PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 955 tys. ocen
8,8 10 1 955407
8,2 86 krytyków

Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Dzieci moje kochane, niestety nie rozumiecie przesłania tego filmu.Kiedy ten film wchodził do kin to Wy wszyscy sraliście jeszcze za przeproszeniem w majtki.Jak widzę te wszystkie wpisy typu:

-nuda
-usnęliśmy z kuzynką
-chłam
-szkoda czasu

to ręce po prostu opadają...Większość z Was wychowała się na Avatarze,Transformersach i tych wszystkich innych gniotach.Niestety nigdy nie dowiecie się czym jest i było prawdziwe dobre kino dlatego żal mi Was bardzo mocno.Szkoda że nie ma automatycznego plaskacza który otrzymywalibyście od swojego monitora za pieprzenie tych wszystkich głupich tekstów.

pozdrawiam

12
OtoPsycho

Skoro tak się poprawiamy to"ehhhhh" też jest błędem. "Ech" to poprawna forma.

kiniusia7493

To źle, że polonistka Cię nie poprawiała, bo kto jak kto, ale ona akurat powinna ;)
Popełniłaś oczywisty błąd, kolega Ci go wypomniał, a Ty nadal brniesz w zaparte. Po co?
Zamiast się przyznać, powiedzieć 'dzięki' i wiecej nie popelniac bledu.
A już inną sprawą jest to, ze to nieladnie tak komus wypominac orty (to do kolegi), zwłaszcza w większym gronie.

makumba_filmweb

Przyznałam się przepraszając - to chyba wystarczy i nie musisz robić ze mnie idiotki...

kiniusia7493

Kiniusia,nie pyskuj już ;)

OtoPsycho

ja jestem bardzo spełnioną polonistką i używanie emotikon nie jest BŁĘDEM - muszę cię zaskoczyć.

Bee24

Wydaje mi sie, ze nie chodzilo mu o to, iz jest to bledem...

wodar14

"Powinnaś też wiedzieć że używanie emotikon to kaleczenie naszej mowy. Błędem również jest .." skoro RÓWNIEŻ, oznacza to, że wcześniejsze zdanie odnosiło się także do błędu.

OtoPsycho

Trzeba pamiętać, że emotikony zostały wprowadzone w celu wyrażania pewnych uczuć poprzez klawiature. Zostały one stworzone - o ile się nie mylę - do użytku na forach. Z przykrością muszę stwierdzić, że właśnie znajdujemy się na forum odnośnie pewnego filmu, a nie na j.pol. pisząc wypracowanie:)
Na końcu wypowiedzi użyłem ":)", gdyby emotikony nie istniały w celu przekazania Tobie uczuć w tej chwili mi towarzyszących musiałbym użyć do tego języka polskiego - zajęłoby to znacznie więcej czasu i wyglądałoby dziwnie, bądź milczeć(zapewne to roziwązanie bym wybrał). Emotikony(jeśli są stosowane w odpowiednich ilościach) zasadniczo przybliżają formę ustną rozmów, a także to co autor wypowiedzi w chwili pisania danych słów czuł.

kiniusia7493

'ja pertolę' - nie mogłem się powstrzymać. Tak trzymaj, głupia bo głupia, ale na swoim musi postawić.

OtoPsycho

Rodzaj męskoosobowy.

esia_221

PS. wychowalem sie na Striptizerkach Zombie ;p

OtoPsycho

Dlatego się tak zachowujesz i piszesz głupoty.

Flaker

już wolę dzieciaka, który ocenia filmy na 1 bo mu się naprawdę nie podobały, niż takiego który wystawia z góry 9 "BO TEN FILM TO KLASYKA".

