PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1211}

Lista Schindlera

Schindler's List
1993
8,4 375 tys. ocen
8,4 10 1 375005
7,9 55 krytyków
Lista Schindlera
powrót do forum filmu Lista Schindlera

bardzo dobry

ocenił(a) film na 10

aczkolwiek nie do końca uwierzyłem w bezinteresowność Schindlera i jego "po ludzku" traktowanie Żydów, ale wracając do filmu, wspanaiłe role Neesona i Fiennesa, chociaż dla mnie i tak najlepszy był Ben Kingsley. Oscar Schindler to złożona postać, czytałem kiedyś prace na temat tej osobowości, która nie miała nieskażonej natury. Spielberg zaoferował jedna z nich i pewnie stąd taki sukces na całym świecie (patrz Oscary). teraz to rozumiem, bo histoia taka jak ta świetnie wpisuje się w ramy superbhatera --> kto ratuje jedno życie, ratuje cały świat.

Z gory przepraszam wszystkich za moj komentarz, ae czasem trzeba spojrzeć na rzeczy z dwóch stron. Samo poprowadzenie aktorów, scenografia, autentycznosć absolutnie profesjonalne. Ale to zachowanie aryjczyka wobec Żydów? Rozumiem - fabryka, interes, itd, ale litość wobec podludzi? Ile osób w POlsce czy w Europie mogło w to uwierzyć??? W USA tak, ale to zupełnie inna bajka...

ocenił(a) film na 10
menshikov

masz rację schindler nie był bez skazy. Zanim zaczeła się wojna był agentem abwehry, szpiegował m. in. w Czechosłowacji i Polsce. Gdy zaczynał interes w czasie wojny chodziło mu jedynie o szmal. Jednak jest coś co zmazuje wszystkie te nieprawości. Schindler w pewnym momencie zaczął przechodzic przemianę jako cżłowiek. Zaczynał dostrzegac te zło, zaczynał rozumiec że nie tędy droga, że warto uratowac życie ludzki, że Żyd to taki sam człowiek jak on. Niesamowicie ryzykował, gdyby wpadł w łapska gestapo skończyłby w obozie koncentracyjnym,jednak się udało, uratował wiele istnień ludzkich.Chwała mu za to.