PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1211}

Lista Schindlera

Schindler's List
1993
8,4 375 tys. ocen
8,4 10 1 375005
7,9 55 krytyków
Lista Schindlera
powrót do forum filmu Lista Schindlera

Język angielski

ocenił(a) film na 9

Język angielski psuje zupełnie klimat tego filmu, to tak jakby film o wojnie secesyjnej byłby nakręcony w języku niemieckim czy polskim.

kolsol

Też zwróciłam na to uwagę. Słysząc niemiecki rozkazy w niektórych filmach to aż włos się jeży, a angielski to nie to samo.

ocenił(a) film na 10
teenspirit.

"Lista Schindlera" nie musi wzbudzać w widzu grozy poprzez rozkazy wydawane po niemiecku,bo jest filmem wybitnym i Niemcy bez tego budzą tutaj grozę.

ocenił(a) film na 10
kolsol

Nie zgadzam się.Jezyk nie ma żadnego znaczenia,jeśli film jest arcydziełem.A "Lista Schindlera" w mojej opinii do nich się zalicza.
Czy angielski psuje klimat filmu "Misja"? Czy lepiej byłoby jakby wszyscy mówili po portugalsku i hiszpańsku? Czy niemiecki psuje klimat filmu "Aguirre,gniew boży"? Lepiej byłoby gdyby Herzog nakręcił go po hiszpańsku? Oczywiście,że nie.Gdyby Polacy albo Niemcy nakręcili świetny film o wojnie secesyjnej,to język też nie miałby znaczenia.Film musi być znakomicie zrealizowany,zagrany,wyreżyserowany.Musi mieć wszystkie elementy na bardzo wysokim poziomie.A język żadnego znaczenia nie ma.Co Ci da film o wojnie secesyjnej po angielsku,jeśli będzie totalną szmirą?