PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1211}

Lista Schindlera

Schindler's List
1993
8,4 375 tys. ocen
8,4 10 1 374997
7,9 55 krytyków
Lista Schindlera
powrót do forum filmu Lista Schindlera

ta dziewczynka w czerwonym ubranku, pamietacie? to podobno jakis symbol czegos, tak slyszalam, wiecie czego? bo mnie to nurtuje juz jakis czas :/

użytkownik usunięty
Angel_a

Czytałam ostatnio książkę Romy Ligockiej pt. "Dziewczynka w czerwonym płaszczyku". Bardzo polecam. Roma Ligocka po wielu latach została zaproszona na premierę Listy Shindlera i w postaci tej dziewczynki odkryła samą siebie.Pozdrawiam.:)

Witam! Jakiś czas temu występowała w Rozmowach w toku. Jedyna róznica między nią a dziewczynką w czerwieni, to fakt, że dziewczynkę w czerwieni widzimy później martwą...

użytkownik usunięty

Również polecam. Na okładce jest jej zdjęcie w tym płaszczyku. Może reżyser je gdzieś widział wcześniej. Bo dlaczego została zaproszona na premierę?

Tak! Ona poprostu opowiedziała co ona perzeżyła w tamtych czasach.

użytkownik usunięty
Angel_a

ta dziewczynka w czerwonym kubraczku to osoba,ktorej udalo sie uratowac przed bronia amona gotha.W ksiazce jest szczegolnie zaznaczony jej czerwony kolo,ktory w filmie zostal rowniez swietnie ujety i wychwycony:))) film najpiekniejszy z wszystkich o wojnie

Nie wiem czy wiecie, Roma Ligocka to kuzynka Romana Palańskiego. Przyjaźniła się z Ryszardem Horowitzem.Byli razem w krakowskim gettcie.