PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 963 tys. ocen
8,8 10 1 963250
8,2 76 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

3/10

ocenił(a) film na 3

Mam takie pytanie. Na czym polega właściwie fenomen tego filmu ? Niech ktoś mnie olśni, bo na prawdę nie wiem co o nim myśleć.

P.S Ja dałem mu 3/10, słabszy od opowiadania

ocenił(a) film na 10
aaa236

Może go nie zrozumiałeś..?
za krótki <br/>

ocenił(a) film na 3
careless_whisper

No wiesz, trudno nie zrozumieć filmu, którego przesłanie jest oczywiste. I tutaj nie o przesłanie mnie chodziło, bo to chyba jeden z dwóch atutów tego filmu.

aaa236

Kolejny temat z serii "Czemu ten film jest na pierwszym miejscu, czemu ten film jest tak wysoko, jaki jest fenomen tego filmu?" - nie nudzi się Wam już to? Bo mi cholernie. Każdy film jaki jest na 1 miejscu to później milion pytań "czemu...". Jest na pierwszym miejscu bo ma najwyższą średnią ważoną ze wszystkich filmów na FW, a jego fenomen polega na tym, że ludziom ten film się zajebiście podoba. Tyle jeśli chodzi o Twoje pytanie i o pytania innych.

ocenił(a) film na 9
Dances_with_Life

No a wy jak karmiliście trolla, tak karmicie go dalej... I kto jest głupszy?

ocenił(a) film na 10
Dances_with_Life

Ludzie, uspokójcie się! Jednym film się podoba, innym nie. Każdy ma prawo wyrazić opinie.

użytkownik usunięty
careless_whisper

Mnie z kolei śmieszy, że jeśli ktoś napisze przy filmie, że go nie lubi albo, że mu się nie podobał to zaraz wyskoczy ktoś kto napisze, że go nie zrozumiał. I to przy takich produkcjach jak Skazani na Shawshank - który jest filmem bardzo prostym o jasnym przesłaniu.
Nie oznacza to oczywiście, że film jest słaby, dla mnie to bardzo dobry film zasługujący na 8/10.
Co do pytania autora tematu, to dobrze odpowiedział "Dances_with_Life" - film jest na 1 miejscu, bo najwięcej osób za taki go uznało. To świetna adaptacja świetnego opowiadania, bardzo dobre aktorstwo, muzyka, scenariusz, montaż. Wszystko na najwyższym poziomie, do tego piękna i sprawiedliwa historia, po której uśmiechamy się. Takie filmy zawsze będą na szczycie i zawsze znajdą najwięcej fanów.

ocenił(a) film na 10

Dobrze powiedziane

aaa236

No to podaj nam przynajmniej 3 lepsze filmy; aż jestem ciekaw...

ocenił(a) film na 9
markymark1987

Film jest arcydziełem, on został okrzyknięty arcydziełem, nie mam słów... klasyka kina !! 10/10

ocenił(a) film na 9
Saltsin_yu

Ale niechodzi mi tu o ocenę filmweb-u. On został okrzyknięty ,,arcydziełem" przez krytyków filmowych... i ludzie popierają te słowa.

użytkownik usunięty
Saltsin_yu

Filmy przeze mnie wymienione, też takimi są nazywane. What's your point?

ocenił(a) film na 9

Proste, dla Cb. film ,,Skazani na Shawshank" jest rewelacyjny, dla mnie z kolei okazał się arcydziełem, więc o chodzi ?

użytkownik usunięty
Saltsin_yu

markymark1987 wystosował prośbę/żądanie "No to podaj nam przynajmniej 3 lepsze filmy" więc ja podałem 3 filmy, zamiast użytkownika, do którego była skierowana wypowiedź. Ni mniej, ni więcej. O cóż innego miałoby mi chodzić?

ocenił(a) film na 8

Dla mnie nie był Arcydziełem...był dobry...jak i dobrą można nazwać nowelkę Kinga, na której był wzorowany...King opublikował ja bodajże w 4 porach roku.
A lepsze według mnie filmy?
- Ojciec Chrzestny
- Lot nad Kukułczym gniazdem
- Forrest Gump
- Pulp Fiction
Kolejność przypadkowa...

elbazyl

Ojciec i Forrest niewiele lepsze, ale jednak...

ocenił(a) film na 10
Pan_Nawrocki

jak możesz porównać film Ojciec Chrzestny, Forrest Gump do Skazani na Shawshank?!
przecież to inna bajka... !!
według mnie pisanie że któryś jest lepszy lub gorszy jest nie na miejscu!!

ocenił(a) film na 8
STaN007

możesz ocenić, czy któryś ci się podobał bardziej bądź mniej :)

użytkownik usunięty
markymark1987

Przynajmniej 3? "Dobry, zły i brzydki", "Stalker", "Aż poleje się krew" i wiele innych. Ale takie wymienianie lepszych filmów niż dany tytuł nie ma sensu - wiadomo, każdy ma inny gust itp. itd. "Skazani na Shawshank" to świetny film, nie wiem czy nazwałbym go arcydziełem, a już na pewno nie umieściłbym go na pierwszym miejscu TOP100. Dałem filmowi 10, ale bardzo rzadko uznaję filmwebową skalę - tj. 10 = arcydzieło. Po prostu kawał porządnego kina, świetnie opowiedziana historia w nieśpiesznym tempie, bardzo dobry klimat. Można by wymienić jakieś drobne wady jak np. trochę wyświechtane, banalne teksty, ale to raczej nie wpływa na ogólny obraz filmu. Rewelacyjny film, warto obejrzeć. I tyle.

