PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=580710}

Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 2

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
2012
5,9 134 tys. ocen
5,9 10 1 134487
3,8 25 krytyków
Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 2
powrót do forum filmu Saga "Zmierzch": Przed świtem. Część 2

Problem

ocenił(a) film na 5

Ogólnie wychodząc z kina miałem dać siódemkę. Bo film był dobry. Dla mnie - najlepszy z całej serii. Konkretna (jak na Zmierzch) walka, spoko moce, trochę wyniosłości/epickości, nie za dużo ckliwości. Ale później oprzytomniałem. Scenarzyści dopuścili się największego kretynizmu w historii kinematografii. Zmienili trochę względem książki, aby było ciekawiej. I dla mnie było ciekawiej, ale przy okazji o klasę "głupiej". Otóż chodzi mi o finałową walkę. W książce o ile dobrze pamiętam moc Belli była zaskoczeniem dla wampirów i przez swą niemoc Aro postanowił się wycofać. Bella podczas negocjacji rozwinęła swą moc i dlatego on nic o tym nie wiedział. W filmie na początku było tak samo. Ale nagle twist - okazuje się, że walka była wizją Alice którą mu pokazywała. I tu się zaczyna. Wieloletni wampir nigdy nie słyszał o Sun Tzu? Nie zna się na wojnach i bitwach? Podstawą jest znać taktykę wroga, a mając taką przewagę liczebną daje to w sumie łatwe zwycięstwo. To co widzi Alice zależy od podejmowanych przez innych decyzji. Wystarczyłoby, żeby Aro zmienił w pewnym stopniu przebieg akcji. Alice pokazała mu całą strategię Cullenów! On wiedział wtedy wszystko! Nie wierzę, że był takim kretynem, że nie był w stanie na podstawie tego zmodyfikować taktyki. Bella w czasie walki nie była szczególnie chroniona. Wystarczyłoby, żeby unieszkodliwili ją na początku a dalej już z górki. Dla mnie to totalna głupota. Zrobili z Aro totalnie zielonego dowódcę. W książce było to przedstawione logicznie, ale tutaj nie ma to dla mnie sensu. Element zaskoczenia, jakim była moc Belli została tu pokazana Aro'wi na samym początku. Od razu odkryli wszystkie karty. Jak dla mnie to idiotyczne i bez sensu. Na jego miejscu bym się uśmiechnął i podziękował Alice za takie wsparcie.
Moja opinia. A wasza?
I z góry przepraszam wszystkie fanki "Zmierzchu". Nie hejtujcie mnie tak mocno, ok?

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Jestem za :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Bo ten film to mi sie raczej nie podobal

ocenił(a) film na 8
ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

To znaczy chodzilo mi o to ze ten filmowy Phil mi sie nie podobal;)

ocenił(a) film na 8
martynka30112

A on był taki raczej nie sympatyczny i do tego mięśniak :) A co powiesz o filmowym Kajuszu czyli Jamie 'm Campbell Bowerze ? Ja właśnie oglądałam Sweeney Todd i tam mi się podobał znacznie bardziej niż w Zmierzchu :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Och, ale w tym filmie fajna obsada:)
Ja uwazam, ze on w KwN wygladal troche nie za bardzo fajnie i nie moglam przezyc jego glosu, bo jak mowil 'She knows too much' to po prostu myslalam ze zwymiotuje. w PŚ bylo juz lepiej i nawet fajnie wygladal z tymi czerwonymi oczkami;D

ocenił(a) film na 8
martynka30112

On ma właśnie ładny głos . W Sweeney Todd śpiewał dwie piosenki a w realu ma własny zespół w którym jest wokalistą i chyba dość dobrze mu to idzie . A co do wyglądu to w Sadze Zmierzch ta charakteryzacja trochę go oszpeciła ( podobnie jak Jacksona ) . No kurcze oni mieli być piękni , nawet przypominać troche anioły czy a tu to co wyszło ?