Urodzony4Lipca

Fajnie sobie obejrzeć post z przed ponad roku :D Fakt, zachowałem się jak dzieciak :D
A tak btw, to film tak mi się spodobał że obejrzałem go przez ten rok 4 razy.
Peace ! :D

Flaker

o, nie spojrzałem na datę ;) sugerując się tym, że temat był na pierwszym miejscu wśród innych, pomyślałem że jest całkiem świeży. pozdrawiam :>

Flaker

:D oceniac film przed obejrzeniem. bez komentarza

dia02

ubolewam :C

dia02

Rany...przyznał się już do obłędu, ale ty musiałeś się obudzić po czasie i wpisać mu "naganę", żeby tylko było coś napisane....I TO nie jest warte komentarza!

indzietka2000

O perdon, to chyba jest "musiałaś", wybacz.

indzietka2000

co? za bardzo nie wiem o co ci chodzi, człowieku

dia02

Ale którego postu nie rozumiesz? Pierwszego czy drugiego?

indzietka2000

sorry, nie tu napisałam :D pomyłka

dia02

Aha, spoko :D

Flaker

Nie ocenia się ludzi po wieku, bo zdarza się, że nastolatek przeżył więcej, niż człowiek dorosły.
"Większość z Was wychowała się na Avatarze,Transformersach i tych wszystkich innych gniotach" - większość, to nie znaczy wszyscy. To, że ktoś nie docenia tego filmu, nie znaczy, że wszyscy, którzy urodzili się po roku 1995 go nie docenią. Pisanie "Do wszystkich dzieciaków urodzonych powyżej 1995r" i "Dzieci moje kochane, niestety nie rozumiecie przesłania tego filmu.", jest, wybacz, ale po prostu żałosne. Staram się tutaj nikogo nie obrażać za opinie, ale niestety, czytając takie wpisy zastanawiam się, czy nie są to prowokacje, albo czy - wybacz, ale takie mam odczucie - autor takich zdań zrozumiał przesłanie filmu.
A film jest rewelacyjny.

Flaker

Właśnie jest pełno ludzi takich jak ty. Film nawet ci się średnio spodoba, ale i tak dasz wysoką ocenę, bo to przecież klasyk.

Lukininho

Do tej pory obejrzałem ten film kilkukrotnie, jest jednym z moich ulubionych. Pis joł.

Flaker

Nie dziwię się, że dzięki takiej postawie filmy takie jak ten są na 1 miejscu w rankingu. Bardzo dobra produkcja, ale są lepsze filmy.

extreme61

Ja urodziłem się w 1997 i ten film według mnie jest zdecydowanie najlepszy na świecie zasługuje na ocęnę powyżej skali, ale nie estety tylko 10. Exstreme61 masz rację, ponieważ np. większość moich kolegów w sumie wszyscy tego nie widzieli i ręczę że podobało by się to ok. 10%.

gregory97

Jeżeli takie arcydzieło to z pewnością dzisiaj obejrze, pozdrawiam.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
lekarzostatniegokontaktu

Oj, a po twoim wpisie to widać jaki jesteś wielce dorosły.

Scatty_Rikki

"trzynastoletnie pomyje"? czy to czasem nie jest przegięcie?

lekarzostatniegokontaktu

Co Twoim zdaniem w tym wpisie wskazuje że ma trzynaście lat oprócz tego, że podał rocznikową datę swoich urodzin? I moim zdaniem, wielkie jest nie porozumieniem określać czyjeś wyczucie gustu w odczuciu do wieku..

mag__

Chyba "nieporozumieniem" jak już. Dzieci, słowniki, słowniki:p Polecam w przerwach między Transformers, a bezcelowymi kłótniami na forum:)

lekarzostatniegokontaktu

Jest wiele nastolatków, którzy są bardziej inteligentni niż nie jeden 20-latek. Tu nie chodzi o wiek, tylko o człowieka. Może być 13-latek doroślejszy niż 18-latek, a inny będący zupełnym dzieckiem. Więc nie osądzałabym tu ogółem wszystkich nastolatków jako "pomyje".

