(a) film na 9
kacpiijustysia

Końcówka filmu również mnie wzruszyła. A gra Liama Neesona jak i Ralpha Fiennesa znakomita !
Pozycja obowiązkowa dla każdego !

ocenił(a) film na 5
hupcio

Z tą czystą historią to bym nie przesadzał ,film dość tendencyjny

użytkownik usunięty
hupcio

"prawdziwy" ? :D hahaha.. dobre sobie.. to może zacznij czytać ksiązki historyczne chłoptasiu zamiast opierać się na hollywodzkiej propagandzie :))) ahh ta młodzież :D

ocenił(a) film na 10

ahh te stare zgredy, swietnie potrafia zepsuc komus humor

użytkownik usunięty
hupcio

ja sam młodzież, tylko ta druga --- > "ogarnięta" :)

więksość historii godna z prawdą, poza szczegółami. Tylko schindler to nie był taki święty człowiek i w dodatku niemiec, a i on czerpał korzyści p wojnie z tej pomocy, żył ze spłacanych przez żydów długów.

storm12

i to nie on napisał listę, tylko sami żydzi sie wpisywali

użytkownik usunięty
storm12

otóż jeżeli film ma wśród mas pozostać jako opis historii człowieka, to lepiej żeby się wszystko w nim zgadzało, co do joty :)) pozdro

i tak film jest genialny,

storm12

10/10

storm12

wiadomo przecież że to trochę fikcji filmowej, ale ogólnie przyłożenie do szczegółów spielberga to mistrzostwo....

użytkownik usunięty

wyjaśnij może co się nie zgadza bo jak na razie to tylko puste słowa

użytkownik usunięty

jeżeli jest tutaj coś pustego to twój łeb zapewne... jeśli cię to tak interesuje to wybierz się do biblioteki leniu intelektualny zamiast żebrać u innych o wiedzę!!

użytkownik usunięty

jestem ze wsi i mam daleko biblioteki, więc proszę cię abyś mnie oświecił zamiast rzucać jakimiś gimnazjalnymi tekstami

użytkownik usunięty

po co ty do mnie jeszcze piszesz ? napisałem ci wyraźnie, więc albo wyjazd do biblioteki albo japa... rozumiesz czy mam ci jeszcze coś tłumaczyć ?

ocenił(a) film na 8

taaa... bardzo jestes 'ogarniety' synku ;) takie z ciebie 'ogarniety' mlody czlowiek ze az strach sie bac ;)

użytkownik usunięty
echoes222

to wszystko co masz do napisania ? naprawdę bardzo głęboka myśl ...

ocenił(a) film na 8

wdawanie sie w dyskrs z toba drogi kolego, to jak kopanie sie z koniem :) milej nocy

użytkownik usunięty
echoes222

Jako koń, muszę napisać, że cieszy mnie bardzo, że to zrozumiałeś.

ocenił(a) film na 8

Kolejny użytkownik, któremu wydaje się, że pozjadał wszelkie rozumy. Cieszę się, że czytasz,

użytkownik usunięty
miewam__koszmary

Dlaczego niby ? Wyjaśnij.

ocenił(a) film na 10

w takim razie mozesz sobie pogratulowac