PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1048}

Skazani na Shawshank

The Shawshank Redemption
1994
8,8 960 tys. ocen
8,8 10 1 960487
8,2 101 krytyków
Skazani na Shawshank
powrót do forum filmu Skazani na Shawshank

Dzieci moje kochane, niestety nie rozumiecie przesłania tego filmu.Kiedy ten film wchodził do kin to Wy wszyscy sraliście jeszcze za przeproszeniem w majtki.Jak widzę te wszystkie wpisy typu:

-nuda
-usnęliśmy z kuzynką
-chłam
-szkoda czasu

to ręce po prostu opadają...Większość z Was wychowała się na Avatarze,Transformersach i tych wszystkich innych gniotach.Niestety nigdy nie dowiecie się czym jest i było prawdziwe dobre kino dlatego żal mi Was bardzo mocno.Szkoda że nie ma automatycznego plaskacza który otrzymywalibyście od swojego monitora za pieprzenie tych wszystkich głupich tekstów.

pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
extreme61

Mylisz się urodziłem się właśnie w 1995 i kocham ten film. wg mnie jest to najlepszy film wszech czasów, lepszego nie będzie wg mnie. Piękny film , wspaniale opowiedziana historia.

ocenił(a) film na 10
mucka77777

Cud miód malina :D

extreme61

nie oceniaj ludzi po wieku jestem z 95 i oglądając ten film wcale się nie nudziłem .... chciałem żeby się nie skończył......... nie dziwię się że jest numer 1 na film web

ocenił(a) film na 10
extreme61

94 r : ] Film piękny! nic dodac nic ująć... dalej jestem pod jego wrazeniem!

ocenił(a) film na 10
kasiulec12

Film będzie grany jeszcze długo po naszej śmierci pewnie wasze dzieci będą zachwalać ten film :D

ocenił(a) film na 10
extreme61

jestem rocznik 96 świeżo po oglądnięciu i to jeden z moich ulubionych filmów ;) wiesz, ja akurat nie jestem ograniczoną umysłowo fanką biebera ;)

ocenił(a) film na 10
kropkaaa

Śmieszne jest teraz to, że wypisujecie swoje roczniki i próbujecie udowodnić jacy to wy wrażliwi jesteście na piękno, inteligentni znawcy filmu, inni niż rówieśnicy. Jeżeli nie chcecie być oceniani przez pryzmat wieku to nie piszcie ile macie lat na forum tylko powiedzcie co o tym filmie myślicie. pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
megieeJ

dokładnie to samo pisałem heheh
a ja mam 5 lat i film mi się podobał lub nie hahahahahah

megieeJ

UP zgadzam się z tobą.A co do filmu to jest genialny.

kropkaaa

Przestańcie się chwalić swoim rocznikiem i poglądem "antydżastinobiberowskim" jak również zachwalaniem tego świetneg filmu. Nic nie znaczą twoje puste słowa. Dojrzyj może do niektórych filmów, żeby sobie teraz nie psuć seansu. Nie oszukujcie samych siebie... Za projekt gimnazjum ex-minister powinien iść do więzienia.

ocenił(a) film na 9
extreme61

Bardzo dobry film, nie powiem, z przesłaniem, skłania do przemyśleń. Mimo, że jestem 'dzieciakiem urodzonym powyżej '95' to potrafię subiektywnie ocenić i docenić filmy, które na to zasługują. Wiem, że większość osób w moim wieku zachwycają się najgorszymi gniotami jakie wgl mogły powstać, ale czasem zdarzają się wyjątki i niektórzy są w stanie polubić prawdziwie dobre. I jeszcze coś do damian252: pisałeś, że niektórzy obruszają się wypowiedzią extreme61. W niektórych wypadkach może troszkę przesadzają, ale jednak jest to forum publiczne i można tu pisać i oceniać dane posty w jaki sposób się chce.

ocenił(a) film na 9
juanitta

*naprawdę dobre kino (w trzecim zdaniu ;pp)

ocenił(a) film na 10
juanitta

a dlaczego akurat w trzecim ?

ocenił(a) film na 9
damian252

Bo w trzecim napisałam: ... polubić prawdziwie dobre. Ale co? Kinoo. ;]

ocenił(a) film na 10
juanitta

ale akurat ja go za to chwaliłem ;] że wyraził swoje zdanie :-) nie licząc się z opinią innych :P

ocenił(a) film na 9
damian252

Ale ja tutaj piszę o tym, że ludzie piszą o tym, że urodzili w '95 i się bulwersują na temat. Za to nie chwaliłeś, i po prostu pisałam, że mogą sobie pisać co chcą, bo to publiczne forum.