ocenił(a) film na 10

Fenomenem tego filmu jest to, że bardzo wielu ludziom się podoba. To nie przypadek, że zarówno na Filmwebie jak i na IMDb jest na 1. miejscu. Dużo ludzi np. nie lubi filmów gangsterkich (dużo kobiet) i do nich film nie trafi jakkolwiek dobry by był. Taki Avatar podzielił widzów na fanów i antyfanów.
Skazani na Shawshank mają po prostu wszystko po trochu dla każdego (no prawie, zawsze znajdą się osoby którym się nie podoba). Ja osobiście nie znam osoby, której by się nie podobał :)

diamen

Wg mnie ten film nie może się nie podobać, jedynie ktoś może uznać, że nie jest to arcydzieło...ale trzeba obiektywnie spojrzeć, że film jest genialny:)

użytkownik usunięty

Po co oceniasz filmy skoro nie uznajesz skali Filmwebu? Dlaczego dajesz filmowi ocenę 10/10, czyli arcydzieło skoro nie jest dla Ciebie arcydziełem?

aaa236

Fenomenu tego filmu nie dostrzeżesz teraz tak bardzo jakbyś to oglądał 15 lat temu. Wiele filmów wyszło o więzieniach i ucieczkach z więzień, jednak wszystkie te filmy są jak gdyby odgałęziami tego filmu. TO jest taki ojciec wszystkich filmów o podobnej tematyce. I mi się wydaję, ze na tym polega ten fenomen.
Film jest z '94. Ty oceniasz go w 2010. Minęło 16 lat, prawie tyle ile siedział Andy. Trudno taki film, po tylu pooglądanych dobrych i młodszych filmach ocenić na 10. Ja jednak to zrobiłem.
Fenomen polega tez na tym, ze ludzie mówiąc o dobrym filmie o więzieniu wskażą na pierwszym miejscu właśnie na Skazani na Shawshank.

ocenił(a) film na 10
Heian

nie wyszedł, żaden lepszy film o więzieniu. To w ogóle nie jest film o samym więzieniu tylko o psychice ludzi, którzy w nim się znajdują, o tym jak można to przetrwać i uciec zostawiając po sobie coś niesamowitego. Nie ma drugiego takiego filmu, który by tak genialnie opowiedział historię, życia i to nawet nie koniecznie w więzieniu.

a czemu jest pierwszy ? bo już wyżej być nie może

użytkownik usunięty
Heian

Heian, za przeproszeniem, gówno prawda. Film jest tak samo dobry dzisiaj jak i w 1994 roku, bo niesie uniwersalne przesłanie, które trafi do każdego, nie ważne po ilu latach. Nie jest oczywiście pierwszym filmem o więzieniu i nie jest żadnym ojcem takich filmów - to adaptacja opowiadania. Były lepsze filmy przed nim, a fenomen pozostaje bez zmian - wystarczy spojrzeć na oceny, które odzwierciedlają gust licznego grona "badanych".
Nie lubię dorabiania ideologii i szukania drugiego dna w historii, która ich nie posiada.

ocenił(a) film na 8
Heian

Dobra, mądra i trafna odpowiedź.

ocenił(a) film na 10
aaa236

Heian- mądrze piszesz, ale niestety młodsi widzowie będą właśnie oceniać film na 3,4 itd- dlaczego ? proste, film jest stary inaczej kręcony nisz dzisiejsze "super produkcje" które jak dobrze wiemy nadają sie do kosza na śmieci albo do gazety dla Pań jako bezpłatny dodatek, ale do rzeczy, starsze filmy są wolniejsze ale co za tym idzie mają piękną i mądrą fabułe, dobry scenariusz i co może dziwne ale znakomitą grę aktorską, nowe filmy są krokiem milowym w tył, reżyserowie i producenci stawiają na gwiazdy (bullock, van diesel) oraz co już nikogo nie dziwi efekty specjalne, cóż szkoda że fabuła jest oklepana jak papier toaletowy, albo w ogóle jej nie ma...

użytkownik usunięty
holdus

Nie koniecznie, wiele osób młodych, w tym ja, może oceniać ten film wysoko, nie ma takiej reguły. a nowe "super produkcje" o kant **** można rozbić

ocenił(a) film na 7
holdus

"starsze filmy są wolniejsze ale co za tym idzie mają piękną i mądrą fabułe"
:)
Lubie zapach trawy a co za tym idzie zielony kolor

holdus

Za to ty nie mądrze piszesz. Czy ktoś oglądał ten film 15 lat temu czy dzisiaj to nie robi żadnej różnicy. Gdzie ty widzisz tą znaczącą różnicę w kręceniu filmów? Rozumiałbym to w przypadku starych czarno-białych filmów, ale nie tutaj... I nie widzę jakoś związku między szybkością filmu a mądrą fabułą...