marcelina_c

To prawda, ze 13latek moze byc bardziej dojrzały od 18latka, ale jeszcze nie spotkałem dojrzałego emocjonalnie 13,14 czy nawet 15 latka, niestety. Chocby nie wiem co przezył, to po prostu nie jest mozliwe, by był w pełni ukształtowany.
A najlepsze w tym wszystkim jest to, że mając te 15lat jesteśmy przekonani, że jesteśmy już dojrzali emocjonalnie (przynammniej w wielu przypadkach). Sam wiem po sobie, interesowałem się w tym wieku matmą, czytałem poezję (czego koledzy nie robili), te zainteresowania i porównywanie swojego światopoglądu z rówieśnikami (nie mialem glupich znajomych,a mimo to czulem, ze patrzę na swiat bardziej powaznie) wytworzyło u mnie przekonanie, ze rzeczywiscie jestem juz calkiem dorosły. Teraz czytając to co pisałem w tamtym wieku wywołuje u mnie śmiech i zażenowanie...
Ale to całkiem normalne, kazdy musi przekonac się na wlasnej skórze :))

makumba_filmweb

Ja mam 15 lat i zgadzam się z tym, że nie mam w pełni ukształtowanego charakteru ani nie jestem całkowicie dojrzała. Ale widząc czasami zachowanie niektórych 18-latków, ich poglądy itp. to czuję się o wiele bardziej dorosła niż jestem. ;P

A skoro nie znasz ani jednego dojrzałego emocjonalnie 15-latka to raczej tych 15-latków znasz za mało.

Myślę, że poznałem dostatecznie wielu. Ale to nieistotnie, nie będę się licytować. Poza tym to co napisałem nie znaczy, że młodych traktuję z góry, wcale tak nie jest :) Sama się pewnie przekonasz

makumba_filmweb

Ja np znam wielu dojrzałych 15-latków, jak również takich, których można nazwać "dzieciarnią". Najważniejsze jest, żeby wszystkich nie wkładać do jednego wora. ;) O co chodzi z tym, że sama się przekonam hmm ?

marcelina_c

Dokładnie. Mam 16 lat i co, zabronicie mi oglądać ten film?

lekarzostatniegokontaktu

Poziom twojej (celowo z małej) wypowiedzi świadczy o tobie.
Pozdrawiam zdrowo (na swój wiek) myślących* nastolatków.

* zdrowo myślący..., to taki co operuje skalą 10 punktową i wie że za ten film należy się przynajmniej 5 a za Batmana mniej jak 10;)

lekarzostatniegokontaktu

Hehe 13letnie pomyje:D Dobre... szkoda, ze skasowali ten wpis zanim przeczytałem. :(

extreme61

Tiaaa popisałeś się na forum =.= fajnie od razu krytykować tylko z powodu daty urodzenia

alice12354

Właśnie. Bardzo nie lubię takiego rozumowania. Traktujesz młodszych od siebie z góry i to jest własnie dowód twojej niedojrzałości, szkoda... . Widzę tutaj tylko egoizm i wywyższanie się, to jest naprawde smutne :/
PS Chociaż nie lubię tego stwierdzenia i uważam że jest dziecinne i przereklamowane powiem: "Żal mi Cię", extreme61.
Pozdrawiam

mary99

Oj wrzućcie na luz co poniektórzy.Logiczne jest że nie chodzi mi tutaj o wszystkich ale musicie mi rację przyznać że większość młodego pokolenia ma swój świat przez co takie klasyki ja Skazani na Shawshank idą w dół.Chodzę do kina regularnie trzy razy w tygodniu i słyszę co się dookoła mówi jak zachowuje się młodzież.

extreme61

Extreme61, Zgadzam się z tobą, nie wszyscy tacy są. Właśnie oglądam ten film na polscie i nudze sie na reklamach. A co do filmu jak narazie bardzo fajny ...

extreme61

To nie znaczy, że od razu musisz ich obrażać. Mógłbyś to wyrazić kulturalniej.

extreme61

Dobrze, przyznaję, żę są tacy, którym do szcześcia jest porzebna tylko Hannah Montana, ale nie uogólniaj, naprawde jest dużo młodzieży która potrafi dostrzec prawdziwe kino. Tutaj potraktowałeś/aś wszyskich nastolatków jak idiotów, którym wypaliło mózgi przez niektóre niewypały kinowe.
"13 latek, to niestety widać po twoim wpisie że mentalnie jeszcze nie skończyłeś gimnazjum. W ogóle co się dzieje że filmy +18 oglądają 13 letnie pomyje? "
Do lekarzostatniegokontaktu, najpierw pomyśl potem pisz, a nie na odwrót. Krew mnie zalewa.

extreme61

Avatar był fajny nie przesadzaj :P

damian252

up idiota