ocenił(a) film na 9
extreme61

Przyznaję, że początek wiał nudą, nawet bardzo. Zebrałem się na obejrzenie tego filmu jakoś rok temu i nic z tego nie wyszło, ale dziś postanowiłem sobie go obejrzeć, bo skoro jest to jeden z największych dorobków kulturowych ostatniego wieku, to czemu nie i naprawdę nie żałuję, że podjąłem taką decyzję. Dziś, tu i teraz mogę śmiało powiedzieć, że na chwilę obecną jest to najlepszy film, jaki ludzka ręka stworzyła. A co do roczników, to teraz mój apel dla młodszych kolegów: jeżeli jesteście za młodzi i twierdzicie, że nie rozumiecie tego filmu, nie oceniajcie go. Wróćcie tu za dwa, trzy, pięć lat, zobaczcie go ponownie i dopiero wtedy oceńcie. Miałem podobną sytuację z Forrestem. Kilka lat temu, byłem nieco młodszy, obejrzałem go i stwierdziłem, że jest głupi, ale nie dlatego, że jest, tylko dlatego, że go nie rozumiałem. Do tej pory jest przeze mnie oznaczony jako obejrzany, ale żadna ocena przy nim nie widnieje. Może w końcu zbiorę się na seans. Tymczasem pozdrawiam i życzę miłej nocy.

ocenił(a) film na 9
patrykDJ2009

Przed chwilka ogladalem, świetny film, naprawde (a mam 17 lat) :p

ocenił(a) film na 10
extreme61

Ja również urodziłam się w 1995, film oceniam 10/10. Zawsze trzeba wziąć pod uwagę, że jedna osoba jest jaka jest, ale niekoniecznie ta druga jest taka sama.
Jeden z najlepszych filmów jakie oglądałam.

ocenił(a) film na 10
oluchna2512

a Ja 5
skończcie wreszcie bo mi się gg ciągle pali przez te wasze odpowiedzi :P

ocenił(a) film na 10
damian252

A tak na marginesie, to jeżeli pierwszy raz obejrzeliście dziś film to prześpijcie się z tym i wtedy oceńcie. Takie filmy trzeba przetrawić:)dobranoc

ocenił(a) film na 10
megieeJ

To nie jest film który oglądasz raz i o nim zapominasz po jakimś czasie oglądasz go kolejny raz to nie nieuniknione jak śnieg w zimie :D

dobranoc :P:

extreme61

a ja sądzę że każdy ma swój gust! jeżeli im nie pasuje ten film który chciałbym obejrzeć (bo według gusto mierza spodoba mi się na 96%:) no i w tv urywki dziś widziałem) to cóż ich wybór, pokolenie transforersów już jest kino akcji coraz bardzeiej zaciśnia pętle na naprawdę świetnych i bogatych w treść filmach:)
wątpie by przebił moje osobiste arcydzieło (Gwiezdne Wojny) ale obejrze z chęcią:)

ocenił(a) film na 10
extreme61

Wprost uwielbiam jak ktoś generalizuję!
Urodziłam się w 1994, czyli mam tyle lat co ów film. Nie wiem w jakim miesiącu wyszedł-albo srałam w gacie, albo jeszcze na tym świecie mnie nie było. Jednak oglądałam dziś ten film i zrobił na mnie wrażenie, bardzo mi się podobał. Nie dlatego, że to arcydzieło, klasyk- po prostu do mnie przemówił. Na pewno dla wielu nastolatków jest to chłam i nuda, ale już dla wszystkich 30latków jest filmem genialnym, tak? Poza tym to, że ktoś film nazwał arcydziełem dla mnie nie jest wyznacznikiem i nie każdy kto nie lubi "Skazanych..." jest fanem Hanny Montany.

ocenił(a) film na 9
extreme61

A jednak dałem 10/10 :D. Napisałem że klasyka bo jak by nie było jest 1 w rankingu. A jaką ocenę można dać dla arcydzieła?

ocenił(a) film na 10
extreme61

Większość wypowiedzi tutaj jest nie na temat.Co to jest czat na interii czy forum na temat filmu Skazani na Shawshank?Jedni przeprowadzają psychoanalizy,jedni uprawiają socjologię,prawią morały albo mieszają do tego postać Chrystusa.Opamiętajcie się wreszcie!!!Tak można dyskutować do końca życia i do niczego nie dojdziemy! Żygać się chce,chyba czas rezygnować z czytania i pisania na forach.Dlaczego do jasnej choinki sprowadzacie rozmowę o filmie na prywatny grunt oceniając jeden drugiego po jednej wypowiedzi może nawet nie przemyślanej,którą ktoś sobie umieścił żeby było śmiesznie lub,żeby było prowokacyjnie itd.Musiałem zejść z tematu,żeby przywołać niektórych do porządku a co do filmu jest wybitny i jestem "zmuszony" dać 10,bo jeżeli miałbym dać mniej to jaki film zasługiwałby na 10?Trzeba się niestety pogodzić z tym,ze żaden film nie będzie pozytywnie oceniony przez wszystkich nawet najbardziej wybitny.