ocenił(a) film na 10
aaa236

na imdb film też jest na 1 miejscu. Ten film w mojej opinii jak żaden inny zasługuje na opinię najlepszego filmu świata.

ocenił(a) film na 7
aaa236

Mi ten film się nawet podoba ale nie w moim guście.
Najlepszy film jaki oglądałem to to nie jest ale bardzo mnie wciągnął. :)

7/10

matoroll

A jaki jest najlepszy? Tak chce poznać tylko, z ciekawości :)

ocenił(a) film na 10
matoroll

Sam nie wiem czemu jest w Top 1 ale osobiście spodobało się mi to że główny aktor wyrolował wszystkich i uciekł z więzienia wykorzystując malutki młoteczek(to jest fenomenem). Elementy tego filmu są wykorzystywane w innych filmach o ucieczkach z więzieniu np. W prison break 1 sezon.(dali mu tylko trochę większy młotek)

ocenił(a) film na 10
aaa236

Najlepsze:
1. Resident Evil 2: Apokalipsa (2004)
2. Casablanca (1942)
3. Resident Evil: Zagłada (2007)
4. Dzień, w którym zatrzymała się Ziemia (1951)
5. Hostel (2005)
6. Halloween (2007)
7. Oszukać przeznaczenie 4-3D (2009)
8. High School Musical 2 (2007)
9. High School Musical 3 (2008)

ja myślę że to wszystko wyjaśnia :}

użytkownik usunięty
Corey666

Wow...

ocenił(a) film na 10

Zgadza się. Woooow...

ocenił(a) film na 9
Corey666

dokładnie nic dodać nic ująć pewnie że "Skazani..." nie są wybitnym dziełem na miarę Antonioniego, Bergmana itp itd ale jest to najwyższych lotów kino rozrywkowe Choc pewnie niektórych nazwa rozrywkowe może bulwersować nie ma co ukrywać że tak jests. Ale nie ma w tym nic deprecjonującego

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
Dzida_86

No cóż mogę na to odpowiedzieć? Czy jest szansa, aby ktoś komu się w dzieciństwie "kołyska" zapaliła, a stary go łopatą gasił zrozumiał, że nie wszyscy mają neandertalczyków w drugim pokoleniu jako przodków? Chyba nie! Więc odpuszczam

ocenił(a) film na 9
aaa236

nie wiem czym się kierowałeś dając "Skazani na Shawshank" 3/10 a "Atak rekinów: Megalodon" 10/10. Nie mam pojęcia czy ty sobie żartujesz i chcesz być "sławny" na tym forum, ale jakoś Ci to nie wyszło ;]

ocenił(a) film na 10
pablo1503

Corey666 dziecko high school musicalu ahhahaha xD jesteś żałosny.

ocenił(a) film na 10
Myers

za to Ty jeszcze bardziej, czytaj ze zrozumieniem .

ocenił(a) film na 3
pablo1503

a co megalodon nie może mi się podobać ?

użytkownik usunięty
aaa236

nie

ocenił(a) film na 10

heheheh :D

ocenił(a) film na 6
aaa236

Takie proste pytanie, tyle odpowiedzi, i żadna nie jest na temat.

ocenił(a) film na 9
_Garret_Reza_

według mnie fenomenem tego filmu jest to, że skłania nas do refleksji nt. tego czy robimy wszystko by nie popaść pewnym narzuconym nam sprawom.. a co za tym idzie zapominając o swoich marzeniach..

ocenił(a) film na 9
_Garret_Reza_

ponieważ po zapoznaniu się z gustem załozyciela tematu dalsza dyskusja wydaje sie byc bezcelowa

ocenił(a) film na 9
aaa236

Ten film po prostu cholernie mi się podoba. Ot, cały fenomen...

ocenił(a) film na 10
aaa236

Wydaje mi się, że przede wszystkim o fenomenie tego filmu świadczy jego nieprzewidywalność. Od samego początku do końca śledzimy uważnie każdy kadr i zastanawiamy się, co się stanie dalej. Kiedy już myślimy o najgorszym, nagle dzieje się zupełnie inna rzecz, która nam nawet do głowy nie przyszła.

Kreacje aktorów również przykuwają uwagę. Wykreowali oni namacalne osoby, realne w swych zachowaniach i ludzkie.

Film jest też nietypowy w swym przekazie...Ośmielę się stwierdzić, że mamy tu do czynienia z Efektem Lucyfera. Tutaj ofiarami byli więźniowie, traktowani bezlitośnie i instrumentalnie przez władze więzienne. Mordercy i bandyci są nam przedstawieni jako ludzie, którzy chcą po prostu przetrwać, mieć już wszystko za sobą. Którzy są w okrutni sposób traktowani przez strażników. Mogę się oczywiście mylić, ale w kinematografii jest to pierwszy tego typu przedstawiony obraz.

Nawet jeżeli nie uważasz tego filmu za arcydzieło, to chyba 3/10 jest zbyt surową oceną... Co w nim, w takim razie, było nie tak?