PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=533274}

Piła 3D

Saw 3D
2010
5,8 42 tys. ocen
5,8 10 1 42220
4,2 12 krytyków
Piła 3D
powrót do forum filmu Piła 3D

Film się zaczął, przysiadła się moja luba, "no to jedziemy"... Po pierwsze:

1. Efekty specjalne - To się nie wydaje, tam po prostu są bezczelne kiepskie efekty wyciekającej krwi. Najgorszy serial nie poszczyciłby się taką miernotą. I moim zdaniem jeśli sie ze mną nie zgadzasz to raczej mało widziałeś....

2. Przewidywalność... Scena gdzie ma rzucić klucz do Caleba swojego kumpla leci hasełko "przecież mu się nie uda" - nie udało się -.- ponadto cała gra była przewidywalna już od początku, koleś sypnął hasłem że jeśli Bob nie zjawi się na platformie z żoną to ona zginie (wogóle nie brali pod uwagę, że ktokolwiek przeżyje grę bo przecież ten ktoś pomógł by Bobowi. Nawet poprzednie części dawały więcej możliwości). Początek filmu zapowiada pojawienie się dr Gordona który jak się potem okazuje jest pomocnikiem jigsawa. Ponadto pierwsza scena z filmu była reklamowana i totalnie bezcelowa. Taką naukę wyciągamy na codzień a jeszcze lepszą jeśli dziewucha da kosza. Czyżby scenariusz pisał młody nastolatek, który nigdy nie miał kobiety? A ci dwaj raczej nigdy by nie podjęli innej decyzji. Pomyślcie sami. Kumpla ma się niemal zawsze a lasek macie miliony. Co wam przyjdzie po kolejnej stękającej, która jeszcze życzy Tobie śmierci a potem zmienia zdanie... heh.. No i ta scena z karabinem.... Pojawia się detektyw (po raz kolejny). Piersze hasełko ze strony publiczności? " Na pewno zginie" I zginął ale bez kitu. Wchodzicie do pokoju a tam wyskakuje karabin maszynowy i wie w którą stronę strzelać? BA! Nawet wie, żeby przestać strzelać przy wejściu "bo przecież tam stać nikt nie będzie". Nie ma też sensu strzelać po ziemi bo przecież, przeszkolony policjant nie zna pojęcia "Padnij". - Tylko żołnierze znają takie hasła (to taki żarcik dzieci neo)

3. Z części na część coraz gorsza gra Jigsawa - Zawsze mówi, że każdy ma szanse, każdy ma wybór, a w tej części ginie najwięcej niewinnych osób bez żadnych szans. Nawet agentka Boba miała większe szanse siedząc cicho niż simone która nie mogła zrobić absolutnie nic. BTW te kolce w kształcie igieł od strzykawek? To oczywisty uśmiech w stronę dr Gordona który pojawia się na początku.

4. Moja luba powiedziała, że film był nudny.... Jeśli to mówi kobieta której podobał się zmierzch to... (no comment) W zasadzie był i do tego bardzo przewidywalny, ( podkreślam po raz kolejny) to nie żart naprawdę przewidywaliśmy sytuacje które nastąpią, twórcy filmu pozbawili nas wszelkich "niespodzianek" (nie wiesz co to? Obejrzyj dobry film)

5. Miałem rację a mimo to negowaliście moją tezę przed objrzeniem filmu "Każdy który przeżył grę Jigsawa staje sie jego następcą" Tam jest pokazany nie tylko dr Gordon ale też obok niego stoją 2 osoby w maskach. Można się tylko domyślić że to ludzie z kółka ofiar Jigsawa. Oczywiste jest dla mnie, że scenarzysta był na tyle mądry, że dał furtkę praktycznie wszystkim. Czyli teraz każdy może być mordercą, a te 2 osoby to nie wszyscy którzy w tym uczestniczą (żeby nie było niedomówień, powiedziałem, że każdy ale nie wszyscy zostali pokazani).

