PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1211}

Lista Schindlera

Schindler's List
1993
8,4 375 tys. ocen
8,4 10 1 374997
7,9 55 krytyków
Lista Schindlera
powrót do forum filmu Lista Schindlera

Naprawdę, brak mi słów, żeby opisać ten film. Nie wiem czemu zajmuje aż (do tej pory) tylko 11 miejsce w rankingu światowym. Dla mnie to najpiękniejszy film ze wszystkich. Oczywiście... To, że jest czarno-biały może niektórych odstraszyć, też chciałam go wyłączyć na początku kiedy to zobaczyłam, ale naprawdę - nie ma lepszego filmu.
To jest prawdziwa historia, również nasza. I jako Polacy... Ten film powinien być obowiązkowo do obejrzenia! Wywołuje emocje ciężkie do opisania. Jest długi ale opłaca się. Mogłabym o nim pisać i pisać i oglądać znowu i znowu... Dla mnie numer 1 na całym świecie i już nigdy żaden inny go nie pobije.

Jaki zachwyt nad filmem,ochy i achy przelane na post na Filmwebie przez młodzinkę... tak -moim zdaniem z filmów traktujących o holokauście jest chyba najlepszy - sporo wyprzedzający zarówno Pianistę jak i ostatnio nakręcony także całkiem dobry "W ciemności". Jeżeli mógłbym Tobie młoda użytkowniczko portalu coś zasugerować to przeczytaj bestseller Szpilmana pt."Pianista" - może i ta świetna książka przypadnie Tobie do gustu, także literatura Gustawa Herlinga Grudzińskiego jest topowa i warta zarwania kilku nocek, można np. zacząć od "Inny świat" tego nietuzinkowego, doświadczonego przez los i życie pisarza.

ocenił(a) film na 10
Martinus_filmweb

Ja osobiście się cieszę, że gdzieś jeszcze są młodzi ludzie, którzy nie dyskwalifikują filmu tylko i wyłącznie dlatego, że jest czarno biały/o wojnie lub za długi, i że potrafią się pochylić nad taką tematyką.
A "Inny świat" Grudzińskiego oraz "Medaliony" Nałkowskiej (które ja polecam) już czekają na nią w szkole średniej :)

gacek82

Jeżeli czekają w szkole średniej, to raczej wątpię czy zostaną przeczytane. Nie ma nic gorszego niż zmuszanie do czytania. W szkole powinni zachęcać do czytania nie przymusem, ale pokazaniem wszystkich zalet czytania - żeby dzieciaki same się do tego rzemiosła rwały. Niestety rzeczywistość jest brutalna, a dla książki bycie lekturą to największa kara.

Tylko tematyka poruszana przez Grudzińskiego nie dotyczy holokaustu a umiejscowionych na dalekiej Syberii wyniszczających obozów pracy zwanych łagrami do których masowo zsyłano także naszych rodaków. Polecam - warto.

użytkownik usunięty
Martinus_filmweb

Ostatnio bardzo interesuje mnie okres II Wojny Światowej. Dziękuję za tytuł, na pewno przeczytam w takim razie.
I yy... "młodzinka" no tak, lecz myślę, że nie na tyle, by nie mogła wyrazić własnej opinii na temat filmu ;)

Twoja opinia Paulo jest ciekawa i żywiołowa - jak najbardziej pożądana na łamach portalu.

użytkownik usunięty
Martinus_filmweb

Nie rozumiem ^^ "Jak najbardziej pożądana na łamach portalu". Czytałam inne recenzje, więcej pozytywów niż krytyk, więc...? :>

Więc sprawiłem Tobie bezinteresowny komplement odnośnie dynamiki i przekazu wypowiedzi, tylko sugerowałbym nie nadużywać w przyszłości wyrazu "nigdy" ale jesteś jeszcze bardzo młodziutka i się niektóre rzeczy Ci z urzędu wybaczy ;-).

użytkownik usunięty
Martinus_filmweb

Dziękuję, ale czemu mam nie używać wyrazu "nigdy"? Jeśli to oczywiste? ;D

Niekiedy z wiekiem gust może ulec pewnej niewielkiej modyfikacji, poza tym nie podcinaj skrzydeł Spielbergowi - jeszcze w przyszłości ma szansę Paulinkę jakimś bestsellerem pozytywnie zaskoczyć.

użytkownik usunięty
Martinus_filmweb

W sumie... Mam nadzieję, bo mi w końcu kiedyś fajnych filmów zabraknie.