ocenił(a) film na 8
adrian2802

Jam mam 15 lat po pierwszym obejrzeniu dałem 8/10 jednak po wczorajszym obejrzeniu poprawiam na 9/10 ponieważ wiele zyskuje po drugim obejrzeniu. Więc chcę jeszcze powiedzieć żeby nie mówić ludziom co mają robić i jak oceniać. Mimo że denerwują mnie te komentarze typu "dam 1/10 bo ten film będzie wyżej" to jednak staram się szanować forumowiczów.

użytkownik usunięty
extreme61

ja sie urodzilem 1996 ale ten film jest naprawde bardzo dobry , fajny !

ocenił(a) film na 9
extreme61

urodziłam się w 1995r. nie oglądałam transformersów, dobrze nawet nie wiem co to jest i nigdy nie mam zamiaru oglądac. "Avatar" podobnie. A ten film bardzo mi się podobał i uważam że zasługuje na swoje miejsce. Więc wypowiadając się o "dzieciach urodzonych po 1995" weź pod uwagę, że oni tez mają różne gusta. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 10
extreme61

Ale po co w ogóle ta dyskusja? Film jest dzielem absolutnym i tego nie da się podważyć, ale to że obrażacie się wzajemnie na forum tego filmu, świadczy tylko o Waszym braku szacunku do tego właśnie filmu. Fakt faktem, osoba w młodym wieku, może mieć problem ze zrozumieniem tego filmu i ocena takiej osoby może być nie przemyślana, ale nie powstrzymamy tego.|
Ja w bardzo młodym wieku oglądałam ten film, ale już wtedy byłam nim zachwycona:)

ocenił(a) film na 9
madzia3418

strasznie głupi temat :/ założyciel tematu ustalił sobie stereotyp że gimnazjaliści nie dorośli do tego filmu jestem rocznik 96' mam 15 lat moim zdaniem dorosłem do filmów ambitnych a "Skazani..." są na pewno filmem świetnym i ponadczasowym nie dałem oceny 10 dlatego że jest to klasyka tylko dlatego że ten film moim zdaniem poruszył pojęcie, znaczenie, wartość czasu jak żaden inny. Również zakończenie jedno z najpiękniejszych w historii kinematografii. A większość wpisów typu "gniot" itd. są wypisywane przez trolli którzy poprostu chcą wyprowadzić z równowagi normalnych ludzi, albo te psychofanki zmierzchu, który jest filmem nie oszukujmy się głupim, śmiesznym i moim zdaniem beznadziejnym.

madzia3418

tak teraz wszyscy urazeni z rocznika 95 i wyzej beda pisac ze nie obejrza nigdy takiego filmu jak Avatar albo ze nie sa ograniczonymi umyslowo fankami biebera i ze film o ktorym mowa jest genialny ,jak widac autor/autorka tego postu jest na tym samym poziomi co ci ktorzy odpowidaja tego typu wypowiedziami- co jest jeszcze bardziej zalosne bo z tego co napisal/ a w temacie kazdy wnioskuje ze ma wiecej niz 15 lat i zapewne wydaje jej sie tak jak i wydaje sie tym ktorzy tak odpisuja ze nikt teraz tak naprawde nie wie co to dobre kino, zalosne jest to ze ktos kto jest zapewne starszych od tych tutaj 'dzieciakow' napisal takie cos ,bo pokazuje tym jak nisko spadl. co jest zlego w lubieniu biebera albo co fajnego w tym ze sie go nie lubi. ludzie ogarnijcie sie.wezcie sie zastanowcie co soba reprezentujecie

ocenił(a) film na 10
extreme61

Dziękuje bardzo za te miłe słowa. Jestem z 95 roku i uważam że to jeden z lepszych filmów. Zaraz po ojcu chrzestnym , wywiadzie z wampirem i po liście Schindlera. Nie każda 16 latka jest taka za jaką ją uważasz.

ocenił(a) film na 10
paulina0103

Powtórzę po madzia3418, NIE ROZPOCZYNAJCIE TEJ DYSKUSJI. Już przed Tobą, paulina0103 wiele osób wypowiedziało się na temat stereotypowego myślenia i innych ograniczeń umysłowych. Autorka tematu już zrozumiała (a może nie) że ocenianie kogoś po wieku jest idiotyczne i bezpodstawne. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Sztuczny_rarytas

ujmę to tak - nie każdym musi podobać się film tzw. klasyk. To oczywiste, że 12 latek nie zrozumie tego filmu w całości, ale nawet 20-latkowi ten film może nie przypaść do gustu, bo cośtam.

ja osobiście uważam, że film jest ok, ale bardziej podobałą mi się np. Zielona Mila.

i żeby ktoś tu nie napisał, że mam 13 lat.
Nie, nie mam. Mam 18.

ocenił(a) film na 10
fragola23

wybacz, że tak spytam, ale to Twoje zdjęcie na avatarze?