6. Zrobili z Jigsawa debila - Koleś który przewidywał wszysko. Nagle nagrał kasetę, że jeśli coś stanie się jego żonie to Gordon ma ją pomścić? (koleś nawet wie kto ma ją pomścić, nawet z widza robią debila) A przecież w poprzedniej części był taki pewien, że jest bezpieczna i nic się jej nie stanie. Ponadto Hoffman jest tak chaotyczny, że jest mało prawdopodobne by cokolwiek mu wyszło. Mimo to lubię tą postać bo zabił żonę Jigsawa. ( co było do przewidzenia.)

7. Dlaczego dajecie te wysokie noty? Chłopaki, naprawdę nie warto! Kino jest wyposażone w takie filmy, że głowa boli. Polecam każdemu film "funny games" to jest właśnie to co gwałci umysły ludzi oglądających kiepskie horrory. Jeśli nie wiesz o czym mówię to tym bardziej polecam ten film, a po obejrzeniu go będziesz naprawdę wkurzony. A na forum tego filmu sam stwierdzisz, że jeśli lubisz dobre kino ten film nie był dla ciebie.

8. No i po 8. Na bank, na 100% będzie kolejna część. Nie wiem skąd te hasła, że 7-ka zamyka serie! Skądże. 7-ka daje jeszcze większe możliwości twórcom. Na pewno powstanie kolejna część i ja to wam mówie. A jeśli nie wierzycie mi posłuchajcie Jigsawa. Sam powiedział by Gordon kontynuował jego dzieło. Jeśli nie w 2011 ( w co wątpie) to i tak powstanie.

9. Najgorsza scena z filmu. Ręce w górę. Kto próbował kiedyś wybić szybę teczką, czy walizką? Czy na prawdę z tłumu nie znalazła się jedna osoba która ma coś więcej niż podręczny bagaż do wybijania szyby? Czy nikt nie pokusił się o ... Chociażby łokieć. Ja wiem "że ludzie pod wpływem stresu nie potrafia logicznie myśleć" ale z tłumu zawsze znajdzie się ktoś kto potrafi zachować zimną krew. Sami pomyście. Czy naprawdę, gdyby doszło do tego w życiu, każdy by stał i nie próbował wybić szyby? W inny sposób niż teczką? Gwarantuje wam, że jeśli macie plastiki w domach, stukając w ten sposób w okno nie wybijecie jej. Można śmiało założyć, że jigsaw przewidział zachowanie tłumu, przewidział co ludzie zrobią, dlatego nie było nawet sensu wstawiać tam mocniejszych szyb. Masakra po prostu. I co następuje potem? NIC! Pewnie policja pomyślała, że to przecież nie jigsaw zrobił. Zainteresujmy się lepiej tą sprawą w garażu gdzie zginął koleś z linkin park. Nie ma co się interesować rozkrojoną laską na pół i tak nikt jej nie kochał... "haha" powiedział policjant zagryzając pączek...

skt84

polemika nie polega na wyzwiskach

ocenił(a) film na 8
skt84

No obejrzałeś czyli nie mam się do czego przyczepić. Chociaż 1 to zbyt skrajna ocena ( podobnie jak 10) Mógłbyś dać chociaż 3

Little_Jacob

Obejrzał a suchar jak był tak jest :P

http://w807.wrzuta.pl/obraz/6Hh6gIg8Ltf/pan_da_3

ocenił(a) film na 1
Little_Jacob

OK. Ale za co? Za jedynego dobrego aktora w filmie? W dodatku pojawia się rzadko.