:-).

użytkownik usunięty
Martinus_filmweb

http://www.bezuzyteczna.pl/wiedze/Lista-Schindlera-w-r%C3%B3%C5%BCnych-notowania ch-najlepszych-film%C3%B3w-w-historii-kina-zajmuje-zazwyczaj-wysokie-miejsca-Ste ven-Spielberg-nie-przyj%C4%85%C5%82-jednak-swojej-ga%C5%BCy-za-stworzenie-tego-d zie%C5%82a.jpg <3

Tak słyszałem, spokojnie młoda - Spielbergowi dostatku nie zabraknie a pieniądze pewnie nie poszły w błoto - zostały właściwie spożytkowane.

Od strony technicznej i aktorskiej (szczególnie Fiennes) to bezapelacyjne arcydzieło, jednak cały czas jak oglądam ten film nie mogę nie zwrócić uwagi na niektóre błędy historyczne, gdyby nie to pewnie dałbym 9, a może 10.

Jeżeli przeczytasz jakąkolwiek z sugerowanych przeze mnie pozycji będzie mojej osobie miło usłyszeć od ciebie o wrażeniach wyniesionych ze wspomnianej literatury. Fajnego ostatniego miesiąca wakacji.

użytkownik usunięty

Dla ciebie numer jeden na całym świecie i nic go nie pobije ? No to dla mnie to największa żenada jaka powstała i do tego czarno-biały film no po prostu ja nie rozumiem jak można obejrzeć czarno- biały film nigdy tego nie zrozumiem a jeżeli chodzi o temat żydów to do W ciemności nawet do pięt nie dorasta te dziadostwo !!!

Ciacho - 10, Kac Wawa - 8. Sam fakt wystawienia takich ocen tym filmom powinien powodować u mnie śmiech, ale on dopiero pojawił się po doczytaniu tego: "ja nie rozumiem jak można obejrzeć czarno- biały film nigdy tego nie zrozumiem". Nie dziwie Ci się, że nie możesz tego zrozumieć dlaczego ten film powstał czarno-biały. Pewna rzecz jest w tym celu potrzebna.. Jaka? Dopowiedz sobie sam.

troll

Cililing

Dlaczego tak sądzisz? Uzasadnij swoją wypowiedź. A może ty chcesz tylko go obrazić. Dlaczego to robisz? Dlaczego używasz wulgarnych słów albo bezpodstawnie oskarżasz ludzi o niestworzone rzeczy. Ktoś nawet policzył że już jakieś 1000 "troli" znalazłeś tutaj. A może to ty jesteś właśnie trolem. Przeszkadzasz w dyskusji. Obrażasz. Wyluzuj. Nikt ci tutaj nie zagraża. Nawet jeżeli jesteś chory jak sugerują inni to nie usprawiedliwia cię to ani trochę? Potrafisz powiedzieć dlaczego obrażasz innych użytkowników forum?

ocenił(a) film na 8

Wobec Tego mam pytanko skoro wiesz wszystko to powiedz mi kto położył na końcu filmu różyczki na Jego grobie ?

ocenił(a) film na 8
trapped3333

ja wiem,ja wiem:-))

ocenił(a) film na 8
swietlik75

Wiesz na pewno ??? Ale Paula nie wie a niby zna na pamięć ten film

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10

Chociaż czarno-biały warto go obejrzeć. Dla mnie 10/10.

ocenił(a) film na 10

Nigdy nie mów nigdy.

użytkownik usunięty
I_am_Prowidence

Zgłosiłem...