Sztuczny_rarytas

http://www.filmweb.pl/person/Willa+Holland-533492

ocenił(a) film na 6
extreme61

Ktoś napisał ,że to film od 18 lat. Od jakich 18 lat ja się pytam? Przeciez tam nie było żadnej sceny nawet 16+ a co dopiero 18! Śmiało stwierdzam że to film od 12,13 lat.

PS. Jestem rocznik 98 a na 130 filmów ocenionych tylko 4 dostały 10/10. 10/10 zawsze daje obiektywnie po dogłębnej analizie filmu. Subiektywne ocny wystawiam max. 9/10

ocenił(a) film na 9
extreme61

widzę że się wszyscy uwzielismy na transformersy. Według mnie nie można porównywać Skazani na Shawshank do filmu Transformers bo każdy w tych filmów powstał w innym celu i gadanie że transformersi są dla debili a shawshank dla ludzi światłych i wrazliwych jest troche wydumane bo każdy z filmów oglada się w innym celu chyba że są w wsród nas ludzie którzy po obejrzeniu Avatara i jego efektów chcą rozmyślać nad duszą człowieka
A wracając do naszego #1
bardzo dobry, myślę że to jeden z tych filmów gdzie fabuły się nie da zapomnieć bo paru miesiącach ;)

ocenił(a) film na 8
bday

Mam 15 lat, film obejrzałem i uznałem go za naprawdę dobry. Historia jest ciekawie zbudowana, a w szczególności podoba mi się "pobożny" naczelnik. Więc proszę, nie oceniajcie ludzi po wieku. Bo nie warto.

ocenił(a) film na 9
Jakvbek

Pozdro dla ludzi , którzy kierują się fasodowością . Świadczy to o Waszej , jakże ogromnej "inteligencji" ;/ .

extreme61

krytyk filmowy się odezwał. Nie macie pojęcia o filmografii.

zna ktoś tytuł ze zwiastunu jaki leciał np. wczoraj ? do tego filmu, ? chodzi mi o tytul tej melodi..

ocenił(a) film na 10
Alicjaz7

Mam 15 lat bla ,bla ,bla ,bla hahahahhahahah

extreme61

A ja nie rozumiem:
1. Co Wy tak wszyscy "jeździcie" po Avaterze. Co z tego że jest on absolutnie wtórny. Fakt że fabuł, muzykę już gdzieś widzieliśmy nie zmienia faktu, że jest zrealizowany doskonale. Aha i niesie też pewne przesłanie:] Może jak przeżyjesz kolejne 10-20 lat i będziesz takie filmy oglądał z dziećmi to zrozumiesz:]
2. Skąd aż tak wysoka ocena "Skazanych". Po filmie tego typu oczekuję znacznie więcej niż po bajce typu "Avatar". I niestety ale zawiodłem się... Końcówka (od momentu ucieczki) to typowo amerykański chłam... 7/10.

netis7

Extrime61, może i masz 26 ale zachowałeś się tak jak te dzieci które opisywałeś.

Za 20-30 lat, Avatar może być starym kmiotem dla tamtejszego pokolenia. Wiec dyskusja wchodzi w błędne koło...

Moim zdaniem powinien zostać usunięty cały ten temat. Bo to jest żenua.

ocenił(a) film na 10
netis7

dokładnie taka moda ostatnio nawalać na Avatar werrrrrrrrrr

netis7

pisz SPOILER jak zdradzasz fabułę ! przez ciebie ktoś mógł zepsuć sobie cały efekt końcowy !

ocenił(a) film na 10
extreme61

Witam Wczoraj oglądałem ten film i jest doskonały. Żadne avatary czy inne fantastyczne chłamy się do niego nie porównują.

ocenił(a) film na 10
house90

werrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

extreme61

W zasadzie nie dziwię się autorowi tematu. Jest mi osobiście wstyd za wielu moich rówieśników (tak, rocznik 94.), ale jednak ocena tylko ze względu na jeden czynnik (np. wiek) zawsze będzie dla kogoś krzywdząca.