użytkownik usunięty
skt84

Dajesz się tylko prowokować dzieciom Neo, przedstawiłeś solidne jak na swój sposób argumenty a niestety reszta tej całej debilnej ferajny, której pozwoliłeś się sprowokować i ciągnąc moim zdaniem zbędną dyskusję nie uczyniła nic aby napisać i uzasadnić dlaczego to "dzieło" im się podobało oraz przedstawić jakiekolwiek argumenty. Co do filmu to dla mnie ta część to pusty śmiech ;D fabuła strasznie debilna, przerysowana już do granic wytrzymałości efekty specjalne to na serio jakieś teatralne to chyba taki żart od strony twórców, krew jak farba lub czerwony barszczyk w proszku ;p zwłoki jak gumowe manekiny... serio efekty gore były tutaj na poziomie że tak powiem przedszkolnym, to już w latach 80 potrafili stworzyć o wiele wiele bardziej realistyczne efekty gore w filmach, przewidywalność, wtórność (fabuła bardzo podobna do jednej z poprzednich części, gdzie koleś latał od pokoju do pokoju również próbując ratować swoich znajomych), brak profesjonalizmu to domena tego SHITU, takiego steku absurdu nie widziałem od czasu "2012". Do dzieci Neo mnie wam sie na pewno nie uda sprowokować...

Dzieki za uświadomienie że skoro komuś sie ten film spodobał to od razu musi uzasadniać dlaczego żeby takie zgredy jak ty mogły zacząć krytykować.. przedstawił swoje zdanie (wiadomo jakie bo jęczy tu już od 2 miesiecy na temat tego filmu) i spoko.. pozdrawiam zgredzie neo :)

w sumie to "arcydziełem" nie był ale z szacunku do całej serii spokojnie dało sie go przełknąć

ocenił(a) film na 1

S sumie racja. Nikt jeszcze solidnie nie pokazał dlaczego film jest jego zdaniem dobry

zjadacz_filmów. "skoro komuś sie ten film spodobał to od razu musi uzasadniać" - na tym polega to forum. I śmiesznie to brzmi z ust kogoś kto daje same 10. Poczytaj sobie regulamin jak nie wiesz o czym pisać na forum.

Tu mnie masz... Za długo siedzę na tym forum. Z góry za przewidywalną fabułę dałbym jeden. Jednak nie pomyliłem się. Ta część jest najsłabsza z serii. Jednak Ty czy ta cała tzw "ferajna" siedzicie tu o wiele dłużej. Ponadto nie widzę was na innych forach. Ja skaczę po wielu i nawet udało mi się trafić na little_jacoba (z Robertem chyba jedyne kompetentne osoby). Ale na resztę "ferajny" już nie.

skt84

"S sumie racja. Nikt jeszcze solidnie nie pokazał dlaczego film jest jego zdaniem dobry
" no tak bo ty nie umiesz czytać, to dlatego według ciebie nikt nie pokazał."Poczytaj sobie regulamin jak nie wiesz o czym pisać na forum" tobie też by sie przydało poczytanie regulaminu, moze bys się wreszcie dowiedział, że zabronione sa jakiekolwiek wyzwiska.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

Na dole masz "zgłoś nadużycie" jeśli tam jest wyzwisko to komentarz zniknie, jeśli masz racje. http://www.filmweb.pl/film/Batman+i+Robin-1997-510/discussion/Kto+daje+wi%C4%99c ej+ni%C5%BC+4+temu+gniotowi+musi+wr%C3%B3ci%C4%87+do+przedszkola.,1503642 <-- tu masz przykład jednego frustrata jotubyl. Proszę bardzo. Blokuj wyzwiska. Efekt będzie ten sam. A potem szybko poszukaj te miażdżące kontrargumenty bo ja do teraz ich nie widzę.

skt84

"A potem szybko poszukaj te miażdżące kontrargumenty bo ja do teraz ich nie widzę." tak to jest jak sie nie umie czytać. Argumenty podał chociażby Konrad, a ty dalej swoje i kto tu jest dzieckiem neo?

skt84

sorry ale musiało by mnie chyba ostro pogiąć żebym jeszcze czytał i stosował sie do regulaminy fw :|... żartujesz prawda ? coś mi sie bardzo spodobało wiec daje 10 i nie zaburza mi to snu że ktoś bedzie to negował ponieważ to jest moje osobiste zdanie i mam gdzieś czy sie komuś spodoba czy nie.. nie komentuje zazwyczaj i nie biegam po tematach a tutaj po prostu osiadłem bo raz na jakiś czas zawsze zjawia sie jakaś "wybitna" jednostka która próbuje nawrocić innych na swój tok myślenia.. och ten słowne bitwy kto wiecej razy uzyje słowa "argument" ... nie ma sensu sie nawet produkować

ocenił(a) film na 1
zjadacz_filmow

No wiem, że nie ma sensu się produkować. Jestem tego czystym przykładem.