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

No niestety tak juz wyszli:(
Ja tez sie troche zawiodlam, ale nie bylo znowu az tak zle

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Niby nie ale myślę że mogłoby być lepiej :)))

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

No ja troche inaczej wyobrazalam sobie np. Aro, ale o =n mi sie akurat podobal, lecz na Marcusie sie zawiodlam, bo on powienien byc chyba piekny

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Akurat Volturi to wyglądali nie najgorzej. Mniej więcej tak jak ich sobie wyobraziłam czytając książkę . Ale Cullenowie ? Edek ? Wogle jakaś masakra ? Ze o Jasperze nie wspomnę i Emmecie :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Edziu wygladal najgorzej, zaraz po nim Emmet, ktory byl dla mnie po prostu okropny. Japera moge jeszcze przezyc, ale mysle ze i tak daloby sie wiele poprawic

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Jasper to jeszcze w pierwszej części wyglądał znośnie i momentami w Zaćmieniu też ale tutaj ? A Edek z części na część coraz gorzej . A Emmett to sama nie wiem . Nie lubie jak facet ma tyle mięśni ale w sumie to pasuje do ksiązkowego wyobrażenia Emmetta :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Wlasnie w pierwszej czesci wszyscy wygladali w miare fajnie nawet Carlisle'a, tylko pozniej niestety troche sie pogorszylo:(

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Trochę z tą charakteryzacją przesadzili :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Zwlaszcza w Przed Switem:(

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Nawet już tacy bladzi nie byli :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

wlasnie
Oni wygladali tak jakby mieli rumience momentami:(

ocenił(a) film na 8
martynka30112

A Bella np. miała widoczny makijaż chociażby zaraz po przemianie i potem w samochodzie z Jakiem :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

To bylo absurdalne,bo przeciez jak ona po przemanie mogla byc umalowana?!

ocenił(a) film na 8
martynka30112

No ele to było widać a np u Alice nie :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Alice na szczescie wygladala dosyc dobrze:)

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Rose też i Esme :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Jak patrzylam na Esme to mi bylo szkoda CArlisle'a

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Czemu ?

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Bylo mi szkoda Carlisle' a z powodu, ze mial taka zona ktora wygladala tak a nie inaczej
zwlaszcza w ostatniej czesci

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Ale on sam wyglądał od niej gorzej czasami :) Ona była taka jakby naturalna bardziej :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

No o samym Carlisle'u to juz nie wspomne:(

A przy okazji zmalazlam fajne zdjecia:D:
http://twilightsaga.wikia.com/wiki/File:Vladimir_and_Stefan_kill_Marcus.png
http://twilightsaga.wikia.com/wiki/File:Fav_Characters_Aro,_Jane,_and_Alec.png
http://twilightsaga.wikia.com/wiki/File:V_bdp238.JPG

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Fajne fotki . Zwłaszcza ta pierwsza i ta ostatnia :)))

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Ta ostatnia to po prostu straszna;D

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Napewno lepsza niż ta z Jane .

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Ach no tak zapomnialam ze nienawidzisz Jane
Ale to prawda Aro jest leeepszy od Jane:)

ocenił(a) film na 8
martynka30112

No akurat z tym to się zgadzam :)))

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

A kto jest wedlug Ciebie najlepszy z Trójcy?

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Czy ja wiem ? Jakby się tak dobrze zastanowić to chyba Aro jednak , mimo że go nie lubię :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Ja to mam dylemat Caius czy Aro;p

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Rzeczywiście trudny wybór :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

No trudny bo nie dośc ze ich dwóch ze Zmierzchu to jeszcze Lucjusz Malfoy z Harry'ego
I tak sie waham miedzy nimi:(

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Lucjusz był spoko ale z tej trójki to chyba jednak stawiam na Ara :) Mimo że mnie bardzo wkurza :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Dobra czyli Aro, popytam sie jeszcze paru osób i moze sie wreszcie zdecyduje;D

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Ja zrobię sondę na zapytaj o Volturich zobaczymy co nam z tego wyjdzie :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Ok:)Zobaczymy, choc ja mysle ze wszyscy beda najbardziej lubic Aro, apozniej Caiusa i Marcusa:)

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Dodałam jeszcze Jane , Aleca , Felixa i Demetriego :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Ach no tak oni tez sie licza, ale mysle, ze Jane to raczej nie wiele osob lubi:(

ocenił(a) film na 8
martynka30112

Właśnie na razie Jane prowadzi ( ma 6 głosów ) , potem jest Aro i Alec ( po 3 ) a najmniej ma Demetri bo żadnego :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

A tego to sie nie spodziewalam
Ale ja kibicuje Aro!!

ocenił(a) film na 8
martynka30112

No zobaczymy :)

ocenił(a) film na 6
Severussoholiczka

Ale, ze Jane?
Naprawde to mnie dziwi
A teraz cos sie zmienilo?