mam tylko małe pytanko. Nie znam się niestety zbyt dobrze na historii jak się okazuje, bo nie czuje się jakoś dotknięty ukazaną przez Spielberga w "Liście" rzeczywistością.
Raczyłbyś więc może oświecić mnie w kwestii tych rzekomych zakłamań, bo jakoś nie zauważyłem.
Przestudiuj prawdziwa biografię Schindlera, a nie tą Spielbergowską... Zmienisz wtedy zdanie...
niestety nie masz racji Polacy byli baaaaaaaaardzo zadowoleni że hitlerowcy likwidowali żydów.Taka jest niestety prawda
Ja tam poza tymi paroma okrzykami nie widzialem relacji polsko-zydowskiej.Cos was strasznie meczy ten temat a nie jest on najwazniejszy a jest jedynie tlem.A co do tego ze Polacy byli zadowoleni z pogromu Zydow to tez nie jest do konca prawdą aczkolwiek nielubiono Zydow jako ogolu w Polsce.A to tylko dlatego ze mieli kase-nie bylo tu zadnych wielkich ideologicznych zgrzytow.
A zakłamanie widzialem tylko w 1 miejscu -na poczatku byl napis "niemcy po 2 tygodniach zdobyli Polske" - ktos tutaj spelnial marzenia Hitlera :)
bo niemcy naprawdę zdobyli Polskę po dwóch tygodniach i żadnego zaklamania w tym nie było. mniej więcej po dwóch, bo od zaatakowania - 1 września do czasu aż zaatakowali rosjanie - 17 września - Niemcy praktycznie zdobyli już swoją, zachodnią częsc polski, a rosjanie po paru dniach zachodnią
Ciekawa jestem skąd masz takie informacje (może z "relacji" Mołotowa dostarczonej 17 września Grzybowskiemu?)... Kraj jest zdobyty wtedy, kiedy jest zdobyta jego stolica, a Warszawa, jak wszyscy zapewne wiedzą, poddała się 28 września. Zresztą cała Kampania Wrześniowa trwała przecież do 5 października. Stwierdzenie, że Polska została pokonana po dwóch tygodniach jest moim zdaniem trochę niesprawiedliwe.
W filmie było wiele zakłamania. Oglądałem go dość dawno ale zdaje się, że była tam scena jak Ordonka śpiewa dla niemców. To kolejne kłamstwo, radzę dowiedzieć się co robiła Ordonka w czasie wojny. Oni poza tym nie mogli znieść polskiego języka. Na pewno nie słuchali piosenek polskich.
Tak sie cieszyli ze az wstepowali do SS... postudiuj troche historię
Ogolu żydów nie lubiano niestety za kolaborację z sowietami wielkiej ich czesci. Niechec z tych kilkudziesieciu % zydów polskich wspolpracujacych z komunistami przeszla na ogol zydowski.
Ten film poza tym wybiela niemców, a to oni a nie Polacy zbudowali obozy i komory gazowe. Polacy ucierpieli w zdecyowanie wiekszym stopniu niz żydzi.
skąd masz takie informacje ? Kto ci powiedział ? Może twój dziadek który służył w Armii Niemieckiej i strzelał do Polaków ?
Postudiuj historię Kresów Wschodnich po okupacją sowiecką (1939-41) oraz po "wyzwoleniu" w 44 to sie dowiesz kto kogo i dlaczego nie lubił.
Takiemu dajmy na to 'Gladiatorowi' mozna nieścisłości wybaczyć, bo nie wątek historyczny był tam najważniejszy. Tutaj, w filmie którego scenariusz opiewa w głównej mierze na biografii: wszystko powinno być zapięte na ostatni guzik.
Historia? Historia to zbiór faktów, które kazdy interpretuje inaczej i ma do tego prawo. A te najbardziej popularne interpretacje staja sie prawdziwe. Który historyk nie posluguje sie przemilczeniami czy podawaniem wygodnych faktów? Trzeba porownac wszystkie fakty i ich interpretacje albo poprostu wybrac te ktora nam najbardziej pasuje. Ale przeciez glownie chodzi zeby sie
nauczyc czegos z tego co bylo.
Podczas II wojny wszyscy sie mordowali i zaden narod nie pozostal czysty. Tak poprostu dzialala machina nacjonalistyczna. Oczywiscie niektorzy zawinili bardziej od innych. Najgorsze jest to ze ludzie niczego sie nie nauczyli i ciagle
palaja duchem nacjonalizmu. Takie gadanie typu" Wygrajmy ten mecz za Warszawe" albo "Przedstawione nie na nasza korzysc" jest przesiakniete nacjonalizmem czyli tym co doprowadzilo do wojny.