skt84

czytaj uważnie " wybitna jednostka" to było do ciebie, to chodziło o to, ze my mamy się nie produkowac, bo i tak nie pojmiesz.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

Akurat "pojmowanie" jest dla Ciebie czymś obcym ;)

skt84

Zważywszy na to jaki poziom tutaj prezentujesz to właśnie ""pojmowanie" jest dla Ciebie czymś obcym"

ocenił(a) film na 1
zjadacz_filmow

btw. Ta wybitna jednostka, zawsze będzie się spotykać z najazdem 5 tych samych osób przesiadujących na tym forum od pół roku. Co jest wg ciebie narzucanie komuś toku myślenia? Ja sobie kiedyś pójdę, przyjdzie inny ziomek, napisze dokładnie to samo bo temat będzie już gdzieś tam na dole i wyskoczy michał piszący bzdury i kółko się zamyka. To jest dla ciebie normalne? W dodatku nie wiadomo czy koleś pokusi się sprawdzić z kim ma do czynienia.

skt84

powtarzam kolejny raz bzdury piszesz ty dotarło wreszcie?

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

Bzury to twoje "miażdżące" argumenty pisane pod wpływem stresu (spowodowanym zagrożeniem życia) hehehehe.

skt84

ja nie moge ale ty nudny jesteś. dalej swoje

ocenił(a) film na 9
skt84

Pokazałem to solidniej niż ty krytykujesz

pamiętam nawet że był taki okres kiedy rzucałem w ciebie argumentami a ty mnie ignorowałeś bo wolałeś wyzywać wszystkich o dzieci neo

prawda jest taka że jak już ktoś poda rzeczowy argument to udajesz że nie widzisz a później żalisz się że nikt nie pokazał dlaczego film jest jego zdaniem dobry

ocenił(a) film na 1
Konradla

Sęk w tym, że w tamtym temacie nie odpisywałem bo chciałem go zakończyć. Pewnie gdzieś tam jest ta twoja argumentacja ale zatopiona w śmieciowych topikach. Podobnie jak tutaj. Śmiecić zaczął michał, jemu możesz podziękować. Zresztą mi też bo niepotrzebnie odpisałem mu.

skt84

Ty zaczałęs smiecić i nie zwalaj na mnie. Odezwał się Skt84 mistrz pisania offtopiców.

"Dajesz się tylko prowokować dzieciom Neo, przedstawiłeś solidne jak na swój sposób argumenty a niestety reszta tej całej debilnej ferajny, której pozwoliłeś się sprowokować i ciągnąc moim zdaniem zbędną dyskusję nie uczyniła nic aby napisać i uzasadnić dlaczego to "dzieło" im się podobało oraz przedstawić jakiekolwiek argumenty" 1typowe dziecko neo to skt84. Nie daje sie 1 filmowi, którego się nie widziało. .2 jakie solidne argumenty, jak połowe obaliłem.3 arugumenty za były juz podawane wielokrotnie

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

No zwłaszcza te "miażdżące" argumenty. Do teraz mam wytrzeszcz zobacz na moim zdjęciu. TAAAK mnie załatwiłeś argumentacją stary :)

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

btw. Ja widzę, że osoby trzecie jednak ciebie mają za "neonucha." To nie jest moje zdanie. Tak tutaj po prostu jest napisane.

skt84

ja widze, ze te osoby nie znaja tego pojęcia tak jak ty.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

No przecież "oni" się nie znają to ty tutaj jesteś najmądrzejszy ;)

skt84

I po co ta ironia?

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

Ironia to twój komentarz na pierwszej stronie "Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem" <-- brawo!

skt84

widze, że musisz otworzyć słownik wyrazów obcych na słowie ironia.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

A ty przeczytać regulamin.

skt84

ja nie musze to, nie ja tu wyzywam i trolluje

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

Ale to twoje komentarze są blokowane asie. Także jednak wyzywałeś i trollowałeś. dowód masz na pierwszej stronie. He he Pewnie zablokowali ten twój post z tymi obalającymi argumentami.

skt84

jeden to nie liczba mnoga, a poza tym to jeszcze nie jest dowód, na to co mi zarzucasz, ja mam pełno ich na twoje trollowanie.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

No bo jesteś trollem w liczbie pojedynczej :D Chyba, że dziecko z którym oglądasz horrory to też troll.

skt84

jakie dziecko? Poczytaj se chłopie o trollowaniu, bo to cy ty wyprawiasz na forach spokojnie się pod to podkreca.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

Ja wyprawiam a ciebie blokują. ;)

skt84

i znow doczepiłes sie jednej rzeczy jak rzep psiego ogona.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

Przynajmniej czepiam się faktów a nie brnę po omacku jak ty ciągle z tym samym hasłem "piszesz bzdury". Faktem jest, że to ciebie blokują a ten fakt czyni z ciebie trolla. A saw to nie jest film dla dzieci :p nie pozwalaj mu oglądać takich filmów.

skt84

znowu pytam jakie dziecko? Nie czepiasz sie faktów tylko wiekszosci uzytkowników. "Faktem jest, że to ciebie blokują a ten fakt czyni z ciebie trolla" to nie jest jeszcze dowód. za to ja ci muszę chyba przypomniec co jest trollowaniem.

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

to nie dowód :p to fakt :)

skt84

Jaki fakt? może byś wreszcie odpowiedział jakie dziecko?

"Do dzieci Neo mnie wam sie na pewno nie uda sprowokować..."

Ojejkuniu a czy Ty aby tym zdaniem pięknie do tego nie zachęcasz ?
Ciężko podejmować polemikę z kimś kto składa słowa w wiązanki przemawiające do jego własnych emocji :P toteż ja tylko z reguły gadam o fabule filmu a nie mówię o wrażeniach innego widza po obejrzeniu filmu - te wrażenia przyjmuję do wiadomości. Nie podejmuję się oceny filmu na forum i oceny ocen innych bo mnie to guzik interesuje i mam ku temu powody. Pogawędzę o akcji zdarzeń , bohaterach , pojedynczych wątkach i podroczę się z innymi użytkownikami. Czas poświęcony na film jest czasem rozrywki więc nie ubolewam, jak ten konkretny czas i tak pożytecznie nie wykorzystuję a film okaże się marny.

ocenił(a) film na 1
come2me27

Napisz to do Nostalgia Critica :) No i dałem się sprowokować niestety i jak sam mówisz, na własne życzenie.

skt84

Tobie to trzeba sto razy powtarzać. Come2me27 jest kobietą.

ocenił(a) film na 8
skt84

Chociażby dlatego, że film jest zrobiony starannie. Na 1 zasługują mega gnioty, które są bez sensu, zrobione na odpierdziel i tak dalej ( tak samo jak na 10 tylko legendy światowego kina). Ale to moje zdanie. Ogólnie rzecz biorąc 1 i 10 to bardzo skrajne noty

ocenił(a) film na 1
Little_Jacob

Skrajna najbardziej jest 10 bo zwie się "arcydziełem" a w filmach raczej to pojęcia bardzo względne. A 1 to nieporozumienie. Zwłaszcza jeśli chodzi o serię piły. Siadam do tego filmu z przekonaniem, że rzeczywiście coś poprawili (nawet wasze komentarze tutaj mówią, że jest lepiej), że powrócą do korzeni z części pierwszej i zrobią coś lepszego. A zamiast tego serwują nam znowu to samo danie. Po raz 7 i do tego coraz bardziej ma się wrażenie, że budżet na ten film jest coraz niższy. Ciekawe czy jest możliwość sprawdzenia tej teorii.

skt84

To po co oglądasz te seriejak jej nie lubisz?

ocenił(a) film na 1
michalzawiski

Napisałem w poście na który odpisujesz.

skt84

a i tylko dlatego, no to fajnie masz